shop.musicserver.cz
Wabi Daněk - Wabi a Ďáblovo stádo

Ďáblovo stádo se řítí správným směrem, v cíli ale zatím není

Vydáno: 22.10.2012 16:37 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: Universal

Před vydáním alba "Wabi a Ďáblovo stádo" se jeho managementu podařilo skvěle nabudit posluchače. Na webu se postupně dávkovaly informace, čekala se podobná událost, jako když Johny Cash přišel se svými "American Recordings". Tak výjimečnou nahrávku se nakonec připravit nepovedlo, ale i tak stojí tato deska za poslech.

7/10

Wabi Daněk - Wabi a Ďáblovo stádo

Vydáno: 24.9.2012
Celkový čas: 50:19

Skladby: Samota, Blízko little Big Hornu, Laredo (host: Radůza), Až ztichnou bílé skály, Mrtvej vlak, A slunce pálí jen, Kdo mi zatlačí oči, Ďáblovo stádo, Hejno vran (host: Radůza), Dawson, Hudsonske šífy, Casey Jones, Bonus track: Tvůj bílý šátek (host A.Langerová)

Vydavatel: Universal

Tramping, vandráctví, spaní pod širákem. Usárna, tele, celty, kanady, ešusy. Seton, Baden-Powell, Svojsík, Foglar, Zapletal. To vše neodmyslitelně patří k české mentalitě již léta. Za tu dobu u nás zlidověla řada převzatých i původních trampských písniček. Třináct jich teď vybral a upravil David Landštof. Dal dohromady bandu lidí, jež si začala říkat "Ďáblovo stádo", pro projekt získal legendárního zpěváka Wabiho Daňka. A v létě tohoto roku odjeli všichni do srubu v Orlických horách, kde desku nahráli.

Trampské písničky bývají většinou epické příběhy s původem v konkrétních historických událostech. Přesně ty si pro své první album Ďáblovo stádo vybralo, zároveň se soustředilo pouze na příběhy tragické. Shodou okolností pak byly zvoleny ty nejklasičtější kousky z české klasiky. Písničky, jejichž většinu musí snad každý alespoň lehce poučený posluchač znát. To je na jednu stranu výhodné. Posluchač si rád znovu připomene své oblíbené kousky. Háček ale může být v současné úpravě. Tu nemusí každý snadno, zvlášť když zná dokonale původní verzi, přijmout.

V tomto směru dokázalo Ďáblovo stádo spojení původního ducha skladby s novým soundem bravurně. Velmi citlivě. Z písniček nezmizela jejich dávná duše a dnešní muzikantské úpravy nijak dramaticky neovlivnily to, co se desetiletí hraje u ohňů a předává z generace na generaci. Zároveň ale nebylo naplněno to, co si projekt předsevzal. Pokud na svém webu v úvodu jeho autoři tvrdí, že "Ďáblovo stádo tak protentokrát uchopilo jedinečný český fenomén, tramping a pojalo ho po svém. Současně, syrově, naturálně.", očekávali byste mnohem dramatičtější, syrovější a naturálnější pojetí celé desky.

Ďablovo stádo je spolek skvělých muzikantů i zpěváků. Písničky fungují a celá deska se poslouchá velmi dobře. V čem je tedy problém? Se skladbami se nepracovalo tak, abyste si z nich sedli na zadek. Aby se objevila zásadnější nová překvapivá rovina. Možná se málo tlačilo na pilu (škoda, že je tu Wabi Daněk tak hodně civilní). Možná tu byl strach a přehnaná úcta k tradičním klenotům naší trampské hudby, což svazovalo ruce větším experimentům. Nebo jinak. David Landštof sice žádnou z písniček neznásilnil, u většiny z nich se ale nedostal dál než k pettingu.

Ledacos ale i tak vyšlo moc dobře. "Hudsonské šífy" dostaly novou dávku napětí, a i když by se nabízelo skladbu zrychlit, více hrotit a přidávat na intenzitě, dramatické nálady se tu dosáhlo pravým opakem. A funguje to. Nejvíc se ale povedla bonusová písnička "Tvůj bílý šátek". Aneta Langerová v ní dokazuje, jak moc dobrá je zpěvačka. A právě v tomto jediném případě si z písničky na tomto albu na zadek sednete. Ostatně i další hostující zpěvačce Radůze se daří dostat se dál, než v mnoha případech Daňkovi.

"Wabi a Ďáblovo stádo" není vůbec špatná deska. Funguje, dobře se poslouchá a není tam místa, kde by se šláplo vedle. Možná by ale dopadla lépe, kdyby se namísto jednoho hlavního (a tradičního) zpěváka oslovily podobné pěvecké osobnosti (a méně tradiční), jako je právě Aneta Langerová. Nebo kdyby měl producent větší chuť a odvahu k experimentování, k nacházení větších kontrastů a otevírání nových, skrytých komnat, které jistě ještě v mnohých skladbách zůstaly.

NÁZORY
  • Nic moc (Martin, 22.10.2012 18:40) Reagovat

    Podle mě to tam spíš Langerka zkazila...čekal sem, že tam bude zpívat i Wabi, ale oni jí to nechali celý, škoda, už neví kam by se vetřela...

    • Re: Nic moc (Zuzka, 23.10.2012 14:26) Reagovat

      Tak ona se hlavně nikam nevtírala, Byla oslovena producentem. Každý má svůj názor a každému se líbí něco jiného. Mně se ta její verze naopak velmi líbí a desku určitě nezkazila.

      • Re: Nic moc (Martin.K, 23.10.2012 16:10) Reagovat

        Přesně! Navíc Aneta tu píseň pojala po svém, v modernějším hávu a jak sám píše autor recenze, tak se jen potvrdilo, jaká Aneta je výborná zpěvačka! Opět změnila barvu svého hlasu a dokázala do té písně dá svůj příběh! To opravdu umí jen Aneta Langerová

        • Re: Nic moc (Katka, 23.10.2012 16:41) Reagovat

          Prej v modernějším hávu, jakej příběh tam dala, to by mě zajímalo.
          Těším se, jak vám letos propadne ve slavíku a konečně vyletí z top 6 a zapadne v zapomnění, jako ostatní finalisti superstar,faktorů a kdovíčeho ještě.

          • Re: Nic moc (Pepa, 23.10.2012 16:46) Reagovat

            Taky bych k tomu napsal svoje, ale někdo takový jako je Aneta Langerová mi za komentář ani nestojí.....Není to nic jiného než lhářka, která pořád maže svým fanouškům (těm pár co jí ještě zbyli) med kolem pusy, a slibuje a slibuje a slibuje. O nové tvrobě však jen mluví, ale ve skutečnosti je v nedohlednu. Nejvěrnější fandy okolo sebe odehnala, a jestli si myslí že jí spasí těch pár důchodců, co navětívilo její poslední turné, tak tedy hodně štěstí :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers (22.01.2024 10:08)
- Rozhovory: Radůza - Život není pohádka. Nemám žádný ambice, prostě se jen bavím (17.11.2023 08:30)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu