shop.musicserver.cz

Ve stopách Michaela Jacksona

Vydáno: 13.02.2013 11:20 v sekci Recenze - Jaroslav Hrách | foto: facebook interpreta

V roce 2011 se z ničeho nic objevil The Weeknd s mixtapem "House Of Balloons". Se svým silně emocionálním r'n'b se okamžitě prosadil na nezávislé hudební scéně a následně vydal další dva mixtapy. Nyní se rozhodl celou trilogii uzavřít formou debutové desky nazvané jak jinak než "Trilogy".

10/10

The Weeknd - Trilogy

Vydáno: 12.11.2012
Celkový čas: 159:57

Skladby: CD1: High For This, What You Need, House Of Balloons / Glass Table Girls, The Morning, Wicked Games, The Party & The After Party, Coming Down, Loft Music, The Knowing, Twenty Eight / CD2: Lonely Star, Life Of The Party, Thursday, The Zone (feat. Drake), The Birds, Pt. 1, The Birds, Pt. 2, Gone, Rolling Stone, Heaven Or Las Vegas, Valerie / CD3: D.D., Montreal, Outside, XO / The Host, Initiation, Same Old Song (feat. Juicy J), The Fall, Next, Echoes Of Silence, Till Dawn (Here Comes The Sun)

Vydavatel: Universal

Abel Tesfaye jako The Weeknd se pod drobnohled dostal již v roce 2010, kdy nahrál tři skladby z prvního mixtapu na YouTube. Nikdo nevěděl, kdo neznámý The Weeknd je a proč mu ve jménu chybí "e". V roce 2011 vyšel mixtape "House Of Balloons", což byla velmi kvalitní nahrávka, která se dostala do řady hudebních žebříčků. Hudba silně připomíná tvorbu Toma Krella (How To Dress Well), avšak té něco chybí. To něco však Abel má a díky tomu je jeho alter ego The Weeknd o třídu lepší. Pravděpodobně lepší stravitelnost. Zajímavé je také žánrové zařazení - podle Wikipedie spadá do alternativního indie R&B (nebo stylověji prostě hipster R&B či PBR&B).

Poté začal spolupracovat s rapperem Drakem. Vystoupil s ním na koncertu a zahostoval mu na desce. To samé udělal Drake a svůj vokál dodal na druhý Weekndův mixtape "Thursday". Trilogie se uzavřela před Vánoci (stále rok 2011) třetím mixtapem "Echoes Of Silence". Všechny nahrávky byly na internetu zdarma ke stažení. Když se ukázalo, že Abel natočil skutečně kvalitní skladby a jeho fanouškovská základna stále roste, podepsal smlouvu s Republic Records. Následně se udělal remaster všech mixtapů a sestavila se z nich kompilace "Trilogy". Jako bonus byly přidány tři nové tracky ke každé části.

"Open your hand, take a glass / don't be scared, I'm right here / even though, you don't roll / trust me girl, you wanna be high for this..."

Remaster se v drobných částech od originálních mixtapů liší. Kupříkladu ve "What You Need" chybí sample z "Rock The Boat" od Aaliyah, zmutovaný hlas v "Initiation" nezní tak syrově, bicí a kytary jsou občas výraznější. O žádné velké změny, které by razantně měnily původní skladby, však nejde.

Spojení tří kusů do jednoho se dá vnímat jako vytvoření příběhu. Jednotlivé nahrávky na sebe nepřímo navazují, a ačkoliv jsou žánrově stejné, každá z nich má jinou atmosféru, kterou objevíte až teprve po několikátém poslechu. Obrovskou předností The Weeknda je skvělý emocionální zpěv do pochmurných hudebních podkladů. Svým procítěným hlasem dokáže v posluchači vyvolat ty správné emoce a společně prožít skladbu. Bolest, stesk, strach, trápení. Prostě taková hudební empatie, do které se velmi snadno vcítíte. Přirovnání k Michaelovi Jacksonovi je zde na místě, což dokazuje obstojně zazpívaný cover "Dirty Diana" (na desce jako "D.D.").

"Baby I want you / baby, who you tryna fool / girl, I might be twenty-one, but I got memories to prove / that I've seen your kind before / and I know exactly what you want / you just want me cause I'm next."

U The Weeknda je třeba ocenit také vhodné samply. Ať je to "Happy House" od Siouxsie And The Banshees, "Master Of None" nebo "Gila" od Beach House, či "Sandpaper Kisses" od Martiny Topley-Bird, výsledek zní vždycky úžasně. Na hudbě se v převážné většině podíleli producenti Doc McKinney a Illangelo. Odvedli dobrý kus práce. Texty obsahují především klasické R&B klišé o lásce a vztazích, ovšem v podání The Weeknda otřepaně vůbec nevyzní.

Skladby rozhodně nepostrádají silné refrény. Pohybují se však stále v rovině indie muziky. Vedle pomalých věcí nechybí ani rychlé tempo ("House Of Balloons / Glass Table Girls" nebo "Life Of The Party"). Nejlepší z trojice nových skladeb je bezesporu "Twenty Eight", ve které se Tesfaye nepřímo vyjadřuje ke své vlastní hudbě.

"Trilogy" je chladné, plné radosti a smutku zároveň. Radost se jeví jen navenek, uvnitř však převládá smutek. Vynikající tříhodinová kompilace procítěných skladeb si prostě nezaslouží nic jiného než desítku.

"Cause I know everything / I know everything / I know everything..."

NÁZORY
  • ddd (john, 13.02.2013 15:39) Reagovat

    Dalsi talent ako Frank Ocean a Miguel. Nadhera.Suhlas s autorom recenzie.

  • vykaslete se uz na to bodovani! (matous, 13.02.2013 17:04) Reagovat

    ...tady jde o to, ze ho prece nemuzu vychvalit do nebe za to, ze dal tri ceda do jednoho obalu! tohle je naproste fiasko a tenhle marketingovej tah absolutne nechapu!

    • Re: vykaslete se uz na to bodovani! (Jaroslav Hrách, 13.02.2013 17:09) Reagovat

      Marketingový tah? Všechny tři mixtapy byly zdarma ke stažení. Že vyšla kompilace všech mixtapů po remasteru s bonusovými tracky za cenu normální desky, nevidím jako způsob, jak na tom vydělat.

      • Re: vykaslete se uz na to bodovani! (Dejv, 15.02.2013 00:24) Reagovat

        No vždyť. A proto je to marketingově špatně, nevydělaj na tom, protože z toho neudělaj tři desky zvlášť. :))

  • 9/10 (karl v., 14.02.2013 15:05) Reagovat

    zrovna včera jsem si to po delší době dával zase celý a přijde mi, že ten třetí disk už trochu ztrácí dech. ale stejně - vydat tohle všechno v jednom roce, skvělý. a ten tah s 3CD za cenu jednoho je skvělý nápad.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Weeknd pokořil další rekord: jeho "Blinding Lights" je první skladbou, která na Spotify dosáhla čtyř miliard přehrání (16.01.2024 11:46)
- "Idol" The Weeknda se druhé série nedočká (31.08.2023 16:13)
- Post Malone stanul na čele rádiového žebříčku, The Weeknd po koncertě v Praze uspěl v albech (17.08.2023 16:22)
- Naživo: The Weeknd v Praze odehrál chladný koncert (07.08.2023 13:08)
- Fotogalerie: The Weeknd rozjel v promáčených Letňanech velkou show (07.08.2023 10:23)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Nudu v českém albovém žebříčku rozčísl The Weeknd, do první desítky se jako "Starboy" vrátil po šesti letech (19.01.2023 20:15)
- Video: V klipu "Nothing is Lost (You Give Me Strength)" k filmu "Avatar: The Way of Water" vás The Weeknd zve do světa Pandory (18.01.2023 12:58)
- The Weeknd sesadil z trůnu Eda Sheerana. Jeho "Blinding Lights" je na Spotify nejpřehrávanější písní vůbec (04.01.2023 10:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu