shop.musicserver.cz
Mumford & Sons, Lucerna, Praha, 6.3.2013

Mumford a synové odrovnali Lucernu

Vydáno: 07.03.2013 21:19 v sekci Naživo - Adam Hencze | foto: facebook interpreta

Šestému březnu předcházela vysoká očekávání, šíření předzvěstí a obrovská natěšenost. Vykoupení lístků během několika hodin a přesun do většího sálu nakonec přineslo své ovoce. Premiéru britských Mumford & Sons velký sál Lucerny ještě nějakou chvíli nezapomene.

Live: Mumford & Sons

support: Jesse Quin
místo: Lucerna, Praha
datum: 6. března 2013
setlist: Babel, I Will Wait, Winter Winds, Below My Feet, White Blank Page, Broken Crown, Timshel, Little Lion Man, Lover Of The Light, Thistle & Weeds, Ghosts That We Knew, Holland Road, Awake My Sould, Roll Away Your Stone, Dust Bowl Dance
přídavky: Whispers In The Dark, The Cave
Fotogalerie

Po kapsách hledám poslední dvacku. Upocené prsty ji křečovitě podávají vděčné servírce a já jakožto správný štamgast zavírám dveře oblíbené žižkovské putyky. S cigaretou a studeným jarním vzduchem mi v hlavě s horečkou doznívá stovka melodií a nálad.

Před třemi hodinami jsem při stání fronty na pivo pozoroval přecpaný sál z minulého tisíciletí. Generační mix spokojeně klábosil ve středečním večeru o nadcházející kapele a prohlížel si zavěšené žárovkové pásy, natažené jako snížený druhý strop Lucerny. Marcus Mumford se svými Syny vystupuje v Česku poprvé a vysoké očekávání tak společně s připraveným romantickým osvětlením visí ve vzduchu.

Mumford & Sons, Lucerna, Praha, 6.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
V ostrou osmou začíná předkapela složená mimo jiné z basáka Jesse Quina, který si nedávno v Praze zahrál se známou formací Keane. Následujících třicet minut bylo vyplněno učebnicovým příkladem funkce předskokana: generální zkouška zvuku a jeho ladění, zvýšení očekávání na hlavní program a taková ta typická výplň. Přiznám se, že hudbu jeho a jeho kapely vůbec neznám, proto mi, stejně jako pro drtivou většinu diváctva, přišel jejich set nezajímavý. Čtyři kluci, kytara, basa, keyboard a bubny, hrající mix popu a folkového písničkářství, občas elektricky, občas postaru. Zkusili dvě tři vypalovačky, zpětnou vazbou byl ale přesto šum hovorů a nezájmu (to se nejvíce projevilo u pomalejších akustických songů), kontrola příchozích zpráv v telefonech a občasné individuální bučení. Frontman se zeptal, kolik lidí nezná jejich songy. Ruku zvedla Lucerna.

Přezvučení uteče jako voda, i když hodina čekání na hlavní hvězdy není zrovna přestávkou na pivo a poklábosení s přáteli. Technici ladili ten kontrabas snad čtyřikrát, krom toho připravovali všechny ostatní nástroje, což mohlo být hotovo už před vystoupením. Dobu zkrátilo stupňované vytleskávání a zajímavý mix od zvukaře (například Richard Butler řvoucí "now I'm ready to start" se zpětnou vazbou od publika). Se skončenou reprodukcí Arcade Fire zhasla světla a těsně po čtvrt na deset obsadili pozici na stage Mumford & Sons, britští výherci všemožných Grammy s úspěchy, za které by se za tak krátkou dobu působení nemusel stydět... vůbec nikdo. A i když se na hudební scéně nepohybují dlouho, vyčkávání jejich koncertu v naší matičce zemi bylo pro věrné fanoušky jako čekání na Godota. Chlapec přichází a říká, že tentokrát Godot přišel.

Mumford & Sons, Lucerna, Praha, 6.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Mumfordi vypálili úvodní skladbou "Babel" ze stejnojmenného druhého alba a svou polohu ostřílených halových suverénů dokazovali každým dalším kouskem. Skromnost je v jejich případě sympatická, nicméně nemístná - kapela bez problémů zvládá obří pódia i tisíce posluchačů stojících před nimi (přesvědčte se v dokumentu "The Road To Red Rocks"). Britům sláva do hlavy nestoupla, jejich vystoupení je civilní, bezchybné, se zdravou sebejistotou a o několik úrovní výš než na samotných nahrávkách. Ať už s bicí sestavou nebo s pouhým Marcusovým kopákem - energie letící z pódia byla přirozená a živelná. Dupaná rytmika potvrzuje sílu v jednoduchosti.

Hudebníci si získali prakticky kompletní osazenstvo před pódiem hned v úvodu - jakmile začala zpěvná a burácivá "I Will Wait", zvuk šel nahoru a s ním i prvních deset řad. Slyšet zpívat sloky a řvát refrény unisono celý sál, nečekal asi nikdo. Balkony se oteplovaly pomaleji, ale i na ně nakonec došlo. Lehkost, která byla znamením prvních songů, vystřídalo zpívání od srdce a těžké balady, kterých mají Angličané v repertoáru plno. "Winter Winds" demonstrovala perfektně nazvučenou mandolínu a doplňující dechovou sekci. Spočítat všechny přítomné hudební nástroje nebylo nadlidským úkolem, ale nedělal jsem to. Velmi mnoho.

Mumford & Sons, Lucerna, Praha, 6.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
S tím jde logicky ruku v ruce zvuk. Ten byl na velmi dobré úrovni, klasickým neduhem byl slévaný zpěv. Vokál vynikal v sólech a pomalejších písních, kdy byl velmi čistý. Marcusový křaplák zněl v životní formě, ten chlap prostě umí zpívat. Dává do toho všechno, refrény vyřvává od srdce a pravda, se kterou ty texty předává posluchači, je znát. S každým úsměvem či útrpnou grimasou vyšle paprsky charismatu a i v tak velkém hluku slyšíte zběsilé cvakání závěrek fotoaparátů. Zbytek kapely ale rozhodně není žádným stínem, doprovodné vokály byly na špičkové úrovni a z kouzel s banjem létali motýli v podbřišcích. "White Blank Page" s vlajícíma rukama otevřela těžší část setlistu, aby ji mohl později "Little Lion Man" zase uzavřít. "Timshel" byla nečekaná vokálovka s kytarou a vyvedeným závěrem.

Marcus si během večera dvakrát sedl za bicí a pokaždé se z toho staly vrcholy vystoupení. Poprvé takhle zabubnoval skladbu "Lover Of The Light", bezchybně, s plným zvukem a blikajícími žárovkami. Lidé zakláněli hlavy a viděli běžícího Idrise Elbu v černém saku mezi stropními freskami. Dost možná nejlepší skladba vystoupení, kdyby nebylo ďábelského "Dust Bowl Dance", černého koně z debutu "Sigh No More". Rudé paprsky, šílený pán vyděděnců Mumford a vzduchem létající útrpná slova o opuštěných zemích, zlých skutcích a hořkých pomstách. Diváci lapající po dechu v sálu s nulovou koncentrací kyslíku, sbírajíc svou odvahu a své koně.

Mumford & Sons, Lucerna, Praha, 6.3.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Podobných památných momentů měla celá noc mnoho. "Awake My Soul" s perfektním slidovaným podkresem znovu nastartovala emotivní jízdu, která po divokém dožadování se dalšího materiálu po prvním odchodu kapely skončila až s dvěma přídavky, "Whipers In The Dark" a snad nejznámější "The Cave". Ovace v závěrečné písni posunuli hlukový práh zase o něco výš a bezchybně zahraná tečka byla chutnou třešní na dortu. Prokládáno občasným vkusným humorem, zážitky z Prahy a poděkováním po periodickém bouřlivém potlesku naplněné kapacity sálu. Reakce publika byly většinou vysoce pozitivní, skupina má u nás víc fandů, než se na první pohled zdá - vyprodaná a spokojená Lucerna je toho důkazem.

V kapse cinkají klíče, v ulicích je ticho a k zemi se pomalu snáší lehká směs sněhu a deště. V klubu se sklízí vybavení, kapela teď někde určitě popíjí zasloužené pivo. Snažím se vzpomenout na koncert, který by mě dostal podobně jako dnešek. Paměť mi zahrabe až někam k létu dva tisíce osm, dále už o tom neuvažuju. Přicházím akorát na to, že je fajn mít harmonii v objektivním i subjektivním vnímání zážitku. Zážitku, kterému k dokonalosti chybělo... co vlastně?

NÁZORY
  • Omyl (Pavel, 07.03.2013 21:47) Reagovat

    Upozoruňuji na omyl v předkapele. Mystery Jets je kapela, kde Jesse Quin nehraje a v Praze ani nebyla..

    viz www.mumfordandsons.com/news/european-tour-guests-announced


    • Re: Omyl (ah, 07.03.2013 21:49) Reagovat

      diky za info! bude opraveno, omlouvam se, dohledal jsem si to spatne.

  • Mystery Jets (JohnyCarrer, 07.03.2013 21:47) Reagovat

    Mystery Jets rozhodne v Praze vcera s Mumfordama (bohuzel) nevystupovali. Rozhodne doplnit vzdelani. Napr Dreaming of Another Day ( www.youtube.com/watch?v=oBRsXKgRAHc ) je naprostá paráda.

  • nemam slov (jarecek, 08.03.2013 08:15) Reagovat

    takze si dovolim citovat, co napsal kamarad, kdyz jsem se ho ptal, kam az to muze na ms dojit: "treba bude recenze na novou desku [..] a autor se omluvi, ze se spletl, ze nova deska jeste neni"

    • Re: nemam slov (Honza Balušek, 08.03.2013 08:42) Reagovat

      Njn, blbá a trapná chyba, zajímalo by mě, jak vznikla, že si myslel, že je to tak kapela... každopádně by mě zajímalo i, jestli chodíš takhle od rána do večera i na Kouli a iReport a komentuješ články? :) Mám pocit, že na ms napíšeš víc textu než většina redaktorů :).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Fotogalerie: Mumford & Sons dovedli na Szigetu desítky tisíc lidí do euforie (14.08.2023 14:44)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)
- Nové desky 46/2018 - od Michaela Bublého přes Mumford & Sons po Zaz (19.11.2018 09:00)
- Mumford & Sons vydají v listopadu studiovou novinku "Delta" (24.09.2018 12:39)
- Naživo: Co Szigetu nedal Kendrick Lamar, to mu dala Dua Lipa (15.08.2018 22:47)
- Naživo: Lollapalooza do Berlína zavítala již potřetí, opět s hvězdami, ale i problémy (21.09.2017 13:38)
- Berlínská Lollapalooza představuje kompletní line-up. Láká na Foo Fighters, Mumford & Sons nebo Hardwella (25.07.2017 13:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu