shop.musicserver.cz
Kryštof - Inzerát

Inzerát je Mikrokosmos naruby, ale stejně skvělý

Vydáno: 15.10.2012 21:24 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Novou desku "Inzerát" Kryštof rozhodně neodflákli. Od minulého řadového "Jeviště" uplynuly téměř tři roky, pozvali si producenta ze zahraničí, pomazlili se s bookletem i vším ostatním, co album doprovází. Z nahrávky to zní, jako by chtěli udělat desku pro velké koncerty. A víte co? Povedlo se jim to na výbornou.

8/10

Kryštof - Inzerát

Vydáno: 15.10.2012
Celkový čas: 41:42

Skladby: Římská, Inzerát, Křídla z mýdla (feat. Jaromír Nohavica), Zatančím, Parapet, Po kouscích, V peřinách, Ze scénářů, Čím víc vím, Cesta (feat. Tomáš Klus)

Vydavatel: Universal

Hned v úvodní písničce "Římská", která je na nové kolekci nejstarší složenou, si v jejím závěru dovolili použít typicky coldplayovské hulákání, které tak dobře funguje s (deseti)tisíci fanoušky pod pódiem. Ale co, Kryštof na nové desce opravdu dospěli, a i když zvukově úplně jinde, téměř se vyrovnali své nejlepší položce v diskografii "Mikrokosmos". Zatímco ta ale nabídla experimentování s elektronikou a stavbou písní, na novince si kapela uvědomila, že nejsilnější je naživo, a tuto svou kvalitu naplno využila. A pak taky měli muzikanti dost času na to, aby složili spoustu písniček, z nichž se pro album vybíralo. A lepší je vždy vybírat, než se snažit narychlo něco stvořit, aby deska trvala těch nutných čtyřicet minut.

V rozhovorech se hodně propírá spolupráce skupiny s producentem Yaronem Fuchsem, míchání v New Yorku a podobně. Běžnému posluchači to ale může být fuk, deska skvěle hraje, ale podle mě vždy spolupráce s někým zvenku hlavně kapelu nakopne k usilovnější práci, než kdyby točili xtou desku s domácím producentem, s nímž za ty roky vypili třeba alkoholický rybník a znají se skrznaskrz. Kryštof se tak na pouhé desetidenní nahrávání připravovali měsíce předem, takže ve výsledku by bez Fuchse deska třeba zněla podobně vycizelovaně. Ale bez něj by se pravděpodobně tak moc nesnažili. Uzavřený kruh.

Snahu je sice vždy třeba pochválit, ale nejdůležitější je stejně výsledek. A ten je jednoznačný. Na rozdíl od "Jeviště" na novince není mezi deseti písněmi jediný slabší kousek. Hudebně i textově (hned v několika skladbách Krajčovi vypomohl Petr Harazin ze skupiny Nebe) se jedná o klasické Kryštof, jen dospělejší a emočně méně vypjaté. Jakoby už jejich svět nebyl černobílý, ale více barevný. Nechybí klasická balada ("V peřinách"), skočná hitovka s až mládkovsko/banjobandovou atmosférou ("Zatančím"), kytarovka s klávesovým motivem ("Po kouscích") či veselá píseň se smutným obsahem ("Parapet"). Každá píseň funguje samostatně, sama o sobě, žádná není vatou. O kolika deskách byste to s čistým svědomím mohli říct?

Kromě titulního "Inzerátu" budou zájem všech určitě vyvolávat společné skladby s Jaromírem Nohavicou a Tomášem Klusem. Škarohlídi sice mohou říkat něco o vypočítavém spolčování s nejprodávanějšími domácími interprety posledních měsíců i let, ale spolupráce s oběma je pro Kryštof naprosto logická. Obě skladby jsou gradující balady, které budou úplně úžasně fungovat na koncertech. A vůbec bych se nedivil, kdyby jak Nohavicova "Křídla z mýdla", tak Klusova "Cesta" naživo zazněly na příštích Andělech. Jen málokdy se potkají tak silné osobnosti, skvělé písničky a přitom masová přístupnost.

V dnešní internetové době si pozornost zaslouží i booklet cédéčka. Skvělé fotky, kompletní texty, výtečné grafické zpracování dávají další důvod, proč si pořídit originální cédéčko, ač nahrávka už několik dnů před vydáním vévodila českým iTunes. Do stejného designového kabátu byly v den vydání "Inzerátu" převlečeny i oficiální webové stránky kapely. Když už se něco dělá, má se to dělat pořádně.

Těžko říct, zda ti, kdo Kryštof dosud neměli rádi, změní názor po poslechu nové desky. Asi ne. Ale jejich příznivci budou nadšení, protože kapela natočila sice ne nejlepší, ale rozhodně druhou nejlepší desku ve své historii. Dospělou, plnou skvělých skladeb, která možná není na první poslech hitová, ale zato na ní nebudete nic přeskakovat a budete ji točit stále dokola.

A už by té chvály stačilo.

P.S.: Devítku nemůžu dát proto, že jsem ve své době "Mikrokosmos" hrubě podcenil a dal mu jen 8/10...

NÁZORY
  • . (Pepa, 15.10.2012 21:54) Reagovat

    Koukám že jste si s recenzí nějak pospíšili, to se u musicserveru poslední dobou moc často nestává, Album jsem ještě neslyšel, ale v následujících dnech se to chystám napravit. :)

  • souhlas (fanda, 15.10.2012 22:19) Reagovat

    Je to fakt dobrý. Nejsem velkej fanda (poslouchám více méně anglický kytarovky atd), ale z Inzerátu jsem úplně hotovej. Zvuk, texty, melodie, zpěv. Nevim, jak je to možný, ale stalo se asi to, že všechno do sebe zapadlo. Od Kryštofu mám fakt rád jen ty známý hitovky (Lolita, Obchodník s deštěm, Srdce) a nečekal bych, že budu už několik dní v kuse tuhle kapelu poslouchat. Nejlepší na tom je, že se mi Inzerát líbí čím dál víc. Mohu jen doporučit. Kdybych měl hodnotit teď, dal bych 10/10. Kromě alba Potichu od Priessnitz a možná nejstarší Mňágy a Vypsaný fixy se mi žádný český album tak nelíbilo.

  • No nevím (Petka, 15.10.2012 22:28) Reagovat

    Album jsem slyšela a je to jen to, co hráli Coldplay před 8 lety.
    Fakt si myslím, že je to podbízivé a prvoplánovité album.
    Mikrokosmos je jinde...

    • Re: No nevím (Jerry, 16.10.2012 18:57) Reagovat

      Teď by mě zajímalo co tím chceš říct ... jako, že Coldplay jsou teď lepší ? Protože to by byl dost smutný názor

      • Re: No nevím (Petr P., 17.10.2012 17:42) Reagovat

        Svatá pravda.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu