shop.musicserver.cz
The Strokes - Comedown Machine

Konečně vydařený návrat kytarových obrozenců

Vydáno: 26.03.2013 08:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Pokud patříte k té sortě fanoušků The Strokes, která nad newyorským kvintetem už dávno zlomila hůl, mám pro vás dobrou zprávu. Ačkoliv je situace mezi členy kapely nejspíš i nadále napjatá, přichází s novou nahrávkou "Comedown Machine", která se hitovostí vyrovná prvním dvěma deskám.

8/10

The Strokes - Comedown Machine

Vydáno: 25.3.2013
Celkový čas: 39:51

Skladby: Tap Out, All The Time, One Way Trigger, Welcome To Japan, 80's Comedown Machine, 50/50, Slow Animals, Partners In Crime, Chances, Happy Ending, Call It Fate, Call It Karma

Vydavatel: Sony Music

The Strokes se v roce 2011 vrátili po pětileté pauze s průměrným albem "Angles", jehož přípravu a natáčení nemile poznamenaly vztahy v kapele. Zatímco zkraje nového milénia to byla pětice muzikantů, pokrevních bratrů jako vystřižená z filmu "Ztracenci" Francise Forda Coppoly, která měnila hudební svět, o deset let později před námi stála skupina, která spolu téměř nekomunikovala. Nick Valensi z této situace obviňoval Juliana Casablancase, Nikolai Fraiture Alberta Hammonda Jr., Hammond Jr. to sváděl na drogy a Casablancas na všechny své spoluhráče. U sebe chyby nikdo nehledal, a když si vezmeme, že právě v této atmosféře vznikala nahrávka, s níž se měli vrátit na hudební scénu po tak dlouhé době, nelze se divit, že to zas tak úplně nedopadlo. Snad kromě singlu "Under Cover Of Darkness" neobsahovala ani jeden výrazný moment. Celé to znělo, jako by se ve studiu trápili a dělali vše pro to, aby se z něj co nejdřív dostali ven.

Nyní se píše rok 2013, a jaká je momentální situace mezi členy, vědí pouze oni sami. Neposkytují rozhovory, nejsou k dispozici žádné nové fotografie, nekoncertují a je vlastně dost možné, že je otázkou času, kdy ohlásí rozpad. Ať je to ale jak chce, před námi teď leží nová studiová deska "Comedown Machine" a jestli by právě tato měla být jejich labutí písní, ostudu si rozhodně neudělali. Po dlouhé době opět znějí, jako když si společné hraní opravdu užívají. Docela kontrast k předchozímu textu, ale je to tak. Nový materiál pospolu totiž funguje nejlépe od "Room On Fire" a nebál bych se jej označit za jejich nejpopovější album vůbec.

Oproti nahrávce "Angles", která působila spíše jako sbírka b-stran singlů, je "Comedown Machine" opět hitovou kolekcí. Bere si to nejlepší jak od The Strokes, tak od samotného Casablancase (viz povedená sólovka "Phrazes For The Young"), takže se opět několikrát zastavíme v osmdesátkách. Hned úvodní "Tap Out" sice otevírá zvuk znějící, jako když někdo nepříjemně škrábe po tabuli, ale vzápětí následuje groove ve stylu Human League. Oproti tomu následující skladba "All The Time" je vítaným návratem ke zvuku prvních dvou alb a klidně ji můžeme zařadit vedle hitů jako "Someday" nebo "The End Has No End". "One Way Trigger" je jejich variací na "Take On Me" od A-ha s Casablancasovým falzetem (ten na "Comedown Machine" dostává značně výrazný prostor) a "Welcome To Japan" je natolik zábavná a úchylná, že jejímu kouzlu prostě nejde odolat.

A to jsme stále na začátku. "80's Comedown Machine", v níž je více než jen špetka antiutopické sci-fi, by se svou krásnou mellotronovou linkou a melancholickou atmosférou mohla zaznít v některém z filmů Wese Andersona. V podobném duchu se nese také "Slow Animals", v níž Casablancasův zpěv místy přechází až v šeptání. V "Chances" se pánové vyžívají v třepetavých kosmických syntezátorech a sborových momentech, které mají doprovázet onen moment živého vystoupení, kdy se rozsvítí blikající LED světla a pokryjí publikum třpytivými body (snad k tomu ještě budou mít příležitost). Závěrečná "Call It Fate, Call It Karma" pak je mírně najazzlá a zní jako do snového obrazu předělaná "Ask Me Anything" z "First Impressions Of Earth".

"Comedown Machine" vás možná nechytne hned a je dost možné, že v touze po "Is This It 2" album s WTF výrazem ve tváři po jednom poslechu zavrhnete. Jenže když mu dáte šanci, zjistíte, že je dost chytře natočené. The Strokes mohli oprášit své baseballové boty, pařit jako v roce 2001 a vytvořit kopii svého slavného debutu (po nezdaru jménem "Angles" by to byl jednoduchý a logický krok), ale místo toho se rozhodli hrát si, zkoušet nové věci a nezatížit se jinými očekáváními než těmi vlastními. Konečně našli svou tvář a právě díky tomu po delší době opět vyhrávají. Snad jim to ještě pár let vydrží.

NÁZORY
  • Cover (Halec, 02.04.2013 03:07) Reagovat

    Uz len tym coverom sa Pani distancuju od svojho albumu a pripisuju nahravacej spolocnosti najvacsiu zasluhu ze vobec vznikol. The Strokes su pre mna iba ti mladasi z 2000's. Uplynula doba, uplynuli aj The Strokes.

  • jo! (denn, 04.04.2013 19:21) Reagovat

    Za sebe jsem velmi spokojená, při poslechu prvního singlu All The Time jsem sice tolik nadšená nebyla, ale jak se odtajnil postupně celý playlist, rozhodla jsem se, si album objednat :) nejoblíbenější Welcome To Japan, Happy Ending, Tap Out a One Way Trigger, ale předpokládám, že po větším poslechu přibudou další a možná si i oblíbím Call It Fate, Call It Karma, i když to není můj styl :D

  • velká spokojenost (fanda, 04.04.2013 20:39) Reagovat

    Já jsem dokonce z nový desky nadšenej. Přiznám se, že jsem nečekal, že to bude tak dobrý. První poslech byl sice trochu šok, ale ve finále jsou to klasický Strokes. Pro mně je to rozhodně více strokesy než předchozí dvě desky. Plynule to náladou navazuje na Is this it a Room on fire.
    Skladby byl rozdělil na tři skupiny

    fantastický: Tap out, one way trigger, welcome to japan, slow animals, happy endings, 50/50
    výborný: chances, partners in crime, 80 comedown machine, call it fate,cal it karma
    dobrou all the time

  • no.. (mar, 02.09.2013 12:28) Reagovat

    z mého pohledu zoufalá nuda, po starých Strokes typu Reptilia nebo You only live once ani stopy...bohužel.

  • ANGLES (Horvis, 22.11.2013 01:15) Reagovat

    Nový album jsem ještě neslyšel, ale co jsem četl tady recenzi, tak mě překvapilo jak se tu dost odsuzuje předchozí album "Angles"
    pro mě album "Angles" bylo jejich jasně nejlepší a Julian se mi zdá že tu zpívá nejlíp. Nechapů jak někdo může skladby jako "Machcu pichcu" a "Taken for a fool" přirovnat k B stranám singlů.
    A jak se tady opěvují první dvě jejich alba, tak ty mě bavila tak před těmi 10 lety když mi bylo 18 let, ale když si je pustím tak mě celkem nudí a příjde mi to vše stejné a Julian tehdy vlastně ani pořádně nezpíval, zpěv přišel až s jejich albem "First impressions on Earth"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Albert Hammond Jr ve videoklipu "Memo Of Hate" ukazuje svůj poker face (13.06.2023 09:47)
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- A-ha vydávají debutové album na šesti vinylech. Tracklist doplňují desítky remixů a bonusů (24.02.2023 13:28)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Recenze: A-ha na albume "True North" uvádzajú poému z ďalekého severu (31.10.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Audio: A-ha v "You Have What It Takes" vsadili na naději (17.09.2022 15:58)
- A-ha odhalili všechny detaily k desce "True North". Přihodili i pilotní singl (09.07.2022 12:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu