Zemřel Dan Toler, bývalý kytarista Allman Brothers

26.02.2013 12:41 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Allman Brothers
© Everett Collection/Rex USA
Dan Toler, kytarista, který byl nejznámější díky spolupráci s The Allman Brothers Bandem, zemřel 25. února ve věku 65 let. Dle serveru rollingstone.com to oznámil Ticket Sarasota. Toler bojoval s ALS, chorobou známou také jako Lou Gehringova nemoc. Ta zásadním způsobem působí negativně na mozek, který nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Díky tomu nebyl Toler v posledních měsících schopen hrát na kytaru a posléze už ani mluvit.

Ke konci sedmdesátých let se se svým bratrem Davidem a Dickiem Bettsem přesunul právě k Allman Brothers a nahrál s nimi comebackové album "Enlightened Rogues", v roce 1980 a 1981 se ještě zúčastnil nahrávání dvou desek "Reach For The Sky" a "Brothers On The Road".

Bratři Tollerové pak spolupracovali s Gregem Allmanem na jeho opusech "I’m No Angel" a "Just Before The Bullets Fly", které vyšly ve druhé polovině osmdesátých let. Toler se pak vrátil do kapely Dickieho Bettse a později spolu s Johnem Townsendem sestavil Townsend Toler Band. Kariéru ukončil ve formaci Toller Tucci Band, kde s ním vystupoval starý známý z formace Grega Allmana Chaz Trippy.

Po smrti svého bratra v roce 2011 oznámil Dan Toler, že bojuje s chorobou ALS. Stále hrající The Allman Brothers Band ve svém prohlášení na webu píší, že "to byl velmi talentovaný kytarista, který bude chybět všem, kdo ho znali".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY