Snovému divadlu chybí k dokonalosti na DVD pětikanálový zvuk

15.01.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

S malými výtkami je DVD "Metropolis 2000: Scenes From New York" kapely Dream Theater skoro výtečné. Máte-li rádi rozkošatěnou a instrumentálně vypracovanou tvrdou hudbu, je toto DVD nejlepší potrava pro vaše smysly. Pokud ovšem oželíte pětikanálový zvuk.
7/10

Dream Theater - Metropolis 2000: Scenes From New York

Skladby: Opening Scene, Regression, Overture 1928, Strange Deja Vu, Through My Words, Fatal Tragedy, Beyond This Life, John & Theresa Solo Spot, Through Her Eyes, Home, The Dance Of Eternity, One Last Time, The Spirit Carries On, Finally Free, Closing Scene, bonus tracks: A Mind Beside Itself: I. Erotomania, II. Voices, III. The Silent Man, Learning To Live, A Change Of Seasons
Celkový čas: 190 min.
Americká skupina Dream Theater vystoupila v roce 2000 se svým koncepčním koncertním programem "Metropolis 2000 - Scenes From New York" i v Česku, v Praze a ve Zlíně. DVD přináší toto představení (tady vskutku nelze hovořit jen o koncertě) v plné délce, navíc doplněné mnoha bonusy. Divák má nevšední možnost sledovat vystoupení na scéně i za ní a vytvořit si velmi ucelený obrázek o celkovém dění.

Nejsilnější zbraní Dream Theater je instrumentální vymakanost všech členů kapely. Z toho vyplývá, že si díky své virtuozitě mohou dovolit prezentovat navýsost propracované kompozice, na první poslech nelehce stravitelné, plné změn rytmů a nálad, po muzikantské stránce dotažené na maximum. To je ta hudba, co se tak líbí mladým muzikantům, kteří se ji snaží napodobit, hltají ji a přemýšlejí, jak to zahrát. "Metropolis 2000" není běžným koncertem - je to progresivní metalová opera, vyzrálé koncepční představení plné tajemství, vracejících se snů a vzpomínek. Hudba Dream Theater se snad dá zařadit do škatulky art rocku, pravda trochu tvrdšího, ale taková už je naše doba.

Majitele disku čeká pořádná nálož, více než tři hodiny záznamu - celý koncert z newyorské Roseland Ballroom 30. 8. 2000 (poslední štace turné), bonusové skladby, volitelný komentář skupiny, dokumenty ze zákulisí a fotogalerie ze světové šňůry. Koncert je zaznamenán nejen jako prosté dění na jevišti, nýbrž je obohacen mnoha prostřihy, videosekvencemi vážícími se k ději, přechodovými efekty, ale grafika těchto prvků se mi ne vždy líbila a jevila jako vhodná, někdy mi vyloženě vadila. Doplňkové záběry ve dvojexpozicích vypadají občas velmi amatérsky! To jsou spíše malé detaily, ale velkým zklamáním srážejícím dvě hvězdičky z celkového hodnocení je zvukový formát pouze Dolby Digital 2.0 Stereo - žádné pětikanálové orgie, natož DTS, se nekonají, což právě u tohoto koncertu zamrzí dvojnásob. Proč obsah nedali třeba na dva disky nebo na oboustranné DVD, jen ať je tam našlapaný zvuk? Nechápu.

"Metropolis 2000" je hodně ambiciózním projektem, u něhož mohla být DVD verze naprostým završením, ale bohužel není. Slyšet takovou pecku jako je "Home" ze všech pěti kanálů a subwooferu, určitě bych bez váhání nadělil minimálně devítku. Scházelo málo a bylo by to dokonalé.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY