shop.musicserver.cz
Karel Plíhal - Vzduchoprázdniny

Dívat se na sebe zvenčí se vyplatí

Vydáno: 10.10.2012 11:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Jsou desky, které jejich autoři nehodlají uspěchat, před svým vznikem musí projít dlouhým prenatálním obdobím. A tak, podobně jako v případě předchozího studiového alba Karla Plíhala "Nebe počká", jsme si na "Vzduchoprázdniny" museli nějaký ten pátek počkat. Ale opravdu to stálo za to.

9/10

Karel Plíhal - Vzduchoprázdniny

Vydáno: 24.9.2012
Celkový čas: 46:56

Skladby: Vzduchoprázdniny, Každé ráno, Lázeňská, Jednou prý, Notýsek, Temná skrytá hmota, Prase, Velbloud, Ticho, Kuře, Burani z Anglie, Slon, Na kutě, Můj vesmír, Na kolech, O mracích a tak, Generační výpověď, Kopeček, Nezestárlas, Napadl sníh, Motýl Povaleč, V antikvariátu

Vydavatel: Inspiracek

Karel Plíhal je jednou z nejbezpečnějších sázek na jistotu. Všechny jeho nahrávky byly vždy fantastické. Jediným negativem tak zůstává fakt, že s nimi tento vtipný a málomluvný introvert šetří jak se šafránem. A tak, zatímco Plíhalovi kolegové jako Jarek Nohavica mají na svém kontě desek už moře, u Plíhala je to jen jezírko. Zato ale průzračně čisté, nachází se v kouzelné pohádkové krajině a v jeho okolí se nevyskytují žádné rušivé elementy. A ty potvory, které se kolem pohybují, modrý králíci nebo aktuálně burani z Anglie či Kvasimodo na velbloudu, v něm harmonicky splývají.

Podobně jako na předchozích albech si Plíhal libuje v libozvučnosti jazyka. Svými básnickými obraty hledá a úspěšně nachází takové vzájemné polohy slov, že vznikají zajímavé obrazy s druhými a dalšími plány. Maluje z nich nová souhvězdí a zároveň nechává dostatečný prostor i pro posluchačovu fantazii, imaginaci. Dovolí mu najít si ve Velké medvědici svůj Velký vůz. A je jedno, zda jde o písně milostné, nebo veselé. Funguje to u všech do jedné. Příkladem může být "Kuře" s textem: "Z nebe padá jasný bolid, splní všechna tajná přání, v párech sedí starší páni, snící o polibcích lolit."

Na "Vzduchoprázdninách" najdete písně, které Karel Plíhal většinou již nějakou dobu testoval na svých koncertech. Svou studiovou podobu našla i "Napadl sníh", před více než deseti lety použitá pro vánoční reklamu České spořitelny a od té doby (nepočítáme-li live nahrávku) nevydaná. A právě díky kontinuitě vzniku skladeb tu jsou i přirozené inspirace v jeho předchozí tvorbě. A tak to například někdy vypadá, jako kdyby na nás co nevidět mělo počkat nebe. A právě tato inspirace Kainarem a jazzem, který miloval, je možná jednou z charakteristik této desky.

Dalším znakem je milostná poezie, kterou je album prorostlé skrz naskrz. Plíhal umí lásku zabalit do mnoha příběhů, popsat ji v nejrůznějších podobenstvích. Když zpívá: "Jsem slon a ty jsi porcelán a život se mnou je pech. Co můžu, vždycky podělám a hledám tě v těch střepech. A nosím si tě po kapsách, bejt Nezval, dodám ještě: jako by mi okap sáh za límec prsty deště," je to poetické, něžné i srozumitelné.

Plíhal je detailista, nic nenechává náhodě. Každé slovo jako by bylo pečlivě hledáno, každá nota má svůj smysl, podobně, jako třeba v tvorbě Leonarda Cohena. Přesto zní výsledná písnička přirozeně a lehce. Když potřebuje zpívat slova "už jdou burani z Anglie", složí si k nim jakoby anglickou lidovou hudbu. Jindy zas o sobě řekne možná více, než by sám chtěl, třeba když v titulní skladbě zpívá: "Dívám se na sebe z venčí. Jsem v čínským znamení pes a z toho pramení, že někde je pán, co mě venčí."

"Vzduchoprázdniny" jsou další výbornou a typickou deskou Karla Plíhala. Tento Olomoučan je pořád sám sebou a pořád má co říct. Svým typickým, upřímným, jakoby lehce zakřiknutým projevem. Písní i slovem, vesele i vážněji. I když jsou intervaly mezi jeho deskami docela dlouhé, asi nebude problém si album užívat až do vydání toho následujícího.

NÁZORY
  • ... (paulie z malého města, 10.10.2012 11:31) Reagovat

    Málem by mi ušlo, že Karel vydal nové album, díky za recenzi! A mimochodem, bolid je s "d". ;-)

    • Re: ... (Honza Průša, 13.10.2012 00:27) Reagovat

      Díky za ten bolid, už je to opraveno.

  • Plně souhlasím, (Fomas, 10.10.2012 12:05) Reagovat

    je jen málo interpretů, kteří dokáží plynule navázat na své staré (pro mě velmi osobní) desky tak, aby to znovu fungovalo jako tenkrát. Tady to tak od začátku je. Mám z toho obrovskou radost.

    • Re: Plně souhlasím, (pepik, 12.10.2012 05:46) Reagovat

      no ja bych se dokonce nebal rici, ze jediny....

  • Distribuce (paulie z malého města, 10.10.2012 21:27) Reagovat

    Vidím, že album vyšlo toliko na CD, pane Plíhale, nepotěšil jste mě, ani já vás nepotěším, Vaše CD si nekoupím. :-( CD přehrávač mám pokažený a koupit si album online na mp3 je pro mě mnohem pohodlnější a zabere to sotva 10 sekund. Když chci mít fyzický nosič, beru LP.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 10: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Show My Leonard Cohen připomene nejslavnější skladby známého hudebníka (03.02.2023 10:14)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Prosté obrazy v klipu "Puppets" vzdávají poctu Leonardu Cohenovi (23.11.2021 15:30)
- Naživo: Rap, reggae a hlavně písničky. Jaromír Nohavica okouzlil Festivalpark v Hradci Králové (03.09.2021 21:59)
- Fotogalerie: Jaromír Nohavica hrál v Hradci Králové básnicky, ale i s humorem (03.09.2021 21:24)
- Koncertní Léto v parku ve Festivalparku v Hradci Králové pokračuje až do září, přijede Nohavica i kapela Jelen (31.07.2021 08:31)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu