shop.musicserver.cz
Led Zeppelin - Celebration Day

Zepelín zakroužil nad Temží

Vydáno: 13.12.2012 17:40 v sekci Recenze - Daniel Mareš | foto: facebook interpreta

Na jediný velký koncert britské hardrockové legendy Led Zeppelin od roku 1980 se snažilo v roce 2007 do londýnské O2 Areny získat vstupenky dvacet milionů lidí. Šťastlivci, kteří byli vylosováni, viděli něco mimořádného. Záznam z koncertu pod názvem "Celebration Day" vyšel až po pěti letech. A stojí za to.

9/10

Led Zeppelin - Celebration Day

Vydáno: 19.11.2012
Celkový čas: 124 minut

Skladby: Good Times Bad Times, Ramble On, Black Dog, In My Time Of Dying, For Your Life, Trampled Under Foot, Nobody's Fault But Mine, No Quarter, Since I've Been Loving You, Dazed And Confused, Stairway To Heaven, The Song Remains The Same, Misty Mountain Hop, Kashmir, Whole Lotta Love, Rock & Roll

Vydavatel: Warner Music

Jedná se o třetí regulérní koncertní videozáznam Led Zeppelin. V roce 1976 vydaný "The Song Remains The Same" je nepřekonatelný. Sestřih ze tří koncertů v newyorské Madison Square Garden zachycuje kapelu ve vrcholné koncertní i tvůrčí formě. Podle Plantových slov se tehdy jednalo o jeden nekonečný večírek. Na rozdíl od řady kritiků totiž pokládám jejich desku "Houses Of The Holy" z roku 1973 za velmi nápaditou a skvěle navazující na fenomenální úspěch předešlé perly "Led Zeppelin IV".

Na začátku tisíciletí vydaný dvoudiskový set "Led Zeppelin DVD" pak přináší hned několik sestřihů z koncertů, které mapují celou kariéru skupiny. Nejlepší je hned ten první z Royal Albert Hall z roku 1970, syrový zvuk, bluesrockový feeling a celá atmosféra koncertu patří ještě do let šedesátých. Hudba, kterou hráli, ať už se jedná o úpravy skladeb bluesmana Willieho Dixona či už od dob The Yardbirds hraná psychedelická "Dazed And Confused", již otevírá dveře hard rocku a letům sedmdesátým. DVD pak doplňuje i soubor tří CD "How The West Was Won", který zachycuje energií nabití sestřih koncertů z roku 1972 ze západního pobřeží Spojených států amerických. A následovat by mohl dlouhý seznam pirátských záznamů z celého světa...

Na aktuálním a doufejme, že ne posledním koncertě, který režíroval dlouholetý spolupracovník skupiny Dick Carruthers, se sešli tři šedesátníci: kytarista, skladatel a vůdčí osobnost Zepelínů Jimmy Page, zpěvák Robert Plant a hráč na basovou kytaru a klávesové nástroje John Paul Jones. Zesnulého bubeníka kapely Johna Bonhama nahradil kulomet bicích jeho syna Jasona. Mladý bubeník byl ve výborné formě, hlavně v závěru skladby "Rock And Roll" díky jeho hutné hře nerozeznáme, že za bicí soupravou nesedí sám John. Podle Pageových slov, chtěli těm, kteří skupinu obdivují, ukázat, co bylo na jejich vystoupeních v sedmdesátých letech, jež mnohdy trvaly přes tři hodiny, tak výjimečného. A co je činí jednou z nejlepších skupin populární hudby vůbec.

Pro milovníky skupiny je vydání jakéhokoliv nového záznamu svátkem. Škoda, že ten svátek nebyl doplněn i o turné, ale to je přání z říše snů. Page se už po koncertě dal slyšet, že by rád pokračoval dál, Plant se však na opravdový comeback necítil. Jak sám říká, koncert byl pro něj takový nápor, že si musel dát několik panáků. Zpěvák byl však na scéně zase ten Bůh, kterého známe ze starých záznamů. V každé kladbě slyšíme jeho vypjatý vokál, jen je už v trochu nižší poloze. Robert už zkrátka nekřičí. V závěru krásně gradované bluesrockové "Since I've Been Loving You" ta vypjatost skutečně schází. Jinak je zpěvák ale stále technicky dokonalý.

To, co se Pageovi, Johnesovi a Bonhamovi povedlo, je zvuk, který jakoby vypadl ze zmiňovaného filmu z poloviny sedmdesátých let. Paegova kytarová sóla jsou sice skvělá, ale kratší, než na jaká jsme byli zvyklí.

Posluchače nakopne hned úvodní dvojice songů "Good Times Bad Times" a "Ramble On" z prvních dvou desek. Pro přítomné i pro diváka filmu je událost, slyšet tyto méně hrané skladby. Celkem šestnáct písní a dvě hodiny muziky - kostra setlistu se v mnohém podobá koncertům sedmé dekády. Skvělé je zařazení i dvou písní z již zmiňované desky "Houses Of The Holy": "The Song Remains The Same" a hlavně na klávesách Johna Paula Jonese vystavěné "No Quater". Ta je stejně podmanivá jako kdysi. Nechybí pak samozřejmě klasiky "Black Dog" či "Whole Lotta Love". Příjemné je zařazení písně "In My Time Of Dying", song s kytarovým riffem jak z delty Mississippi a nádechem amerického spirituálu je úchvatný.

Vypalovačka "Rock And Roll" v minulém století koncerty otevírala, asi ten poslední v novém tisíciletí uzavírá. Právě v závěrečné písni je nejvíce patrné, že Plant zestárnul. Není to výtka, ale fakt. To, jak zvládnul zazpívat jednu z nejlepších rockových skladeb vůbec, "Stairway To Heaven", je však obdivuhodné. Hlavně po tom, kdy v osmdesátých letech už nechtěl píseň zpívat vůbec a i Page ji po rozpadu skupiny hrával jen instrumentálně. Vychvalovaný song "Kashmir" s dnes již legendárním riffeem mě vždy nudil a nudí mě i zde. To je ale věc názoru.

Blu-ray, DVD nebo LP?

Koncert je k dostání v několika variantách s DVD či Blu-ray. Součástí každého balení je totožný audiozáznam koncertu na dvou CD. Mnozí jistě ocení vydání na dlouhohrající desce. Záznam na LP je ze všech uváděných variant nejlepší a nejdynamičtější, design papírového obalu navozuje atmosféru zmiňovaného prvního soundtracku z roku 1976.

Zaznělo vše zásadní a mělo to koule. Plusem jejich koncertů vždy bývala i akustická část, trochu mě mrzelo nezařazení ani jedné folkrockové skladby. Vždyť, kdo by rád neslyšel "Going To California" či úpravu lidové písně "Gallows Pole"? Ale i tak bylo skvělé ty tři zbylé ještě jednou vidět pohromadě na pódiu. A proč je v hodnocení devítka? Koncert přece jen nedosahuje kvalit jejich vystoupení sedmdesátých let. To je ale samozřejmé.

NÁZORY
  • Už 1,5 týždňa ... (bulsara, 13.12.2012 19:32) Reagovat

    ... to mám doma (blu-ray+2CD), ale rozbalím až pod stromčekom ... Vydržím, keď už som vydržal 5 rokov a keď už som dokázal čakať 32 rokov na úplne hocičo od Queen z pódii 70-tych rokov a viem, že sa dočkám, až jeden doktor menom Brian May otrčí kopytá ... Typujem, za 20 rokov (doprajem mu) sa aj u Queen dočkám, ak neotrčím kopytá pred tým - dnes už polodementným - gitaristom ja ....

  • Zajímavé (Petr, 13.12.2012 21:09) Reagovat

    V celkovém hodnocení bychom se asi shodli (dal bych tomu osmičku), ale v jednotlivostech se úplně liším s recenzí.

    Plant nejslabší článek tohohle rozjetýho vlaku, logicky s věkem mu zeslábnul hlas, zrovna závěr Stairway To Heaven považuju za jednu z nejslabších částí tohohle BluRayka. Stejně tak je problém s dvojkou Whole Lotta Love / Rock´n´Roll, kde Plant tak trochu "mele z posledního" - povim to takhle - po naprosto neskutečnym Kashmiru (dost možná nejlepší live vystoupení Led Zeppelin zachycený na videu) se není čemu divit. Jinak, dokladem toho, že Plantovi zeslábnul hlas je i skutečnost, že to je jeho mikrofon co v průběhu celýho koncertu dost často nahoukává a vazbí - byl s tim problém a je možná dobře, že to úplně neodstraňovali, protože pak by to zavánělo přetáčkama, který na tomhle videu téměř nejsou (resp "nejpodivnější" momenty z bootlegů zůstaly) . :)

    • Re: Zajímavé (Dan:), 13.12.2012 23:13) Reagovat

      V mnohém souhlasím:), zvuk vynikající, zpěv horší..., ale stále je to Plant a stále to tam je.., i vzhledem k věku to byl solidní výkon. Zatím si budu stát:) Věřím, že oba dva bychom byli rádi, kdybychom jej mohli třeba s Band of Joy vidět v Praze....., jak se Plat sám nechal slyšet - je už hudebně někde docela jinde. Je to ale škoda nebo dobře?:), každopádně to londýnské vzpomínání bylo příjemné:)

    • Re: Zajímavé (David, 16.12.2012 15:40) Reagovat

      "Plant nejslabší článek tohohle rozjetýho vlaku...". Cccožeééé? Tohle je na pár záhlavců pro vzpamatování se. Jestliže je někomu hrubě kolem 60, tak nebude nikdy zpívat jako když byl mladík ve věku mezi 20-30. Ale i kdyby podlě něčích měřítek tak zpívat měl, stojí za to si srovnat dříve dostupné žíváky Led Zep, kde i tehdy v 70. letech zpíval Plantážník střídmě a nikdy to nevytahoval tak vysoko jako na studiovkách. Podle mého názoru se podoba kapely v O2 2007 předvedla jak to nejlépe šlo a to tak, že fantasticky. Jistě, před 20-30 lety by to znělo jinak, ale to nelze srovnávat. Při Kashmiru mi naskakovala husí kůže a když se v závěru skladby na plátně za skupinou začaly zvedat a kroutit ty monolity (z Presence) byl jsem blízko transu. Hlas Plantovi nezeslábl, jen ho má úměrná svému věku, a proto zpíval chronicky známé písničky sem tam jinak. I Page to solil občas odlišně. Když to srovnám z aktuálním DVD Queen s koncertem z Budapešti 1986, tak i když jsem "queenolog" musím konstatovat, že přestože tam je kapela z celého tehdejšího turné vyhraná, zní chvílemi falešně a Freddie také zpívá někdy doslova blbě. Ale to je jedno, oboje jsou to ve své kategorii skvělé koncerty, které už nikdy jindy nebudou. Těším se, až vyjde něco ze současných vystoupení Rolling Stones a jak se redaktůrci musicserveru budou pošklebovat nad vráskami a seschlými xichty Jaggera a spol. Zde je jedno, jak kdo vypadá, perou do toho pořád skvěle a zážitek je to za použití dnešních technologií a vizuálních prostředků stále fantastický. Už jen proto, že oni s tou hudbou a stylem přišli jako první, oni jsou od té doby slavní po celé zeměkouli dodnes a nejen proto dokáží oslovit mladou generaci, vyprodávat vstupenky a další. Jistě, říct, že Jagger nebo Plant jsou sexy by bylo asi před nějakou teenagerkou na hezkou ostudu, ale ač heterosexuál, klidně bych se pod to v jejich 69/64 podepsal. :-)

      • Re: Zajímavé (Petr, 22.12.2012 12:20) Reagovat

        Netvrdim, ze nezpiva dobre... jenom rikam, ze se nedivim, ze je to on, kdo dlouhodobej reunion LZ odmita - pravdepodobne sam moc dobre tusi, ze dlouhodoby obnoveni a delsi turne by nedal. Zpivat skladby Led Zeppelin naplno potom, co si 20 let jen tak lehce solicha hlas s tema svyma projektama... to se neda - a proto je tady vlastne ani naplno nezpiva. Aby to nebylo spatne pochopeny - ani omylem je neodbejva, preci jenom - s sestym krizkem na krku se ty songy upravit musej a nikdo po nem nechce, aby trhal nejaky rekordy. Jenom jsem uprimne cekal, ze vykonu typu Kashmiru (kde je fakt uchvatnej) bude na tom DVD vis. Zpiva dobre, ale jak prave v Kashmiru ukazal - umi jeste lip nez co predvadi po vetsinu toho koncertu. Otazka je, jestli by se tim neodrovnal hned na zacatku no. :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Superskupina Black Country Communion představuje první singl z desky "V", houpavou "Stay Free" (08.03.2024 13:13)
- Superskupina Black Country Communion se vrací s pátou studiovkou (01.02.2024 08:02)
- Led Zeppelin Symphonic zahraje v Praze a Brně hity legendární kapely v doprovodu orchestru (02.02.2023 20:59)
- Video: Hudebníci z celého světa předělali "I Still Haven’t Found What I’m Looking For" od U2. Připojil se i Daniel Lanois (06.09.2022 10:17)
- Recenze: Beth Hart vzdává poctu Led Zeppelin, k odkazu legend se ale staví až příliš opatrně (24.03.2022 08:00)
- Video: John Paul Jones z Led Zeppelin se přidal k muzikantům z celého světa. Společně nahráli klasiku "When The Levee Breaks" (27.02.2022 15:28)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (10-1) (01.02.2022 14:00)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Beth Hart připravila album coververzí Led Zeppelin (19.11.2021 10:53)
- Grammy oceněné společné album Roberta Planta a Alison Krauss "Raising Sand" bude mít po 14 letech pokračování (10.10.2021 18:32)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu