shop.musicserver.cz
Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away

Malý černý zápisník

Vydáno: 18.02.2013 09:50 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nick Cave se po bouřlivých exaktických orgiích, kterých si užíval s Grindermanem, rozhodl udělat čelem vzad a nahrál klidnou, pomalou desku, kterou bychom mohli svou náladou přirovnat třeba k "The Boatman's Call". The Bad Seeds si tak udržují svou vysokou laťku a dokazují, že jsou funkčním souborem i bez Micka Harveye.

8/10

Nick Cave & The Bad Seeds - Push The Sky Away

Vydáno: 18.2.2013
Celkový čas: 42:40

Skladby: We No Who U R, Wide Lovely Eyes, Water’s Edge, Jubilee Street, Mermaids, We Real Cool, Finishing Jubilee Street, Higgs Boson Blues, Push The Sky Away

Vydavatel: Parlophone

Ten nádherný obrázek na obalu desky prý vznikl zcela náhodou, jako nestrojené fotografie. Cave prostě jen vešel do své ložnice, kde jeho manželka Susie Bick připravovala sérii fotek s fotografem Dominiquem Issermannem. Několikrát cvakla spoušť a původem australský zpěvák pak později vybral jeden z výsledků pro aktuální album The Bad Seeds, klidnou a jemnou "Push The Sky Away" (mimochodem, jedná se o první desku, co vyšla na vlastním labelu Bad Seed Ltd.).

Saint-Rémy-de-Provence je sympatické francouzské městečko. Stojí v něm nádherný kostel, v němž se můžete zaposlouchat do zvuku majestátních varhan. V okolí se nacházejí románské rozvaliny, život tu plyne poklidně a to, že se nikam nespěchá, naznačují i líné divoké kočky, které se válí na ulici. Atmosféru tu dokresluje i zajímavě řešená povrchová kanalizace. A právě v tomto městě se nachází i studio Le Fabrique, kde The Bad Seeds nahrávali svou patnáctou řadovou desku. Na místě, jehož atmosféra tak výborně souzní právě s nahrávkou, opět pod dohledem producenta Nicka Lunaye (spolupracují s ním už od "Nocturamy"). I Díky Saint-Rémám se do titulní skladby dostal sbor dětských zpěváků, kteří sice neuměli ani slovo anglicky, ale možná právě proto mu dodávají tu nádhernou atmosféru.

Super Deluxe Box Set

"Push The Sky Away" vyšla v řadě různě obsáhlých verzích. Tou nejnabouchanější je Super Deluxe Box Set, který pořídíte za 90 liber, a najdete v něm album na CD i vinylu a DVD s prací s Cavem spojené dvojice Iain Forsyth & Jane Pollard. Nechybí ani dva 7'' singly s písněmi, které se na album nevešly, stodvacetistránková replika Caveových poznámek a pro prvních tři sta objednávek i Cavem podepsaný číslovaný certifikát. Na box si ale budete muset počkat, protože bude rozesílán až v dubnu.

"Jubilee Street", druhý singl a láska na první poslech, středobod alba, vypráví o dívce s malou černou knihou, na jejíž každé straně bylo mé jméno. A právě "Push The Sky Away" je takovým Caveovým černým zápisníkem (nebo stodvacetistránkovým zápisníkem co najdete v SDBS?). Temnější než kdy předtím, jinak ale až nebývale klidná a silně melancholická deska, v níž neustále tepe všudypřítomné napětí (díky, Warrene!). Do takových světů se propracoval Nick Cave & The Bad Seeds v době, kdy zastavil démonické bouřliváky Grinderman. A to vše v době, kdy v kapele již není ani Blixa Bargeld (od roku 2003) a nově (protože předchozí album ještě nahrával) ani zakládající člen skupiny a kapelník Mick Harvey.

Inspiraci tentokrát hledal Cave, kromě svého nitra, také na Wikipedii. V jednom z rozhovorů se vyznal z toho, jak je jejím nadšeným uživatelem. Fascinuje jej zejména jako místo plné náhodných informací, často pak nepravdivých. Cavovi se líbí, že funguje stejně nedůvěryhodně jako naše vlastní vzpomínky. Věci zkresluje a upravuje a to jej na ní fascinuje. V písni "We Real Cool" pak zpívá (a není potřeba spekulovat, kde si ty údaje našel): Sirius is 8.6 light years away / Arcturas is 37 / The past is the past and it's here to stay / Wikipedia's heaven / When you don't want to remember, you know / On the far side of the morning / Who was it, yea you know, we real cool.

Vedle toho tu ale narazíme i na kontroverznější a osobnější vzkazy. V písni "Mermaids" připomíná, že věří v Boha (a také v mořské panny). Následně pak v skladbě "Higgs Boson Blues" posílá vzkaz odstupujícímu papeži, když pro něj zpívá Well here comes Lucifer / With his canon law / And a hundred black babies runnin' from his genocidal jaw. A posluchač vzpomene na kvality katolické církve, jako je nechuť jakkoliv (kromě zametání pod koberec) řešit zneužívání dětí katolickými kněžími.

"Push The Sky Away" je velmi klidnou nahrávkou a mezi druhým albem dekadentních Grinderman tak vytváří obrovský kontrast. Ten největší, jaký kdy dvě po sobě jsoucí Caveovy desky měly. A pozitivní je, že je jedno, zda Cave řve a mlátí do strun startocastra, nebo si libuje v klidných (ale rozhodně ne stojatých) vodách. Albová patnáctka The Bad Seeds ukazuje, že to Cavovi výtečně funguje v obou těchto světech. A tak nezbývá, než se těšit na koncerty na Pohodě či v listopadu v Praze a v mezičase si připomenout třeba ten berlínský, jenž byl před pár dny přenášen rozhlasem.

NÁZORY
  • Album (JP, 18.02.2013 10:33) Reagovat

    Nechci být za přechytralého, ale neměl jste na mysli v úvodu extatické orgie? A v závěru stratocastr? Jinak co se hodnocení alba týče, tak tam s Vámi plně souhlasím.

    • Re: Album (Marie, 20.02.2013 00:32) Reagovat

      Inu používání cizích termitů sebou přináší značné rizoto...

    • Re: Album (jarecek, 20.02.2013 07:36) Reagovat

      a hele, tohodle prispevku jsem si vsiml az ted. tak to se omlouvam za duplu. zbytecny vlakno navic :)

  • ss (john, 18.02.2013 14:50) Reagovat

    Suhlas s autorom.Po Dig, Lazarus, Dig!!! dalsia pecka.Nick Cave mal vlastne v poslednej dobe len jediny slabsi album a to Nocturama,inak super.

    • Re: ss (Svobodný P., 19.02.2013 12:43) Reagovat

      Nocturama je slabší album?! Nemáte nějakej další peckovitej úsudek o tvorbě NC? Rád se pobavím …

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Deska plná tajemství a koncert plný emocí: Nick Cave & The Bad Seeds jsou zpět a přijedou i do Prahy (16.03.2024 18:06)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nové desky 35/2023 - od Bratrů Ebenů přes Royal Blood po Icona Pop (06.09.2023 20:00)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Blixa Bargeld a Teho Teardo v prosinci naživo v Praze! Frontman Einstürzende Neubauten a italský skladatel představí nové skladby (26.05.2023 20:11)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu