shop.musicserver.cz
Ceny české hudební kritiky Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2013

Druhý ročník Apolla opanoval Boris Carloff

Vydáno: 07.02.2013 12:56 v sekci Naživo - Václav Trávníček a Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Druhý ročník ceny hudebních kritiků Apollo ve středu večer poznal svého vítěze. Ze sedmi nominovaných se porota rozhodla pro desku "The Escapist" Borise Carloffa. "Z ceny mám velkou radost. Vůbec jsem to nečekal, favorizoval jsem totiž Umakart," usmíval se Carloff, jenž chce letos točit další album.

Ceny české hudební kritiky Apollo 2012

vystoupili: Boris Carloff, Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart, Zrní
místo: SaSaZu, Praha
datum: 6. února 2013
Fotogalerie

Boris Carloff, Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Rozhodování o vítězi bylo velmi živelné. Úzká desetičlenná porota se nakonec rozhodla pro desku "The Escapist" Borise Carloffa. V průběhu večera, který tentokrát proběhl v pražském klubu SaSaZu, vystoupilo živě všech sedm interpretů, jejichž alba, vydaná v rozmezí listopadu 2011 až listopadu 2012, byla na cenu nominována. Kromě Carloffa to byli Lenka Dusilová, Charlie Straight, Květy, The Prostitutes, Umakart a Zrní. Celé udílení ceny moderoval rapper James Cole, živě ho přenášel iDnes.cz.

Vítěz si odnesl kromě šedesáti tisíc korun od organizace OSA i sošku Apollo z dílny výtvarníka Maxima Velčovského a poukaz na inzerci v hodnotě 50 tisíc na našem serveru. "Chtěl bych popřát českým kapelám, aby dělaly svoji vlastní muziku a nepokoušely se o kopie. Když budou dělat kopie, budou jenom lokální český sračky," řekl Carloff při přebírání ceny.

Po skončení oficiální části programu se rozpovídal více. "Z ceny mám velkou radost. Vůbec jsem to nečekal, favorizoval jsem totiž Umakart," usmíval se rodák z Brna, který vyrostl v Hranicích na Moravě. "Sošku si postavím do studia vedle monitoru," plánoval. "Je trochu legrační, že jsem vydal album až teď, ale je to i tím, že jsem se předtím dost věnoval produkování. Takže jsem rád, že se album někomu líbí," uvedl Carloff s tím, že v tomto roce by chtěl kromě zahraničních koncertů začít s přípravami nové studiové nahrávky.

Boris Carloff, Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Stejně jako loni i letos slavnostní večer šlapal. Organizátoři ale tentokrát nemuseli hasit žádné závažnější problémy. "Navíc přišlo dostatek platících lidí, takže jsme se v rozpočtu dostali na nulu. To znamená, že bude i příští ročník," poznamenal Tomáš Tenkrát. "Myslím, že se nám i letos podařilo naplnit filosofii cen. Nominace byly napříč žánry. Vedle Charlie Straight, kteří se dají považovat za popový mainstream, se v nich objevil třeba Boris Carloff, jenž nakonec vyhrál. Mimochodem debata o vítězi byla dlouhá a zajímavá. A to je vlastně dobře," dodal Tenkrát.

Cena Apollo je stále ještě mladá. Přestože však letos proběhl teprve její druhý ročník, povědomí a participace na vyhlašovacím ceremoniálu se rozšiřuje. "Letos to pro nás bylo míň stresové. Měli jsme za sebou loňskou zkušenost a k dispozici produkční tým, který všechno zvládal. Jsme rádi, že se na Apollo nabalují další a další lidé," pochvaloval si Pavel Kučera, podle kterého bude důležité, aby si cena i do dalších let zajistila financování. "Apollo pořádáme pod hlavičkou občanského sdružení, neděláme ho na kšeft. Jsme schopni do něj vložit svoji práci, ale z vlastní kapsy Apollo financovat nemůžeme. Proto jsou pro nás klíčoví partneři," uzavřel Kučera.

Desku "The Escapist" Borise Carloffa si můžete zdarma poslechnout prostřednictvím streamingové služby MusicJet. S vítězem ceny, kterou loni opanoval písničkář a rapper Bonus, připravujeme rozhovor.

Jak se volil vítěz

Boris Carloff, Apollo 2012, SaSaZu, Praha, 6.2.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Zatímco nominovaná sedmička alb se oproti premiérovému ročníku logicky zcela obměnila, loňská sestava užší novinářské poroty doznala jen kosmetických změn. Opakoval se tak důvěrně známý příběh, kdy v průběhu diskuse při druhém kole hlasování vykrystalizovala dvě favorizovaná jména, mezi kterými se o vítězi ceny hudební kritiky nakonec rozhodovalo.

A pokud to loni dlouho vypadalo na remízu, tentokráte původní hlasování plichtou opravdu skončilo. Desítka novinářů, která se sešla dopoledne před vyhlášením v místě konání akce, rozdělila své hlasy pět ku pěti. Následovalo, sportovní terminologií, prodloužení, které ovšem vítěze nepřineslo, a když i penalty skončily nerozhodně, vypadalo to, že organizátoři Tomáš Tenkrát a Pavel Kučera budou muset sošku Maxima Velčovského půlit.

Každý porotce následně dostal k dispozici pět bodů, které měl v tajné volbě rozdělit mezi oba finalisty (deset novinářů = padesát bodů), snad ani nemusím zdůrazňovat, že i toto klání skončilo naprosto nepravděpodobnou remízou 25:25. Po dlouhých hodinách lobbování a hledání přeběhlíků pro jednu či druhou stranu, po dlouhých hodinách vymýšlení bizarních teorií o rozhodnutí losem, mincí či pákou, rozhodl nakonec celé drama přece jen lidský faktor. Z těsného vítězství se tak radoval tábor, který spontánně započal přepisovat placky "Volím Karla" na "Volím Carloffa".

Lukáš Benda


NÁZORY
  • Carloff (frankzane, 07.02.2013 13:09) Reagovat

    Uz dlouho jsem nezazil, aby nekdo tak krasne uderil hrebicek na hlavicku: "Když budou dělat kopie, budou jenom lokální český sračky"

  • Jak to vidím já (Kolemjdoucí, 07.02.2013 13:21) Reagovat

    Škoda, fandil jsem těm melancholickým nerdům, tzn. kapele Zrní. Sice je jejich hudbu potřeba vypnout předtím, než člověka uvrhne do deprese, ale jinak jde o pěknou melodickou hudbu s mnoha dobrými nápady. Určitě mají potenciál zaujmout mnoho posluchačů.

    Boris Carloff je pro mě těžko stravitelná hudba. Bohužel se domnívám, že ne jen pro mě, ale pro většinu lidí.

    Ale co, hlavně že se pořadatelé dostali na nulu. Já to teda nijak neoceňuju, že nejsou schopni si svojí prací vydělat, ale ten pocit asi stojí za to.

  • James Cole (gish, 07.02.2013 14:09) Reagovat

    Docela prijemnej vecer, jen to na me pusobilo tak trochu moc rozharane, chtelo by tomu mozna dat trochu nejakou formu. Hodne mel na tom podil "moderator" James Cole, kterej svoji roli evidentne moc nezvladal a jeho vykon byl tou nejvetsi kankou na cely akci. S kvalitnejsim moderatorem, kterej dokaze vic nez jen predcitat predem pripraveny (navic nekdy dost tuctovy a obcas docela nesmyslny) otazky by se cela udalost rozhodne dostala o nejakou tu uroven vys...

    • Re: James Cole (Kid B, 07.02.2013 15:08) Reagovat

      Přesně, když moderátor pětkrát během jednoho krátkého rozhovoru řekl hudebníkovi na jeho odpověď suché "Chápu", přišlo mi to už dost směšné...

      • Re: James Cole (Kolemjdoucí, 07.02.2013 15:27) Reagovat

        Jenomže lepší moderátor stojí víc peněz a ty je potřeba vydělat, aby se zaplatil. A tady nikdo vydělávat nechce, protože to by pak bylo málo alternativní. Takhle to holt bude vypadat každej rok.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu