Slzy od Škworu skutečně neuvidíte

12.01.2013 12:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Tuzemští rockoví tvrďáci Škwor (původně Skwar) si vcelku úspěšně upevňují a vylepšují pozici na našem hudebním trhu. Počátky působení kapely sahají do roku 1998 a dnes už má seskupení na svém kontě sedm řadových alb a jedno výběrové. Novinkovým živákem potvrdili svoji pověst.
6/10

Škwor - Natvrdo

Skladby: Intro, Tak to jsme my!, Celebrity, Ty lhát mi smíš, Za barevným sklem, Kámen, Vyvolenej, Nebuď debil, Banda komiků, Může se stát, Sama, Nulový, Sraž nás na kolena (Shout), Pohledy studený, Sympaťák, Stíny a mráz (Out Of The Dark), Mý slzy neuvidíš, Outro - Duše
Vydáno: 23.11.2012
Celkový čas: DVD: 104 minut, CD: 61 minut
Vydavatel: Supraphon
Živé DVD už sice vyšlo jako součást packu k albu "Drsnej kraj", ale plnokrevně se do nahrávání koncertního materiálu kapela vrhla až v létě 27.7.2012 na festivalu Benátská noc v Liberci, areálu Vesec. Výsledkem je doublepack DVD + CD z koncertu, na kterém kapela představila průřez celou svojí tvorbou a taky svůj vývoj. Dospělý Škwor není už toliko vulgární, i když samozřejmě tam, kde to sedí, se občas hrubší slovo stále objevuje. Tak jako v kratičkém proslovu před písní "Ty lhát mi smíš", kterou ústy frontmana Petra Hrdličky věnovali... No, asi uhádnete komu... "Dělají si z nás pr..., tak co s nima uděláme? Hlavně kvůli našim dětem, hm?"

Od úvodního temného "Intra" se písničky hrnou jedna za druhou ve velmi rychlém tempu. Jak již kdysi v jednom rozhovoru řekl frontman Kabátu Pepa Vojtek: "Rokenrol nejsou žádný štráchy, dvě a půl minuty a hotovo." Toho se kapela celkem poctivě drží, a tak se nedočkáme žádných dlouhých kytarových sól, rozsáhlých předeher a doher, ba naopak, a proto "Může se stát" je vrcholem první poloviny alba. V té druhé už koncert správně graduje. Kapela zřejmě miluje popová osmdesátá léta. Na coververzi Kroků Františka Janečka a písně Jana Cézara "Vizitka", kterou má Škwor také v repertoáru a vyšla na albu "5" , tentokrát sice nedošlo, ale na další dvě písně z té doby, "Shout" od Tears For Fears ("Sraž nás na kolena") a "Out Of The Dark" od Falca ("Stíny a mráz") s blížícím se koncem koncertu už ano a lidi si je obě náležitě užívali. Poslední melodií byla "Mý slzy neuvidíš" z alba "Vyhlašuju boj".

DVD je doplněno téměř hodinovým dokumentem ze zákulisí turné v době od června do září 2012.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY