shop.musicserver.cz
Dido - Girl Who Got Away

Kdo nám ukradl Dido? Chceme ji vrátit!

Vydáno: 04.03.2013 16:20 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Po prvních dvou albech se navzdory svému intimnímu stylu Dido stala hvězdou první velikosti, nicméně třetí "Safe Trip Home" znamenala citelný ústup ze slávy. Nyní je tato britská zpěvačka po mateřských povinnostech zpět s novinkou "Girl Who Got Away" a je otázkou, kam bude dále pokračovat její kariéra dál.

4/10

Dido - Girl Who Got Away

Vydáno: 04.03.2013
Celkový čas: 43:07

Skladby: No Freedom, Girl Who Got Away, Let Us Move On (featuring Kendrick Lamar), Blackbird, End Of Night, Sitting On The Roof Of The World, Love To Blame, Go Dreaming, Happy New Year, Loveless Hearts, Day Before We Went To War

Vydavatel: Sony Music

Poslouchám čtvrtou desku "Girl Who Got Away" a ptám se: "Kdo nám ukradl a znásilnil Dido? Kde sakra je ta holka, ke které jsme vzhlíželi při poslechu 'No Angel' a 'Life For Rent'? Asi už je definitivně pryč."

Přitom to začalo tak slibně. Singl "No Freedom" jakoby se vracel ke zmíněným dvěma deskám, nicméně drtivá většina ostatních písniček je už někde úplně jinde. Hudba Dido Armstrong byla vždy založena na něčem éterickém, hraničící až s keltskou mystikou, do které sem tam promluvila elektronika. Na to nyní zapomeňte, v drtivé většině písniček na novince je éteričnost zajatá v nepovedeném sci-fi filmu, plném kabelů, čipů a nebezpečného elektrického jiskření.

Těžko říct, co za touto změnou vězí. Spolupracovníci totiž zůstávají víceméně pořád stejní - Rick Nowels, Jon Brion, Brian Eno a hlavně bratr zpěvačky Rollo. Že se v jedné písničce objeví Jeff Bhasker a ve dvou Greg Kurstin, asi těžko mohlo ovlivnit celou nahrávku. Dá se tedy předpokládat, že se Dido společně s Rollem sama rozhodla vydat dál směrem k electropopu, trip hopu a někdy možná i daleko za ně.

Jak je ale zřejmé, nebyl to správný směr. Vyjma několika výjimek se totiž zcela vytratila poetičnost prvních dvou nahrávek, jemnost i dokonalá souhra jejího tak charismatického hlasu s hudebním základem. Nyní to zní, jako by mezi zpěv Dido a posluchače někdo umístil obrovskou zeď - silové pole plné elektronických efektů. Stále tam někde sice slyšíte onen podmanivý hlas něžné Angličanky, který si svého času uzurpoval světové hitparády a řadu hudebních cen, ale přebíjí ho nesmyslné efekty nástrojů a zařízení, pro které je takového kvalitního hlasu škoda. A věřte, že jsou místa, kde nejen vadí, ale doslova iritují. Přesto to ale neplatí celoplošně. Jedna z písniček, kde se tyto elektronické a syntetizátorové prvky povedlo dostat na stejnou frekvenci, je v například titulní "Girl Who Got Away".

Jenže pak přijde skoro hiphopová "Let Us Move On" s Kendrickem Lamarem nebo "End Of The Night", kde si Dido ne právě úspěšně hraje na Pet Shop Boys, a veškerý pozitivní dojem je ten tam. To jste pak rádi, že přijde vysvobození v podobě folkově laděné "Sitting On The Roof Of The World", kde si uvědomíte, jak subtilní doprovod Dido stačí, a že její hlas je elektrizující sám od sebe a opravdu nepotřebuje umocňovat dalšími elektronkovými zvuky.

Pokud se do desky zaposloucháte intenzivně, zjistíte, že velkým problémem je i její přeprodukovanost. O tom, že méně někdy znamená více, koneckonců přesvědčuje závěr celé nahrávky, který reputaci Dido alespoň částečně zachraňuje. Určité kouzlo má "Happy New Year", ačkoli i v ní bych si dokázal představit absenci některých efektů, a to samé, možná ještě ve větší míře, platí o velmi nápadité "Loveless Hearts", kde jsou ale celé party, které bych nejradši vystříhal. Naopak majstrštykem bez výhrad je závěrečná "Day Before We Went To War" pohrávající si s vážnou hudbou, rezonující na intimitě křehké jak motýlí křídla. Jenže to je bohužel pořád málo.

Po poslechu prvních tří alb Dido bych byl velmi rád, kdybych na tomto místě mohl opět psát, jak je její čtvrtá deska výborná. Bohužel, není. Ačkoli na "Girl Who Got Away" několik výborných nebo jen dobrých písniček najdete a její zpěv je stále skvělý, celkový dojem je spíše negativní. Věřím a částečně v to i doufám, že nějaký fanoušek elektronické hudby její nový překombinovaný elektro-styl ocení, nicméně tomu se zřejmě zase nebudou líbit písničky, které mají akustický nádech. Možná se najdou tací, kteří ocení obě polohy, ale já si přesto dovolím predikovat, že takto roztříštěná nahrávka bude pro Dido znamenat další ústup ze slávy. Je tak trochu otázkou, zda právě o to stojí. Ačkoli, kdo ví?

NÁZORY
  • Totálna ... (bulsara, 04.03.2013 16:35) Reagovat

    ... sračka, toto dobrovolne počúvať - nebodaj opakovane - musí byť echt stupeň zvrhlého sadomasochizmu ... Niekomu pri nahrávaní tejto platne muselo prepnúť, že by tej samotnej fešnej blondýne na obale??? Dido kde si sa podela .........................? :-(

  • souhlas s recenzí (rado, 04.03.2013 17:02) Reagovat

    100% (výjimečně) souhlas s recenzí...Intimně emocionální poslech první a částečně druhé desky je pryč. Kdy zae bude co poslouchat? .))

  • DIDO (Adam, 04.03.2013 17:08) Reagovat

    Dosť shitná recenzia, album je skvelé, vyspelé a je to Dido v tej najlepšej forme, niekto si album vypočul na 1x a spravil o tom recenziu...zrovna End of Night, Love to blame, Day before we went to war, Blackbird a mohol by som takto vymenovať pokojne celý album sú skvosty...elektronika Dido pomohla, najhoršia recenzia akú som kedy čítal a to mám vaše recenzie rád a častokrát sa dokážem stotožniť a aj akceptovať, ale toto NIE

    • Re: DIDO (Tomáš Parkan - autor, 04.03.2013 23:41) Reagovat

      Věřte nebo ne, ale album jsem slyšel hrubým odhadem minimálně 20x a opravdu jsem se snažil dát mu čas a prostor. Výsledkem pak bylo, že jsem sice v některých písničkách objevil docela zajímavé detaily, nicméně naopak mi tam začaly jiné ještě více vadit.
      Jinak jsem ale rád, že existují lidi jako Vy, kterým se deska líbí...

  • 8/10 (Honza, 04.03.2013 17:28) Reagovat

    Hodně podceněné. Naopak je to lepší deska než předchozí a je musím říct, že postupem času se mi dostává pod kůži. Škoda. Dostat recenzi někdo jiný, třeba bude mít víc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zaprášenosti: Dido - No Angel (10.07.2020 14:30)
- Minirecenze: R Plus je na "Last Summer" tak trochu Faithless, hodně Dido a zbytek Rollo (21.12.2019 09:00)
- Minirecenze: Ze "Still On My Mind" Dido čiší radost a klid (28.11.2019 11:05)
- Naživo: Dido v Praze poskládala příjemnou hudební mozaiku (06.05.2019 20:02)
- Fotogalerie: Dido v obrazech (06.05.2019 10:28)
- Nové desky 11/2019 - od Dido přes Foals po Sigrid (13.03.2019 06:51)
- Dido vyráží na turné po patnácti letech. Zastaví se i v Praze (12.11.2018 20:23)
- Nové desky pro 48. týden (24.11.2013 12:37)
- Dido bude poprvé rekapitulovat: Po čtyřech deskách vydává výběrovku "Greatest Hits" (19.11.2013 13:18)
- Video: Dido - End Of Night (30.04.2013 08:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu