shop.musicserver.cz
Yellowcard, Set It Off, Like Torches, Flex, Vídeň, 19.2.2013

Floridské slunce Yellowcard rozžhavilo zmrzlou Vídeň

Vydáno: 22.02.2013 19:47 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Kateřina Filipová

Toho večera by psa nevyhnal. Zatímco v Česku už jsme si začínali pomýšlet na první jarní dny, ve Vídni mrzlo, nepříjemný déšť se mísil se sněhem a stále sílící vítr Rakušanům značil, že by raději místo koncertů Yellowcard, Set It Off a Like Torches měli zůstat doma u horkého čaje.

Live: Yellowcard

support: Set It Off, Like Torches
místo: Flex, Vídeň
datum: 19. únor 2012
setlist: Set It Off: Thoughts That Breathe, Nightmare, Swan Song, I'd Rather Drown, Dream Catcher, I'll Sleep When I'm Dead, End In Tragedy, @ Reply
Yellowcard: Awakening, Surface Of The Sun, Way Away, Breathing, Rivertown Blues, Light Up The Sky, Always Summer, Here I Am Alive, For You, And Your Denial, With You Around, Drum Solo, Holly Wood Died, Five Becomes Four, Sing For Me, Believe, Lights And Sounds, Southern Air, Only One, Ocean Avenue

Pozn.: Omluvte, prosím, nižší kvalitu doprovodných fotografií, na koncertě nebyl přítomen žádný z našich profesionálních fotografů.

Like Torches, Flex, Vídeň, 19.2.2012
© Kateřina Filipová
O nečasí ale povězte punk-rockovým fanouškům. Ti už od odpoledních hodin okupovali prostor před vídeňským klubem Flex, kde je před koncertem přišel pozdravit Austin Kerr, basák amerických Set It Off, jednoho ze tří zvučných jmen večera.

No dobrá, startující Like Torches ze Stockholmu zas tak zvuční nejsou, koneckonců člověk by jen s hledáním jejich profilu na Wikipedii mohl strávit spoustu času. Agresivita a punková dravost, s jakou se chvíli po devatenácté hodině předvedli, jim ale přes veškerou snahu nebyla nic platná, když jejich písničky v tragickém nazvučení často nešlo ani rozeznat. Apatické a v tu chvíli ještě stále dost promrzlé publikum tak ožilo jen ve chvíli, kdy si do "Missing It All" přizvali v kapuci skrývajícího se Ryana Keye, který v písni hostuje a pomáhal kapele s debutem "Keep Your Head High". Ten vyjde fyzicky už příští týden.

Set It Off, Flex, Vídeň, 19.2.2012
© Jan Trávníček
Ani Set It Off na tom nebyli se zvukem nejlépe. Ačkoli Cody Carsonovi bylo pódium malé a texty z vynikajícího debutu "Cinematics" křičel fanouškům v prvních řadách takřka do obličeje, jeho vokál se mezi ostatními nástroji ztrácel. V nastoleném trendu divokosti se ale pokračovalo zvuku navzdory. Třeba s hitovkou "Dream Catcher", kde Carson i přes tlumený mikrofon pěvecky exceloval.

Floridská pětka dává na desce vzpomenout jak na své kamarády Every Avenue, tak na hlavní hvězdy večera. Že k jejich odkazu přidala naživo i zuřivá rocková gesta, přímočarost, vysoké výkopy nebo rychlé otočky s kytarami, už ani nemá cenu zmiňovat. Prostě perfektní punk-rocková show. Krátká, intenzivní, nezapomenutelná. Pro milovníky žánru, kteří s nimi dosud neměli co do činění, není momentálně lepší volby.

Yellowcard, Flex, Vídeň, 19.2.2012
© Kateřina Filipová
Natočit album, které zůstane nadčasovým, to je sen asi každého muzikanta. Yellowcard se to s "Ocean Avenue" podařilo. Do obchodů zamířilo už před deseti lety a od té doby nezestárlo ani o tón. Samotná kapela je přitom stále svěží a nahrává další skvělá alba. Kupříkladu to poslední, "Southern Air", které přijela do vyprodaného Flexu propagovat. Když hráli Yellowcard v Rakousku naposledy, mělo jejich nejmladší dítko teprve tři dny a zazněla z něj jen první ochutnávka "Always Summer". Tentokrát už ale měli nové písně zmáknuté jak ti na pódiu, tak ti pod ním. Sborově odzpívaná byla každá z šestice čerstvých skladeb - ať už to byla méně známá pecka "Rivertown Blues" nebo burácející hymna "Here I Am Alive".

Skokově vylepšený zvuk umožňoval partě kolem Ryana Keye předvést vše, čím si za šestnáct let na scéně vydobyla své postavení. Výrazné, až popově stavěné refrény se mísily s chytlavostí a rockovým soundem, kterému jacksonvillský podpis dodal na šťavnatosti. Už jen příchod zpěvákovy blonďaté kštice na pódium by se dal přirovnat k vycházejícímu floridskému slunci. A horko bylo až do konce. Se vší úctou k Raynu Mendezovi a Joshi Portmanovi, byla to právě ústřední trojice Key-Mackin-Parsons, na koho se oči přítomných upínaly nejčastěji. Tedy za předpokladu, že právě v kotli nezjišťovaly, kde je dole a kde nahoře. Key zpíval jako o život a jeho už tak energický pódiový výstup dováděl po hlavu zaplněný klub k šílenství.

Yellowcard, Flex, Vídeň, 19.2.2012
© Kateřina Filipová
Nezáleželo na tom, který hit se zrovna hrál, fanoušci, mezi kterými byli hojně zastoupení i Češi a Slováci, měli o zábavu postaráno vlastně nonstop. V zaplněném prostoru vytvářeli circle pity, nechali se unášet nad hlavami ostatních od šaten až pod pódium a vlny, které se v kotli vytvářely, mnohdy předčily i ty zpod Sum 41, respektive Arctic Monkeys na Rock For People. Jakoby doširoka usmívající se houslista Sean Mackin svým tričkem s nápisem Start The Party zadal svým ovečkám rozkaz, kterému se ve svých propocených tričkách v neokysličeném davu měli podřizovat až do konce. Konkrétně u Mackina pak trošku zamrzelo, že nedošlo na jeho pověstné salta vzad. Na druhou stranu je ale pravdou, že provádět je na malé ploše skromného pódia by nebyl nápad z nejchytřejších.

Nezapomínejme ani na jednoho z nejnadanějších bubeníků planety. Longineu W. Parsons III s paličkami v rukou jednoduše bral dech. Pohyby jeho čtyř končetin připomínaly šamanský tanec a sólo, které předvedl uprostřed setu s ručníkem přehozeným přes hlavu, patřilo spolu s "Believe" a "Breathing" k vrcholům večera. Vtipně působilo i předvedení "Lights And Sounds", kdy na začátku skladby Parsons dělal silácké grimasy na bedňáky v zákulisí a po vyčerpávajícím konci nechal hlavu odevzdaně spočinout na bubnech.

Yellowcard, Flex, Vídeň, 19.2.2012
© Kateřina Filipová
Na akustické zpomalování jako v Praze nebyl čas, mašina jménem Yellowcard si to drandila stále kupředu a sotva příznivci kapely nabrali dech u balady "Sing For Me", už zase byli vláčeni davem všemi směry. Člověk se u toho všeho vlastně ani nechtěl zbavit pocitu, že Yellowcard svůj svižný a řízný pop-punk dovedli takřka k dokonalosti. Kam dál by se ještě mohli posunout? A je to vůbec potřeba? Těžká otázka. A na takové nebylo ve Vídni čas.

Zakončení nemohlo proběhnout jinak než za doprovodu "Ocean Avenue", skladby, která před lety ukázala směr, jakým se kariéra tehdy zhruba dvacetiletých mladíků bude ubírat. Takže zase za rok?

P.S.: Že po koncertě došlo na autogramiádu a fotografování předkapel, asi překvapí málokoho. Zajímavější situace ale nastala, když tourbus nabral směr Itálie a bubeníka Set It Off, Maxxe Danzingera, zapomněl v klubu. Autor článku se rozhodl mu pomoci a to se teprve začaly dít věci…

NÁZORY
  • setlist Like Torches (Kate, 23.02.2013 21:55) Reagovat

    LIKE TORCHES ‏@LIKETORCHESBAND (twitter)
    1. Quitter 2. Wounds Like These 3. Missing It All 4. Keep Your Head High 5. All The Lies 6. Made Of Glass

  • kinder punks not dead (ian69, 05.06.2013 07:03) Reagovat

    Autogramiáda, salta vzad a fotografování...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sum 41 v klipu "Rise Up" absolvují šílený let. Pilotem je kytarista The Offspring (15.12.2023 10:12)
- Deryck Whibley ze Sum 41 je opět v péči lékařů (16.09.2023 18:37)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Naživo: Bring Me The Horizon ve druhém dni Rock im Parku nabídli spolupráce, jaké svět neviděl (20.06.2023 16:00)
- Fotogalerie: Silný druhý den Rock For People přes skla objektivů (10.06.2023 12:19)
- Nejvíc nej: Koho neprošvihnout na Rock For People aneb Devět černých koní hradeckého festivalu (16.05.2023 08:00)
- Sum 41 končí. "Heaven :x: Hel" bude jejich poslední deskou (09.05.2023 13:15)
- Sum 41 odpálí oficiální afterparty Rock for People na brněnském Výstavišti (15.03.2023 15:53)
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu