shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích alb roku 2012 (20-16)

Dvacet nejlepších domácích alb roku 2012 (20-16)

Vydáno: 05.02.2013 16:10 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Také letos jsme se ohlédli za skončeným rokem a nabízíme vám definitivní přehled toho nejlepšího, co nám rok 2012 v hudbě nabídl. Dvacet domácích desek, které prostě musíte slyšet, dvacet alb, u kterých se rozhodně nebudete nudit. Tady máte pět nejlepších desek od dvacítky po šestnáctku.

Top 2012 CZ
© facebook interpreta

20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

20. místo: Karel Plíhal - Vzduchoprázdniny


Karel Plíhal - Vzduchoprázdniny
"I když dnes už těžko překvapí něčím nečekaně novým, opakovaně nás udivuje tím, jak moc dobrý a konzistentně kvalitní dokáže být."
-- Honza Průša

profil interpreta | recenze alba

Na desky Karla Plíhala si jeho posluchači musejí vždycky dlouho počkat. V případě "Vzduchoprázdnin" to bylo osm let, které uplynuly od vydání předchozího řadového alba "Nebe počká". U Plíhala se to ale vyplatí, a i když dnes už těžko překvapí něčím nečekaně novým, opakovaně nás udivuje tím, jak moc dobrý a konzistentně kvalitní dokáže být. "Vzduchoprázdniny" jsou albem, které se hodně obrací k milostné poezii. Zároveň se zde pamatuje právě i na předchozí Kainarovské album, k němuž se tu hudebně často přibližuje. Plíhal tak vychází ze svých dávných vzorů a zároveň navazuje i sám na sebe. Stále si obratně hraje s češtinou a provádí neuvěřitelné akrobatické kousky se slovy, podobně hbitě ale pracují i jeho prsty při hře na kytaru. A vedle toho je jeho typická poetičnost a tvář plachého, zakřiknutého introverta, který jako by k nám spadl z jiného světa. Plíhal tak "Vzduchoprázdninami" ukazuje, že umí i nadále zůstat tím obyčejným písničkářem, klukem s kytarou. A pořád nám má co říct, aniž by musel cokoliv moderně dobarvovat.


19. místo: Píča z hoven - Doom na kraji lesa


Píča z hoven - Doom na kraji města
"Dodnes marně pátrám po důvodech, proč se nahrávka neobjevila v nominacích na Apollo či Vinylu."
- Lukáš Benda

profil interpreta | recenze alba

Jedná se patrně o nejvíce nedoceněnou tuzemskou desku loňského roku. "Doom na kraji lesa", podzemím tak dlouho vyhlížený milník, v nadzemním měřítku až nepochopitelně zapadl. Kombinace nadčasovosti, nezařaditelnosti, audiovizuální propracovanosti a chuti dělat věci jinak paradoxně způsobila nezájem hudebních publicistů - dodnes marně pátrám po důvodech, proč se nahrávka neobjevila v nominacích na Apollo či Vinylu, protože co jiného chtějí tyto ceny oceňovat a pro veřejnost objevovat, když ne právě Píču z hoven? Přitom vydání debutového alba temně atmosférické, melancholické, lehce prvoplánové (ovšem těžce působivé), sexy, obscénní, fekální formace předcházela šeptanda a mnozí (včetně mě) prorokovali vznik fenoménu a kultu ala WWW (nebo alespoň Kazety). Nestalo se. Píča z hoven zůstala i po své vydařené albové premiéře v pozici solitéra. Česká veřejnost zatím není natolik kulturně gramotná, aby se povznesla nad svou vlastní omezenost (čti vyprázdněnost) a podobný krněnský experiment výrazněji ocenila - což ovšem není omluva, spíše konstatování plné rozčarování.


18. místo: Ty Nikdy - Label


Ty Nikdy - Label
"Rok 2012 stejně jako ten předchozí v hip hopu patřil labelu Ty Nikdy. Spojka Liberec-Zlín byla opět aktivní, silná a kvalitní."
-- Petr Doupal

profil interpreta | informace o albu

Pod Ideovým labelem Ty Nikdy v uplynulém roce vzniklo hned pět desek, včetně té s názvem "Label", která představuje celou sebranku, včetně nového přírůstku na soupisce, Slováka Boye Wondera. Společná deska všech rapperů a producentů byla výzva. Idea ale nezklamal, se svými ovečkami se ukázal v nejlepší formě. Spolu ještě s Restem, Pauliem Garandem a Geyem dokázal stvořit album, na kterém si každý posluchač najde svůj oblíbený track, neboť styl šesti různých producentů je hodně rozmanitý. Jasnými labelovými hymnami se staly "Závist" (Kenny Rough) a "Flowtci" (DJ Fattte), já bych vypíchl zejména "Zapomeň na mě" (Kenny) a "Horolezci" (Inphy). Deska sice nezanechala tak velkou stopu, jak by si možná zasloužila, jasně ale ukázala velké schopnosti této početné partičky. A pokud se Bigg Boss nevzpamatuje (rozuměj nezačne opět vydávat rapové desky), i na pražské koncerty Ty Nikdy začne chodit více lidí.


17. místo: Kryštof - Inzerát


Kryštof - Inzerát (album)
"Po několika deskách, které občas zaškobrtly, se jim opět podařilo nahrát album, které funguje po celou svou hrací dobu, nenudí, překvapuje a baví."
-- Honza Balušek

profil interpreta | recenze alba

Kryštof mají na české scéně specifické místo. Hrají sice pro tisícovky lidí, frontman Richard Krajčo by mohl být každý týden na titulkách bulvárních plátků, ale přesto jejich desky nejsou jednoduše prvoplánové. Stejně jako si můžete prozpěvovat jejich rádiovky, můžete se i zadumat v mnoha albových skladbách, které by rádia nesnesla. "Inzerát" je i v jejich tvorbě jedinečný tím, jak se kapele a producentovi podařilo vytvořit semknutý celek, který je silně písničkový, ale přitom neomrzí ani pox-tém poslechu. Po několika deskách, které občas zaškobrtly, se jim opět podařilo nahrát album, které funguje po celou svou hrací dobu, nenudí, překvapuje a baví. Duety s Tomášem Klusem a Jaromírem Nohavicou by se sice mohly považovat za sázku na jistotu, ale kdo z vás to má? Z celé desky i všeho okolo je navíc poznat, že kapela nebere nic na lehkou váhu a chce věci dělat pořádně a na úrovni. A to se v Česku, nejenom v hudbě, zas tak často nevidí.


16. místo: Kieslowski - Na nože


Kieslowski - Tanečnice
"Marie Kieslowski a David K. Pomahač už sice nejsou tak překvapivou a nově objevenou dvojicí, bez problémů a s lehkostí sobě vlastní ale navazují na Tiché lásky stejně opravdovým a silným albem."
-- Honza Průša

profil interpreta | recenze alba

Již se svým debutem se stali Kieslowski v předloňském roce jedenáctým nejúspěšnějším tuzemským albem a skutečnost, že letošní "Na nože" obsadilo místo šestnácté, znamená jen to, že v roce 2012 se v Česku urodilo opravdu velké množství vynikajících desek. Marie Kieslowski a David K. Pomahač už sice nejsou tak překvapivou a nově objevenou dvojicí, bez problémů a s lehkostí sobě vlastní ale navazují na "Tiché lásky" stejně opravdovým a silným albem. Silným pak zejména v tom, jak bravurně na něm pracují se střídmými aranžemi, jasným a úderným sdělením, ale i rozumnou délkou nahrávky. Kieslowski nejsou ukecaní a netopí se v laciných a leckdy efektních efektech. A díky tomu jsou silně uvěřitelní. A svým způsobem efektnější. Jejich písně se v naprosté většině věnují vztahu mezi mužem a ženou a často i nacházejí odpovědi na otázky, které si možná dává nejeden posluchač. Pokud je to i váš případ, velmi rychle s nimi souzníte. A zřejmě tak vznikne pěkný, dlouhodobý vztah.


20 - 16 | 15 - 11 | 10 - 6 | 5 - 1

NÁZORY
  • Píča z hoven (Jakub Růžička, 05.02.2013 17:30) Reagovat

    Píča z hoven přece není o 'kulturní gramotnosti'... To, že se 'povznesu nad svou vlastní omezenost' a nebudu odsuzovat lidi, kteří v jejich hudbě naleznou 'uměleckou hodnotu', přece neznamená, že je budu nominovat na ceny.
    Naprosto očividně necílí na většinovou populaci, ale naprosto očividně taky nejsou způsobem, jakým hranice všeobecného mainstreamu posunovat a 'rozšiřovat lidem obzory'.
    Když budu chtít 'povznášet českou scénu' a začnu tím, že budu propagovat tohle, tak akorát všechny 'rádiové posluchače' ujistím v tom, že dělají správně, když se drží 'normální hudby'.
    Mám prostě a jednoduše pocit, že 'buřičství' ve stylu Lukáše Bendy akorát lidi nasere, ale nic nezmění. Chce to trochu se vcítit do té 'negramotné, konzervativní, zaprděné atd.' části populace, která sračkóznost tohohle kousku vidí stejně jasně, jako Lukáš Benda sračkóznost toho, co poslouchají oni.

    • Re: Píča z hoven (tom, 06.02.2013 01:23) Reagovat

      super, naprostej souhlas!

    • Re: Píča z hoven (žížalka, 06.02.2013 10:37) Reagovat

      a jsme zase tam, kde jsme pokaždé, když tamtem něco napíše (víme přece kdo). pokaždé se nějak zamotá do debaty o tom, jak je něco určený pro chytrý a kdo to neposlouchá je omezený a nechce si rozšiřovat obzory. pochopila jsem, že hudba se dnes hodnotí podle čtyř kategorií. libí/nelíbí. pro chytrý/pro blbce. občas do toho taky sklouzávám a vim, že je to špatně. tohle jsem slyšela jenom jednou a znovu nemusím, protože mi to prostě nic neřeklo, nic mi to nenechalo (ale nemyslim, že to ze mě dělá automaticky hloupoučkou loutečku s omezeným intelektem, která není otevřená novým věcem). já si raději vyberu jiný "žánr". už jsem našla to, co mi vyhovuje a když sáhnu někam jinam, tak to musí pro mě být fakt velká pecka, která mě osloví nekompromisně a smrtelně (tohle to nebylo).
      takže uděláte mi laskavost? co už tohle přestat rozebírat úplně pokaždý? už to začíná bejt fakt nuda...

      • Re: Píča z hoven (Pjenkys, 08.02.2013 10:57) Reagovat

        Laskavost by byla, kdyby Benda začal víc přemýšlet, než mlátit do klávesnice. To přece neni o nás dikutujících, když prostě někdo píše útočně a hloupě, tak to vyvolává reakce.

    • Re: Píča z hoven (Iva Šimáková, 18.02.2013 16:38) Reagovat

      Přiznám se, že název této kapely je pro mě natolik odpudivý, že nejsem schopna se natolik "povznést", abych si ji vůbec poslechla. Nechápu , jak se může tato hromádka sprostých slov ocitnout v jedné řadě třeba s Neckářem....aj.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Kryštof ponoukali k odhození studu. Liberecký kulturák na chvíli proměnili v "Halywůd" (21.03.2023 17:53)
- Kryštof se po letech vrací do klubů. V intimní atmosféře představí svůj "Halywůd" (23.02.2023 10:42)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu