shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích alb roku 2012 (10-6)

Dvacet nejlepších domácích alb roku 2012 (10-6)

Vydáno: 13.02.2013 14:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Také letos jsme se ohlédli za skončeným rokem a nabízíme vám definitivní přehled toho nejlepšího, co nám rok 2012 v hudbě nabídl. Dvacet domácích desek, které prostě musíte slyšet, dvacet alb, u kterých se rozhodně nebudete nudit. Tady je druhá pětka!

Top 2012 CZ
© facebook interpreta

20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

10. místo: Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat


Charlie Straight - Someone With A Slow Heartbeat
"Hitovky na první dobrou vystřídaly delší kompozice, v nichž kapela více pracuje s náladami a gradací, a spíše než jako sbírka jednotlivých skladeb působí jako celek."
-- Honza Balušek

profil interpreta | recenze alba

Je až s podivem, jak se za těch pár let z třinecké kapely, která si sama vydala desku, pro některé lidi stali Charlie Straight skupinou, která je ten největší mainstream. Přitom formace kolem Alberta Černého jen dává hudbě vše a nebojí se neúnavně koncertovat. A že se jejich písničky líbí i holkám? No bóže... Albová dvojka "Someone With A Slow Heartbeat" sice nedosahuje energičnosti a síly debutu, představuje však formaci v klidnější a vyzrálejší poloze. Hitovky na první dobrou vystřídaly delší kompozice, v nichž kapela více pracuje s náladami a gradací, a spíše než jako sbírka jednotlivých skladeb působí jako celek. A ne že by na tom v době online hudby a digitálních formátů až tolik záleželo, ale potěšilo i skvěle udělané cédéčko s krásným bookletem. Na detailech prostě záleží.


9. místo: Wild Tides - Hearts On Fire


Wild Tides
"Kdo jiný by mohl hrát takovou muziku, aby byla alespoň zčásti uvěřitelná?"
-- Lukáš Benda

profil interpreta | recenze alba

Pokud jste z pražské Letné, pravděpodobně je znáte - kovboje, co za dne brousí surfařská prkna a po nocích valí nekompromisní rock'n'roll (modifikovaný post-punkem a garážovým country). Mají kostkované košile, vytažené ponožky, zlaté špičky bot, tunely v uších, tetování, vousy přes dolní půlku obličejů, vlasy přes tu horní. Jasně, nejsme fashionserver, ale musicserver, jenže na místě je otázka, kdo jiný by mohl hrát takovou muziku, aby byla alespoň zčásti uvěřitelná? To Wild Tides věříte všechno, jsou zjevením na scéně, kde mladé kytarovky zní buď zoufale středoškolsky, nebo jako ještě zoufalejší revival libovolného trendy indie zahraničního jména. To Wild Tides věříte všechno - mladost, hravost, drzost, odmítání konvencí a zaběhlých postupů. Svá fragilní ega kluci maskují nánosy bahna, což bylo patrné již u loňského debutového minialba "Hearts On Fire", které se mohlo pochlubit originálním zvukem a naprosto unikátní atmosférou. Právě prostřednictvím EP (ale i častého pražského koncertování) se kolem živelných Wild Tides utvořila poměrně početná fanouškovská základna. Nezávislá Praha svůj fenomén již má, frontální celočeský útok budou moci uskutečnit letos, neb by jim co nevidět měla vyjít plnohodnotná premiérová nahrávka.


8. místo: Gerda Blank - Numbers


Gerda Blank - Numbers
"'Numbers' je perfektně fungující stroj, který při svém chodu vyřve vše potřebné, proletí kolem vás a z ničeho nic se zas umlčí. Pocit fascinace však přetrvá ještě notně dlouhou dobu."
-- Ondřej Hricko

profil interpreta | recenze alba

Gerda Blank, dvojice původem z Nového Zélandu, se na naší hudební scéně objevila z čistajasna. Nikdo je tu nečekal a nikdo by nepředpokládal, že s nálepkou tuzemská kapela se rozezní tak garážový joydivisionovský post punk s notnou dávkou whiteovské dekandence. Ano, deska "Numbers" je v našich končinách nevídaným objevem napěchovaným sice méně přístupnou, leč propracovanou kolekcí (staro) moderní hudby, za kterou by se nestyděla žádná proklamovaná západní undergroundová hvězda. Album skvěle funguje jako celek, nemá výrazně vyčnívající hity, ale nezpozorujete zde ani slabá místa. "Numbers" je perfektně fungující stroj, který při svém chodu vyřve vše potřebné, proletí kolem vás a z ničeho nic se zase umlčí. Pocit fascinace však přetrvá ještě notně dlouhou dobu.


7. místo: Umakart - Vlci u dveří


Umakart - Vlci u dveří
"Jaromír své příběhy vypráví jako malby jednotlivých momentů a dlouhý trip mezi Jeseníkem a Prahou nakonec není pouhým záznamem drbů podstrčených na internet."
-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze alba

Jaromír Švejdík je skvělý pozorovatel svého okolí a pocity z něj přetavuje do textů písniček. Umakart se probudili do chladného rána a "Vlci u dveří" odhalují velkou truhlu emocí. Těch smutnějších, ale s odleskem jakési naděje, optimismu. Hosti jako ille, Kristina Krutská nebo Jan Těsnohlídek představují nepatrné, přesto důležité kořenící směsi, které celku dávají nové obrazce. Jaromír své příběhy vypráví jako malby jednotlivých momentů a dlouhý trip mezi Jeseníkem a Prahou nakonec není pouhým záznamem drbů podstrčených na internet. Hudebně Umakart zůstali věrni své stylizaci, avšak mnohem více do všeho promlouvá elektronika, což není vůbec na škodu. "Na hory", "Kuku a Koko", "A venku zase prší", "Pět Tibeťanů" nebo titulní "Vlci u dveří" jsou tahouny, momentkami posmutnělých sídlištních zátiší, v nichž pošpiněné melodie fungují, oslovují a naleznete s nimi určité spříznění. "Vlci u dveří" jsou povedení a závislost na nich jen tak nepřejde.


6. místo: Václav Neckář - Dobrý časy


Václav Neckář - Dobrý časy
"'Dobrý časy' jsou zkrátka výjimečným skvostem, který dokáže vyrazit mnoha posluchačům dech a jehož odkaz nám bude v uších znít ještě dlouho po jeho posledním poslechu."
-- Ondřej Hricko

profil interpreta | recenze alba

Pro Václava Neckáře byl loňský rok velkým úspěchem. Album "Dobrý časy", kterého se zhostili členové kapely Umakart, patří mezi nejlepší počiny, které rok 2012 vyplivl, zároveň je to pak přelomová nahrávka samotného barda, který se tímto vrátil v plné síle do hudebního světa až na úplný vrchol. Kolekce deseti melancholických balad vás skrz texty Jaromíra Švejdíka zavede do duše Václava Neckáře a spolu s ním si tak máte šanci prožít jeho posledních pár let plných smutku, ale i naděje a štěstí. Vybrat pak nejlepší klenoty alba je úkol téměř prometheovský, všechny skladby jsou totiž velmi podobně načrtnuty a vzbuzují obdobné pocity. Hodnotit škálu jejich kvalit dle chytlavosti refrénu mi přijde krajně nemístné a irelevantní. "Dobrý časy" jsou zkrátka výjimečným skvostem, který dokáže vyrazit mnoha posluchačům dech a jehož odkaz nám bude v uších znít ještě dlouho po jeho posledním poslechu.


20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

NÁZORY
  • wild tides (strame, 13.02.2013 14:23) Reagovat

    duveryhodnej surf z letne. #enoughsaid

    • Re: wild tides (jarecek, 13.02.2013 15:34) Reagovat

      :)))

  • Re: Neckář (Kajoun, 13.02.2013 15:04) Reagovat

    Škoda, že se neumístil v první pětce, zasloužil by si to. Redaktor Hricko mi mluví z duše, taky bych nevěděl jakou píseň vybrat jako nejlepší. Všechny jsou rovnoceně výborné :-) Z touhle pěticí alb jinak naprosto souhlasím, všechny jsou vážně dobré, jen mě teď zajímá co bude v té první pětce, kyž jste všechny odbrá alba už dle mého vypotřebovali :-D Napadá mě akorát Carloff...

  • desky (Helena, 13.02.2013 15:13) Reagovat

    Carloff to asi vyhraje, Zrní , Květy..?

    • Re: desky (jarecek, 13.02.2013 15:38) Reagovat

      ja jsem spokojenej s tim, ze jsou kvety a zrni v top 5 :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Rozhovory: Lazer Viking - Ceny mají jen takovou váhu, jakou jim dá člověk, který je obdrží (06.08.2023 09:00)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Václav Neckář začíná jubilejní rok reedicí debutového alba (04.05.2023 13:14)
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- Video: Hvězdy spojily síly a pro dobrou věc přezpívaly Neckářovu vánoční píseň "Andělé strážní" (29.11.2021 15:12)
- Video: Lazer Viking ON AIR: Moje hudba nemá šanci znít aktuálně a nemyslím, že by to byla nevýhoda (24.01.2021 17:28)
- Recenze: Václav Neckář & Bacily: "Podej mi ruku... projdeme spolu 'Planetárium'" (05.12.2020 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu