shop.musicserver.cz
Ellie Goulding - Kouřím, piju a jsem sprostá

Ellie Goulding - Kouřím, piju a jsem sprostá

Vydáno: 24.04.2013 08:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Je jí šestadvacet a už je z ní celosvětová hvězda. Ellie Goulding se přijela představit živě i českému publiku, a nabídla se tak skvělá příležitost k jejímu vyzpovídání. Navzdory více než evidentní únavě rozhovor nezrušila a v miniaturní místnosti osvětlené dvěma svíčkami skromně odpověděla, na co mohla.

Ellie Goulding
© facebook.com/elliegoulding
Na Instagram jsi teď odpoledne před koncertem dala své fotky z Prahy. Jak se ti tu líbí?

Praha je nádherná! Je vážně překrásná. Hodně se mi tu líbí.

Server Popjustice tě jmenoval nejméně kontroverzní zpěvačkou současnosti. Jak to vnímáš?

Řekla bych, že jsou tu určité věci, které mluví spíše o opaku.

Jako například?

Kouřím, piju, jsem sprostá, někdy opravdu hodně sprostá. (smích) Myslím, že tyhle tři věci to celkem dost vystihují.

Máš za sebou celkem hodně coverů písniček od jiných umělců. Co tě na nich tolik baví?

Dříve jsem hodně zpívala podle rádia. Co v něm bylo, to jsem okamžitě musela začít napodobovat, otravovala jsem tím doma každého pořádně dlouho. Tedy když sem vyrůstala. Problém vlastních písniček je, že odhalí dost věcí a občas člověka emocionálně vyčerpají. A u coverů se tím nemusím trápit, protože ty písničky nejsou moje.

Koho si ráda zazpíváš?

Mám rada interprety jako Eva Cassidy, Ani DiFranco, Björk, Imogen Heap...

Ellie Goulding, SaSaZu, Praha, 21. 4. 2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Vidíš, Imogen mám taky hodně rád a podle mě se k sobě hodíte. Co nějaká spolupráce?

Kdyby měla zájem, určitě bych do toho šla! Umím si představit nahrávání v jejím domě, kde má to své krásné studio. Mám hodně ráda její písničky a líbí se mi, jak si hraje s hlasem. Mohlo by to být zajímavé.

Na tohle se nejde nezeptat - co tvé vystoupení na královské svatbě Williama a Kate? Jak ses vlastně dozvěděla o skutečnosti, že bys měla na hostině hrát?

Jednou večer mi zavolal někdo, o kom vlastně ani nevím, kdo to byl, že by si Will a Kate přáli, abych jim na svatbě zahrála. Pak za mnou domu přišel někdo z jejich týmu a řekl mi detaily. Docela dlouho jsem čekala a pak přišel e-mail, že mě a mou kapelu vybrali jako hudební doprovod pro hostinu. Bylo to úžasný.

A ten den samotný?

Co ti budu povídat, byl to pořádnej záhul na nervy. Ale nakonec z toho byl nádherný večer, zahráli jsme výborný písničky - většina z nich byly covery, které miluju, takže fakt paráda. Začali jsme s "Your Song" od Eltona Johna, což bylo úplně kouzelný.

Jací vůbec Kate a Will jsou? Mluvila jsi s nimi?

Jasně, mluvila jsem s nima. Byli hrozně milí. Celá jejich rodina je moc fajn. Měli jsme fakt velké štěstí, že jsme jim mohli zahrát. Byli velice přívětiví a přátelští.

Teď zase k tvé hudbě - jak se lišilo nahrávání debutu "Lights" a aktuální desky "Halcyon"?

V době nahrávání druhé desky jsem byla v úplně jiném rozpoložení. Odjela jsem ji nahrávat na venkov...

Do místa, kde jsi vyrůstala, že?

Přesně tam. A došlo tam k tomu, že jsem se hodně dostala do spojení s tím prostorem, dost to na mě zapůsobilo. Rozhodně by ta deska nezněla takhle intenzivně, kdybych ji nahrála třeba v Londýně. Natáčení "Halcyon" jsem si užívala ještě víc než natáčení prvního alba.

Připomínalo ti to místo skutečnost, že jsi tam žila bez svého otce? Jaké bylo dospívání bez něj?

Moc na to nemyslím. Já totiž ani nevím, jaké to je mít otce. Takže vlastně ani netuším, o co přicházím.

A ovlivnilo to nějak zásadně tvou hudbu?

Ani ne. Člověk nedokáže skutečně postrádat něco, co nikdy neměl.

Ellie Goulding, SaSaZu, Praha, 21. 4. 2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Přijde mi, že obě alba mají přesto jednu věc společnou - otevřené texty. Nikdy se nebojíš mluvit o věcech na rovinu, třeba právě jako o svém otci. Máš nějaké limity, kdy si řekneš: "Ok, tak o tomhle fakt psát nemůžu."?

Ne. (smích) Nemám zábrany. Jedině snad... v tuhle chvíli se nesnažím psát o čemkoliv, co se týká politiky nebo náboženství. Miluju psaní písniček o lásce a tak to zřejmě ještě chvíli zůstane.

A píšeš skladby i teď?

Momentálně ne, mám teď sice hodně o čem přemýšlet, ale jsem zaneprázdněná koncertováním. Určitě zase brzo začnu, ale zatím budou fanoušci muset ještě chvíli počkat.

S nimi máš, mimochodem, zřejmě velmi dobrý vztah. Četl jsem o tvém běhání s fanoušky nebo o domácích party, kde posloucháte tvá alba a podobně. Změnil se během tvé kariéry nějak vztah s příznivci? Nezneužil někdo tvé otevřenosti?

Naštěstí mám s nimi jen samé dobré zkušenosti. Věc se má tak, že mí fanoušci se mnou chtějí kamarádit. A to se mi líbí! Líbí se mi ta myšlenka, že jsme si často nablízku. Seznámila jsem se už s mnoha skvělými lidmi z řad mých fanoušků, a už jsem si mezi nimi dokonce našla několik skutečně dobrých přátel. Nechtěla bych, aby mí fanoušci měli pocit, že jsem nedosažitelná.

Ellie Goulding

Ellie Goulding
Zpěvačka, skladatelka, textařka a instrumentalistka se narodila předposlední den roku 1986 ve Velké Británii, kde momentálně patří mezi nejúspěšnější sólové interpretky. Své hudební kariéře se začala věnovat až během studia herectví, politiky a angličtiny na vysoké škole, kde vyhrála talentovou soutěž. Následoval rychlý rozjezd hudební kariéry, který vyvrcholil výhrou v prestižní anketě BBC Sound Of 2010 a vydáním desky "Lights". Té se jen v Británii prodalo přes 850 tisíc kopií. V roce 2012 jí vyšlo druhé album "Halcyon", které přineslo o poznání hutnější zvuk. Důvodem bylo i ukončení dvouletého vztahu s DJem Gregem Jamesem. Ellie Goulding se českým fanouškům představila živě poprvé 21. dubna v pražském klubu SaSaZu.

Jak si vysvětluješ skutečnost, že se britským umělcům teď tolik daří v Americe, kde je obvykle velký problém zanechat jakoukoliv stopu?

Jsem toho názoru, že se Američané začínají více otevírat britskému zvuku a že si ho momentálně dost oblíbili. Musíš zkrátka přinést dobrou muziku, být dobrá osobnost a hlavně - musíš se připravit na to, že budeš v Americe muset pracovat opravdu hodně tvrdě, abys čehokoliv docílil.

Myslíš, že podíl na tvém úspěchu a umístění singlu "Lights" právě v USA měla i skutečnost, že jsi jela turné s Katy Perry?

Určitě. Strávila jsem na cestách s Katy a její skupinou hodně času. Koncertovala jsem tam hodně i bez ní. Ty obří vyprodané haly mě fakt připravily na to, že jsem nyní sama schopná odehrát koncert před skutečně velkým publikem. A zároveň mi celá ta štace přinesla hodně pozornosti, takže i možná díky tomu se songu "Lights" nakonec tak vedlo.

A když už jsme u Katy Perry - nedávno jsem četl článek o tom, že má prý nejpřehnanější požadavky mezi muzikanty, co jedou turné, a že je občas nesnesitelná diva. Co je na tom pravdy?

Když jsem s ní byla na turné, tak to žádná diva nebyla. (smích) Byla hrozně milá a přátelská. Pořád se s náma a se svou kapelou a tanečníky poflakovala v zákulisí, pořád nějak blbla, vůbec se nechovala jako diva. Je to hodná holka.

Ellie Goulding, SaSaZu, Praha, 21. 4. 2013
© Martin Chochola / musicserver.cz
Z Ameriky je i tvůj ex-přítel Skrillex, se kterým jsi prý začala dělat na nějakém speciálním albu. Jak to s projektem vypadá?

Skrillex je teď hodně zaneprázdněný, takže na tom vůbec neděláme. Ve skutečnosti teď nedělám s nikým vůbec na ničem. (smích) Jen koncertuju, což je hodně vyčerpávající.

Jak moc?

Opravdu hodně. (smích)

Mimochodem, požádal tě někdy některý z tvých bývalých partnerů o to, abys o něm nepsala písničky?

(smích) Ne, naštěstí mě o to nikdo nepožádal. Zatím. (smích)

Momentálně je hodně populární seriál Glee. Jak probíhala vyjednávání o tom, aby se v něm objevila tvoje písnička?

Popravdě nemám tušení. (smích)

Tys o tom nevěděla, že tvůj song použijou?

Ne, nikdo mě neoslovil, prostě ho tam dali.

A viděla jsi jejich verzi "Anything Could Happen"?

Ještě furt ne. Ale prý je docela dobrá.

Jaké jsou teď tvé plány?

Koncerty, v létě festivaly a pak se uvidí.

Jen tak na odlehčenou na závěr - udělal jsem malý výzkum a zjistil, že si o tobě lidé na wikipedii mohou přečíst v sedmadvaceti jazycích. Co to v tobě vyvolává za pocity?

Je to úžasný! Nikdy jsem si nemyslela, že bych se mohla stát slavnou tak, že o mně bude stránka na wikipedii třeba jen v jediném jazyce. Je to ale zároveň trochu divný, co ty lidi o mně všechno ví, když tam o mně píšou a další lidi to pak čtou. Fakt zvláštní. (smích)

NÁZORY
  • , (martin, 24.04.2013 14:13) Reagovat

    Dementní titulek

    • Re: , (R., 24.04.2013 16:19) Reagovat

      Plně souhlasím.

    • Re: , (Roto, 25.04.2013 22:03) Reagovat

      Nejen titulek, ale i otázky.

      • Re: , (c, 06.05.2013 01:35) Reagovat

        nejen titulek, nejen otázky, ale i odpovědi a vlastně celá tato zpěvačka

        • Re: , (Michaela, 06.05.2013 09:00) Reagovat

          Asi by ses mel nejdriv zamyslet nad sebou a pak kritizovat ostatni!!!!Ona je skvela nejen jako zpevacka,neco dokazala...!! Jj ta zavist ze?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- Nejvíc nej: Ellie Goulding. Ta, která málem odmítla svůj největší hit a kterou Ed Sheeran po nevěře vyškolil před celým světem (12.07.2023 08:00)
- Minirecenze: Jak Ellie Goulding představila album "Higher Than Heaven" jako své nejlepší aneb Slibem nezarmoutíš (04.07.2023 08:00)
- Video: Björk vzala 800 dronů a ovládla jimi festival Coachella (02.05.2023 19:12)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu