shop.musicserver.cz

Brouci, kteří pořád koušou, ale už nebaví

Vydáno: 28.11.2012 09:20 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

I když kvalita posledních desek Papa Roach značně kolísá v porovnání s těmi starými, po stránce muzikantské jim to zatím vždycky hrálo dobře. I v tomto případě si můžou kolonku "solidně zahraný rock" odškrtnout. Bude ale nadšení a slušně odvedené řemeslo stačit?

5/10

Papa Roach - The Connection

Vydáno: 01.10.2012
Celkový čas: 44:28

Skladby: Engage, Still Swingin, Where Did The Angels Go?, Silence Is The Enemy, Before I Die, Wish You Never Met Me, Give Me Back My Life, Breathe You In, Leader Of The Broken Hearts, Not That Beautiful, Walking Dead, Won't Let Up, As Far As I Remember

Vydavatel: Parlophone

Mnozí praví, že Papa Roach ze sebe to nejlepší vydali už v dobách "Infest" a "Lovehatetragedy". Minimálně do "The Paramour Sessions" bych je ale ještě nezatracovala a "Getting Away With The Murder" z roku 2004 bych se nebála označit za vrchol jejich kariéry. V letošním roce do studia nakročili už posedmé a na nahrávací dýchánek pozvánku zaslali Jamesi Michaelovi, zpěvákovi ze Sixx:A.M, který v minulosti spolupracoval například s Kelly Clarkson nebo The Rasmus a produkoval hlavně poslední řadovku Papa Roach "Metamorphosis".

Na ní hudebníkům plán zase až tak moc nevyšel, strhala ji jak kritika, tak i velká část fanouškovské základny (pokud vůbec kapele nedala kopačky už na počinech předešlých). Na každé nové desce je každopádně výborné to, že si svou reputaci můžete zase napravit, takže do toho Papa Roach šli s Michaelem i podruhé. A nebáli se posluchače navnadit slovy, jak pod jejich rukama právě vzniká album jejich kariéry a že mají očekávat velkolepý návrat ke kořenům. Zkrátka takové to typické promo tlachání, kterému vždy tak ochotně věříme. A často býváme sprostě podvedeni...

První vypuštěný singl "Still Swingin" byl ale až moc dobrý a sváděl k domněnce, že kapela si tentokrát ve svých prohlášeních výjimečně ani nevymýšlela. I když přívlastek dobrý není ten správný - je to pecka, která patří do zlatého fondu tvorby skupiny. Skutečně zavání starými léty. Je to svižný nu-metal, takový, jaký ho máme nejraději, dostatečně rázný a chytlavý. Jacoby Shaddix si v songu opět zavzpomínal, jak dobře mu to dřív rapovalo ("Never change, never break, I'm the real, you're the fake," vztekle plive). Dokonce ani krátká dubstepová vsuvka uprostřed není otravná a nenutí posluchače zavracet oči. Skupina však moc dobře věděla, proč jako první ochutnávku vypustit právě tuto skladbu. Z celého tracklistu je to opravdu nejvydařenější věc. Lákavý lep, na který jsme ochotně skočili, ale žádný další jsme už nedostali.

Jedno musím vyzdvihnout i tentokrát. Ani na sedmé studiové nahrávce muzikanti nevyměkli. Jako někteří jejich souputníci nestojí o flirt s rádiovým rockem a nepouštějí se do žádných nešťastných elektronických experimentů. "Silence Is The Enemy" je sice založená na klávesovém motivu, věci jako "Before I Die" nebo "As Far As I Remember" taky začínají až moc podezřele popíkově, jinak je to ale stále charakteristický sound, ve kterém si víceméně jedou celých devatenáct let. Dokonce se zdá, že se tentokrát do strun opřeli s ještě o něco větší razancí. V textech se Shaddix opět topí ve své nenávisti, rebélii a depresi a stále se mu ty nespočetně opakované fráze dají věřit.

Všechno je to tak nějak fajn, ale jenom jako hudební kulisa. Slušně zahraný rock, který neurazí, dobře se poslouchá při jízdě autem nebo na mejdanu s kámoši, ale nic víc. S minimem skladeb, které by si člověk jednotlivě vyhledával i v budoucnu. Jako další z potenciálních hitů bych viděla ještě již zmiňovanou "Silence Is The Enemy", rebel teens friendly, hymnu s klasickou výtkou "they never listen a word we say" nebo náležitě našlápnutou a rozjetou "Breathe You In". "Leader Of The Broken Hearts", na které kapela trochu ubrala v tempu a Shaddix ztišil hlas, za zmínku také stojí, aspoň do refrénu.

Zbytek je už jenom blouděním mezi již provařenými a stokrát (třeba i u jiných kapel) slyšenými variacemi s absencí momentu překvapení. Sloky nebaví, refrény jsou plné rockových klišé a celkově je to všechno taková povrchní záležitost, ke které se už ani nechce vracet, natož se více nořit do její architektoniky. Ostatně na desátý poslech tam vážně neuslyšíte nic jiného než to, co jste slyšeli už na ten první. Předpokládám, že skalním fanouškům to může stačit i tentokrát. Svou pravidelnou dávku nasranosti, tvrdých kytar a nekompromisních textů dostanou od rockerů naservírovanou i na "The Connection". Těm ostatním doporučuju svůj drahocenný čas věnovat spíše poslechu jiných nových desek než té od Papa Roach. O nic nepřijdou.

NÁZORY
  • O umění se bavit:) (Edby, 28.11.2012 10:01) Reagovat

    Jaká poslední deska kohokoliv ji dokázala bavit a udržela bavit se i po 10tý?:) Jaká kapela jí na živo nejvíc kdy bavila? O jaké se s někým naposledy se zájmem bavila? Kolikrát šla z koncíku s mokrym trikem domu - pobavena?:) Umí se sl. Knotková vůbec bavit?:) E.

  • blah blah woof woof (žížalka, 28.11.2012 12:49) Reagovat

    1) nejsem skalní fanoušek
    2) novinka mi sedla jako hrnec na prdel, škoda lidem, který slyšeli jenom zakládní verzi - 9th life je lepší i než still swingin a celkově dokonalejší zakončení týhle veselý cesty (i přes témata je to velice pozitivní album)
    3) jako jedni z mála nekecali s tím návratem ke kořenům (je to tak napůl, ale opravdu to tak chceme?)
    4) další recenze, která je důkazem, že the connection lze buď milovat nebo nesnášet - nic mezitím není
    5) až papa roach vyměknou, tak je lidi přestanu poslouchat - proto se to nikdy nestane :)

  • zklamání... (Nikin, 19.01.2013 11:04) Reagovat

    Toto CD jedna velká nuda =o(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Kelly Clarkson ohlásila desátou studiovku "Chemistry". Bude její zpovědí z nevydařeného vztahu (29.03.2023 18:36)
- Audio: Kelly Clarkson v coveru "All The Small Things" od Blink-182 překonává samu sebe (13.01.2023 08:12)
- Video: Kelly Clarkson si ve své show střihla "Dream a Little Dream of Me" Ozzieho Nelsona (17.11.2022 07:27)
- Video: Kalush Orchestra a The Rasmus klipem "In The Shadows Of Ukraine" připomínají, že speciální třídenní vojenská operace trvá už osm měsíců (24.10.2022 09:38)
- Fotogalerie: The Rasmus přijeli do Prahy představit nové album (16.10.2022 21:26)
- Rozhovory: The Rasmus - Zábavu, kterou přináší živé hraní, jsme objevovali kousek po kousku (11.10.2022 17:30)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu