shop.musicserver.cz
Lenka Dusilová - Svítím do temných koutů

Lenka Dusilová - Svítím do temných koutů

Vydáno: 03.06.2013 12:00 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: Bet Orten

"Pro mě je hudba terapie," tvrdí Lenka Dusilová. Kromě turné s Baromantikou stíhá ještě několik vedlejších projektů, vystupuje v duu s tanečnicí, objíždí zemi a hledá místa, kde by se její technicky náročná muzika dala servírovat v co nejlepší kvalitě. A pomalu dává dohromady další desku.

Lenka Dusilová
© Bet Orten
Na letošních koncertech slibujete ochutnávku nálad, jež by se měly objevit na vašem novém albu. Jaké nálady to jsou?

Nejvíce se asi podobají melancholii, ale je v nich hodně různých odstínů. V lednu jsme totiž s Baromantikou koncertovali v Nové Syntéze, což byla akce konaná u příležitosti miliontých padesátých narozenin umění. Našli jsme díky němu úplně nové hudební nálady, které budou mít určitě nějakou dobu vliv i na podobu našich koncertů. Ne, že by skladby dostaly hned nové aranže, spíš řekněme jen novou příchuť. Baromantika je vůbec takový dost specifický projekt, technicky a umělecky je to velmi sofistikovaná kapela, a není proto vůbec jednoduché najít místa, kde by mohla hrát, ať už z finančních důvodů nebo pro nedostatek kvalitního technického zázemí, takže já často vystupuji také sama. Pomáhá mi to vybalancovat všechny svoje polohy a zadotovat občas i vedlejší projekty.

Nedávno jsem si zrovna říkala, že už vlastně nejste písničkářka s kytarou. Že jste se posunula spíš do světa klasiky a ambientu a vypadá to, že se vám tam líbí.

To sice ano, ale písničkářka nikdy být nepřestanu. Vystupování o samotě je o úplně jiném druhu energie, když člověk hraje sám, je taková čistá a neředěná. Nemohla bych to ale dělat pořád, mám strašně ráda interakci mezi muzikanty. Podněcuje člověka k další tvorbě, nutí vás sdělovat své hudební zážitky a podělit se o ně s ostatními.

Lenka Dusilová
© Bet Orten
Potřebujete samotu?

Strašně ráda sdílím, ale kdybych byla závislá jenom na čase muzikantů nebo na hraní s kapelou, to bych musela asi začít chodit rovnou do kolbenky. Takže ano, ke své práci potřebuji naprosto nutně samotu. Když vám stačí pár krabiček k tomu, abyste mohla vystupovat sama, není svět tak složitý, jsem samostatná a nezávislá na ostatních lidech. Navíc si pak dokážu na pódiu zachovat své původní hudební myšlenky a nápady, což se mi s kapelou většinou nedaří (usmívá se).

Píšete také nejraději sama?

Jak kdy, člověk třeba vytvoří nějaké fragmenty nebo kostru skladby, a pak není schopen ten motiv nijak dotvořit. I když mi třeba přijde zajímavý, někdy se stane, že se nemůžu hnout z místa. Pak postupuji práci své kamarádce a kolegyni Beatě Hlavenkové. Umí reagovat, doříkávat věci a podobně. Navíc mě velmi dobře zná a má moji naprostou důvěru. Umí pracovat s mými emocemi.

Lenka Dusilová
© Bet Orten
To musí být těžké, nikdy jste nepůsobila jako lehce ovlivnitelný člověk.

Jistě, je to složité. Stejně jako je někdy složitá moje muzika. Abych tu zodpovědnost vůbec dokázala přijmout a unést, mám kolem sebe spoustu borců (směje se). Skvělé muzikanty a lidi současně. Všichni jsou to sice strašní paličáci, ale dali jsme si pár konfrontací na začátku a zjistili, že se i při problémech dokážeme akceptovat. Přesně to jsem vždycky chtěla. Kdybych byla výlučně hudebním solitérem, byla bych asi dost ztracená. Buď bych na sebe byla moc přísná a nedodělala nic do konce, nebo bych naopak mohla přepadnout na opačnou stranu a zlenivěla bych. Těžko říct, zpětná vazba je velmi důležitá.

Když jste mluvila o těch náladách, u vás jsou hodně důležité texty, kdysi jste zhudebňovala i Wolkera. Čtete současnou poezii?

Čtu, neptejte se mne na autory, nemám paměť na jména. Ani v tom dětství to nebyla žádná sláva, co si budeme říkat. Mám o deset let staršího bratra Marka a celé dospívání jsem ho napodobovala, prostě jsem se opičila. Měl na poličce knížky s poezií a já si je půjčovala a listovala jimi. Už tehdy jsem ale nad nimi hodně přemýšlela, jestli by se případně daly zhudebnit. Od té doby, co sama píšu - nebo se snažím psát texty - čtu čím dál častěji. Naopak své pokusy zveřejňuji stále méně často. Než něco pustím ven, musím být stoprocentně přesvědčená o tom, že má text smysl a vím, co jsem jím chtěla říct. Že nemaluju, jak se říká, nějaké mokré obrazy beze smyslu.

Lenka Dusilová, Divadlo Archa, Praha, 2.3.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ptala jsem se spíš, abych zjistila, odkud plynou ty vaše temně romantické proudy.

Vždycky se mi líbily spíš temnější básničky, to je fakt. Asi jsem prostě temný romantik a melancholik. Moje duše je tak trochu hozená, vždycky se mi líbily takový nenarovnaný věci. Ať už vezmu třeba i pitomý akordy, baví mě otevřené akordy mnohem víc než umění správně a čistě zahrát déčko. Jsem už taková.

Vaše tvorba je stále introvertnější a introvertnější. Pamatuji si z 90. let na koncert Pusy, kde zpívala úplně jiná osoba než proti mně sedí dneska. Kam zmizela ta okatě provokativní extrovertka?

Vážně si to pamatujete? To musí být ale strašně dávno! Nicméně, já vůbec netuším, kam se ta povaha poděla. Asi jsem toho mezitím prožila tolik, že mě to změnilo, což je určitě přirozené. Uvědomila jsem si spousty souvislostí, potkala spousty životních příběhů a mám v sobě spousty zážitků, které jsem musela někudy ventilovat ven. V určitém věku víte sama, že člověku ještě všechno nedochází, zkušenost je někdy k nezaplacení. Pro mě je hudba úkryt, terapie.

Lenka Dusilová...

Lenka Dusilová - Baromantika
...patří mezi nejoceňovanější české zpěvačky. Narodila se roku 1975 v Karlových Varech, hudbě se věnuje od dětství - byla členkou legendárního pěveckého souboru Bambini di Praga. Dva roky po sametové revoluci se stala frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko, se kterou vydala stejnojmenné album a v roce 1994 vyhrála hudební soutěž Marlboro Rock In. V letech 1994–97 spolupracovala se skupinou Lucie, s Davidem Kollerem po odchodu ze Sluníčka založila skupinu Pusa, jejich skladba "Muka" byla nominována na cenu Anděl v roce 1996. Na začátku nového tisíciletí vyhrála již coby samostatná umělkyně cenu Anděl v kategorii Nejlepší zpěvačka, po desce "Spatřit světlo světa" následovalo album "Mezi světy" (2005), pobyt v Americe a první hlavní cena Anděl v kategorii Zpěvačka roku. S folk-rockovou skupinou Čechomor se potkala na jejich přelomovém albu "Proměny", které produkoval skladatel Jaz Coleman, zajímavé hudební prolnutí s Čechomorem jí do sbírky přineslo další ceny a stvrdilo její místo mezi nejlepšími českými zpěvačkami. Spolupracuje s mnoha jmény české hudební scény (Jan Burian, Václav Neckář, Michal Hrůza, Wohnout, Daniel Landa). O tři roky později se vrhla do zcela jiných hudebních vod a s klarinetovým kvartetem Clarinet Factory a skladatelkou Beatou Hlavenkovou natočila album "Eternal Seekers", nořící se místy do klasiky, místy do jazzu, místy do alternativy. Svou vlastní hudební proměnu potvrdila loňskou "Baromantikou", na níž přibylo elektroniky. Za obě desky získala opět cenu Anděl coby Zpěvačka roku.

Lenka Dusilová
© eternalseekers.cz
To když píšete. A když ji posloucháte? Co pro vás znamená jako pro posluchače?

Nastavuje mi zrcadlo, proto také nepříliš ráda vysvětluji konkrétně obsah a sdělení jednotlivých písniček, přijde mi mnohem přínosnější, když si v tom každý najde, co potřebuje sám za sebe. S tím je vlastně i tvořím, to je moje hlavní sdělení přes muziku. Že je vždycky lepší, když člověk své problémy a potíže a vůbec sám sebe řeší a nebojí se dávat najevo, co si myslí a cítí. Že se projevuje, prožívá svůj život a mluví o sobě, protože to není důležité jenom pro nás, ale i pro ty, co přijdou třeba po nás. Připravujeme tady živnou půdu, kterou zdědí i budoucí generace, a já bych na ní naše problémy nerada nechávala růst dál.

Takže se vám píše líp v dobré, nebo špatné náladě?

To je asi jedno. Musím říct, že teď mám hodně emotivní a křehké období, není mi moc dobře. A psaní mi teď vůbec nejde, všechno zůstává zamčené vevnitř a nechce to ven. Přitom posledních pár měsíců jsem měla vysloveně pozitivních a komunikativních, jsou momenty, kdy své stavy neovlivníte a nemá smysl pak cokoliv lámat přes koleno. Alespoň myslím. Víte co, ale spousta lidí vnímá melancholii jako něco negativního, přitom já to tak vůbec necítím. Nemyslím si, že sděluju přes písničky nějaké trápení nebo bolesti, aby si jeden z toho nakonec ustřelil hlavu, to bych velmi nerada. Svítím do temných koutů, vymetám z nich smetí. V mojí muzice je spousta světla, stačí ho chtít vnímat.

Lenka Dusilová, Rock For People, Hradec Králové, 5.7.2012 (fotogalerie)
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Na konci turné vás také letos čeká koncert ve Vídni. Hodláte dobývat Rakousko?

Rádi bychom vyrazili občas za hranice, takže jsme se rozhodli začít trochu sondovat. A hledat, jestli vůbec existuje na světě ještě nějaké místo, kde by o nás byl zájem (usmívá se). Nic neočekáváme, že bychom chtěli udělat díru do světa... to asi ne, tak pošetilá nejsem, že bych si plánovala podobné věci. Ale získat nějaké kontakty do vídeňských klubů, najít pár lidí, kterým by se Baromantika líbila, mi přijde jako celkem dosažitelný a hezký cíl do dalších měsíců.

Na podzim chystáte také vydat DVD, co na něm fanoušci všechno najdou?

Všechno (směje se). Se svojí současnou partou už se konečně cítím sebejistá, takže si troufnu i na věci, kterých jsem se dřív bála. Mám velmi ráda koncerty spíše intimnějšího rázu, na velké pódiové show mě neužije a ani se k Baromantice moc nehodí. Když jsme s Tomášem Zilvarem vyráběli videoklip k "Baromantické", sdělila jsem mu tenhle svůj sen a poměrně rychle jsme jej také zrealizovali. V tuhle chvíli už je DVD v postprodukci a vyjít by mělo v září. Obsahovat bude záznam ze tří koncertů z klubu Café V lese, z nichž se film stříhá. Převládá tedy večer třetí, kdy atmosféra zaváněla takovou zdravou nasraností. Někdy se člověk snaží všechno dotáhnout do posledního puntíku a zjistí, že je to na škodu. Mám prostě ráda přirozenou atmosféru, kterou je už z logiky věci těžké uměle navodit.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Osobitě invenční Clarinet Factory představují desku "Towers". Vyjde i na vinylu (15.04.2024 10:32)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Naživo: Thom Artway pokřtil album "Trhám mraky", kmotrou byla Beata Hlavenková (15.03.2024 17:45)
- Clarinet Factory píší s novou deskou další kapitolu své sonické cesty (14.02.2024 14:15)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu