shop.musicserver.cz

"Architecture & Morality", část druhá

Vydáno: 05.05.2013 09:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Povedený comeback OMD vybudil ústřední dvojici Andy McCluskey - Paul Humphreys natolik, že dala dohromady dvanácté album "English Electric". To po všech stránkách evokuje svou konzistencí stařičké "Architecture & Morality" a je patrnou oslavou technické evoluce s čitelným návratem k jejich hudebním kořenům.

7/10

OMD - English Electric

Vydáno: 08.04.2013
Celkový čas: 43:05
Žánr: synthpop

Skladby: Please Remain Seated, Metroland, Night Café, The Future Will Be Silent, Helen Of Troy, Our System, Kissing The Machine, Decimal, Stay With Me, Dresden, Atomic Ranch, Final Song

Vydavatel: 100% Records

Pravidelné geometrické obrazce a výrazné barvy na obalu "English Electric" prozrazují mnohé. Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) si totiž po rozmáchlé "History Of Modern" vybrali oddech a rozhodli se navázat tam, kde se to logicky přímo nabízelo. Vypilovat komplexní desku, na které je vesměs celistvé jak ústřední téma, tak filosofie vlastní tvorby. "English Electric" je i nepřímým volným pokračováním jejich legendární variace "Architecture & Morality" s přesahem experimentů z "Dazzle Ships" (zejména preludia "Decimal" a "Atomic Ranch") - ta letos oslavuje rovných třicet let od vydání. Při zaslechnutí sférické hymny "Metroland" bylo mnohé naznačeno, přesto další spojnice byly důkladně ukryté na později.

Andy McCluskey a Paul Humphreys se po opětovném sloučení do jednoho funkčního celku vydali znovu bádat ve vodách jim velmi blízkým. Vykrystalizované melodické (synthpopové) struktury decentně promíchali současnými technologickými postupy, ale zjevný cíl byl, aby výsledek zůstal dostatečně oldschool. Poznávací prvky tak zůstaly pevně na svém místě a chvílemi až nebezpečně připomínají doby minulé: "Helen Of Troy" rozechvěje uhrančivou melancholií dvojice "Joan Of Arc"/"Joan Of Arc (Maid Of Orleans)" a Paulem zpívaná "Stay With Me" si může podat ruce s hitovkou "Souvenir". Vedle nich je však asi služebně nejstarší "Kissing The Machine" jen průhledným stínem. Původně ji Andy napsal společně s Karlem Bartosem pro desku "Esperanto" jeho projektu Elektric Music; zde je však přepracovaná verze, na které převážně pracoval jen Paul a vokálně zahostovala Claudia Brücken.

Budoucnost v jejich podání nebude promlouvat úzkostlivým tichem a ani nebude pouhým šumem, shlukem ruchů dennodenních stereotypů. OMD vždy s citem pro detail hledali nové alternativy přístupu v generování sekvencí, které neměly daleko k zvukové moderně. Tento přístup se jim natolik vryl do paměti, že z něj mohou čerpat i dnes. V "Our System" si tak všimli současného trendu oprašování základů electronic body music, i když jej dostatečně zjemnili optikou zaběhlé značky. Naopak "Dresden", "Night Café", "The Future Will Be Silent" a nepřehlédnutá kompozice "Metroland" rezonují kraftwerkovským futurismem a celému albu udávají tvář. "English Electric" ale hlavně může být chápáno jako oslava, ohlédnutí se za historií a progresem elektronické hudby, které jsou oba velkými nadšenci.

"English Electric" ve svém finiši bez námahy dosáhlo na minulou "History Of Modern", dokonce ji přesahuje svou celistvostí a určitou zvukovou vyrovnaností. Na druhou stranu ji ale sráží fakt, že OMD na ní nepřicházejí s ničím výrazněji novým, objevným, co by nebylo již dříve zaslechnuto. Do jejich elektrotechnické evoluce tak byla přimíchána i jakási příměs dlouholeté jistoty, návratu ke kořenům. I tento stav věci není k zahození, navozuje stav rovnováhy v současném rozpoložení magnetických sfér.

NÁZORY
  • dd (john, 05.05.2013 11:04) Reagovat

    Na nove veci si uz od nich nezvyknem.Jedno je ale iste.Je to genialna kapela.Ich fantasticke skladby hraju dnes na koncertoch a ludia pravom šaleju.

  • tolik chvály a tak málo bodů ? (robopes, 05.05.2013 22:16) Reagovat

    myslím, že album zaslouží 8 až 9 bodíků, na to kolik sra_ek vyjíždí každej tejden na cédéčkách je tohle natolik osvobozující a pohodové, že je až neskutečné jak na svojí muziku dokázali po tolika letech omd navázat, už "history...." bylo famózní.....

  • ... (JohnnyD, 08.05.2013 15:45) Reagovat

    súhlasím, hlavne s posledným odsekom. English Electric je prekvapivo súdržné skvelé retro, no je až príliš spiatočnícke a zaťažené v opakovaní minulosti (už len názov Helen of Troy). Je to skvelý album, ale čakal by som viac od chlapíkov, ktorých albumy ako Dazzle Ships či dokonalé Architecture and Morality nadchýňajú svojou nadčasovosťou a experimentmi aj teraz. Každopádne je to skutočne príjemné počúvanie. Môj favorit číslo 1 je The Future Will Be Silent, ktorá presne spĺňa ten pokrokový art-pop, aký zbožňujem na OMD.

  • Koncertní provedení EE (Cossack, 27.05.2013 17:29) Reagovat

    Už HOM se mi líbilo a dlužno dodat, že Pt. 1 je live úžasné. Podobně chytlavé je z nového alba pro živé vystoupení hlavně Dresden (můj názor). Metroland mě až příliš připomíná Europa Endloss a byť jí od Kraftwerků mám moc rád, tady to bylo na můj vkus příliš komorní. Myslím ve srovnání s tím ostatním co hoši předvedli.

    Dlužno dodat, že fanoušci včera v Lipsku, kde jsem měl tu čest, byli mnohem lepší jak ti před dvěma lety v Drážďanech, kde to bylo "nějaký chcíplý". Tady byli chlapci z OMD překvapeni a viditelně potěšeni, včetně jindy spíše s decentními úsměvy hrajícího Paula Humphreyse a nemluvě o dvou zbývajících členech kapely.

    Jinak nemůžu si pomoct, ale tandem Joan of Arc a Maid of Orleans byly pro mě opět spolehlivě největší peckou večera, která jen přišla na můj vkus příliš brzo.

    V každém případě vynikající výkon celé kapely a hlavně neskutečného Andyho, který byl opět k nezastavení. Klobouk dolů před tím co uběhá, utancuje (Andy McCluskeys Tanz Schule, jak sám poznamenal) a hlavně přitom uzpívá bez nějakého většího náznaku "nestíhačky".

    Překvapilo mě mimochodem jak letité publikum se dostavilo, protože ve svých 41ti jsem si tam připadal pomalu jako mladík :-). Každopádně i přes léta tam všichni řádili tak, že celkový dojem z koncertu nemohl zkazit ani liják ve kterém jsme opouštěli sál a daleká cesta domů.

    Mimochodem Vile Electrodes, kteří dělali předkapelu, překvapili nejen tradičním latexovým outfitem zpěvačky, na kterém si dle svých slov vybudovali kariéru a který rozdivočel místní pány, ale hlavně velmi zajímavým zvukem a repertoárem. Chvílemi jsem měl pocit, že za analogovými stroji stojí sám Vince Clarke z doby začátků DM, tedy vizuelně jak když mu z oka vypadl. Musím tedy dodat, že chlapík to s mašinkami, kde je pomalu více otočných voličů jak černobílých kláves, skutečně uměl.

    Podtrženo a sečteno, parádní večer s parádní vzpomínkou "na mládí".

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: OMD zahráli poprvé v Praze aneb Splněný sen s nádechem nostalgie (11.02.2024 15:02)
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark se ve sci-fi klipu k protestsongu "Kleptocracy" stávají kapelou z alternativního vesmíru (31.01.2024 15:41)
- Rozhovory: Orchestral Manoeuvres In The Dark - Děkujeme všem českým fanouškům za neuvěřitelnou trpělivost (28.01.2024 08:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Recenze: OMD na albu "Bauhaus Staircase" obracejí pohled do naší budoucnosti (30.10.2023 00:00)
- Video: OMD se v písni "Veruschka" melancholicky ohlížejí za svými vztahy (11.10.2023 12:48)
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark vás klipem "Slow Train" vtáhnou do budoucnosti (23.09.2023 11:15)
- Synťákoví vizionáři Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) uvedou v Praze nové album (19.09.2023 09:31)
- Video: Orchestral Manoeuvres In The Dark v "Bauhaus Staircase" odkazují na metaforu síly (25.08.2023 13:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu