shop.musicserver.cz

Taneční hudba pro opravdové masochisty

Vydáno: 25.01.2013 10:00 v sekci Recenze - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Mista je údajně jednou z nejúspěšnějších slovenských zpěvaček. Rádia hrají její písně, absolvovala (prý úspěšné) turné po Číně, natočila už čtyři klipy... takže logicky musel přijít další krok - vydání desky. Její obsah však nepotvrzuje nic z toho, co se o zpěvačce píše, naopak odkrývá prázdnotu jejího úspěchu.

3/10

Mista - Show Me

Vydáno: 19.11.2012
Celkový čas: 49:04

Skladby: Rock It! (United), Loosen You Up, Show Me, Cash Out, Vendetta, Weekend, Never Hide, Free Your Mind, Rock It! (Club Mix), Never Hide (SoundFace Mix), Cash Out (Tape Stop Mix), Vendetta (Video Mix), Show Me (Extended Flash Radio Mix)

Vydavatel: Universal

Upřímně přiznávám, že se mi první singl zpěvačky Misty, který vlétl i do českého éteru, vcelku líbil. Jistě, není zrovna šťastné začínat coververzí, ale "Rock It!" neměla na naše poměry úplně špatný sound a vzhledem k tomu, že originál od Marky Marka & Prince Ital Joea s názvem "United" je opravdovou devadesátkovou klasikou, vlastně to úplným průšvihem ani skončit nemohlo. Když ale Mista zvolila pro následující singl "Never Hide" další hudební dílko z 90. let (tentokrát od dua MC Sar & Real McCoy), nezbylo, než začít kroutit hlavou. Zpěvačka oba singly obhajovala tím, že 90. léta miluje a že jde o jakousi poctu, ale poslech desky "Show Me" jasně potvrzuje, že ona sama vlastně nemá co nabídnout.

Už jenom to, že vydáte desku, na které je jen osm písní se stopáží nepřesahující třicet minut, je tak trošku na pováženou. Fanoušci jistě namítnou, že je tam ještě pět mixů, ale bohužel jde o vatu (navíc hodně špatnou), která jen uměle natahuje celkový čas alba. Ani jeden totiž nepřináší nic převratného, ba naopak prázdné beaty úplně zabíjejí jakýkoli záblesk použitelného hudebního nápadu, anebo jsou mixy natolik podobné originálům, že ten rozdíl vůbec nepostřehnete. Ale abychom se nevozili po neschopnosti týmu vytvořit originální mixy a remixy, věnujme se základním položkám celé desky.

Jsou tu tedy již zmiňované dvě coververze, díky kterým se o Mistě začalo i u nás trošku mluvit. Po nich následoval další singl s názvem "Cash Out", který pro zpěvačku složila rumunská kapela Morandi (pamatujete si na jejich příšerné odrhovačky "Angels" a "Safe Me"?). Výsledek je obdobně plytký, prázdný a připomíná béčkové diskotékové singly počátku devadesátých let. Poslední veřejnosti známou položkou je stále aktuální singl "Show Me", který si zpěvačka pro změnu napsala sama. Snahu je v tomto směru jistě třeba ocenit, ale pokud to celé zabalíte opět do primitivního hudebního podkladu, nic světového z toho prostě nevznikne.

Celá produkce je vlastně největším nedostatkem této desky. Všudypřítomný auto-tune, hloupé anglické texty (alespoň s velmi dobrou výslovností) a kolotočářský beat s hudebními nápady, za které by se v 90. letech styděla většina dancefloorových umělců, má na svědomí Stano Šimor - člověk stojící za produkcí prvních desek kapely Lunetic nebo projektu Morhotronic. Nezmiňuji jeho jméno jakožto omluvu, jde spíše o konstatování, že se jeho produkce za téměř patnáct let bohužel vůbec nikam neposunula.

Po poslechu celého alba "Show Me" tak jednoznačně nabývám dojmu, že opěvovaná popularita zpěvačky Misty je spíše jen nafouknutou bublinou. Samozřejmě je hezké, že modely na její vystoupení navrhuje Osmany Laffita, nejspíš lze vnímat i jako sympatické, že rozjela vlastní blog, kde dívkám radí v módě (i když potřebují to dnes mladé holky vůbec?), a na české a slovenské poměry lze bezpochyby jako slušné vnímat i to, že vás někdo pozve na pár koncertů po Číně. Ale co dál?

Zpěvačka letošní velké "Show Me Tour 2013" odstartovala před pár dny vystoupením v KD Stará Huť u Dobříše (wtf?), během kterého odehrála na half-playback čtyři své známé písně (jednu z nich dokonce dvakrát) a navrch další cover - "Baby Baby" od italské zpěvačky Corony. Je tohle známka úspěšné kariéry nadané dívky s klasickým hudebním vzděláním? Myslím si, že jakožto absolventka konzervatoře a Vysoké školy múzických umění si zaslouží rozhodně víc, protože talent jí určitě nechybí!

NÁZORY
  • Souhlasím (Martin, 25.01.2013 17:22) Reagovat

    Ono se sice v komerční taneční hudbě krade a sampluje jak o život a někteří by se bez toho ani neobešli, ale obšlehnout devadesátkové songy opravdu se vším všudy s nulovou invencí a vlastním vkladem zavání průserem. Navíc i další písně zní bohužel jak z 90. let - čím to je že všude na světě to jde ale u nás při pokusu o moderní taneční soud vyleze nějaké tisíckrát ohrané disco?

  • Tak to upadá (Volder, 25.01.2013 17:31) Reagovat

    Koukal jsem na tracklist CD a jako první mě napadlo že se redaktor utnul a při psaní/kopírování mu vypadlo pár písní. Při čtení mě bohužel čekalo zjištění že je na vině Mista nebo spíše tým okolo ní. Popis jejího koncertu má tedy taky něco do sebe. Ono vše okolo této zpěvačky vypadá jako špatný vtip.

  • jjj (john, 26.01.2013 00:11) Reagovat

    Ako raz napisal jeden renomovany britsky publicista o podobnej hudbe:'hudba idiotov robena pre idiotov'

  • WTF (Braňo, 26.01.2013 01:55) Reagovat

    ...Tě Bůh..., slovenská hudobná scéna už mnoho rokov upadá a myslím, že v súčasnosti dosahuje vrchol, priam nevyliečiteľné štádium lacnej, umelej, narýchlo vytvorenej, bezúčelovej, neumeleckej... hudobnej rakoviny, ktorá zamorila kedysi silnú hudobnícko-umelecko produkčnú scénu s hitmi, legendami.

    No žiaľ, ešte aj bývalé super hviezdy, dnes im hovorme legendy, dosahujú podpriemerné výsledky svojej tvorivej akože umeleckej činnosti, z ktorej sa vytratila hitovosť, proste to, čo kedysi robilo zo skladieb hity a evergríny.
    Akoby väčšina umelcov stratila múzu, inšpiráciu, silu tvorivosti... (M. Žbirka za ostatných 20 rokov znie úplne rovnako, až je to už tvravné, tie brnkačky na gitare...)

    No a potom prichádzajú osoby ako Mista, ex-superstáristi a iní víťazi iných spevácko tanečných súťaží...., ktoré zjavne stratili súdnosť, resp. ich niekto presviedča, akí sú skvelí (ak ešte aj coververzie doiebú)?
    Tomuto videu sa dá vyčítať každá minúta, od lacnej kamery, cez primitívnu choreografiu, kde sa tanečníci tvária, že ich do tanca niekto núti (zjavne), o tanečných kreáciách Misty pomlčím, a na to, že ide o absolventku VŠMU je samo o sebe iritujúce s spojení s jej spevom a pokusom s americkou angličtinou typu "hat" .

    Slovenská hudobná scéna bola vždy rock popová, ale ten nový rock pop za ostatných 20 rokov doslova zdeformoval slovenskú scénu, a nikto s ničím iným nepricháda,.... zlaté časy polovice 90 rokov a aký taký, ale počúvateľný dancefloor typu MC Erik a Barbara..., vydarený pokus s kultovou funky formáciou Made II Made, či elektronika od Happy Melon.



    • Re: WTF (Zoltan, 26.01.2013 12:50) Reagovat

      Tak to nieje pravda........... Slovenská rocková scéna je preplnená skvelými kapelami a hudba sa robí naozaj kvalitná....... problém je že prakticky neexistuje pre nich priestor........

      prešlo sa z hľadania lokálnych talentov, ktoré si postupne robia meno, na americký štýl (a ten dokonca ani v amerike nevycházda podla predstáv), kedy chcú hviezdu vyrobiť, postaviť do štúdia urobiť kvázi modernú chytlavu pesničku a pustit do rádia.......... tá pesnička eventuélne skončí v rádiách pretože ich vlastnia rovnaký ludia, bohužial 90% prípadov je totalna sračka............. ale večšinou to ľudia nepočúvajú čo mi len dokazuje že tu ešte ostal aký ten hudobný cit v poslucháčoch

      odporúčam počúvať Radio FM, častokrát sú tam rádoby moderné kapely ktoré sa snažia a nejde im to ale sú tam tie veľké perly ktoré mali dávno headlinovať festivaly a není ich málo......... rozhodne sa nedá uvažovat len v medziach mainstream

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mista vydala bez sebemenšího varování nové album (28.10.2019 13:02)
- Video: Mista mění styl i image. Její novinka "Kyslík" zní velmi slibně (18.03.2019 08:53)
- Video: Mista novinkou "Prežijem s láskou" dělá tlustou čáru za minulostí (15.05.2018 15:21)
- Video: Mista má písní "Sme tu len raz" zaděláno na svůj doposud největší hit (29.03.2017 10:10)
- Video: Mista se v songu "Deň s Tebou" konečně našla (28.10.2016 15:14)
- Video: Mista se singlem "Take Me Home" vydává správnou cestou (12.06.2016 18:21)
- Video: Mista v "Catwalk Fever" překvapuje. Její proměna se zatím povedla ale jen částečně (22.08.2015 12:58)
- Naživo: Kiesza v Praze odehrála umírněnou párty. A bohužel s sebou přibrala i Mistu (04.02.2015 11:26)
- Video: Chcete bláznit s Mistou? Radši ne (13.03.2014 08:27)
- Video: Mista - Feel The Breeze (Summer edit) (29.07.2013 17:53)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu