shop.musicserver.cz
Skyline - Je těžké dělat veselou a zároveň chytrou muziku

Skyline - Je těžké dělat veselou a zároveň chytrou muziku

Vydáno: 05.04.2013 09:00 v sekci Rozhovory - Kateřina Hejdová | foto: skylineweb.cz

Do světa pohádek má zavést posluchače nová deska Skyline nazvaná "Fairytapes", plná veselých tanečních melodií. Sešli jsme se u rozhovoru se zakládajícím členem už téměř legendární taneční kapely, bubeníkem Radkem Burešem, a zpěvačkou Markou Rybin. "Letmo se dotýkáme popu, náš pop ale není povrchní," říkají.

Skyline
© skylineweb.cz
Už několik dní vedete žebříček prodejnosti Supraphonu na internetu, víte to?

MR: Víme to a jsme za to velmi rádi. První reakce na desku jsou vůbec velmi pozitivní, jsme spokojení.
RB: Zatím je ten poměr asi dvě stovky pozitivních reakcí na dvě negativní.
MR: Když to srovnám s první deskou Skyline, na které zpívám, tedy "Private Madness, Public Danger", je to neskutečný rozdíl. Asi už si na mě fanoušci Skyline konečně zvykli (směje se).
RB: U předchozí desky jsme to přece jen trochu tušili i dopředu, že nám to asi u všech fanoušků neprojde, byla v kontextu naší kapely radikálnější než současné album. Proto budila i radikálnější ohlasy a někteří fanoušci, co očekávali svoji jistotu, byli zpočátku zaskočení. Měli jsme ale potřebu takovou nahrávku udělat a na "Fairytapes" jsme zase měli chuť se vrátit zpátky k taneční scéně, kam jsme vždycky patřili. Navíc je asi pravda, že teprve teď konečně odezněly debaty na téma, která zpěvačka je lepší. Jestli Jitka Charvátová nebo Marka Rybin.

Předchozí album bylo víc kytarové, aktuální je hodně elektronické. Která hudební podoba vám vlastně sedí víc?

MR: Teď určitě ta elektronická, protože je pozitivnější a veselejší.
RB: Mně osobně vůbec připadá, že poslední dva nebo tři roky se v taneční muzice zase začínají dít zajímavé věci. Trochu mi to dokonce připomíná tu první vlnu v 90. letech, kdy byli všichni z taneční elektroniky nadšení. Později přišlo trochu omrzení a únava, i my, kteří jsme s touhle muzikou vyrůstali, jsme hledali něco jiného, nového, co by oživilo naši tvorbu. Teď mi přijde, že taneční scéna začíná být zase víc a víc vzrušující, objevila se nová jména, noví producenti, je to zase zábava.

Skyline, Red Bull Tourbus, Majáles, Praha, 4.5.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jak vůbec tvoříte? Skládáte všichni pohromadě ve zkušebně?

MR: Přesně tak, někdy je to poměrně divoké, naštěstí si navzájem rozumíme. Základy skladeb, jejich náladu a kostru dělají Hoffy s Majkiim a my se k nim později přidáváme a dotváříme konečnou podobu písniček. I tentokrát to bylo podobně s tím, že jsme si na začátku společně sedli a řekli si, jaké chceme, aby to album bylo. Elektronické, taneční, vyšla z toho optimistická deska... což je snad dobře.
RB: Určitě je to dobře, my jsme to takhle chtěli. Předchozí album bylo poněkud temnější - samozřejmě v kontextu naší tvorby, ne ve srovnání třeba s Nickem Cavem nebo Radiohead. Měli jsme asi i proto chuť být tentokrát víc pozitivní, veselí, užívat si to všechno. Což je těžká věc, složit veselou písničku tak, aby zároveň nebyla blbá. Jednodušší je psát smutné, rozervané a hlubokomyslné texty než napsat pozitivní a ne úplně pitomou skladbu. Do té polohy jsme se na desce chtěli dostat a snad se to podařilo. Doufám. Bylo těžké to všechno vybalancovat, víme, že jsme se přiblížili víc popu a nějakému typu povrchnosti. Snad je to ještě v přijatelných mezích.

Texty zase až tak veselé nejsou. Třeba "Bad Dream".

RB: Je fakt, že tam jsou i vážnější texty. Co se týče témat, jsou tam nějaké vztahové krize, "Bad Dream" je třeba o nezvládání alkoholu, prostě nejsou to zdaleka jen tzv. party texty.
MR: Osobně mám radši trošku temnější texty, což je asi jasné (směje se). Určitě ale mají texty právě vyvažovat tu veselost v hudbě a máte pravdu, ne všechny jsou optimistické, mně přijde v tomhle směru ukázková "I Can't Breathe". Vypadla z nás tak nějak přirozeně. Možná je to emoční rozpětí dáno i tím, kolik se nás na skládání podílí.

Skyline, Red Bull Tourbus, Majáles, Praha, 4.5.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Občas to musí být solidní maso, dohadovat se v pěti lidech.

MR: Nám to funguje, nálady a samotné základy skladeb tvoří Hoffy s Majkiim a my se k nim později přidáváme, píšeme na melodie texty a debatujeme nad konečnou podobou písniček. Pak se snadno stane, že se v jedné skladbě objevuje hned několik nálad najednou.

Tvrdíte, že chcete vytvářet paralelní svět. Paralelní k čemu?

RB: Paralelní svět k realitě a k problémům, které realita přináší. Na nás kapela v tomhle smyslu funguje vyloženě ozdravně, člověk vyjede na koncert, přepne se a všechny trable nechá na pár hodin někde v dálce za sebou. A přejeme si, aby takhle naše hudba působila i na naše posluchače. Proto i to pohádkové téma v názvu. Hledali jsme název, který by vystihl pozitivní atmosféru desky a to, že chceme posluchače přenést do jiného světa, kde se budou cítit dobře. Něco jako když pan Majer četl dětem pohádky v "Arabele" nebo když se Bastien z "Nekonečného příběhu" ocitne v říši Fantazie (směje se).

Skyline...

Skyline - Fairytapes
...je přední česká elektronická kapela, která vznikla v roce 1997 v Praze. Historicky první koncert odehráli v lednu 1998 jako předkapela Tata Bojs v klubu Delta, skupina byla ovlivněna taneční scénou, která se tehdy blížila ke svému vrcholu a původní zvuk tedy vycházel hlavně z drum'n'bassu. V roce 2001 jim vyšlo první album "Riders In The Store" a ze Skyline se stala jedna z vůdčích kapel scény, soustředěné kolem pražského klubu Roxy. V následujících letech prošla kapela několika personálními zemětřeseními. K zakládajícím členům hoffymu_m (programování a produkce) a Radkovi B (bicí) se nejdříve přidali zpěvačka Jitka Charvátová, MC Nu.C a kytarista Majkii B. Tak se ustálila nová podoba formace, která se v roce 2004 uvedla albem "Urbanica".

Skyline vždy byli a budou především koncertní kapelou, za živá vystoupení získali i řadu cen a mají za sebou i zkušenosti ze zahraničí - turné po Polsku, dále koncerty v Německu, Portugalsku, Anglii, Francii a Holandsku. V roce 2005 přibyl v sestavě MC Jacob a začalo se rodit album "Virginplatonicpanic" s hity "Ladies" a "Pretty Princess". O tři roky později vydali čtvrté album "Escapism". To vyšlo ve speciální edici, která kromě nového CD obsahuje první živé DVD kapely. Jeho základem je záznam koncertu z brněnského klubu Fléda z listopadu 2007. V červnu 2008 ze Skyline odešla zpěvačka Jitka Charvátová a na její místo nastoupila energická Marka Rybin, bývalá frontmanka populárních Gaia Mesiah.

V roce 2010 představili desku "Private Madness, Public Danger", produkoval ji Dušan Neuwerth (Tata Bojs, Vypsaná fiXa, The Prostitutes a další). Ze sféry ostrých kytarových tónů se ovšem letos vrátili zase zpět k taneční elektronice, optimistické a vstřícné album "Fairytapes" má podle členů kapely vytvářet paralelu k všední realitě. Album pokřtí kapela v pátek 5. dubna v Paláci Akropolis v Praze.

Vy ale vyprávíte svůj vlastní příběh. Co se se Skyline dělo během posledních dvou let?

RB: Stala se spousta věcí. Například jsme vystupovali v Americe, v New Yorku a Chicagu dokonce přímo na ulici a lidem se naše vystoupení líbilo. Dokonce při našem oficiálním vystoupení začalo pršet a publikum přesto neodešlo, to byl důležitý zážitek. Stejně tak nás strašně potěšila účast na maďarském festivalu Sziget, patří mezi absolutní festivalovou evropskou špičku a hrát tam byla úžasná zkušenost. Ne tedy, že by se z nás staly nějaké nové maďarské hvězdy, ale díky tomu jsme na sebe zase o něco víc pyšní. To byly asi dvě největší události do roku 2012. V té době jsme začali pracovat na desce "Fairytapes", přemýšleli, jestli ji máme produkovat sami (a rozhodli se, že ano) a postupně tvořili její první podobu.
MR: Pro mě ta poslední doba znamenala určitě velký přerod, určitě co se týká zpěvu a přístupu k muzice. Za prvé na nové desce konečně skutečně zpívám (směje se) a za druhé jsem se dlouho bránila takovému tomu popovému stylu, odlehčenému zpěvu a loni si to tak nějak konečně pořádně sedlo. Najednou jsem zjistila, že jsem se tam taky svým vlastním způsobem našla.

Skyline
© Jana Kusalová
Našla jste se v popu?

MR: Ano, vzpomněla jsem si, že i v dobách Gaiy jsem sjížděla taneční muziku, v čemž sehrál roli určitě i můj manžel. I dřív jsem zpívala pop, jenže jenom doma. Člověk se prostě vždycky brání tomu, na co není zvyklý. Možná jsem si ale našla svoje místo paradoxně i díky odchodu našeho MCho. Stala se ze mě Maru Poppins. Nestíhal se podílet na tvorbě nové desky, a to vedlo nakonec k rozhodnutí, že z kapely odejde. Bude nám chybět, je to náš kamarád, byl s námi celých deset let, ale asi to tak mělo být. Nebylo to nic, z čeho bychom se museli sbírat, nakonec se možná oběma stranám ulevilo. Nicméně na skladbách jsme nic moc měnit nemuseli, naštěstí nám odchod oznámil v době, kdy to zas až tak nevadilo.
RB: Ale ona to Maru v sobě vážně má, tu křehkou ženskou verzi, nerad bych, abychom vypadali jako nějací uzurpátoři, co ji donutili násilím ke zpívání popu.
MR: Ne ne, k ničemu mě nenutili, to určitě ne. Myslím, že děláme sice více pop, ale pop, který není povrchní, který vás neomrzí na druhý poslech. S tím jsem se mohla vnitřně ztotožnit.


NÁZORY
  • trochu kontrast... (Petr, 11.04.2013 11:42) Reagovat

    ... třeba s tímhle: www.rozhlas.cz/radiowave/musiccheck/_zprava/skyline-kabati-tanecni-hudby--1197923

  • Toto ne e (Petr Houdek, 12.04.2013 02:22) Reagovat

    Skyline mě tímto albem zklamali. Že to bude až tak špatný jsem nečekal. Celý je to divný. Hudba poskládaná na sebe hala bala. Ani ŠPETKA originality. Prostě nuda. Na druhou stranu, pokud Skyline vsázejí na "taneční hudbu", tak lidi před podiem na toto skákat zaručeně budou. Schválně se v létě půjdu mrknout.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Naživo: Gaia Mesiah zakončila koncertní sezónu v pražském Lucerna Music Baru (08.12.2023 11:36)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Recenze: Gaia Mesiah je na "Vlnobytí" v životní formě, nahrávce ale chybí větší divokost (22.10.2023 14:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)
- Naživo: Jak Gaia Mesiah pokřtila "Vlnobytí" (16.04.2023 19:26)
- Fotogalerie: Gaia Mesiah v Roxy pokřtila novou desku a sršela energií (13.04.2023 10:18)
- Rozhovory: Gaia Mesiah - Občas je těžké najít v sobě tlačítko off (17.03.2023 17:00)
- Nové desky 10/2023 - od Miley Cyrus přes Gaia Mesiah po Fever Ray (16.03.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu