shop.musicserver.cz
Jakub Bezděk (Melodka) - Svádím poctivě cvičící hudebníky na scestí nevázaného veselí

Jakub Bezděk (Melodka) - Svádím poctivě cvičící hudebníky na scestí nevázaného veselí

Vydáno: 12.03.2013 13:10 v sekci Rozhovory - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Už sedm let provozuje brněnský klub Melodka Jakub Bezděk. Zeptali jsme se ho, co Melodku v blízké budoucnosti čeká a co může nabídnout nejen vystupujícím kapelám, ale samozřejmě i hudbymilným fanouškům.

Jakub Bezděk (Melodka)
© facebook interpreta
V lednu letošního roku uplynulo sedm let od okamžiku, kdy klubu Melodka vrátil jeho staronové označení současný provozovatel Jakub Bezděk. V poslední době začíná být o Melodce slyšet nejen na české hudební scéně. Zastávku Brno - Melodka má ve svých koncertních itinerářích čím dál větší počet hudebních jmen světového kalibru. Letos se melodkovskému týmu podařilo splnit další z hudebních snů; v červnu v klubu vystoupí legendární americký kytarista Richie Kotzen. Shoda magického charakteru čísla sedm i aury proslulého hudebníka nás přiměla k bilančnímu ohlédnutí, na kterém nás doprovodil právě Jakub Bezděk.

Sedm let už je dostatečně dlouhá doba na to, aby umožnila objektivní bilancování. Co vše se za tu dobu na Melodce změnilo, na které úspěchy jsi osobně nejvíce hrdý?

Za nejzásadnější úspěch považuji to, že se nám z dlouhodobě stagnujícího podniku podařilo vybudovat stabilně fungující hudební klub s poměrně širokým spektrem návštěvníků, ve kterém jsou navíc spokojeni i zahraniční umělci.

Tak se pochlub, které hudební velikány už měla Melodka tu čest úspěšně hostit?

Skvělé koncerty u nás odehráli například kultovní tarantinovští dekadenti Tito & Tarantula, finští Waltari, půlka kapely Whitesnake s projektem Doug Aldrich’s Steamroller, hardrockový průkopník Ken Hensley nebo třeba němečtí Die Happy.

Jaký je recept na to, aby se brněnský klub vypracoval na úroveň, na které si může dovolit zvát jména takové velikosti?

V podstatě jednoduchý. Je třeba jít tomu maximálně naproti a nechtít všechno hned. Projít si léty sbírání zkušeností, budování celého týmu, sbírání kontaktů na agentury, promotéry a další spolupracovníky. Měl jsem štěstí v tom, že jsem ještě před provozováním Melodky strávil dost času v různých klubech na všemožných pozicích - od sběrače skla přes barmana až po DJe. Díky tomu jsem získal přehled o tom, jaký typ lidí je pro jakou pozici potřeba a jak vybudovat spolehlivě fungující tým. Zásadní roli hraje taky opravdové nadšení pro hudbu, které vlastně celé naše snažení odstartovalo a díky kterému se nám podařilo z původního záměru v průběhu času neuhnout.

Melodka
© facebook interpreta
Ve srovnání s předchozími lety má Melodka dnes stylově docela široký záběr, dá se aktuální žánrové rozpětí Melodky nějak vymezit?

V průběhu posledních dvou let se nám podařilo žánrový záběr výrazně rozšířit, můžete si k nám zajít na tradiční styly jako rock, metal, hard core a hip hop, objevil se ale u nás už třeba i drum'n’bass, trance či electro-swing. Nutno však říct, že důraz na rockové žánry na Melodce trvá, přece jen jsem byl nejdřív rockerem a až potom provozovatelem klubu.

Neztratila Melodka v důsledku úspěchů s pořádáním koncertů významných jmen a stylově pestrých akcí zájem o lokální či začínající rockové kapely?

To v žádném případě ne. Je sice pravda, že velká jména jsou ozdobou našeho klubu, základní dramaturgickou kostru však tvoří koncerty klubových kapel z celé ČR. Snažíme se navíc místní scénu aktivně podporovat - například koncertní sérií Kill The Night Live, ve které mají šanci právě nové projekty. Nemusí platit nájem, klub hradí náklady na zvuk a světla a vstupné je zdarma, takže je to ideální příležitost, jak získat nové fanoušky a kontakty.

Dramaturgie klubu se ale neskládá pouze z živých koncertů. Na co dalšího je možné si na Melodku zajít?

Paleta je široká - svatby, pohřby, vernisáže... Ne, teď vážně, často se u nás pořádají firemní či studentské večírky, proběhlo u nás několik hudebních workshopů, modních přehlídek, křtila se kniha...

Módní přehlídky? Není na to potřeba molo a velká šatna s kaviárem pro náročné modelky?

To není problém. Vyžaduje-li to situace, zajistíme to.

Melodka
© facebook interpreta
Postavíte molo?

Už jsme to dělali. A nejen to. Stavěli jsme divadelní sezení pro unplugged koncerty, nebo jsme měnili prostor sálu tak, aby mohli všichni účastníci firemní párty sedět pohromadě. Interiér Melodky je maximálně variabilní. Může být pohodlný pro modelky, útulný pro komornější akce, ale i patřičně velkorysý pro dav metalových hrozičů.

A co ten kaviár?

Umíme zajistit kompletní catering dle konkrétních potřeb kapel a pořadatelů. Kromě toho naše dva bary disponují jednou z nejpestřejších nabídek tvrdého alkoholu na brněnské klubové scéně. Hlavní barman je velký fanda a rád objevuje nové a netradiční drinky. Náš nápojový lístek obsahuje v podstatě výběr srovnatelný s koktejlovými bary. Jsme také jediný český hudební klub s Certifikátem garance kvality vydávaným společností Heineken. Na své si však přijdou i milovníci vína, kteří mohou vybírat v naší vinotéce.

Zmínil jsi externí pořadatele. Klub nepořádá všechny akce sám? Dá se pronajmout?

Ano. Kromě výše zmíněného servisu stran prostoru klubu i cateringu jsme navíc schopni poradit s předprodejem a propagací v rádiích a na plakátech. Zařídíme promoakce na webu a facebooku Melodky i ve spřátelených médiích. Rádi poradíme i v případě potřeby ubytování.

Kolikrát týdně otevírá Melodka své brány?

V sezóně otevíráme cca šestkrát do týdne, občas padne nějaký zajímavý koncert i na neděli. Detailní program na několik měsíců dopředu i s informacemi o vystupujících umělcích uvádíme na našich stránkách. Stejně tak může potenciální pořadatel najít na našem webu veškeré informace potřebné k organizaci akce včetně údajů o technické výbavě klubu, obchodních podmínek i komplexní fotogalerie.

Dobře, že fotogalerii zmiňuješ. Jedna z nejdiskutovanějších fotografií totiž zachycuje dnes již kultovní malbu Poslední večeře umístěnou v hlavním sále. Proč je na tom obraze o postavu víc? Kdo to je? Vedou se o tom věčné spory.

Při vymýšlení dekorace klubu nás napadlo vytvořit alternativně-hudební variantu slavného da Vinciho obrazu Poslední večeře, na které by spolu stolovaly zesnulé rockové hvězdy. Výslednou malbu jsem pak věnoval svému nedlouho předtím zemřelému kamarádovi, který je tam také domalován jako ona čtrnáctá postava.

Monkey Business v Melodce
© facebook interpreta
Kdo má vůbec na svědomí design interiéru klubu?

Vývoj interiéru klubu vlastně kopíruje dramaturgický růst Melodky v průběhu posledních let. Postupně si ho vymýšlím sám.

Ještě nějaká podobná interiérová perlička?

Nedávno jsme rozšířili zázemí pro muzikanty. Kromě šatny vedoucí přímo na pódium Melodka nyní disponuje i zadním vchodem, což jsou prvky, které pro množství klubů nejsou z architektonických důvodů realizovatelné. Pro zahraniční a mimobrněnské kapely taky nově nabízíme možnost využití vlastních toalet a pohodlného přespání.

Ve spojitosti s Melodkou se často objevuje termín nezávislý hudební klub. Co tím přesně máte na mysli?

Je to velmi jednoduché. Znamená to, že Melodka v minulosti nečerpala a ani v současnosti nečerpá žádné dotace od města nebo Ministerstva kultury.

Jaké jsou dramaturgické plány Melodky do budoucna?

Chystáme spoustu koncertů českých klubových kapel a i nadále budeme do Brna vozit kvalitní světová hudební jména. Mezi první potvrzené velké osobnosti patří například kytarista Richie Kotzen, jenž dříve působil v kapelách Mr. Big či Poison, nebo divoký basista T. M. Stevens, který v minulosti vystupoval a spolupracoval např. s Milesem Davisem, Jamesem Brownem, Tinou Turner nebo Joem Cockerem. Metalové fandy může zaujmout chystaný koncert nadějné brněnské thrashmetalové pecky Flowerwhile.

Nestrhává tě pobyt mezi množstvím rockových muzikantů k hedonistickému stylu života?

Někdy mám spíše pocit, že jsem to naopak já, kdo svádí poctivě cvičící hudebníky na scestí nevázaného veselí.

Máš nějakou radu pro aspirujícího provozovatele klubu?

Držte se vlastní vize a pijte s mírou.

Placená inzerce.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: V pražském Paláci Akropolis proběhl muzikantský banket v podání The Winery Dogs (26.10.2023 20:33)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Nové desky 12/2021 - od Evanescence přes Joea Strummera po Carrie Underwood (30.03.2021 12:15)
- Zemřel Ken Hensley, někdejší zpěvák a klávesista Uriah Heep (05.11.2020 14:28)
- Minirecenze: Die Happy hrají na "Guess What" pouze průměrný pop rock (14.05.2020 16:34)
- Nové desky 11/2020 - od The Weeknda přes Adama Lamberta po Heaven Shall Burn (23.03.2020 08:15)
- Naživo: Dog Eat Dog a Waltari v Brně vzpomínali na uvolněné devadesátky (07.10.2019 21:32)
- Dog Eat Dog budou slavit v Praze i Brně (20.09.2019 13:24)
- Nové desky pro 10. týden (08.03.2015 14:27)
- Ken Hensley vydává album "Trouble" a vyjíždí na poslední turné (21.09.2013 12:24)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu