S Lighthouse Family od rána do večera

21.12.2001 05:00 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Není mnoho desek, které lze označit přídomkem skvělé. Nové album dvojice Lighthouse Family nazvané celkem složitě "Whatever Gets You Through The Day" si ale takové označení zcela jistě zaslouží. Bez jakékoliv závislosti na nejnovějších hudebních trendech přichází kolekce s hudbou, s níž strávíte nejeden příjemný den.
9/10

Lighthouse Family - Whatever Gets You Through The Day

Skladby: Run, Happy, (I Wish I Knew How It Would Feel To Be) Free/One, End Of The Sky, Life's A Dream, It's A Beautiful Day, You're A Star, You Always Want What You Haven't Got, Wish, Whatever Gets You Through The Day
Celkový čas: 47:59
Přiznám se, že skupina Lighthouse Family patří v žebříčku mé obliby mezi to lepší, co se dá ve světovém popu slyšet. Album "Whatever Gets You Through The Day" je jasným důkazem skutečnosti, že není důležité používat milióny efektů nebo originálních postupů k dosažení hudební kvality. Deska je totiž naplněna desítkou popových skvostů a žádný z tracků se nevymyká způsobem zpracování trendu, jaký Lighouse Family prezentovali již několikrát v minulosti, což ovšem neznamená, že nám oba pánové nabízejí stále totéž.

Už první skladba "Run" má totální hitové ambice. V roztomile pomalém tempu se vteřinu po vteřině rozvíjí původní myšlenka a výsledný dojem za to opravdu stojí. Stejně v superlativech bych mohl mluvit o většině skladeb. I kdybych vynechal druhou "Happy", musím se zastavit hned u trojky nazvané podtitulem "(I Wish I Knew How It Would Feel To Be) Free/One", tedy u pilotního singlu, v němž Paul Tucker a Tunde Baiyewu vzdávají hold irské formaci U2, z jejíhož repertoáru si pro finále své skladby vypůjčili píseň "One". Deska přináší více symfonických prvků, jakoby vykreslovala osudy postav z nějakého hodně melancholického filmu. V tomto ohledu lze považovat skladby jako "End Of The Sky" nebo "It's A Beautiful Day" za geniální. Méně otrlé hudební fajnšmejkry může však deska stejně dobře uspat, nese se totiž (až na výjimky) ve velmi pomalém tempu. Pravdou ovšem zůstává, že právě tahle vlastnost dělá z Lighthouse Family to, čím pro milióny posluchačů jsou - moderně nemoderní skupinu bez prvoplánovitých skladeb. Přesto včechno znamená deska "Whatever Gets You Through The Day" posun v tvrobě dvojice ve způsobu využívání aranží, které získavají nový rozměr. Například píseň "You're The Star" je v tomto směru skvěle dopňována o bluesově-jazzovou trumpetu, která dala přes minimální prostor skladbě úplně nový náhledový rozměr. Každá píseň má však svůj prazvláštní nádech, díky němuž je poslouchatelná i pro posluchače, který by normálně něco takového nikdy nevydržel ani půl minuty. V tomto směru vynikají především písně "You Alwas Want What You Haven't Got" a především skvělá "Wish", kterou počítám mezi to nejlepší, co kdy kapela natočila. Zapomenout přitom nemohu ani na titulní "Whatever Gets You Through The Day".

Mohl-li bych shrnout své dojmy, musím zadat v žebříčku hodnocení číslo devět. Jako Češi si také musíme připomenout, že videoklip k pilotnímu singlu, stejně jako fotografie v bookletu, vznikl v Praze (a hlavně v pražském metru), věřme tedy, že se mají oba pánové k našemu hlavnímu městu kladný vztah.

Nové album Lighthouse Family zcela jistě neocení teenager, téhle hudbě se totiž musí přijít na chuť. Já už jsem ale ochutnal a musím říci, že to bylo opravdu dobré. Mám dokonce pocit, že Paul Tucker a Tunde Baiyewu zcela nenápadně zvýšili náskok před konkurencí, i když mě teď zrovna napadá, zda takovou konkurenci vůbec někdy měli.

CD na recenzi poskytlo vydavatelství Universal.

Album: Lighthouse Family - Whatever Gets You Through The Day
Celkový čas: 47:59
Hodnocení alba: 9/10
Skladby: Run, Happy, (I Wish I Knew How It Would Feel To Be) Free/One, End Of The Sky, Life's A Dream, It's A Beautiful Day, You're A Star, You Always Want What You Haven't Got, Wish, Whatever Gets You Through The Day


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY