shop.musicserver.cz

Perfume - čistá electropopová radost z východu

Vydáno: 17.12.2012 19:00 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Jsou tři, tvoří taneční electropop a Japonsko jim leží u nohou. Řeč je o úspěšném triu Perfume, které se kromě rodné země proslavilo díky internetu i všude jinde. Všimlo si toho už i jejich vydavatelství a pro celosvětové vydání připravilo výběr největších hitů. Seznamte se, nebudete litovat.

8/10

Perfume - Love The World: Global Compilation

Vydáno: 12.9.2012
Celkový čas: 80:06
Žánr: electropop, techno-pop, house

Skladby: Polyrhythm, Edge (Triangle-mix), Love the World, Electro World, Chocolate Disco (2012-mix), Seventh Heaven, Game, Secret Secret, Night Flight, Baby Cruising Love, Butterfly, Fake It, Laser Beam, Glitter, My Color (LTW-mix), Dream Fighter

Vydavatel: Universal

A-chan, Kashiyuka a Nocchi aka Perfume si jako mnoho jiných japonských holčiček přálo stát se novým idolem dospívajících. Místo na klasickou střední školu proto nastoupily do školy-továrny na budoucí hudební hvězdy. Jenže se jim nedařilo, jak by si pohledná děvčata přála, a vše naznačovalo tomu, že sen této trojice nadobro vyhasne. Pak se Perfume spřáhly s producentem Yasutakou Nakatou a výsledný těžkotonážní electro zvuk zapůsobil ve velkém. Po třech velkých deskách, jejichž kouzlu propadlo i mnoho zahraničních fanoušků, přichází první velký výběr hitů "Love The World: Global Compilation" určený pro vydání po celém světě.


Mnohé napadne, zda má vůbec podobná nahrávka kvůli jazykové bariéře smysl. Nasnadě je konstatování, že ve světle úspěchu korejského žokeje Sáje se podobný krok dal čekat. Ovšem "Love The World" vyšlo ještě před tím, než se z Psye stal nejsledovanější člověk internetu, a mohl tak vyšlapat cestu všem podobným projektům z Asie. Z hlediska cílového posluchače skupiny však je úplně jedno, že děvčata místo I love you zpívají aishiteru. Pomocí vokodéru zrobotizovaným hlasům totiž v kontextu jejich tvorby není třeba rozumět.

Hudba tria Perfume je totiž založená především na ryzí elektronice různé hutnosti, tempa a líbivosti, ve které jsou hlasy zpěvaček v podstatě jen doplněk, živá elektronická linka. V duchu této digitální symbiózy Nakata rád tvoří jak ultrainfantilní popěvky připomínající znělku k Teletubbies ("Chocolate Disco"), tak i neuvěřitelně intenzivní (a zároveň i žánrově repetetivní) nesinglové tracky, které byste v klidu mohli přiřknout i velikánům, jako jsou například Daft Punk ("Edge") nebo jim podobným.


Na desce si proto každý fanoušek muziky založené především na nulách a jedničkách (eh, jak krásně dvojznačné v případě těchto hubených Asiatek) najde to své. Popově vybroušená titulní "Love The World" či "Dream Fighter" s nezapomenutelnými melodiemi, do sexy retra laděná "NIGHT FLIGHT" nebo roztomilá "SEVENTH HEAVEN" (s úsměvně pokřivenou angličtinou v podobě sebunt hevn) jednoduše fungují i na vzdálenost mnoha tisíc mil. Pro někoho budou zmutované hlasy až příliš, ale jakmile se přes tuto skutečnost přenesete, Perfume vás už budou pouze příjemně překvapovat.

P.S.: Možná, že se jednou dočkáme i songu kompletně v angličtině a opadnou i poslední překážky pro celosvětový úspěch. Ostatně, jeden z nejnovějších singlů skupiny "Spending All My Time" už tuto vlastnost téměř stoprocentně splnil. Zvukem se navíc přiblížil Calvinu Harrisovi, což by mohla být cesta k globální dominanci. Nakatův originální zvuk by si ji rozhodně zasloužil (své o tom ví i Kylie Minogue, pro níž připravil povedený remix jejího hitu "Get Outta My Way" pro jednu z posledních výběrovek).


NÁZORY
  • Skromný názor (Mlaw, 17.12.2012 22:03) Reagovat

    Na článku je vidět že ho píše spíše fanoušek, než-li autor schopný podat nestranné informace.
    Slušelo by se dodat že tohle trio je už naprosto vyšťavené (spíše vlastně Nakata, protože holky plní tu klasickou Japonskou nutnost krásných a nevinných tvářiček a jejich vliv na hudbu je minimální - myslím že jim to asi ani moc nevadí a dál si užívají plně playbackové koncerty).
    Jediné co ještě u nich stojí za pochvalu je jejich choreografka Mikiko (ostuda že není v článku zmíněna - osobně ji aktuálně považuji za největší sílu skupiny).

    To není kritika, ale konstatování "Perfume" je obchodní značka (teď už bohužel až moc - mám pocit že v poslední době jsou až nezdravě vidět v reklamě) a jako taková už svého vrcholu dosáhla někdy u singlu "Fushizen na Gir" a teď už je to v podstatě o novém zvuku, který se používá stále stejným způsobem 1 - 2 - 3 (úvod - refrén - úvod smíchaný s refrénem).

    Je mi to fakt líto, protože už teď je jasné že Nakata nikdy nebude mít koule na to aby složil něco jako "Edge" nebo "Game", protože už to je riziko že masy nebudou takové experimenty kupovat, místo toho si našel náplast u Kyari, kde bohužel stále aplikuje styl 1 - 2 - 3, takže mi připadá jako pes, který se honí za svým ocasem.

    Jsem rád že jsem objevil Perfume, ale smutně koukám jakým směrem se ubírají - učebnicový příklad skupiny, která jde dál i přes nedostatek nápadů - tzv setrvačníkový efekt, ale zároveň recept na úspěch u náctiletého publika.

  • mierne vyprchaný parfém (maddy1111, 18.12.2012 14:06) Reagovat

    Recenzia je veľmi pekne napísaná a som rád, že sa na musicserveri začínajú objavovať aj ázijské recenzie, navyše nemám problém s tým, že ich píše fanúšik :) Avšak čo sa týka samotnej hudby musím viac menej súhlasiť s užívateľom Mlaw. Perfume ma ako skupina najviac bavili ich druhým albumom GAME, ako tak si udržali moju pozornosť s Triangle. Bohužial potom už nedokázali priniesť nič nové a opakovali sa. Album JPN som vypočul asi tak 1x :( Ich tvorbu síce stále pravidelne sledujem, ale skôr len čakám, či dokážu prísť ešte s niečím novým, resp. či Nakata dokáže prísť ešte s niečím inovatívnym, pretože hudobne zamrzal niekde okolo roku 2008/2009, odvtedy u neho nebadám veľký posun vpred. Podľa toho hodnotím aj túto výberovku = 6/10, dobré kúsky ako Edge, Game, Polyrhythm, Secret doplňajú nevýrazné Chocolate Disco (tá ma doslovne irituje) alebo Laser Beam a pod. Možno im to na prerazenie "do sveta" bude stačiť, ale mňa by asi touto výberovkou neoslovili, ak by som ich už predtým nepoznal. Radšej ostanem u radových albumoch, ktoré sú vyrovnanejšie (teda aspoň spomínané dva Game a Triangle ;)

  • Perfume (Martin, 19.12.2012 23:53) Reagovat

    Súhlasím s vyššie uvedenými názormi. Album Game ma bavil asi najviac (hoci by som ho asi trošku skrátil), Triangle sa tiež ešte celkom dal, JPN mal tiež zopár zaujímavých nápadov (Natural Ni Koishite, 575), no zbytok bol dosť repetitívny a pre mňa opočúvaný.

    Súhlasím aj s tým, že Nakata hudobne "zamrzol" - hlavne ma irituje to, že všade pchá tie elektro-vŕtačkové zvuky á la Benassi. A to platí aj pre jeho nový "objav" - Kyary Pamyu Pamyu. Obávam sa, že Kyary bude taký one-hit wonder, hoci nemá zlé pesničky - sú chytľavé, správne infantilné vzhľadom na jej štýl a celkový koncept.

    Hoci mám teda Perfume celkom rád, som skeptikom, čo sa týka ich hudobnej budúcnosti. Ale ktovie, možno motyka vystrelí. :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)
- Audio: "Australská popová spolupráce snů" zní, jako by ji produkoval Ondřej Soukup. Sia a Kylie se s "Dance Alone" nevytáhly (09.02.2024 08:09)
- Australská popová spolupráce snů? Sia a Kylie Minogue ohlásily společný singl "Dance Alone" (03.02.2024 17:29)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Nové desky 38/2023 - od Kylie Minogue přes The National po Paula Rodgerse (28.09.2023 14:30)
- Recenze: Kylie Minogue na desce "Tension" upustila od tematičnosti, sama však moc neví, co vlastně chce říct (26.09.2023 08:00)
- Kylie Minogue boří mýty o věku: "Ageismus brzy zmizí" (25.09.2023 14:46)
- Video: Kylie Minogue v "Tension" ukazuje, jak vypadá klubové nebe (04.09.2023 16:47)
- Kylie představuje zbrusu nový remix svého hitu "Padam Padam" (29.07.2023 17:27)
- Kylie Minogue láká na podzimní album letní hitovkou "Padam Padam" (19.05.2023 19:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu