shop.musicserver.cz
SuperStar 2013, Finále Top 9, 14.4.2013

Stříbrné plátno odfiltrovalo ledovou královnu

Vydáno: 15.04.2013 00:50 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Z rockových vod se SuperStar přelila do těch filmových. Opět se zpívaly písničky, které s tématem až tolik nekorespondovaly, ale to se nedá nic dělat. V souboji se stříbrným plátnem nakonec padla ledová královna Virgínia Buberníková, ovšem na to, jak k tomu došlo, mají dva redaktoři zcela odlišný názor.

Live: SuperStar 2013

kolo: Finále - Top 9
téma: Filmové hity
datum: 14. dubna 2013
Předchozí kolo

SuperStar 2013
© nova.cz
Filmové hity otevřel, čert ví, proč, "Thriller" Michaela Jacksona v podání devítky zbývajících finalistů. Mám-li být upřímný, byla to jedna z těch horších společných skladeb a to i přes to, že to bylo na playback. Asi o sto procent se vše vylepšilo, když se na scéně objevili tanečníci. Ti byli, na rozdíl od nahrávky, výborní. Už volba úvodní písně předznamenala, že seznam písniček, z kterého mohli soutěžící tentokrát vybírat, obsahoval i songy, které má jen málokdo s filmem spojené, a naopak v něm bylo málo těch, které byly naopak vysloveně pro film napsané.

Soutěžní část rozjel Jaroslav Smejkal ve velkém stylu. U něj přesně platilo to, co jsem zmiňoval. Proč se ve výběru objevil zrovna "Your Song" Eltona Johna, který se stal filmovou až po třiceti letech své existence, je otázkou. Nicméně to nic nemění na faktu, že Jaro byl opět výborný. U něj může být jeden jediný problém: Barva jeho hlasu natolik přebíjí vše ostatní, že se jakýkoli progres v ostatních oblastech totálně ztrácí, což pro něj může znamenat v této soutěži nečekaný konec.

Trošku jsem doufal, že si Kristýna Debnárová vybere něco slovenského, ale bohužel si vzala "It Must Have Been Love" od Roxette. Proč slovenskou? Protože má problém s ne úplně dokonalou angličtinou, z níž vyplýval naprosto příšerný timing. Navíc z počátku působila jakoby nejistě - jakoby nevěděla, za jaký konec to má vzít. Chvíli mi to přišlo, že z toho chce udělat country verzi, ale pak se zase vrátila k originálu. Druhá polovina už byla lepší, ale stejně bych její vystoupení hodnotil jako velmi rozporuplné.

SuperStar 2013 - Tereza Mandzáková
© facebook interpreta
Adam Kukačka přerušil baladické rozjímání svých kolegů a vyrukoval se s "You Can Leave Your Hat On" Joe Cockera. Osobně mám nejraději verzi od Garoua, jehož chraplák řeže ještě výrazněji a o něco drsněji. K té se sice Kukačka nepřiblížil, hlavně co se týče dynamiky, přesto to byl jako vždy velmi dobrý výkon. Pravda, ne tak dobrý, jako některé předchozí. Na druhou stranu tam byl mezi těmi slečnami i náznak nějakého pohybu.

Velké překvapení přišlo s Terezou Mandzákovou. Ta si tentokrát zvolila naprosto dokonale. Úžasná Dusty Springfield a v tomto případě "Son Of A Preacher Man" je přesně ten styl, který jí sedí - zkrátka bílý soul. V podobě moderní divoženky spustila vystoupení plné energie, pohody a skoro bych řekl takového mírného nadšení. Přesně vystihla momenty, kdy dát jasný tón, kdy si udělat svoji oblíbenou kudrlinku a kdy ji trošku vygradovat. Kdyby v té gradaci ještě chvíli pokračovala, bylo by to zcela dokonalé.

Po ní nastoupil její nový přítel Martin Šafařík s "Hero" Nickelback a v jeho případě by mě fakt zajímalo jak to, že člověk, který studuje operní zpěv, neumí otvírat při zpívání pusu. Nebýt tohoto nešvaru, násobeného ještě zaoblováním koncovým slabik, bylo by to daleko lepší. Jinak ale pěvecky to bylo výborné, jeho hlas má hodně co do sebe a je trošku překvapením, že si opět vybral rockovou věc.

SuperStar 2013 - Virgínia Buberníková
© facebook interpreta
Podobně jako Jaro i na Virgínii Buberníkovou ze seznamu vypadla písnička až ne tolik filmová. Na rovinu - do této doby jsem nevěděl, že "Perfect Day" od Lou Reeda v nějakém filmu někdy zazněla. Nicméně Virgínia. Velké zlepšení oproti minulému kolu, ovšem porotci přesně vystihli moje pocity z ní. Ona prostě neumí přenášet emoce dál než k mikrofonu - holt ledová královna. A v tu chvíli je opravdu jedno, jestli zazpívá nějaký tón tak, či onak. Přesto bych pro ní uplatnění viděl. Jednou by mohla být skvělá doprovodná vokalistka.

Už když minulý týden moderátoři propíchli, že bude někdo zpívat "Skyfall", bylo jasné, že to může být jeden jediný člověk - Veronika Stýblová. Samozřejmě nikdo tuhle písničku nedokáže zazpívat, jako Adele, která má takový ležérní projev, ale i tak nutno před Veronikou smeknout. Po dvou slabších kolech opět trefila do středu terče. Její verze byla intonačně dokonalá, pohrála si se všemi polohami této písničky a dneska tolik zmiňovanou gradací, která je u filmových písniček nesmírně důležitá.

Štefan Pčelár měl obrovskou smůlu, že šel po té, po které šel. Jak už zaznělo, Sealova "Kiss From A Rose" nepatří mezi právě lehké songy a projevilo se to i tady, přesněji hlavně ze začátku. To bychom asi Štefanovi odpustili, ale ono se to až tak moc nezlepšilo. Největší průšvih byl ten, že vůbec nefrázoval, přesněji řečeno zapomněl oddělovat slova i slabiky a díky tomu se občas objevil i intonační problém. Hůř ještě Štefan nezazpíval.

SuperStar 2013 - Veronika Stýblová
© nova.cz
Posledním, kdo si vyzkoušel prach stříbrného plátna, byla Sabina Křováková s "All By Myself" Erica Carmena. Po jejím výkonu ji aplaudovala celá hala, ovšem já ne. Totiž u Celine Dion, která písničku v této podobě definovala, víte, že zpívá i v těch nejvyšších polohách, zatímco Sabina jednoduše řve a je otázka, komu to sedne a komu nikoli. Já osobně patřím do té druhé skupiny. Na druhou stranu mělo to své kouzlo, ale na zadek si z toho zkrátka nesednu.

Možná to z předchozích řádek tak nevyznělo, ale filmové kolo patřilo k těm nejlepším, které v SuperStar proběhly. Když si to tak vezmete, nebyl v něm žádný průšvih ani vysloveně slabší výkon. Pokud mám jmenovat ty nejlepší, pak to bude trio Veronika Stýblová, Tereza Mandzáková a Jaroslav Smejkal. Na opačném konci bylo naopak trio - Štefan Pčelár, Virgínia Buberníková a Kristýna Debnárová. Vzhledem tomu, co jsem napsal a jaké byly její výkony v minulých kolech, poslal bych domů Virgínii. Stejný názor měla koneckonců i porota a kupodivu, stejně jako v minulém kole, i diváci. Bude tak chybět v kole Legend. Co si pod tím představit a kdo všechno bude považován za legendu, zjistíme až za týden.

Jak to viděl Honza Průša

Filmové kolo bylo asi to nejhorší, co jsme letos v SuperStar mohli vidět, zvlášť po předchozím rocku. A naznačil už "Thriller". Byla to taková nepovedená ukázka toho, jak k sobě nepasují jednotlivé hlasy, jak se někteří nebožáci neumějí pohybovat, případně jiní, jak to neuzpívají. Král popu se možná v hrobu obracel a nechápal. S minulými AC/DC naprosto nesrovnatelné.

Jaroslav Smejkal už na sobě trochu pracuje a pár facek by si dát nenechal. Ale zasloužil by je. Protože každý, kdo si vzpomene, jak emotivním okamžikem je "Your Song" v "Moulin Roughe", ty emoce teď marně postrádal. V jeho podání se z toho stal průměrný cajdáček.

Kristína Debnárová prý nikdy neudělala žádný průser. Stejně působila i při zpěvu písně z "Pretty Woman". Jako hodná holčička, která se snaží být co nejtechničtější, s tím bohužel šlo ruku v ruce i co nejunylejší. Takže se člověk (do té doby, než došlo k závěrečné gradaci) dost nudil.

Adam Kukačka zpívá od jednoho roku a odedneška začal i tančit (nebo aspoň tak jako nejalově chodit). A i když furt působí jako kombinace Drobného a Lišky, dnes podal asi komplexně nejlepší výkon za celou SuperStar.

"Son Of A Preacher Man" mám fakt hodně naposlouchanou. A vůbec nechápu, co se na ní všem líbilo? Tereza Mandzáková jí sice nedala úplně blbě, ale tak jako na nějaké studentské party, kam dorazila "Pretty Woman" z jedné z předchozích písní (fakt tak vypadala). Navíc to nakonec neudejchala a ztrácela se v dynamičtějších partech.

Martin Šafařík má skvělý hlas a dokáže s ním dělat ledacos, což předvedl třeba minule. A ve svém důsledku je zřejmě nejdokonalejším produktem Novy a SuperStar jako takové. Odvede svou práci tak, že to vypadá vkusně a profesionálně, ale nakonec mu to možná, stejně jako já, nebudete věřit.

Virgínia Buberníková "Perfect Day" moc zpívala. Chyběla jí civilnost a přirozennost Lou Reeda. Porota ale Virgínii naložila víc, než si zasloužila (ve srovnání s jinými to bylo vlastně prima), navíc oproti minule to bylo o několik levelů lepší.

Veronika Stýblová vůbec nevypadá na to, že flákala školu a nosila samé poznámky. Její největší problém je, že přišla jako hotová zpěvačka a nikam neroste. Navíc přichází většinou se statickými písničkami, které ale podá pravidelně téměř dokonale. Na mne ale bohužel až moc.

Štefan Pčelár neukočíroval první sloku "Kiss From A Rose", to byla fakt síla. Tak nejistý výkon jsme od něj ještě nezažili a i když pak přidal a zvlášť v refrénech to znělo docela dobře, potvrdil tu pachuť, která se celým dnešním večer nepříjemně táhla.

Sabina Křováková byla dnes jediná, co mne bavila se vším všudy. Na pódium patří, ví, co tam dělat, má image lehce sjeté star a dohromady jí to funguje skvěle. Sice se muselo čekat do 22:35, což je hodně dlouho, ale vyplatilo se. Konečně tak předstoupil někdo, kdo není umělý a vykalkulovaný a je svůj. Nádhera.

I tak se mi ale filmové kolo vlastně skoro vůbec nelíbilo. A kdyby bylo na mne, asi bych vyhodil Martina Šafaříka nebo Veroniku Stýblovou.


NÁZORY
  • Souhlas s Tomasem (ddt007, 15.04.2013 07:13) Reagovat

    Jen u Terezy bych si dovolil souhlasit s Honzou, postradal jsem tam vetsi dynamiku, jinak to nebylo spatne. Sabina tentokrat moc rvala, ale bylo to zajimave a u ni se clovek vzdy tesi co predvede.

  • Perfect day (Tomas, 15.04.2013 12:54) Reagovat

    Autor neviděl Trainspotting? :)

    • Re: Perfect day (Zoltan, 16.04.2013 11:02) Reagovat

      aj mne to hned zabilo do očí........... filmová klasika

    • Re: Perfect day (Barry, 17.04.2013 10:06) Reagovat

      Bohužel ani to, že autor zřejmě neviděl Trainspotting, snad nemůže být omluvou ... Protože (a ani nevím proč) jsem tento kultovní snímek ještě také neviděl... Přesto se mi při vyslovení slova Trainspotting odjakživa okamžitě vybaví Ewan McGregor a právě Reedova Perfect Day, která k tomuto filmu neodmyslitelně patří... Autor by se měl příště vyvarovat větám typu: "Opět se zpívaly písničky, které s tématem až tolik nekorespondovaly, ale to se nedá nic dělat" a poté v tomto smyslu poukázat na notoricky známou, tisíckrát přezpívanou a v každé SuperStar více či méně omílanou píseň. Působí to pak přinejmenším úsměvně, nelze kritizovat něco, o čem kritik sám moc neví... :)

      • Re: Perfect day (Tomáš Parkan - autor, 17.04.2013 10:21) Reagovat

        Autor viděl z "Trainspottingu" asi 10 minut a ty ho odradily natolik, že ten film vypnul, což se mu zase tak často nestává.
        Přesto ale ví, že v tomhle filmu "Perfect Day" zazněla, nicméně kritizuje to samé, co v případě "Your Song". "Perfect Day" vznikla v roce 1972 a dalších 24 let trvalo, než se náhodou stala filmovou...dokonce o rok déle, co ji výrazným způsobem připomněli Duran Duran. Jak jsem psal, existuje spousty "filmovějších" písniček a to je to, co kritizuju a za čím si stojím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Diváci volili, volili až odvolili Šafu (20.05.2013 00:21)
- Naživo: Mírně fousaté devadesátky v SuperStar (13.05.2013 00:43)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu