shop.musicserver.cz
Makrorecenze "¡Uno!" Green Day

Makrorecenze "¡Uno!" Green Day

Vydáno: 17.10.2012 08:30 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Green Day se letos rozhodli vrátit v opravdu velkém stylu. Po dvou koncepčních albech "American Idiot" a "21st Century Breakdown" připravili k vydání hned trojici desek, které vydávají v krátkém sledu. Hned první z nich nazvanou "¡Uno!" jsme podrobili redakční makrorecenzi.

Green Day - ¡UNO!
© facebook interpreta
Punkrocková (neopunková? poppunková?...) trojka Green Day byla jeden čas největší rockovou kapelou na světě. Tento status jim určitě měla pomoci udržet i trilogie alb vydaných na konci letošního a na počátku příštího roku. Propagaci nahrávek však určitě nepomohl nástup zpěváka Billieho Joe Armstronga do léčebny, čímž byly pozastaveny veškeré promoaktivity a hlavní slovo tudíž dostala samotná hudba. A tam to skřípe. Už v hlavní recenzi, ohodnocené pěti body z deseti, neskrýval Ondřej Michal své zklamání: "Dejte desce víc poslechů a dojde vám, že to je celé vaření čaje ze sáčku již mnohokrát vylouhovaného. Nakonec vám to v hlavě začne zvonit a rozsvítí se nápis: 'Nápady došly!'" Z naší pětky makrorecenzentů se novinka kapely líbila v podstatě jen jednomu redaktorovi, zbylým čtyřem ne. Výsledné hodnocení v podobě osmačtyřiceti procent je dostatečně výmluvné.


Marek Odehnal - Solidní standard, který baví (7/10)
Vztah ke kapele: Z oné zásadní průkopnické dvojice neopunkového žánru mi zelenáči vždycky přišli jako ti slabší, zatímco The Offspring jsem v době jejich vrcholné slávy přímo žral. Od Green Day jsem sice znal pár hitů, ale až přelomová deska 'American Idiot' mě posadila na zadek. Další tvorba už ale šla zase mimo mě.

V pořadí třetí nový materiál po svém druhém narození s deskou "American Idiot" předkládají druhdy nepunkoví, nyní už vyloženě mainstream rockoví Green Day. Svou čerstvou nálož se rozhodli rozdělit do tří alb a bude zajímavé sledovat, zda bude mít tento rozsek nějaký hlubší podtext. Textově to tentokrát určitě nebude, naopak minimálně z první třetiny jedničky jde hodně cítit radost z přímočarých tříminutových písniček bez složitého koncepčního příběhu. S tím souvisí i hudební stránka. Aktuálně nečekejte nějaké výpravné kompozice typu "Jesus Of Suburbia", ale svěží, krátké a převážně v rychlejším tempu vedené rockové vypalovačky. Ať už to jsou songy jako "Nuclear Family", "Carpe Diem" nebo "Kill The DJ". Tentokrát to není o baladách nebo uměleckých a aranžérských ambicích, ale o zábavném a svižném punkrocku, byť první singl "Oh Love" naznačoval něco jiného. Uvidíme, co přinesou další dva díly, ale novinka mě po roztahaném "21th Century Breakdown" svou přímočarostí až překvapivě baví.

Martin Višňa - Lepší už to nebude (5/10)
Vztah ke kapele: Déle chladnoucí.

Pošlete mě třeba do horoucích pekel, ale Green Day by už ta další dvě alba ze zamýšlené trojice vůbec vydávat nemuseli. Již ten nápad čímsi smrdí - dle mého především snahou vyždímat ještě nějaký drobák z fanoušků, když je jasné, že kapela už nemá moc čím překvapit. První třetina nazvaná "¡Uno!" to dokazuje. Billie Joe a spol. tu nedrtí nic, co bychom od nich ještě mezi "Dookie" a "American Idiot" neslyšeli. Jako bychom si nemohli znovu pustit "International Superhits!" a idiotský opus magnum... Dobrá, to by utekly pecky jako úvodní "Nuclear Family" a "Let Yourself Go", které pohladí pop-punkově slyšící uši, i kdyby se bránily. A pak disko "Kill The DJ", v podstatě jediný opravdu překvapující (v jakémkoli smyslu) moment na desce, který se umí namotat do mozkových závitů. Ale tím to hasne a "Oh Love" to zabíjí. Za co bude stát "¡Dos!" a "¡Tré!", raději nedomýšlet. Tuším, že lepší už to nebude. Jak by taky po "Idiotovi" mohlo...

Honza Balušek - Slabá deska béček (4/10)
Vztah ke kapele: Napsal jsem recenze na tři jejich desky, takže je rád mít musím. Mám ale spíš v oblibě jejich pomalejší a propracovanější kusy než jednoduché a obyčejné vypalovačky.

Po několikerém poslechu první části trilogie už doufám jen v jedno - že kapela své nové písničky rozdělila na tři různé desky podle stylu. Jednička nabídla rychlé poppunkovky, na dvojku naskládají třeba pomalé skladby a na trojku experimenty... Protože pokud příští dva díly přinesou dalších čtyřiadvacet podobných skladeb, jaké jsou na "¡Uno!", nebude to přece moci bavit ani jejich nejskalnější fanoušky. Jen těžko se mi v tracklistu hledají písničky, které jsou alespoň mírně nadprůměrné. "Nuclear Family" či "Let Yourself Go" jsou sice obstojné vypalovačky, ale ani u nich si nedovedu představit, že by na nějakém příštím výběru hitů měly mít své místo. Ze všech dvanácti kousků je sice slyšet, že to muzikanty baví, ale proč si nepřiznali, že za čas můžou vydat další desku béček, kde každý čeká, že úroveň skladeb nemusí být zrovna vysoká? Anebo té desce opravdu tak věří, že obsahuje tucet klenotů, které měly být zveřejněny. Pak ovšem ti staří pankáči už ztratili soudnost.

Jaromír Koc - Návrat k punku? Ani omylem! (4/10)
Vztah ke kapele: Jejich desku "Dookie" jsem dostal jako dárek a pohltila mě. Z "American Idiot" jsem byl trošku zmatený a od té doby to jde tak nějak do kopru.

Vzhledem k tomu, že mám nejraději pop, mohl bych být z nové desky Green Day vlastně nadšený. Líbivé, na první poslech převážně prvoplánové poprockové písně jsou vcelku fajn, navíc když nepotřebujete nic složitého do uší. Ale překvapivě i já občas potřebuji dopřát svým slechům něco jiného. Často tak sahám třeba po albech kapely Rammstein, Pearl Jam a starších deskách právě Green Day. S napětím jsem tedy očekával, s čím Armstrong & Co přijdou tentokrát. Již na "American Idiot" jsem si nebyl jistý, zda kapela kráčí tím správným směrem, teď už je jasné, že ne. Ti, co měli v 90. letech úžasné a velmi neotřelé hudební nápady, které jim mohli starší a zkušenější kolegové jen závidět, se na "¡Uno!" představují jako komerčáci bez nápadu a vykradači sebe i jiných. Celý první díl trojdiskového projektu, který nás bude následující měsíce provázet, tak vnímám pouze jako dobře zpeněžitelný produkt postavený na známém jménu. Z celého tracklistu mě totiž nenapadá jediná píseň, která by mě nějak zvlášť potěšila. A to mi věřte, že jsem opravdu hodně velkorysý. Třeba nás další díl trilogie mile překvapí, i když o tom dost pochybuji.

Martin Wipplinger - Facka čtvrtstoletí klasického pop-punku (4/10)
Vztah ke kapele: Jsem fascinován třemi akordy obecně, tedy i Green Day.

Green Day chtějí stále dokazovat, jak moc ambiciózní kapelou se cítí být. Jak jinak si vysvětlit záměr vydat tři dlouhohrající alba v rozmezí půl roku, když mezi těmi předešlými třemi (ač nešlo o žádnou trilogii) byl rozestup devět let? Že nešlo o náhlý záchvat Armstrongovy tvůrčí invence, je jasné hned po první části série. "¡Uno!" na scénu vešel jako šedivý produkt bez dobrodružství. Green Day na něm vystupují jako stín toho světového interpreta, za něhož byli díky posledním dvěma kasovním trhákům právem považováni. Pozastavovat se nad tím, že z energického, chytlavého basket-case-punk-rocku, kterým se sami bavili v devadesátkách, už vyrostli, snad netřeba. Jestli kouzlo Green Day s definitivní platností nevyprchalo, pak téhle formaci prostě jen aktuálně scházejí nápady a zápal pro hru. Třeba se tohle všechno objeví ve zbytku trilogie. Ale třeba taky ne a pak nás, fanoušky, spasí už jen set "The Studio Albums 1990-2009", který kapele vyšel tak akorát včas.


Album: Green Day - ¡Uno!
Průměrné hodnocení: 4,8/10
Celkový čas: 41:43
Skladby: Nuclear Family, Stay The Night, Carpe Diem, Let Yourself Go, Kill The DJ, Fell For Love, Loss Of Control, Troublemaker, Angel Blue, Sweet 16, Rusty James, Oh Love

NÁZORY
  • Dos! (Snoopy, 17.10.2012 16:08) Reagovat

    www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Jjq6n1s0uks

    Toto bude ich legendárny album

    • Re: Dos! (Snoopy, 17.10.2012 16:24) Reagovat

      A ešte k makrorecenzii - v podstate súhlasím s väčšinou, čo ste napísali, aj keď si myslím, že ste mohli byť trochu zhovievavejší, lebo Green Day sa vôbec netajili tým, že prostredníctvom Uno! si chceli tak trochu zaspomínať na jednoduché melódie. Súhlasím s vami v tom, že tu ale nie je pesnička, ktorá by ohúrila. Ostatné dva albumy majú byť úplne o inom - Dos! má byť fúziou medzi novým zvukom Green Day a Foxboro Hot Tubs a Tré! Billie Joe opísal ako "epic". Takže sa nemusíte obávať, že by mali pre zvyšné dva albumy nachystaný podobný set ako pre Uno! :)

  • (Daneček, 17.10.2012 18:08) Reagovat

    Pár pecek z Uno! se poslouchat dá, aj deska dobře poslouží jako background k tomu, když něco děláte a nemáte zrovna chuť se na muziku soustředit, jen si chcete vypočuť trochu toho punkrocku..
    Samozřejmě nic extra, prostě klasickej GD sound, ale kdyby neexistovaly dvě předchozí desky, slavilo by tohle mnohem větší úspěch; teď už je to všechno holt ve fázi srovnávání, od čehož bychom se měli trochu povznést :)
    Jinak osobně bych uvítal kdyby se kapela nebála invence a zapojila další nástroje (jako v King for a day, Misery nebo Minority), tahle klasika bicí basa kejtra se přece jenom nedá ždímat donekonečna, aniž by nezačala nudit...

  • hmmm (Zoltan, 18.10.2012 17:22) Reagovat

    zachytil som ich s American Idiot...... skvelý album....... tak som sa pozrel na ich predchádzajúcu tvorbu a neznášam ju...... vela ludí plače nad starými GD ale ja mám omnoho radšej nových......

    už len preto že na album vždy hodia pár "odveci" pesničiek čo je na tom to najlepšie, tentoraz to sú skvelé Oh Love, Kill the Dj, Let yourself go........ potom tam je vela klasických GD pesničiek a to ma moc nebaví, no čo by to boli za GD bez GD pesničiek...

    nič svetoborné ale nemyslím že si to zaslúži tak negatívne hodnotenie......

    najvtipnejšie je že niekto sa stazuje na ich "experimenty" Oh Love a Kill the DJ a niekto sa stažuje na opakovanie ich starej tvorby takže je každý naštvaný namiesto toho aby počúvali čo ich baví


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)
- Green Day se toho nebojí. Trička k albu "Nimrod" zdobí čerstvá vězeňská fotka Donalda Trumpa (02.09.2023 12:25)
- Green Day slaví. Průlomová deska "Dookie" vyjde v bohatě vypravené reedici (20.08.2023 15:57)
- Naživo: Závěr Rock For People přinesl jednu bombu za druhou (21.06.2022 21:59)
- Naživo: Green Day zakončili Rock For People nezapomenutelným koncertem (19.06.2022 18:34)
- Green Day, The Killers, Yungblud i Franz Ferdinand. Muzikanti v reakci na válku ruší koncerty v Rusku (01.03.2022 14:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Liam Gallagher Linkin Park Lady Gaga Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu