shop.musicserver.cz

Podzem 22/2001

Vydáno: 18.11.2001 09:34 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Další porce několika málo novinek z oblasti hudby mimo mainstream je pro vás nachystána. Dočtete se například o výročí skupiny Majerovy brzdové tabulky a agentury Alternative Music & Production, o tom, co vás čeká na přehlídce Malá Alternativa a další informace.

Podzem
© facebook interpreta
Vítejte u další porce hudby nekomerční a jiné Podzem. Venku začala běsnit zima a teplomilné typy jako já mají utrum. Ovšem na hudební scéně to žije - Vánoce se blíží a všechna vydavatelství chrlí jednu desku za druhou, a to včetně těch menších. A jedním z nich je i vydavatelství Česká hudba. Vy jste o něm ještě neslyšeli? To je ovšem docela chyba - podobné labely nevznikají každý den. Stejně tak jako jisté nejmenované rádio totiž chce pomoci české hudbě. Nebo to aspoň tvrdí. O tom, jak je v tom úspěšné, a především na jaké interprety se zaměřuje, můžete posoudit sami. Faktem je, že své tituly nabízí za hodně lidové ceny. Ale skutečnost, že cédéčka vlastně nejsou tak drahá a většinu běžné (=přemrštěné) ceny tvoří přirážka distributora, je všeobecně známá. Ale to už bych opakoval známou písničku. Takže v rámci zimy hezky papejte vitamíny a v rámci podpory české hudby dělejte, co uznáte za vhodné. Jak zpívala Monika Načeva - ...možnosti tu sou...

Tonda Kocábek

Majerovy brzdové tabulky slaví
V úterý 20. listopadu v pražském Paláci Akropolis oslaví originální čtveřice Majerovy brzdové tabulky již patnáct let své existence a zároveň i deset let činnosti v nezměněné personální sestavě Petr Linhart (kytara, mandolina, citery), Andrea Landovská (zpěv), Vít Kahle (saxofony, klarinet) a Antonín Bernard (cello, baskytara). Jako hosté se objeví jednak bývalí členové, ale především studioví hosté z natáčení zatím poslední desky "Ryba ryb", takže oproti běžným, víceméně akustickým vystoupením, se zde budou MBT prezentovat v rockové sestavě s bicími a elektrickou kytarou.

Jasná páka na CD, Hudba Praha na turné
Informace trochu s křížkem po pohřbu, ale lépe pozdě než vůbec. Firma Sony Music / Bonton vydala na dvoucédéčku kompletní (!) repertoár skupiny Jasná páka "Od začátku do konce". CD vychází k dvacátému výročí vzniku Jasné páky. Recenze se na MusicServeru brzo objeví, dopředu prozradím, že je to album velmi povedené a bilančně bohaté. Spolu s deskou se bude konat kratičké miniturné kapely Hudba Praha. Konkrétně tedy: 16.11. - Teplice (Velvet), 17.11. - České Budějovice (sokolský ostrov), 23.11. - Brno (Musilka), 24.11. - Zlín (Golem) a konečně křest zmiňovaného CD 6.12. - Praha (Akropolis). Máte tedy ojedinělou příležitost je zase vidět pohromadě - pak se zas všichni rozeběhnou do svých kapel: Michal Ambrož do Divokého srdce, Bohouš Zatloukal k Lubošovi Pospíšilovi, Láďa Zatloukal a Karel Malík do Echt!u a Ludvík Kandl do Plastic People. Jen jsem zvědavý jestli někdy dojde i na vydání dosud nevydaných nahrávek z období Hudby Praha - co si tak matně pamatuji, minimálně na dvojalbum jich určitě je...

Prokop vystoupí v Arše
Samotné koncertní vystoupení bývalého politika, průměrného moderátora a respektovaného zpěváka Michala Prokopa by sem asi vůbec nepatřilo, a to nejspíš ani v případě, který nastal, tj. že bude mít svůj jediný letošní koncert. Jenomže si na něj pozval takové hosty, že to trochu mění situaci. Koncert se uskuteční 22. listopadu v pražském Divadle Archa. Krom tradičních Prokopových spolupracovníků, kytaristy Luboše Andršta a houslisty Jana Hrubého, jako hosté vystoupí i Ida Kellarová a Romano Rat, také formace Zpocení potkani. Za tou se skrývají Bratři Tesaříkové, kteří se zde vracejí ke svým začátkům, takže neprodukuje reggae, ale soul, blues a gospely. Takže se dá čekat nevšední crossover žánrů a kultur. Večer bude rozdělen do dvou částí, v té první Prokop bude zpívat své nejznámější písně typu "Kolej Yesterday" a také skladby ze svého posledního alba "Odněkud někam", druhá část bude věnována anglicky zpívaným bluesovým a soulovým standardům.

Čínské písně na českém cédéčku
Jméno čínské zpěvačky Feng-Jün Song můžete znát z Pitínského opery "Marné tázání nebes", kterou momentálně uvádí Divadlo Archa. Aktuálně jí ovšem vychází na české značce Black Point album "Horská karavana", které obsahuje čínské a korejské lidové písně. Nejsou ovšem podány v tradičním duchu, ale v osobitém aranžmá skladatele soudobé vážné hudby Martina Smolky (spolupracoval třeba s Agon Orchestra). Vzniklo tak album, kde se vedle lidových prvků objevují i prvky ambientní hudby. Zakonzervovaná křehkost a krása.

Co nabídne Malá Alternativa?
O letošním ročníku festivalu Alternativa jsem se tu zmiňoval již minule, dnes se zastavím u její důležité součásti. Malá alternativa je dvoudenní přehlídka, na které se každý rok v rámci festivalu Alternativa představí to nejlepší, co se daný rok urodilo v mezích žánru na domácí scéně. Často je to ale pouhé "vystrčení růžků z ulity" v případě skupin, které existují již delší dobu. Z letos vybraných deseti finalistů se jich jednomu mému známému podařilo hned sedm najít na síti, takže se můžete dopředu informovat. Jsou to konkrétně brněnští elektronici CS zvuk, krnovský sólista Ladislav Buchta, temný vlašimský bandStrom stínu, superlativy ověnčený baskytarista Michal Ištoka instrumentální seskupení z Příbrami Vrch. Dále to bude se skupinami Květy a Čvachtavý lachtan, které mile překvapily v minulých letech, spřízněná brněnská formace Budoár staré dámy, pelhřimovští , strakonická dechová úderka Ausgerechnet a dvojice zkušených - severočeští Hanuman a českobrodští Ememwoodoopőka. Malá Alternativa letos proběhne 1. a 2. prosince, tak jako v minulých letech v pražském klubu Delta.

Terra Ignota více než desetiletá
Terra Ignota je pražská "untergruntová" skupina, jedna z těch mnoha, které nepříliš stojí o nadměrnou popularitu za cenu ústupků a raději si hrají hudbu, za kterou si stojí. Ze samotných počátků vydrželi v sestavě jen kytarista, zpěvák, a se svými více než dvěma metry nepřehlédnutelná postava Ota Klodner (předtím Bad Beef Hat) a klávesistka Dana Janovská (předtím N.I.C.). Již delší dobu jim sekundují bubeník Zdeněk Rampa (ex Původní Bureš, Mauzoleum, Vegetarian pork Fashion) a v poslední době i zpěvačka Ivana Müllerová a basista Petr Dvořák. Vidět je můžete třeba v pražském klubu Kain, kde často hrají - nejblíž 20.11. nebo 11.12.

Kapitán Kajman hledá bubeníka
Formace Kapitán Kajman již několik let obráží kluby a alternativněji laděné festivaly typu Litoměřický Kořen. Její tvorbu lze usadit někam na pomyslnou přímku, jejíž koncové body tvoří dechovka na jedné straně a punk na druhé. Patří i do volného sdružení Stejný ksichty, na jejichž stránkách se o nich můžete dozvědět více. Momentálně však naléhavě hledá bubeníka. Zájemci se mohou hlásit u kapelníka Michala Hrubého na telefonu 0605/589117

Malý festiválek v Lomnici
Přišla mi informace o minifestiválku, která mě zaujala. Jednak názvy kapel, a jednak i tím, že se jedná o mnohožánrovou směs, což je nutno podporovat. A taky je pravda, že tady vždycky rád tlumočím informace o akcích, které se konají i jinde než v Praze. Takže 30. listopadu v klubu AION v Lomnici nad Popelkou proběhne akce, kde zahrají brněnští Rhondian, kteří prý kloubí tvrdost a melodie, a říkají tomu "emotivní cybercore-metal", dále pražští punkeři M.H.D., nářez podobný skupinám Zeměžluč či N.V.Ú., a konečně jičínsko-liberecký spolek Dědečkova tažná zvěř, produkující industriální noisecore s mysliveckými popěvky. Kdo prý neviděl, neuvěří. No řekněte sami - nezní to lákavě?

Internetový obchod
Má vaše skupina album, ale musíte si ho prodávat sami na koncertech? Pak by vás mohl zajímat mail, který přišel na naši adresu:
Zdar, hudebníci.
Zakládám internetový obchod s hudebními nosiči, které prostě v "normálním českém obchodě" nekoupíš nebo se tam nevím z jakého důvodu nedostaly. Pokud máte zájem o prodej a propagaci vašich vlastních CD nosičů v tomto internetovém obchodu, příležitost tu je. Stačí zaslat informace o projektu, albu, fungující kontakt (e-mail) a obrázek obalu a hlavně cenu. O všech objednávkách budete informováni, tzn. že veškerý prodej budete mít pod kontrolou. Zařazení CD do obchodu je zdarma. Myslím si, že je to jedno z řešení, jak trapně neobcházet obchody ve vašem městě a okolí nebo vyhazovat tisíce za reklamu např. v Blesku :)) Podrobnější informace o fungování obchodu a smlouvu zašlu v případě zájmu.
Internetový obchod
Milan Jaroš
ICQ: 104434769
Mailujte sem
tel.:02/71731880

...a ještě tradiční třešnička na závěr
Dnešní pozvánka nebude výjimečně patřit koncertu, ale výstavě. Jedna z nejúspěšnějších domácích agentur Alternative Music & Production slaví pět let své činnosti. K této příležitosti proběhne výstava fotografií z posledních ročníků agenturou pořádaných festivalů Euroregiomusic v Mikulově a Euroregiofest v Horní Planné. Výstavu najdete v prostorách sdružení Unijazz (Jindřišská 5, Praha 1, vchod z pasáže) od 20.11. do 8.12., přičemž vernisáž proběhne 19.11. od 18:00

Nashledanou za čtrnáct dní.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jasná Páka a Hudba Praha oslaví v Lucerně nedožité sedmdesátiny Michala Ambrože (27.11.2023 14:19)
- Kultovní deska "Maelström" od Hudby Praha vychází po třiceti letech na vinylu (12.05.2023 18:41)
- Fotogalerie: Vyprodaná Lucerna vzdala hold Michalu Ambrožovi. Vystoupila Hudba Praha, Jasná páka a hosté (11.01.2023 11:38)
- Zemřel Michal Ambrož z kapel Jasná páka a Hudba Praha (31.10.2022 17:53)
- Video: Michal Ambrož (Jasná páka) ON AIR: Mejdany u nás byly dlouhý, Petr Kalandra u nás měl i pyžamo (18.05.2022 11:52)
- Fotogalerie: Jasná páka své čtyřicátiny oslavila, jak se patří (06.05.2022 10:59)
- Jasná páka oslaví čtyřicáté výročí svého vzniku v Divadle Archa (23.04.2022 16:48)
- Fotogalerie: Jasná Páka rozčeřila vody jinak statického druhého dne Čs. beat-festivalu (18.12.2018 10:52)
- Fotogalerie: Michal Ambrož společně s novou Hudbou Praha rozjařil Lucerna Music Bar (20.04.2017 10:14)
- Michal Ambrož představí v pražském Lucerna Music Baru naživo svůj "Srdeční příběh" (11.04.2017 10:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu