shop.musicserver.cz
Muse, Everything Everything, O2 arena, Praha, 22.11.2012

Nejlepší živá kapela? Ale jděte...

Vydáno: 23.11.2012 15:57 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Muse patří mezi nejdiskutovanější kapely současnosti, a tak se do Prahy pár týdnů od vydání jejich poslední řadovky přijeli hudební fanoušci ze všech koutů republiky přesvědčit, jestli jsou opravdu tak skvělí, jak se říká. A dopadlo to... no, tak nějak na půl.

Live: Muse

support: Everything Everything
místo: O2 arena, Praha
datum: 22. listopad 2012
setlist Everything Everything: QWERTY Finger, Schoolin', Suffragette Suffragette, Cough Cough, Kemosabe, Duet, Photoshop Handsome, Don't Try
setlist Muse: The 2nd Law: Unsustainable, Supremacy, Map Of The Problematique, Panic Station, Resistance, Supermassive Black Hole, Animals, Monty Jam, Explorers, Sunburn, Time Is Running Out, Save Me, Madness, Follow Me, Undisclosed Desires, Plug In Baby, Stockholm Syndrome, The 2nd Law: Isolated System, Uprising, Knights Of Cydonia, Starlight, Survival
Fotogalerie

Muse, O2 Arena, Praha, 22.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Britští Muse byli donedávna ještě kdekomu jedno a v Česku je znala jen hrstka zasvěcenců, ale stačilo masivní mediální promo, které se rozpoutalo ve chvíli, kdy byli potvrzenými headlinery pro Rock For People 2010, a najednou na ně byl odborník kdekdo. Aktuální album "The 2nd Law" diskuzi ještě prohloubilo. Jedni vykřikují cosi o vykrádání Queen, Radiohead, U2, přehnané epičnosti a zaprodání se, druzí právě na toto slyší a vynášejí kapelu do nebes, neboť propracovanost a cit pro detail, s jakým byla novinka držitelů dvou Brit Awards stvořena, stále překračuje soudobou tvorbu konkurence kroky vpravdě mílovými. Skutečnost je jako tradičně někde uprostřed, důležité ale je, že současná podoba kapely vzbuzuje vášně. A o to přece jde především.

Právě vášně a z nich plynoucí až přehnaný hype vyvolaly vůči pražskému koncertu očekávání ve výši, kterou snad slavná trojice ani naplnit nemohla. Ale nepředbíhejme. Jako své předskokany si britští alternativci vybrali své krajany Everything Everything. Proč zvolili právě takto, bylo jasné po první písničce. Účastníci prestižní ankety BBC Sound Of 2010 kopírují Kaiser Chiefs i The Cure, nejvíc si však berou právě od svých slavnějších druhů. Snadno si tak představíte Matta Bellamyho při poslechu jejich debutu "Man Alive", kterak slastně vzdychá nad přechody zpěváka Jonathana Higgse do falzetu a zpět. Civilnější atmosféra i střídmá image by Everything Everything slušely více v takovém Lucerna Music Baru, ale i ve vysočanské hale se kapela poslouchala příjemně. V lednu jim vyjde druhá deska "Arc", tak nastražte uši.

Muse, O2 Arena, Praha, 22.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Po třičtvrtěhodinové pauze nastoupili na vysoké pódium ve tvaru hřibu samotní Muse a po dubstepovém intru "The 2nd Law: Unsustainable" odpálili koncert bondovkou "Supremacy". Zpěvák a multiinstrumentalista Matthew Bellamy, bubeník Dominic Howard, baskytarista Christopher Wolstenholme a za hradbou elektronických hraček i Morgan Nicholls odehráli v průběhu večera album "The 2nd Law" téměř celé, jeho nejsilnější moment "Big Freeze" ale paradoxně nezazněl. A možná i proto byla ta polovina koncertu, kdy hrála většina čerstvých skladeb, poměrně utahaná a ospalá. Autor těchto řádků před koncertem zvažoval psát něco jako obhajobu kvalit nového alba, skutečnost ale tyto záměry překazila. Naplno se totiž ukázalo, že nová tvorba postrádá dynamiku, energii a špínu za nehty svých předchůdců, což sice při poslechu z přehrávače nevadí, ale při koncertě už ano.

Podařila se snad jen singlová "Madness", při které frontman v tmavých brýlích, na nichž se mu promítal text písně, vystřihl parádní sólo na kytaru, které mu nadšené obecenstvo hlasitě chválilo. A bez povšimnutí nezůstala ani balada "Save Me", kde se ze svých problémů s alkoholem vyzpívával basák Wolstenholme.

Muse, O2 Arena, Praha, 22.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Bellamy ale může být sebeepičtější a vy můžete spokojeně vrnět, když vás jeho hlas při přecházení několika tónin během jedné věty tam a zpět hladí po srsti i proti ní, ale když v přednesu chybí rockový feeling a upřímný prožitek, zní výsledek sice profesorsky přesně, ale především nepřesvědčivě, sterilně a bez duše. Vlastně jako z počítače, na kterém novinka z velké části vznikala.

Přičtěte si k tomu ego, ze kterého čiší až chronická potřeba potlesku, vynásobte jej minimální komunikací ze zpěvákovy strany a do hlavy se vkrade resumé hovořící cosi o dalším otravném kšeftu v životě Muse. Pokora, emoce a radost z hraní jsou dávno ty tam. Nastupují roboti. Robo-muse.

Situaci komplikovala i nemilosrdná ochranka, která v prostoru tribun okamžitě pacifikovala kohokoliv, kdo se pokusil tančit nebo si sedl na schody, protože ze svého místa nic neviděl. Dole na stání zase svítila baterkami do očí dívkám, které si chtěly výhled zpříjemnit posazením se na záda svých milých. Z diskuze s ochrankou po koncertě vyplynulo, že prý šlo o nařízení kapely... Věříte tomu? Více se o tom rozepsal kolega Tenkrát zde.

Muse, O2 Arena, Praha, 22.11.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
A co tolik proklamovaná obrácená pyramida? Nenechte se vysmát, nešlo o nic víc než o do neobvyklého tvaru seskládané velkoplošné projekce, na kterých většinu času problikávala jednoduchá grafika jak z Windows Media Playeru. Snahu o velkolepou show nezachránilo ani z podlahy se vysouvací piano a pěkné, nicméně ke kapele jejich formátu docela obyčejné osvětlení. Jeden se tak těžko mohl ubránit pocitu, že před dvěma lety se mu to na Rock For People asi muselo zdát, když z koncertu stejné skupiny odcházel ve slovy těžko popsatelném opojení ze silného zážitku protkaného fantastickou audiovizuální a laserovou show.

Pokud jste ale z předchozích řádek nabyli dojmu, že bylo v O2 areně všechno špatně, není tomu tak. Slušné nazvučení pomohlo v druhé části koncertu řádně rozdmýchat dav pod pódiem, který při hitech jako "Supermassive Black Hole", "Knights Of Cydonia", "Uprising", "Plug In Baby" a zejména skvěle vygradovanému "Time Is Running Out" zobal kapele z ruky. V takových momentech jako by všechny výtky padly. Do té doby spíše pozorující publikum ožilo do takové míry, až se člověku vybavovaly záběry nadšených fanoušků z živáku "HAARP". Nohy opouštěly zem v rytmu přesně daných kadencí Howardových bicích a Bellamyho bezchybný zpěv a riffy spolu se sjížděním pódia po kolenou vyvolávaly duchy rockových bohů z dávné minulosti.

Ba co víc. Češi se konečně naučili vytleskávat hymnu "Starlight". Gratulace. Bohužel se ale končilo zase tam, kde to začalo - patetickou "Survival", dost možná nejhorší skladbou jejich kariéry. Škoda.

S touto trojicí je to jako na houpačce, a proto už asi dlouho titul "nejlepší živé stadionové kapely dneška" neudrží (letos o něj svádí urputný boj spíše The Killers, Coldplay, Rammstein nebo Linkin Park). Pestrobarevná mozaika vzájemně se překrývajících žánrů totiž funguje přesně tak, jak se od ní čekalo - je tady pro každého a přitom vlastně pro nikoho. Není tedy divu, že se zástupci jednoho ze žánrů strefují do těch druhých. Diskuze tedy pokračuje dál, vidět Muse naživo je ale přes všechny výhrady vlastně docela fajn. Už díky těm ozvěnám minulosti.

I když pražský koncert neodpověděl na otázku, co jsou ti Muse doopravdy zač, jedno je jisté. Ať už bylo vystoupení jakékoli, téměř zaplněná O2 arena je důkazem, že to v zemi Kabátů a Michalů Davidů nebude s hudebním vkusem zas tak zlé.

NÁZORY
  • Recenze mi mluví z duše!! (Magda, 23.11.2012 16:04) Reagovat

    Viz můj vlastní blog z koncertu: www.magdahankova.cz/item/koncertni-premiera-muse-v-praze-skvela-hudebni-i-laserova-smrst-bez-emoci

  • Nadšení (Pavel, 23.11.2012 16:17) Reagovat

    Za sebe musím říci, že jsem byl z koncertu nadšen, názor autora článku ale chápu. Zejména jeho odkazy na "staré dobré časy rockových bohů". Taky bych byl asi ještě o něco spokojenější, kdyby zaznělo více kousků z Origins a Absolution, ale uvědomuji si, že jsem šel na koncert Muse v rámci tour k 2nd law. Tudíž mi příjde naprosto v pořádku, že zněly věci hlavně z tohoto alba a nejspíš s tím každý, kdo si koupil lístek, měl počítat. Názory na jednotlivé písně jsou samozřejmě věc názoru. Pro mě byla paradoxně Save me jediná písnička, která mě z nového alba nebavila. Co autor nezmiňuje, a mě trošku zklamalo, byla délka koncertu. Slabé 2 hodiny mi příjdou na kapelu formátu Muse zbytečně málo, hlavně když při poměrně klidném setlistu síly ještě určitě zbývaly a zaručené hitovky taky. Přesto super zážitek.

  • ... (K., 23.11.2012 16:24) Reagovat

    No jako Muse toho při koncertech nikdy moc nenakecají, viděla jsem je na Rfp i teď a tam řekli za celý koncert tak dvě věty, to tady se ještě docela rozpovídali. Nevím no, mně osobně to nevadí a nepřipadají mi kvůli tomu bez emocí a pokory. Nikdy jsem úplně nepochopila tu potřebu určité skupiny fanoušků, aby jim zpěvák po každé písničce říkal, jak je strašně miluje a jak jsou to nejlepší publikum a takovýhle řeči. Mně teda připadalo, že si koncert užívali. I když je teda pravda, že starší pecky měly o dost větší ohlas. Jinak byla jsem i na Coldplay, takže můžu srovnávat a je pravda, že Coldplay měli ještě pompéznější show, přesto to ale bylo takové osobnější, Muse se mi zase zdáli lepší instrumentálně, je to prostě o vkusu.

  • ... (Marty, 23.11.2012 16:25) Reagovat

    nesouhlasím ... kapela si hraní užívala a přenášení energie mezi davem a Muse probíhalo na jedničku. Málokdy třeba uvidíte Matta běhat až na dosah lidí v první řadě, kdy se s jednou skupinkou objímá a té druhé předává mikrofón, aby za něj dokončila sloky Undisclosed Desires. Jasně, nevím jak moc zlé to bylo se sekuriťáky v místech na sezení, ale já se před pódiem skvěle bavil a to si troufám říct, že jsem na koncerty (nejen Muse) velmi náročný.

    Za mě perfektní zážitek, děkuji všem zúčastněným

    • Re: ... (gonzales, 23.11.2012 16:40) Reagovat

      Moje řeč. Taky díky... (Já mám osobně pocit, že Matt asi absolvoval nějaký kurz frontmanství, protože najednou mu to jde ;))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Živák "Queen Rock Montreal" přijde v půlce května na Disney+ (24.04.2024 07:51)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu