shop.musicserver.cz
Two Door Cinema Club, Dog Is Dead, The 1975, Praha, 26.2.2013

Příliš uhlazený popík

Vydáno: 27.02.2013 16:44 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

VYPRODÁNO. Tenhle nápis děsil návštěvníky prodejních míst už několik týdnů před klubovou premiérou Two Door Cinema Club v České republice. Není divu - loňské show na Rock For People byla dopřána až dojemná mediální masírka. Irové ovšem tak nějak nedomysleli, že jen z toho těžit nelze.

Live: Two Door Cinema Club

support: Dog Is Dead, The 1975
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 26. únor 2013
setlist Two Door Cinema Club: Sleep Alone, Undercover Martyn, Do You Want It All, This Is The Life, Wake Up, You're Not Stubborn, Settle, Sun, Pyramid, I Can Talk, Costume Party, The World Is Watching, Next Year, Handshake, Eat That Up, It's Good For You, Someday, Come Back Home, What You Know

Two Door Cinema Club, Lucerna Music Bar, Praha, 26.2.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Tedy samozřejmě jak se to vezme. Na cestu do Lucemburska (kam míří nyní) a na svačinu si s takřka totožným výkonem s festivalovým jistě bohatě vystačili - masivní had lidí nadrženě třepotající vysněnou vstupenkou se už v půl deváté nebezpečně kroutil ještě několik metrů rovnoběžně s tramvajovými kolejemi a zřejmě už asi nemusím vysvětlovat, co se stalo po jeho vměstnání do příslušného klubu o hodinu později. Čas uhlazených límečkářů ovšem nastal až po dvou hodinách čekání, s obnošenou muzikou k tanci a poslechu…

The 1975 a Dog Is Dead naplnili role předkapel ukázkově, byť se vzhledem k nevděčnému požadavku moc nevyčnívat není moc čím chlubit. Dařilo se to více manchesterským rodákům aktuálně propagujícím ípíčko "Sex". Žádné hudební orgie se ovšem nekonaly - hlavně něžňounce, emocionálně, jen proboha ne žádné obscénnosti s kytarou, to vážně jen v písničce "Sex"! Electropop, co neurazí ani nepraští po hlavě, jakkoliv obratně hází frontman plyšákové grimasy.

Přehodit trika za košile a rychle zpátky na scénu. První tóny nottinghamské pětice ze začátku lehce mátly větřením podobně vnímané melancholie jako u The 1975, podezření z málo ambiciózních hudebních nápadů ale Dog Is Dead vzápětí setřeli. Vytrvale pulsující kytary poháněné čilými bicími a echo chorály poctivě hnětou organičnost po vzoru Foals, aby sametovým sólem na saxofon následně jakoukoliv podobnost s někým či něčím popřeli. Ani nástrojový experiment, ani fakt, že se otřeli o slavné brány Glastonbury ale pocit povědomosti zvuku bohužel nezmírnil.

Two Door Cinema Club, Lucerna Music Bar, Praha, 26.2.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
Two Door Cinema Club nebo Tudor Cinema? Kytarista Sam Halliday si za šest let působení formace na světové hudební scéně jistě správnou výslovnost irského biografu dohledal, úsměvná či spíše nevědomě parodická je po výkonu Irů v Lucerna Music Baru představa koncertu coby velkolepé podívané na plátně. K té měla trojice s živými bicími Benjamina Thompsona poměrně daleko, stejně jako k harmonickému zvuku veškerého nástrojového obsazení. Kvalita obou složek vystoupení sice v průběhu hodinového vystoupení stoupala pozvolna nahoru, přesto vítězí pocit, že si show užili posluchači nesrovnatelně více než její shoegazeově naladění hybatelé.

Půlrok žíznění po ulízaném nezávislém chic popu ale evidentně vzal za své. Jen co se ze sklepní backstage vynořil zrzavý vlas, límečky k sobě náležitě přitisknuté a nakonec charakteristické ohrnuté nohavice, vypukla hysterie. Se spuštěním pilotního singlu "Sleep Alone" současného alba "Beacon" publikum po svých miláčcích doslova vyjelo a skandovalo s vědomím otázky života a smrti konstantně od třetí skladby "Do You Want It All". Masivní aplaus ale na frontmana Alexe Trimbla zjevně dojem neudělal - od začátku vyzařoval apatii, ledabyle artikuloval a nestihl ani slova úplně první skladby koncertu. Pocit lehké arogance a pýchy se rázem převtělil do známé historky o vyprodané show ve Washingtonu D.C. Barackem Obamou, jež vykrystalizovala v nepovedený džouk baskytaristy Kevina Bairda.

Two Door Cinema Club, Lucerna Music Bar, Praha, 26.2.2013
© Petr Klapper / musicserver.cz
První polovina se nesla především ve znamení debutu "Tourist History" a pokulhávajícího zvuku, kdy se zpěv a kytarová sóla topily v burácivých bicích. Potvrdila se nicméně slova kolegy Martina Spurného, že TDCC při cestě k druhé desce ztratili důvtip při tvoření melodií, konkrétně refrénů. I přesto se našly příjemné náladotvorné momenty, počínaje melancholicky rozostřenou "The World Is Watching" přes "Next Year" s působivou apokalyptickou koncovkou a konče téměř navazující "Handshake".

Sečteno, podtrženo - kdo viděl indie-popaře Two Door Cinema Club na Rock For People a lístku na klubový koncert se mu nedostalo, o nic nepřišel. Kdo je slyšel naživo poprvé, může být spokojen.

NÁZORY
  • Nesouhlas (Charlotte, 27.02.2013 19:00) Reagovat

    Pardon, ale tato recenze mi příjde naprosto zcestná..uhlazení límečkáři, obnošená muzika.. Autor bude asi hodně jízlivý morous. Jedinou chybou mi přišla Lucerna a její mini prostory, které vypadají jak v podzemních bunkrech. Ale A.J.Trimble odvedl spolu se zbytkem kapely ( včetně bubeníka) skvělý výkon. Publikum šílelo a kapela vypadala spokojeně i přesto, že místo jako Lucerna pro ní byla přece jen trochu prostorovou změnou.


  • nesouhlas (amy, 27.02.2013 21:08) Reagovat

    aneb všichni si to užívali kromě autora :D:D
    Uznávám, ten zvuk se úplně nepovedl, ale kapela si to rozhodně užívala. A ty zakomplexovaný kecy o límečcích a nohavicích sis taky mohl ušetřit. Ne, že by to byl zrovna můj styl, ale proboha ať si každej nosí, co chce. Když porovnám tvůj vtípek o límečcích a nohavicích a Samův o D.C., tak si tě podal, navíc to byla docela nevinná poznámka. A Two door vzniklo z tudor, takže si ani nic dohledávat nemuseli...

  • Není límečkář jako límečkář (Andrea Š., 27.02.2013 21:43) Reagovat

    Zdravím Charlotte a Amy,

    nevím, co si představujete pod smyšleným slovem límečkář - co se týče mě, je to člověk, v tomto případě Alex oblečený do svršku s límečkem, což je pro něj typické. Nikoliv usmrkanec nebo homosexuál apod. Navíc poznámka Amy o "zakomplexovaných kecech" a následným užitím slovesa s mužskou koncovkou svědčí, že se autorka komentáře "zapomněla" podívat, jaké pohlaví článek psalo.
    Abych uvedla na pravou míru, můj vztah ke kapele je mírně pozitivní. A že si publikum vystoupení užívalo, je snad řečeno jasně. Takže tak.

    • Re: Není límečkář jako límečkář (tommy, 27.02.2013 22:47) Reagovat

      zato já vím úplně přesně, jaké pohlaví to psalo.. sorry, nahrávka, no - nicméně k recenzi - koncert rozhodně nebyl žádným milníkem, ale byl to profi výkon momentálně jedné z top kapel, z mého pohledu to hodnotíš příliš odmítavě již předem (resp. z toho vyznívá opovrhování či antipatie vůči kapele - čemuž věřím, že tak není), a to omílání límečků a ohnutých nohavic tomu opravdu na dojmu nepřidá. samozřejmě by od trimbla potěšilo víc bezprostřednosti, ale když se tak nechova ani na glastonbury, tak je to asi prostě jeho povaha - na druhou stranu zas nemusí každý metat kotrmelce na podiu, není to cirkus. v kostce: myslim si, že pro toho, kdo tam nebyl, tak ta recenze bude působit daleko negativněji, než ve skutečnosti byl, a myslim, že je to škoda.

      • Re: Není límečkář jako límečkář (Andrea Š., 28.02.2013 15:34) Reagovat

        Zaměňuješ jabka s hruškama - to, že si Trimble koncert zezačátku evidentně neužíval, není to samé, jako že se od něj čekaj´ salta vzad apod. Nic takového řečeno ani psáno nebylo. TDCC nejsou Coldplay, aby si potrpěli na konfety a podobné okázalosti ani Enter Shikari, aby na pódiu uběhli maraton (čti s nadsázkou). Když si člověk koupí lístek, platí především za atmosféru a za to, jak singly fungují naživo. Atmosféra byla skvělá (viz třetí odstavec od konce), ale bohužel jen z drtivé části díky natěšenému publiku. Nic víc ani míň uvedeno není.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Nespoutaně euforičtí ožralové z The 1975 v Praze připomněli, že život je krásný (15.03.2024 14:00)
- Video: Two Door Cinema Club v "Happy Customer" svou radost rozhodně neskrývají (14.03.2024 16:46)
- Audio: The 1975 se v krátkém songu "Now Is The Hour" loučí s milou. Dojemná skladba zazní v očekávaném seriálu "The New Look" (08.02.2024 12:24)
- Video: Two Door Cinema Club ohlašují další desku chytlavou písní "Sure Enough". V pestrém klipu vzpomínají na koncerty (02.10.2023 13:59)
- Jeden z headlinerů letošního rekordního Rock for People se vrací do ČR! The 1975 na jaře vystoupí v Praze ve své nejlepší kondici (31.08.2023 12:09)
- Naživo: Na španělském Mad Cool Festivalu se první den představili Robbie, Lizzo i tanečník Lil Nas X (01.08.2023 16:46)
- The 1975 v Malajsii už nevystoupí. Může za to polibek, který dal Matty Healy Rossu MacDonaldovi (27.07.2023 12:24)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Naživo: The 1975 předvedli svůj dosud nejlepší set v Česku. Na Rock For People rozhoupali boky lidí (11.06.2023 13:09)
- Video: The 1975 zahráli milostnou "Oh Caroline" pro Vevo (14.03.2023 10:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu