Taylor Swift měla v USA start desetiletí

01.11.2012 16:40 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Taylor Swift prodala 1,2 milionu kusů svého alba "Red", a předvedla tak start, který tu deset let nebyl. Výborného čtvrt milionu dosáhl rapper Kendrick Lamar s debutovou deskou "good kid, m.A.A.d city". V singlech si opět prvenství užili Maroon 5 před Psyem, nahoru šla Rihanna nebo Bruno Mars.
Maroon 5 - One More Night
© facebook interpreta
SINGLY - Pošesté tu máme stejné pořadí na špici: Maroon 5 a Psy. "One More Night" vede už posedmé a "Gangnam Style" ho šest týdnů nedokáže porazit. Odstup obou byl opět velmi těsný. Například před rokem sedm týdnů drželo "We Found Love" na dvojce "Sexy And I Know It" a nakonec LMFAO zlato získali, tak uvidíme. Každopádně sílí další konkurence, Ke$ha už je čtvrtá, Rihanna pátá a Bruno Mars vyskočil na sedmičku (jako Digital Gainer, jeho devátý Top 10 hit).

Z první desítky rázně vypadla Taylor Swift, "We Are Never Ever Getting Back Together" totiž už nikdo nekupoval, když vyšlo celé album. Poslední místo v Top 10 se tak uvolnilo pro Chrise Browna s "Don't Wake Me Up". Z posunů níže bych zmínil postup Alicie Keys s "Girl On Fire" ze čtyřicet sedmičky na dvacet osmičku a Kendricka Lamara se "Swimming Pools (Drank)" z 55. místa na třicet dvojku. Kendrick měl v žebříčku i dva debuty díky vydání alba, stejně jako Taylor, ta měla dokonce pět nesinglů jako novinky.

    Top 10 - singly:
  1. Maroon 5 - One More Night
  2. Psy - Gangnam Style
  3. fun. - Some Nights
  4. Ke$ha - Die Young
  5. Rihanna - Diamonds
  6. Justin Bieber feat. Big Sean - As Long As You Love Me
  7. Bruno Mars - Locked Out Of Heaven
  8. Alex Clare - Too Close
  9. Ne-Yo - Let Me Love You (Until You Learn To Love Yourself)
  10. Chris Brown - Don't Wake Me Up

Taylor Swift - Red
© facebook interpreta
DESKY - 1208 tisíc je suma roku. Co roku, desetiletí, 1,2 mega za první týden se neprodalo od roku 2002, kdy Eminemovo "The Eminem Show" odstartovalo s 1,3 miliony. Taylor Swift, nutno dodat, že očekávaně, se čtvrtou deskou "Red" totálně dobyla americký (a nejen ten) hudební trh. Každé páté prodané CD minulý týden bylo "Red". V moderní éře Billboardu (od roku 1991, kdy dodává data Nielsen SoundScan) se pouze sedmnácti deskám předtím podařilo překonat milion za první týden. A lepší číslo než Taylor má z žen už akorát Britney Spears s "Oops!... I Did It Again". Naposledy překonala milion kolegyně Lady Gaga, jak ale pravidelní čtenáři ví, start "Born This Way" by se ale klidně dal nazvat podvodem a dnes by už neprošel (minimální prodejní cena $3,99 po dobu prvních čtyř týdnů). Ještě dodám, že Taylor samozřejmě start desky podpořila návštěvami těch nejznámějších pořadů a show a též různými promoakcemi s retailery (například Target s vlastní deluxe edicí prodal 400K). Na digitálním trhu měl celý první týden exkluzivní práva iTunes, kde tak došlo k novému rekordu, 465 tisícům.

Stříbro za 241 tisíc prodaných CDs získal Kendrick Lamar. "good kid, m.A.A.d city" je jeho debutem pod major labelem, konkrétně Aftermath/Interscope, předtím nezávisle vydal desku "Section.80". Čtvrtmilionový prodej je letos mezi černou hudbou výborným výsledkem, vždyť i takové "Cruel Summer" Kanyeho Westa a spol. mělo méně. Jason Aldean spadl na trojku a Mumford & Sons na čtyřku.

Na pátém místě skončil Tony Bennett, který vsadil na zaručený úspěch a vydal další nahrávku duetů "Viva Duets". Za ním se umístil bluesrockový kytarista Gary Clark Jr. s deskou "Blak And Blu" a rocková skupina Stone Sour se čtvrtou studiovkou "House Of Gold & Bones - Part 1". Poslední novinkou v první desítce je sváteční album Lady Antebellum "On This Winter's Night", které z poloviny obsahuje písně z dva roky starého EPčka "A Merry Little Christmas". Na čtrnáctce pak debutovali Swedish House Mafia s novým mixem "Until Now" a na třicet jedničce je velmi zajímavý soundtrack z "The Man With The Iron Fists", kam přispěl kromě členů Wu-Tang Clan (RZA produkoval desku a hrál a režíroval film) i třeba Kanye West.

Příští týden asi ani vy nemáte pochyb, co se udrží na první místě, dvojku ale pravděpodobně obsadí rapper Meek Mill s debutovým počinem "Dreams & Nightmares" (pod 200K). Okolo 80 tisíc bude mít Rod Stewart s "Merry Christmas, Baby", dále tu budou desky Tobyho Keitha nebo Neila Younga.

    Top 10 - alba:
  1.  N Taylor Swift - Red (1208)
  2.  N Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (241)
  3. Jason Aldean - Night Train (116, -72 %)
  4. Mumford & Sons - Babel (53, -27 %)
  5.  N Tony Bennett - Viva Duets (36)
  6.  N Gary Clark, Jr. - Blak And Blu (35)
  7.  N Stone Sour - House Of Gold & Bones - Part 1 (31)
  8. P!nk - The Truth About Love (25, -19 %)
  9.  N Lady Antebellum - On This Winter's Night (25)
  10. Brandy - Two Eleven (22, -65 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY