shop.musicserver.cz
SuperStar 2013, Finále Top 8, 21.4.2013

SuperStar: Legendy zastavily Jaroslava Smejkala

Vydáno: 22.04.2013 01:27 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Další kolo SuperStar máme za sebou. Myslíte si, že se tentokrát redaktoři musicserveru shodli? Představte si, že v podstatné části opět ne. Nyní za to mohlo kolo s tématem legendární písničky, u nějž už rozhodovaly opravdové detaily. Zřejmě na ty dojel jeden z nejvýraznějších finalistů - Jaroslav Smejkal.

Live: SuperStar 2013

kolo: Finále - Top 8
téma: Legendární písničky
datum: 21. dubna 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Ošidné téma, tyto legendární písničky, tedy co se týče jejich výběru. Objektivně ale musím, uznat, že ačkoli byly dvě skladby diskutabilní, mé obavy se tentokrát nevyplnily a dramaturgové žádný vyslovený přehmat nepředvedli. Nesoutěžní část odpálily společnou písničkou tentokrát pouze holky. Ačkoli Abbu jsem nikdy moc nemusel, "Mamma Mia" byla v jejich podání vcelku vkusným úvodem. A docela jim to společně i sedělo. Ani pánové se nenechali zahanbit a svojí verzí "She Loves You" od The Beatles holky poprvé a naposled v tomto večeru trumfli. Hlasy jim ladily ještě o fous lépe a především měla jejich písnička skvělý náboj.

Soutěžní část otevřel Adam Kukačka s "Lady Karneval" Karla Gotta a podal takový standardní výkon, kterému se dalo jen těžko něco vytknout. Zpívá pořád stejně dobře, stále výborně frázuje, i když trošku jinak než samotný Gott, což se mi někde líbilo a někde mi to šlo proti srsti, a bohužel mu pořád zůstává i šíleně prkenný pohyb, který opět ostře kontrastoval s tanečnicemi okolo něj.

Tereza Mandzáková překvapila výběrem "Angels" Robbieho Williamse. Ne že by ji nikdy nezpívala ženská, ale verze, které nazpívaly Jessica Simpson nebo Beverley Knight, byly dosti odlišné, první jmenovaná i naprosto otřesná. Tereza daleko více ctila originál a přitom jí opět vtiskla něco svého, co ji odlišilo. Snad poprvé, i přes zaváhání v druhém refrénu, jí opravdu dobře zafungovaly výšky, takže výsledkem byl výborný výkon, stejně jako v minulém kole.

SuperStar 2013 - Kristína Debnárová
© nova.cz
Když jsem tentokrát slyšel Martina Šafaříka, mám pocit, že pánové začali nějak stagnovat. Martinovi tentokrát někdo podstrčil "You Give Love A Bad Name" od Bon Jovi a stejně jak říkala porota, musím konstatovat, že jeho vystoupení bylo sice dobré, ale vlastně děsně ploché. Hlasově de facto nic nového nepředvedl, to staré pomalu přestává stačit a hlavně tomu chybělo více poloh a nálad.

Kristína Debnárová byla po vyřazení Virgínie takový můj tajný tip na vyřazení, a když jsem slyšel, že bude zpívat "Believe" od Cher, hraničilo to už téměř s jistotou. Nicméně Kristína mé očekávání doslova rozprášila, když zvolila pomalou a efektů prostou verzi Elly Henderson z britského X Factoru. Nutno říct, že jí všem, včetně mě samotného, vyrazila dech. Ukázala ve svém projevu neskutečnou sílu i hloubku a skvělý hlas, který mi v některých momentech připomněl Jewel. Bez sebemenšího zaváhání předvedla zřejmě nejlepší výkon večera a velký progres.

V lehké mizérii kluků pokračoval i Jaroslav Smejkal. Zvolil "Every Breath You Take" od The Police a zřejmě si naservíroval příliš velké sousto. Jasné, nemůže se porovnávat se Stingem, na to je příliš jiný, ale přes to si trošku dovolím ho srovnávat. Výborné byly sloky, ale ve chvíli, kdy došlo na refrén, bylo to až moc přetažené. Takové to chrčení v porovnání se sametovým ##Stingem#X# celou písničku děsně shodilo.

SuperStar 2013 - Veronika Stýblová
© nova.cz
Sabina Křováková je taky originál, ovšem v případě "The Show Must Go On" od Queen jako by byla naprostý opak Jara Smejkala. Zatímco u ní byly sloky dosti tristní, refrény se jí tentokrát povedly par excelence. Ačkoli se mi porotci snažili namluvit, že si to pojala po svém, mně se její přezpívávání, nepravidelné frázování a rytmické chybky vůbec nelíbily. Jako by vůbec nevěděla, co se za tím textem skrývá. Naopak v refrénech ubrala trošku na svém obvyklém řevu a mělo to šmrnc, přesnou dávku originality a výborné napětí.

Opět neskutečně těžkou písničkou se snažila zabodovat Veronika Stýblová, která si vybrala "Vyznanie" od Mariky Gombitové. A povedlo se jí to. Na rozdíl od porotců bych jí nevytkl zhola nic, pouze výběr samotné písničky. Už od Veroniky nechci poslouchat osmdesátá léta. Chtěl bych od ní slyšet něco moderního, něco ve stylu Robyn nebo Ellie Goulding. Pravda, ty určitě nespadají do kategorie legend, ale i tak i přes nespornou kvalitu jejího zpěvu mě prostě začíná její výběr nudit.

Problém s výběrem jsem tedy rozhodně neměl v případě Štefana Pčelára, ačkoli - Pink Floyd super, ale daleko větší bourák by byl, kdyby si od nich vybral nějakou jinou písničku než "Wish You Were Here". Z kluků byl zdaleka nejlepší, ale i tak holkám nestačil. Asi nejvíce mu uškodila zkrácená verze, kterou někdo naprosto tragicky poskládal. Takže zpěv, projev, včetně hraní na kytaru a tomu přidružených věcí, byly docela fajn, ale výsledek až tak famózní nebyl.

SuperStar 2013 - Jaroslav Smejkal
© nova.cz
Celkové hodnocení tohoto kola je velmi jednoduché. Za prvé: Díky tomu, že už tam nebyl slabší zpěvák, bylo to jedno z nejlepších kol vůbec. Za druhé: Holky tentokrát doslova převálcovaly kluky. Za třetí: Je velmi těžké rozhodnout, kdo by měl vypadnout. Pokud mám na někoho ukázat, asi by to byl tentokrát Adam Kukačka. Hlasování porotců bylo trochu nejasné, jestli jsem něco nepřeslechl, vyjádřil se pouze Paľo a Ondřej - první jmenoval Jaroslava Smejkala a druhý Terezu Mandzákovou. Diváci se nakonec ztotožnili s Paľem Haberou a nejméně hlasů poslali Jaroslavu Smejkalovi. Toto vyřazení vzhledem k jeho originalitě a hlasovým dispozicím bylo i tak velmi překvapivé a a také nesmírně emotivní a plné slz snad od všech zúčastněných - od poroty přes soutěžící až po moderátory. Něco podobného pamatujeme snad pouze z první řady Česko hledá SuperStar.

Jak to viděl Honza Průša

Kolo hudebních legend je vždycky zákeřné. Soutěžící zpívají písničky, jež by měl znát fakt každý, a tak je jednoduché srovnávat. Ani dnes tomu nebylo jinak a zazněly notoricky známé kousky, i když "Mama Mia" mohla klidně figurovat v minulém filmovém kole. A i když nemám ABBU vůbec rád, verze jak z šestkrát vylouhovanýho pytlíku čaje byla tak slabá, až jsem na švédský kvartet vzpomínal vlastně pozitivně. A chlapecká křeč na téma The Beatles snad ani nestojí za delší komentář, snad jen ten, že se klidně taky mohla objevit minule.

Adam Kukačka ukázal dokonalý obraz sebe sama. Přesně tak jako dnes na mne působil vlastně celou dobu a tentokrát to dotáhl do absolutní dokonalosti. Tančí stejně dobře jako Karel Gott a s karnevalovými tanečnicemi kolem sebe přesně navodil Ein Kessel Buntesovou atmosféru. Bylo to hrozné a úplně živě si jej dokážu představit, jak objíždí se svým programem domovy důchodců nebo stejné štace, jak Eva s Vaškem, a totožné publikum jej miluje.

Tereza Mandzáková na gauči ukázala ze svých nohou asi víc, než plánovala. A pak zpívala a andělé na ni z vejšky pelichali. Na rukou a hlavě se jí usadila pírka a možná se jakoby sama měla stát andělem. Ale andělem se nestala, byla jen Terezou zasypanou peříčkama a stejný pocit jsem měl i z té písničky. Jak nemám Robbieho Williamse rád, zrovna tenhle ohranej hit mi tolik nevadí, jenže v tomto podání už ho slyšet nemusím.

Martin Šafařík je pro mne pořád jen těžko uvěřitelným zpěvákem. Hrozně pěvecky přehrává. A jeho chrapot mu fakt nevěřím. I tak ale musím připustit, že "You Give Love A Bad Name" odzpíval dokonale a perfektně si hlasově sedl i s kapelou, která zpívala backvokály.

Kristína Debnárová se snažila být hodně osobitá. A její "Believe" byl velký emotivní boj. Jako by tušila, že dnes je pravděpodobné, že by mohla vypadnout (dle předchozích výkonů), a tak musela udělat něco nečekaného. Něco silného. Něco jiného. Něco, čemu musela sama absolutně věřit. "Believe".

Jaroslav Smejkal zpívá jak nějakej bubák bůh ví odkud. Jeho chraplák je nezaměnitelný (a to je velká výhra), ale je ho moc. Přespříliš (a to je prohra). Ale to jeho useknuté [vočing ja] bylo prima.

Jestli Sabina Křováková SuperStar nevyhraje, je něco špatně. Ona je totiž nejpřirozenější zpěvačka. Na pódiu jako by se narodila a vůbec neřešila, co tam má dělat a jak se tam chovat. A vedle toho zazpívá "The Show Must Go On" (v níž mi teda strašně moc chyběla předehra ve své správné délce) ohromujícím způsobem. Jejím způsobem. Krásným hlasem. Nádhera.

Veronika Stýblová má ještě větší hlas. Jenže vedle toho i šílenou slovenštinu a navíc i nepřesně intonovala. A "Vyznanie" od Mariky Gombitové na ni bylo příliš velkým soustem, do nějž ještě bude hodně dlouho dorůstat, a když bude mít kliku, tak to jednou dá fakt dobře. Ale dnes se mi vůbec nelíbila.

Štefan Pčelár zazpíval alternativně rockovou "Wish You Were Here". A nebylo to úplně špatné, jen občas moc tlačil na hlas. Měl být jemnější, ne tolik křičet a v druhé půlce si i hlídat intonaci.

Půlka SuperStar je za námi a leckoho mohla vyděsit. Product placement bují s každým dílem (takže v tom posledním už se možná ani zpívat nebude), Zorka neroste, ale ještě víc hloupne. Ewa Farna jakbysmet. A i když se mi to dnes zdaleka nelíbilo tolik jako Tomášovi, ve vyřazení bychom se shodli, i já bych ukázal na Adama Kukačku.


NÁZORY
  • Tereza Mandzáková (kiwwi, 22.04.2013 09:43) Reagovat

    terazka zase naj. mam ale o nu strach. s prepacenim uz teraz sa k urvi s nejakym blbcom zo superstar. ona ma na viac.

    • Re: Tereza Mandzáková (jankovarr, 22.04.2013 10:09) Reagovat

      Na víc? Jako hokejistu, fotbalistu, politika,herce nebo snad někoho slavnějšího ze showbusinessu?
      Nebál bych se.. moc nevěřím, že ten vztah přežije, když už nebudou spolu ve vile, když zmizí umělá atmosféra superstar...

      • Re: Tereza Mandzáková (kiwwi, 22.04.2013 16:20) Reagovat

        to je jedno. niektoho kto jej nezlomi srdce za 5 minut.

  • Děs a hrůza (Jan Trávníček, 22.04.2013 18:31) Reagovat

    SuperStar jsem měl odjakživa jako takové odpočinkové guilty pleasure a s chutí na něj koukal, ale co předvádí Nova poslední dva roky, to mi hlava nebere. Jestli chtějí šetřit, tak ať radši na rok vynechají a pak se vrátí v plné síle, ale ta lacinost, kteru se honosí letošní Nová éra a loňský Hlas, to je fakt hrůza.

    Je z toho cítit, že už sice není kde brát talenty, ale show must go on, protože nedělní prime time se zaplácnout musí. Ostatně i ten výběr "nejlepších" zpěváků, který tam letos je, by dříve skončil ještě před branami semifinále. Moderátoři otřesní, product placement otravný, facebook zas*aný spamem a celková umělost bije do očí. Jako jediný plus téhle řady vidím porotu, která, pokud zrovna Farne nehrábne, překvapivě i rozumně hodnotí, což je od Vojtka, Davida a spol. z Hlasu opravdu posun vpřed. Ale jinak je to fakt bída...

    • Re: Děs a hrůza (Luděk Pokorný, 23.04.2013 22:55) Reagovat

      On tam (krom výjimečné Anety Langerové) byl snad někdy někdo lepší ? Jako třeba nepatrně mrtvý Drda nebo slizký Chodúr ? Naopak letos je sestava překvapivě vyrovnaná, různorodá a kvalitní. Naopak zoufalá produkce Novy a Markýzy a evidentní šetření na všem z toho kouká všemi směry. lepší už to ale nikdy nebude, protože současný rychlokvašný management nic jiného než extrémně šetřit neumí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Diváci volili, volili až odvolili Šafu (20.05.2013 00:21)
- Naživo: Mírně fousaté devadesátky v SuperStar (13.05.2013 00:43)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu