shop.musicserver.cz
Portless, Lucerna Music Bar, Praha, 24.4.2013

Poslední stránka manuálu

Vydáno: 25.04.2013 19:59 v sekci Naživo - Václav Trávníček | foto: archiv kapely

Stěží jejich situaci přirovnat k nějaké známé kauze. To, co v posledních měsících zaznamenali pražští Portless, je na české scéně v podstatě bezprecedentní jev. Parta kolem Kryštofa Michala ale za pochodu napsala téměř bezchybný manuál, jak takové okamžiky zvládnout se ctí. Vyvrcholením byl středeční koncert.

Live: Portless

support: Gate Crasher
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 24. dubna 2013
setlist: Starter, New Ride, On My Line, Shake It, Race, English Stereo, Hero, Bet My Soul, Run Away, I Need No Shit, Bubblebrown, In Da Yard, Dream A Dream, Let's Dance.

Portless
© archiv kapely
Spor bývalých členů Support Lesbiens, kteří založili novou formaci Portless, a doprovodného kytaristy Hynka Tomana, jenž na to konto zůstal v Lesbách sám, zaznamenala asi většina hudební veřejnosti. Nikomu neunikly ani argumenty obou stran ani skutečnost, že se Hynek obklopil novými spoluhráči a že kapelu reinkarnoval. Taková jsou fakta. Když se fanoušek někdejších Supportů pustí do jejich interpretace, musí dát zapravdu partě kolem Kryštofa Michala. A tím tuplem po středě 24. dubna, kdy jeho Portless odehráli v zaplněném Lucerna Music Baru svůj historicky první koncert.

Od začátku totiž vsadili na důvěru, otevřenost a dialog. Pouštěli ven věci, které by za normálních okolností zůstaly pod pokličkou a působily v nejlepším slova smyslu normálně. V podstatě předvedli krizovou komunikaci. Období mezi odchodem ze Supportů a prvním veřejným vystoupením díky tomu překlenuli se ctí. Navíc pochopili, že všichni, kteří se v roce 2013 kolem českého hudebního průmyslu motají, jsou partneři. V tomhle ohledu si z Portless může vzít příklad nejedna česká kapela zkoušející se prosadit všemožně jinak, ale špatně.

Exkluzivitu prvního vystoupení Portless podpořili cédéčkem s prvními písničkami, které obdržel každý návštěvník koncertu jako dárek. Obsahovalo songy "Hero", "Dream A Dream" (zřejmě první singl) a "New Ride", který kapela napsala pro reklamu na novou škodovku. Všechny vznikly v období od loňského podzimu do letošního jara a jsou aspiranty do konečné sestavy připravovaného debutu.

Portless
© archiv kapely
Kryštof Michal (zpěv,) René Rypar (kytara), Jan Daliba (basa) a Zbyněk Raušer (bicí) si ve středu mohli odpustit předkapelu Gate Crasher, ale možná o to vřeleji je pak kolem čtvrt na jedenáct publikum přivítalo. Předvedli celkem čtrnáct písniček, z nichž téměř polovina byla nová. Už z jejich demoverzí to vypadalo, že novinky budou dál než poslední desky Support Lesbiens, a středeční večer tyto předpoklady jen potvrdil. Zatímco po "Tune Da Radio" se skupina vydala pěšinou stagnace a cizelace a nechtěla urazit průměrného rádiového posluchače, nová tvorba Portless je od všech těchto zbytečných elementů osvobozená.

Našlápnutá a emotivní "Race" by na deskách Leseb neměla šanci, kuchání pod praporem nevímčeho by se asi dočkala i pocta Red Hot Chili Peppers a názvem "I Need No Shit". Balada "Run Away" se sloganem "Whenever you need me I will try not to run away" zase zůstala v decentní aranži akustické kytary a cella Tomáše Jamníka, člena berlínské filharmonie, a nekonaly se žádné patetické žestě. Dalo by se říct, že nové skladby Portless jsou zkrátka silnější a uvěřitelnější než repertoár z (nedávné) dílny Support Lesbiens.

Kapela, která se loni na podzim ocitla bez přístavu, završila v Lucerně jednu etapu vývoje a svým fungováním stvořila manuál, jak ji zvládnout. Ve středu napsala jeho poslední stránku a i když to někoho možná překvapí, přišla i s kvalitním popem. Rostoucí počet fanoušků rozhodně navnadila na připravovanou desku.

Kryštof Michal - Byl to pro nás prubířský kámen

Kryštof Michal
Bezprostředně po koncertě jsme krátce vyzpovídali zpěváka Kryštofa Michala. Frontman Portless i přes únavu zářil spokojeností. "Teď si chvíli oddechneme a pak začneme hrát dál. Čeká nás i točení videoklipu," řekl.

Jak se vám hrálo?

Na začátku jsme měli technický zádrhel, se kterým se ale nedalo nic dělat. Nakonec se ukázalo, že nám asi některý z fanoušků omylem otočil čudlíkem na krabičce. Než na to přijdeš, chvíli to trvá. Je to asi jako když ti děti šáhnou do počítače a něco ti tam způsoběj. Pokud nejsi odborník, nemáš šanci přijít, odkud to jde. Nebýt tohohle, bylo by to úplně boží. Jinak jsme hrozně spokojení. První koncert pro nás byl prubířský kámen, s živým hraním nových pecek jsme neměli v podstatě žádnou zkušenost. Myslím ale, že to celý dopadlo hezky.

Museli jste hodně cvičit?

Cvičili jsme docela dost. Protože jsme nový pecky ještě před publikem nehráli, věnovali jsme zkoušení posledních deset dní. Vlastně poslední měsíc a půl to bylo dost divoký. Teď to z nás spadlo. Cítili jsme určitý tlak - nechtěli jsme, aby to skončilo nějak průměrně, napůl. Kamarádi, kteří byli po koncertě za námi, z toho byli nadšení. Říkali, ať hlavně tvoříme nový věci.

První koncert máte za sebou, ale co se teď bude s kapelou dít dál?

Krátce si oddechneme, jinak je před námi velice zásadní věc, a to první singl. Budeme vybírat ze sedmi pecek. V tuhle chvíli to vypadá, že zvolíme "Dream A Dream". Ruku v ruce s tím začneme řešit natočení videoklipu, což je otázka pár týdnů. A pak začneme hrát dál.

Kde vás fanoušci mohou během léta vidět?

Jsme docela pozitivní s účastí na festivalech. V zimě jsme to pokládali skoro za nemožný, protože víme, že lineupy velkých akcí se dělají s předstihem. Když jsem dnes po koncertě děkoval všem těm lidem, kteří nám pomáhají, nebylo to pro formu. Bylo nám umožněno podívat se na festivaly, na kterých jsme poslední léta ani se Support Lesbiens nehráli. Budeme na Colours of Ostrava, Jamrocku, Sázavafestu, Rock for People, Českých hradech… nakonec je toho fakt hodně.

Na dnešním koncertě byl přítomen i natáčecí štáb. O co se jedná?

Je to parta kluků, která s námi poslední tři měsíce točí časosběrný dokument o tom, jak vzniká nová kapela. Velmi pravděpodobně z toho sestříháme genezi Portless.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Naživo: Neposedná kšanda aneb Jak Portless završili oslavy třicetin (19.11.2023 08:31)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu