shop.musicserver.cz
WWW, Boys Noize, Roxy, Praha, 15.10.2012

Roxy bylo včera dvacet

Vydáno: 16.10.2012 09:15 v sekci Naživo - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Fugazi, Faithless, Air, Hooverphonic, Cinematic Orchestra, Franz Ferdinand, Public Enemy, Skinny Puppy, Royksöpp, Asian Dub Foundation, Apollo 440, Atomic Hooligan, Bonobo, Róisin Murphy, Pendulum nebo WWW. Ti všichni za posledních dvacet let hráli v Roxy. Včera se k nim přidal i Boys Noize.

Roxy Be Twenty
© facebook interpreta
"Nějakou dobu jsem u vás žil, chodíval jsem tam do jednoho klubu, do Roxy, jestli znáš," poodkryl mi během předloňskýho parnýho léta na zahradě východoberlínskýho kunstprostoru Tachelés svůj životní příběh jeden z místních squatterů; vyhublý, zarostlý, prahyznalý černoch s dlouhýma rukama, velkýma očima a ještě větším něčím, co nahradilo zuby. Místo chrupu měl kombinaci zlatých cihel a temných děr. Pořád se smál. Dlaně měl pokrytý souvislou vrstvou akrylových barev a balil jimi joint, který tvarem i rozměry připomínal standardní zahradní kolík. "V Roxy bylo nedýchatelno a kapal tam ze stropu pot... docela to tam na konci devadesátek žilo elektronikou, takový malý Berlín. Funguje to ještě?"

Roxy
© facebook interpreta
Referoval jsem mu, jak těžký to Roxy s přežitím má - přece jen, podobně jako Tachelés, stojí v úplným centru města -, a že se několikrát klub ocitnul před zavřením kvůli problémům s hlukem, nebo spíš kvůli problémům s obyvateli okolních zástaveb. Vyprávěl jsem, jak bylo Roxy krátkodobě dokonce několikrát uzavřený. Po krátkým ujištění, že je klub nadále v provozu, barevný černoch pateticky pokračoval: "Na Praze se mi stejně nejvíc líbí, že tam má každý dům svůj příběh. Znáš ten Roxy?" Ne, neznám.

Úplně jsem vypnul a jel slalom po jeho myšlenkovým toku. Možná za to mohla kombinace narušený spánkový amplitudy, tropickýho vedra a dehydratace, možná jsem jen nevěřil, že je v lidských silách vykouřit zahradní kolík - a ten týpek byl už dávno za polovinou -, ale celý mi to přišlo jako fantasmagorie, totální saj faj. To, když zahradník na dvorku v Berlíně začal točit spirálou tajných tunelů, chodeb a místností, který v Roxy mají nebo alespoň kdysi měly být. Že prý je to původně prvorepublikový kino a že architekt, který jej navrhl, ještě před válkou utekl do zámoří, kde v New Yorku postavil takřka identický prostor s úplně stejným názvem. Že prý tam vystupovala Madonna a že hybatelem toho všeho je naše pražský Roxy.

Roxy
© facebook interpreta
Hm. Típl to. Po historii Roxy ve svým vyprávění volně navázal na minulost Hotelu Chelsea, ve kterým se mu jakože přece jen líbilo ještě o něco víc než u nás. Fakt, že se někdo při snad šedesáti stupních, na přímým sluníčku, po vykouření kolíku, odváží srovnávat Prahu s New Yorkem - a předtím ještě s Berlínem - ve mně aktivoval tlačítko žízně; Club Maté prodávali v nedalekým sXe karavanu. Když jsem se zanedlouho vrátil, po černochovi zůstal jen kolík zaražený v písku.

Dneska, po dvou letech, už nezůstal ani písek a žel nezůstalo ani Tachelés. Tak alespoň, že bývalý kino, který ve třicátých letech opravdu navrhl židovský architekt, tedy dnešní Roxy, stále zůstává.

Roxy Be Twenty

vystupující: WWW, Boys Noize
místo: Roxy, Praha
datum: 15. října 2012

WWW, Palác Akropolis, Praha, 12.2.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
Dvacetiletý výročí fungování klubu doprovází týden "Be Twenty", během kterýho v prostorech Roxy - a taky kavárny NoD a křižovatky mezi Dlouhou a Rybnou - vystoupí řada zajímavých jmen. Zajímají-li vás, představil je Lukáš Kadeřábek v oficiální tiskovce. Mně kromě videosochy Kuby Nepraše a levitujícího Jiřího Davida donutily zaostřit hlavně tři pondělní položky - Kazety, WWW a Boys Noize.

Hned ty první, Kazety, jsem vidět nemohl, protože proti nim hrála Wéčka, což vzhledem k překrývání cílovky dramaturgové poněkud nedomysleli. "Jsem smutná, jsem veselá" v NoDu, ale samozřejmě automaticky dostalo přednost před "Jsem tikající muž" v Roxy. Nakonec WWW začali s hodinovým zpožděním, whatever. Čekalo se na lidi. Zpočátku bylo zaděláno na solidní fiasko, ale nakonec se během narozeninový oslavy žádný drámo nekonalo a Roxy se nějakými čtyřmi stovkami nezvykle mladých návštěvníků a návštěvnic slušně zaplnilo. Byť až kolem půlnoci.

WWW, Palác Akropolis, Praha, 12.2.2010
© Lukáš Benda / musicserver.cz
To už za sebou dávno měli svůj set WWW. Jejich vystoupení předcházelo nedorozumění, když hlavní hvězda večera, německý producent Boys Noize, nechtěl zapůjčit LED stěnu, která byla pro koncert Wéček anoncována. Ale po domluvě - aby toho nebylo málo, v celým tom zamotaným příběhu figuroval Vladimir518 v roli toho vůbec nejdůležitějšího článku - vše dobře dopadlo a projekce se za zády Sifona a Milesy daly do pohybu.

WWW aktuálně jezdí jako duo bez obsazenýho dýdžejskýho pultu, což způsobilo, že jindy hitová "Pikola" tentokráte zcela zanikla jako podivný half-playbackový hybrid. V ostatních písních ale zase zněla Wéčka svěže. Především v těch nových, který budou zaznamenaný na připravovaný jarní desce. Včera zaujalo "Ne" a ano, "Atomová včela".

"WWW letos podobně jako Roxy slaví dvacet let. Zdravím všechna svá minulá já, která tu zůstala, když jsme zde s WWW v minulosti hráli," prohlásil Sifon. Snad každý z nás má kus sebe sama uvězněnýho v Roxy. A nově i někdo, komu umožnil německý pivovar Becks vytvořit vlastní pivní etiketu, pan Boys Noize.

Roxy
© facebook interpreta
Fantasticky reagujícímu tanečnímu publiku navzdory, vystoupení berlínskýho producenta, který je často společně se Skrillexem považován za jednu z ikon soudobýho elektra, objektivně subjektivně zklamalo. Ve dvouhodinovým setu bylo až příliš mnoho slabších pasáží, který byly nabitý úplně nulovou hodnotou a nepředávaly žádný pocity. Občas jsem se nemohl zbavit dojmu, že je Boys Noize ve skutečnosti jen hezky nearanžovaný nic. O to hůře chápu, proč se nikdy masivněji nerozšířily věci kolem belgickýho labelu Lektroluv, obzvlášť The Subs...

Boys Noize, který před několika dny vydal svou třetí desku "Out Of The Black", dokázal svým divokým trezorovo-magnetickým technem zfanatizovat davy před pódiem, to všechna čest. Ale stejně jeho vystoupení scházelo něco, pro co by si jej stálo zapamatovat. Daleko víc mě tedy zaujaly sezamový tyčinky obalený v sušený šunce, který se podávaly při rautu. Byly to vlastně docela chutný narozeniny. A propos, všechno nejlepší, Roxy!

NÁZORY
  • srovnani skrillexe a alexe (jarecek, 16.10.2012 10:15) Reagovat

    to je ted nejaka norma ms, ze se kazdej elektronickej interpret mota dohromady se skrillexem? kdyby to napsal jean travnicek, tak nic nepisu .. na druhou stranu jsme si zase jednou pripomneli, ze i mr. b. je elektromycky ekspert ..

    • Re: srovnani skrillexe a alexe (Lukáš Benda, 16.10.2012 15:35) Reagovat

      Jarečku, jestli to nevíš, tak Boys Noize a Skrillex spolu maj aktuálně bokovku a věz, že je srovnávaj daleko větší média a jména než je musicserver nebo Benda.

      • Re: srovnani skrillexe a alexe (jarecek, 16.10.2012 17:49) Reagovat

        to, ze maj spolecnej vedlejsi projekt, jeste neznamena, ze mezi ne budu davat pomalu rovnitko. oba tihle borci hraji uplne jinou ligu. vychazi odjinud a zatim jinam miri, ackoliv nezasvecenemu mohou znit treba stejne. akorat si ted kluci spolu pomahaj, i kdyz kazdej zrejme sleduje odlisnej cil. boys noize muzu srovnavat treba s shadow dancerem. kdyz bych tak mel strelit prvni jmeno od boku .. thats the point .. ale vono to asi tak nevyzni ..

        • Re: srovnani skrillexe a alexe (katka, 18.10.2012 13:31) Reagovat

          Co to je za nesmysl? Na jednu stranu říkáš : "o je ted nejaka norma ms, ze se kazdej elektronickej interpret mota dohromady se skrillexem?" maj společnej projekt, Skrillex byl u Boys Noize ve studiu , tak já fakt nevim, jaký další pojítko bys ještě potřeboval? Společnej track? Jo moment, ten už je taky a ne jen jeden... Naprosto vedle kritika.

          • Re: srovnani skrillexe a alexe (jarecek, 18.10.2012 14:59) Reagovat

            ohyou.jpg .. dnes nejak nemam chut sem hazet perly svinim, takze mas odpoved na mailu ..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jessie Ware + Polsko = VSL. Závěr Open'eru patřil jí i The Killers (12.07.2022 16:49)
- Nové desky 38/2021 - od Mig 21 přes Poppy po Vladimíra Mišíka (29.09.2021 17:05)
- Začíná festival současného umění 4 + 4 dny v pohybu 2021 (09.09.2021 11:41)
- Video: Ondřej Anděra (WWW) ON AIR: K hip hopu mě přivedla Suzanne Vega (02.11.2020 16:42)
- V novém klipu "Slunce v úplňku" od WWW Neurobeat ožívají tempery (18.02.2020 17:09)
- Elektronický nezmar Boys Noize přijíždí do Prahy (01.02.2020 13:34)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- Naživo: Lollapalooza do Berlína zavítala již potřetí, opět s hvězdami, ale i problémy (21.09.2017 13:38)
- Video: Nový klip "Mayday" od Boys Noize k filmu "Snowden" se objevil na chybové stránce 4chanu (29.09.2016 08:20)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu