shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Soundtracku ke konci světa" Zrní

Makrorecenze "Soundtracku ke konci světa" Zrní

Vydáno: 10.01.2013 15:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Soňa Maletzová

Konec světa sice neproběhl, ale kladenské Zrní na své třetí desce "Soundtrack ke konci světa" k jeho očekávání složilo výtečný doprovod. Album se natolik povedlo, že jsme se pustili i do makrorecenze, která pro kapelu dopadla velmi dobře.

Zrní - Soundtrack ke konci světa
© facebook interpreta
Prvotní "Voní" a loňský "Hrdina počítačový hry jde do světa" byly je postupným hudebním rozletem Zrní. Do tohoto procesu tvarování a hledání nových rozměrů vlastní tvorby skvěle zapadl "Soundtrack ke konci světa", na kterém tato kladenská parta dospěla a srovnala si své názory. Tyto postupně stoupající tendence měly za následek jedno velké překvapení na zdejší hudební scéně, Honza Průša byl v hlavní recenzi nadšený a udělil vysoké hodnocení v podobě devítky. Tu doplnil odůvodněním: "Kapela zřejmě musela přetékat invencí a nápady a těsně před koncem světa se dostala do skvělé formy. Alespoň tak si jde vysvětlit výsledek. Kromě toho, že deska přináší jednu celistvou a semknutou náladu, povedlo se nahrát i řadu velkých a výrazných hitů." Skupina pěti redaktorů měla sice drobet jiný názor a udělila nejvýše osmičku, výsledné skóre se ale ustálilo na vysokých osmasedmdesáti procentech.


Tomáš Bláha - "Prásk, prásk, prásk, země začala se pod nohama třást" (8/10)
Vztah ke kapele: Doufám, že konec světa bude stejně povedený jako soundtrack k němu.

Vždycky se snažím svoje články orámovat nějakým kontextem, který by z toho seskupení vět udělal něco víc než hospodský názor. Neříkám, že se to pokaždé povede, ale myslím, že onen kontext je právě ta hodnota, která samotný text přežije. K Zrní jsem se ale dostal až s jejich poslední deskou "Soundtrack ke konci světa" a popravdě - nechal jsem se svézt až na té euforické vlně, co se kolem nich vynořila. Nijak tuhle scénu nesleduju, navíc mi jejich název přesně zapadal do té agro sedánky, které je v české pop music požehnaně. Ovšem nepamatuju si, kdy naposled mi česká deska, v českém revíru, zněla tak exoticky. Což je trochu paradox, protože se Zrní nezřídka opírají o fragmenty lidové hudby. Jenže toto jsou právě momenty z kategorie nejlepší - na "Soundtracku ke konci světa" probouzejí formu dětinské naivity o fungování světa, ale zároveň se tváří zcela dospěle. Ve skladbě "Pozitivní" jen těžko nemůžu neslyšet islandské Sigur Rós ve své lepší formě (kdepa jí je konec), Zrní přesto fungují se svým jedinečným, osobitým zvukem, který zní naprosto svěže a co víc - je plný výborných nápadů. P.S.: Slovy jedné z písní: "Je mi líto všech lidí, kteří si tuhle desku nechají uniknout kvůli tomu, že jim kdysi na mail přišly dva vzkazy od manažera kapely, nebo že když slyšej housle, spojí si to s rančem."

Adam Hencze - Vrchol poetiky hlubokých hvozdů (8/10)
Vztah ke kapele: Vězněm od "Voní".

Mám v povědomí málo desek s unikátními skladbami, co mají každá jedinečný význam v rámci díla jako celku, o to větší radost z "Konce světa" mám, v těchto kolejích se spolehlivě drží od začátku do konce. "Hrdina", kterému kvality neupírám a který je jedním z mých nejintimnějších výtvorů, svou koncepcí o zrnitou poetiku trochu přišel. Ta je na "Soundtracku" v černých lesech obývaných mravenci mnohem výraznější, stejně jako zemitá vůně lidovosti, která se dochovala, takže pes skáče a sere na outfit, hýkal žere lidi a pozor na rudý vřes. Zároveň jsou čtyři Honzové a jeden Ondřej s novým albem posluchačům trochu blíž a oslovují dav zase o něco širší. Zvukově je nové Zrní zajímavější, experimentálnější a nástrojově pořád stejně svoje, i když by se přirovnání najít mohla. Divoké břízy, uzrálé vinné hrozny z uhelného Kladna si svůj vlastní jazyk našly už na "Voní", "Hrdina" si své útrapy prožil a poslouchá se o něm působivě, "Soundtrack" sám o sobě není žalozpěvem, je hymnem, manifestem poetiky plným gradace, popěvků ala Jónsi a mixem nejoriginálnějších nápadů české hudební scény minulého roku.

Zrní
© facebook interpreta
Jaroslav Hrách - Bude špatné počasí... (8/10)
Vztah ke kapele: Na předešlé desce mě zaujalo jen pár skladeb.

Není mnoho českých alternativních rockově-folkových kapel, které by mohly být hrdé na svůj zvuk a specifický projev. Zrní to trvalo tři alba, než se do této fáze dostalo. Po předešlé desce "Hrdina počítačový hry jde do světa" si všímám velkých rozdílů. Především mě nová deska baví od začátku do konce. Kratší stopáž tomu pomohla, na novince nejsou žádné zbytečné vycpávky a každá skladba má své místo. Tempo desky je, jak už sám název říká, pozvolné, nese se v melancholické náladě. Na nepříliš typický hlas hlavního zpěváka Jana Ungera je potřeba si zvyknout. Minimalistickou hudbu přikrášluje pestrá škála hudebních nástrojů. Obzvlášť povedené skladby jsou ty, které decentně gradují. Kupříkladu "Pozitivní" s naprosto skvělým závěrem či sentimentální "Líto", ze které mi začíná být také všech a všeho líto. "Hýkal" mě prvně zarazil svým zajímavě rozloženým, skoro až pohádkovým textem, ale zároveň také dostal. V některých okamžicích se nemohu ubránit podobě s brněnskými Květy. Zrní a jejich nová deska sice není pro všechny, ale rozhodně stojí za poslech.

Lukáš Boček - Křehká apokalypsa (8/10)
Vztah ke skupině: Dosud žádný, odteď kladný.

Kolik melancholických kytarovek znáte? Zřejmě mraky. Kolik českých kapel hraje smutňoučké vybrnkávané balady? Všechny. Kolik skupin však dokáže obojí, přidat něco navíc a nenudit? Zrní! Bez mučení se přiznám, že "Soundtrack ke konci světa" je mou první zkušeností s tímto uskupením, ale o to víc si jejich nejnovější desku užívám. Hned úvodní "Rychta" ukazuje, jakým směrem by se mělo ubírat více formací, aby je ještě někdo měl chuť poslouchat. Český kytarový folklor totiž běžně svým šedivým stejnokrojem k uzoufání nudí. Ne však Zrní. Ať už je to letmý dotek elektroniky, kouzelné housle nebo (většinou) smysluplné texty, podkres pro hudebně apokalyptickou atmosférou klubů má šanci oslovit široké spektrum posluchačů. A když už byla řeč o folklóru - možná není tak úplně mimo říct, že některé kousky budou s podobným úspěchem dojímat jak v zakouřeném music baru, tak i u táboráku. Odhalené svědomí tvůrců povětšinou křehkých písniček je velkou výzvou pro ostatní partičky, které stále hledají páky pro odlišení se. Drobenka z Kladna už si to své ono našla a je radost být toho svědkem.

Názory na Zrní jako dramatizace

Okolo jednoho facebookového statusu Tomáše Tenkráta se odehrála obrovská názorová pře, která vyústila dokonce v její dramatizaci Martinem Destroyerem z The Prostitutes a několika jeho kamarádů. Co myslíte, smrdí Zrní?

Ondřej Hricko - Zajímavé setkání třetího druhu (7/10)
Vztah ke kapele: Krystalicky netknutý.

Kladenští Zrní byli pro mě doposud velkou neznámou a zkušeností s jejich tvorbou bylo opravdu pomálu, lépe řečeno žádná. O to víc mě novinka překvapila. Co mě zaujalo na celé desce úplně nejvíc, je hra s atmosférou, která vytváří melancholický opar vznášející se kolem každé skladby na albu. Líbilo se mi, jak jsem se postupně tím oparem prokousával a prodíral a postupně objevoval nová a nová zákoutí, která potěšila mé hudební srdce. Oproti pochvale, kterou udělil v recenzi kolega Honza Průša, mě malinko rušil zpěv Jana Ungera. Jestli se posunul oproti minulým deskám dále, nevím, ale na aktuálním "Soundracku ke konci světa" mě moc nenadchnul, a i když dokázal svým vokálem dokreslit onu atmosféru jakožto další řadový instrument, nedokázal strhnout a být tím tahounem kapely, co bych od zpěváka tohoto žánru čekal. Nejkrásnějšími perlami alba je duet s Karolínou Kamberskou "Dva" i výborná pohádková "Hýkal". Oproti tomu "Líto" mi přijde příliš patetická a beru ji jako malou nevýznamnou slabinu nahrávky.


Album: Zrní - Soundtrack ke konci světa
Průměrné hodnocení: 7,8/10
Celkový čas: 42:56
Skladby: Rychta, Dva, Hýkal, Noční jízda, Tmou, Líto, Pokraj, Pozitivní, Nízko letí ptáci, Musí to být

NÁZORY
  • skvělá deska (a., 10.01.2013 15:32) Reagovat

    Adam Hencze: Co znamená "je hymnem"? ( http://en.wikipedia.org/wiki/Hymen ? )

    Jinak - je fajn, že v takovým nedostatku kvalitní domácí tvorby se čas od času objeví nějaká "vlaštovka"...

    • Re: skvělá deska (Marie Černínová, 11.01.2013 00:36) Reagovat

      Odpověď je prostá: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hymnus

  • Souhlas s Ondřejem Hrickem (Milan, 11.01.2013 20:26) Reagovat

    Při poslechu desky jsem si říkal, jak je možné, že i když muzika to není špatná, tak jak to, že to se mnou nic nedělá? No, je to tím zpěvem. Nevím jestli byl záměr jej takto elektronicky zkreslit (neznám předchozí desky), ale tohle si mohli odpustit. Pro mě je tímto deska jako celek nezajímavá. Mám takový vnitřní pocit, že z dobře nazvučeným přirozeným hlasem Jana Ungera by to byla jiná liga.

    • Re: Souhlas s Ondřejem Hrickem (jan, 14.01.2013 10:03) Reagovat

      No jak pro koho. Jediná věc, proč pořád Zrní nemůžu přijít moc na chuť a také proč mi ta deska přijde mnohem lepší než kapela na koncertech, je právě zpěv. Hlavní plus novinky je pro mě právě v tom, že zpěv není pořád tak zoufale nudně stejný a afektovaný jako na koncertech. Četl jsem jinde recenzi (tuším, že od Alexe Švamberka), který kapele doporučoval přímo zpěváka vyměnit - já bych tak razantní nebyl, ale je fakt, že v instrumentálních okamžicích pro mě její úroveň stoupá - částečně i díky těm rádobymoudrým a popisným textům...

      • Re: Souhlas s Ondřejem Hrickem (Dan Panda, 11.02.2013 15:30) Reagovat

        Jak chcete kapele měnit zpěváka, který jí dává část duše? Takový blábol naprosto přesně ilustruje ten propastný rozdíl mezi někým, kdo dělá hudbu a jde s kůží na trh a někým, kdo sedí za počítačem, poslouchá a píše a kritizuje. Úroveň české kritiky šla za ty roky opravdu hodně dolů.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Kapela Zrní v Praze odehrála intimní dvoják (24.03.2024 17:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Video: Frontman Zrní Honza Unger nás v klipu "Satelity" vezme k sobě domů, za štěstím (23.11.2023 07:59)
- Sigur Rós doprovázejí album "ÁTTA" filmovým experimentem "bez pravidel a hranic" (29.09.2023 18:26)
- Video: Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou (12.09.2023 10:12)
- Video: V zasněném videoklipu "Gold" od Sigur Rós spící muž vzpomíná na blízkou osobu (08.08.2023 09:46)
- Fotogalerie: Ostravské Colours se opět rozzářily všemi barvami (20.07.2023 16:16)
- Sigur Rós: "Při natáčení alba 'ÁTTA' nám svět připadal dost bezútěšný, ale možná ještě existuje naděje" (04.07.2023 11:49)
- Recenze: Sigur Rós nepřestávají být na albu "ÁTTA" emotivní (27.06.2023 08:00)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu