shop.musicserver.cz
Retromakrorecenze "Bad" Michaela Jacksona

Retromakrorecenze "Bad" Michaela Jacksona

Vydáno: 19.09.2012 08:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Jedno z nejhitovějších alb Michaela Jacksona slaví právě v těchto dnech pětadvacet let od vydání, což je dost dobrá příležitost zavzpomínat vypuštěním jeho speciální reedice. Na musicserveru ale vůbec rádi vzpomínáme, a tak jsme přetřásli jeho verzi původní. Počtěte si...

Michael Jackson - Bad
© facebook interpreta
V kalendáři bylo datum 31. srpna 1987, když do obchodů vtrhl Zlý Michael Jackson. Pět let po vydání "Thrilleru" byla jeho pozice doslova na kamenných základech, které prodeje alba "Bad" a jednotlivých singlů z něj ještě víc zpevnily, a to i přesto, že žádný z plánovaných duetů s Arethou Franklin, Whitney Houston nebo Barbrou Streisand se nakonec neuskutečnil. "Dirty Diana", "Man In The Mirror", "Smooth Criminal" nebo titulní song je evidentně plně nahradily. Pětadvacáté výročí emise této kolekce připomíná v polovině září vydaná reedice nazvaná jednoduše "Bad 25", v redakci jsme však zavzpomínali, co pro nás znamenalo album ve své tehdejší podobě, ve své tehdejší době.


Honza Balušek - Skvělé nadechnutí před nejlepší deskou
Vztah ke zpěvákovi: Mé dětství patřilo několika rozdílným umělcům, jejichž hudbu jsem bezmezně obdivoval. Metalliku, Guns N' Roses a Pet Shop Boys doplňoval právě Michael Jackson.

Všichni sice tvrdí, že nejlepší Michaelovou deskou je "Thriller", ale to jen proto, že je nejprodávanější. Pro mě byla vždy bezkonkurenčně nejpovedenější nahrávkou "Dangerous", kde dosáhl uměleckého vrcholu, hned v závěsu s právě reedovaným albem "Bad". Stačí se podívat na tracklist a až na výjimky vidím jen superhit vedle megahitu. Většina ze skladeb i dnes zní moderně a současně(!), mou nejzamilovanější je pak asi rocková "Dirty Diana". Když v klipu kytarové sólo vygraduje do tiché pasáže a Michael z tance padne na kolena do kuželu světel, mrazí mě ještě dnes. Videa byla vůbec samostatnou kapitolou, snad naposledy ve své kariéře v nich v tomto období dokázal vypadat jako obyčejný sympatický kluk, hlavně v dlouhé verzi klipu k titulní skladbě. Může nás jen mrzet, co se z něj zásluhou médií i jeho samého ke konci života stalo, desky jako "Bad" s námi ale zůstaly, aby dokázaly, že Michael Jackson byl opravdu jen jeden.

Dan Hájek - Muž s maskou věčného dítěte
Vztah ke zpěvákovi: "Man In The Mirror" je navždy mým osobním favoritem a Michael je pro mě králem.

"Bad" bylo dotaženějším "Thrillerem" a poslední štací jeho spolupráce s Quincym Jonesem. Pokud "Thriller" byl kompromisem desky pro všechny s velkými hity, tak "Bad" je pokračováním v podobném duchu, jen forma dostala ucelenější, vybroušené hrany (pilování zabralo skoro pět let). Devět singlů pak hovořilo za vše (paradoxně zbývající dvě celosvětově nevydané, "Speed Demon" a "Just Good Friends", byly nejslabšími články) a bylo dokonalým obrazem jeho vnitřních rozporů, pohybujícím se mezi křehkou romancí ("I Just Can't Stop Loving You") a určitou paranoií vnímání reality na opačném konci (titulní song nebo vygradovaná "Dirty Diana"). "Bad" ale přineslo pevné základy budoucí skladatelské jistoty a jasně rozpoznatelných rysů tvorby Michaela Jacksona. Do této kategorie nesmazatelně zapadá rytmická variace s bluesovými harmoniemi "The Way You Make Me Feel" a skvostná "Man In The Mirror", plná osobních poselství a dojemnosti gospelu. "Bad" ale také bylo hybnou mašinérií, která na maximum vygradovala onu jacksonovskou mánii na všech možných frontách. Osobně mám k tomuto albu mnohem blíže než právě k legendárnímu "Thrilleru".

Jaromír Koc - Byl zlý, zlý… tak strašně zlý
Vztah ke zpěvákovi: Moc jsem ho do doby vydání "Bad" nevnímal, ale divil jsem se, že ve všech německých Bravičkách a Popcornech o něm pořád píšou…

Michael Jackson - Bad - 25th Anniversary
© facebook interpreta
Pamatuju si to jako dnes. Vrátil jsem se po sedmi týdnech strávených v lázních v Luhačovicích domů a na posteli ležela černá deska Michaela Jacksona "Bad". Známá z Vídně mi prý přivezla to, co se u sousedů v Rakousku prodává nejvíc. S malým zklamáním (že jsem nedostal novou desku Samanthy Fox) jsem album rozbalil a přiložil jehlu. Byla to láska na první poslech! Samotná píseň "Bad" mě sice moc nebavila, ale "The Way You Make Me Feel" jsem si dal snad pětkrát po sobě, stejně tak i "Speed Demon", "Man In The Mirror" nebo "Smooth Criminal". Bedny jely na maximum a celý panelák hooodně duněl, ale klepání sousedů na topení bylo to poslední, co jsem v ten okamžik řešil. Nedokázal jsem pochopit, že z tak starého gramce může jít tak krásně čistý a plný zvuk. Prostě velké prozření. Na desce byly i texty, které jsem se hned učil nazpaměť, ve slovníku hledal neznáma slovíčka a vinyl před každým uložením zpět do obalu otřel žlutým hadříkem. I po 25 letech jsem přesvědčen, že jde o to nejlepší, co Michael Jackson kdy natočil, a dotyčné známé z celého srdce děkuji za seznámení s Králem popu.

Jan Trávníček - Prostě "Bad"
Vztah ke zpěvákovi: Ze všech zemřelých umělců mě jeho smrt mrzí nejvíc a do konce života mě bude štvát, že jsem ho naživo nikdy neviděl. Tím spíš, když jediné přiblížení k němu už může být jen přes tyto kanály.

"Bad", "Dirty Diana", "Smooth Criminal", "The Way You Make Me Feel" nebo pro mě osobně nejlepší "Man In The Mirror"... Taky vám před očima naskakují propracované a nezapomenutelné videoklipy spolu s ikonickými tanečními pohyby hlavního protagonisty? A to jsem vyjmenoval sotva polovinu z hity nabitého alba. Zdá se až neuvěřitelné, že před dlouhými pětadvaceti lety byla pozice Michaela Jacksona tak silná, že si mohl dovolit vydat deset singlů z jedné řadovky. Uznejte sami, kdo to dneska má? A co víc, kdo se může pochlubit tím, že se všechny skladby staly takřka nesmrtelnými? Možná namítnete, že podobného úspěchu se dočkala Katy Perry, David Guetta nebo Nelly Furtado, ale myslíte si, že se jejich hity budou hrát i za 30 let? Já ne. Zpátky k Jackovi. Můžeme samozřejmě do nekonečna diskutovat, jestli je lepší album "Bad", "Thriller", nebo třeba "HIStory: Past, Present And Future, Book I", ale u osobnosti, jakou Michael byl, to považuji za bezpředmětné. Nezáleží na tom, kterou jeho píseň nebo desku si pustíte. Vždy bude o třídu výš než konkurence.

Tereza Vavroušková - Jak mě Michael málem naštval
Vztah ke zpěvákovi: Nejvíc mě bavil někde mezi nultou a třistapadestátou plastikou.

Ano, Michael Jackson měl u mě málem vroubek. Nechybělo totiž málo a na albu by se vůbec neobjevil song "Smooth Criminal". Naštěstí Michael producenta Quincyho Jonese přemluvil, aby jej na desku zařadil. A z původního outsidera se tak stal jeden z největších hitů Jacksonovy kariéry a následně můj nejoblíbenější Em Džejův kousek. Deska"Bad" tvoří spolu s "Thrillerem" zásadní alba nejen Jacksonovy kariéry, ale celé hudební historie. Právě díky nim si mohl říkat King Of Pop a právě díky nim se z něj stala legenda. Velkou zásluhu na jeho úspěchu měla i titulní píseň "Bad", kde MJ vyměnil thrillerovskou červenou koženou bundu za černou, natočil skvělý klip, a nesmazatelně se tak zapsal do paměti několika generací. Nicméně, o několik let později mě Michael naštval opravdu, a to po zjištění, že měl titulní hit původně natočit se samotným Princem. Ale jak se říká, moc kohoutů na jednom smetišti...


Album: Michael Jackson - Bad
Celkový čas: 48:05
Skladby: Bad, The Way You Make Me Feel, Speed Demon, Liberian Girl, Just Good Friends, Another Part Of Me, Man In The Mirror, I Just Can't Stop Loving You, Dirty Diana, Smooth Criminal, Leave Me Alone

NÁZORY
  • Pro Honzu Baluška (Jan, 19.09.2012 08:51) Reagovat

    Co to je za výraz "reedovaný"? Snad reeditovaný, ne?

    • Re: Pro Honzu Baluška (jarecek, 19.09.2012 10:27) Reagovat

      s reedovanym je hrozny uplne, s reeditovanym tak napul. odvozovat v tomto pripade pridavne jmeno od podstatneho reedice je naprosto krkolomny. kdyz uz, vhodnejsi by bylo odvozeni od slovesa (v tomto pripade re-release, tzn. s re-releasnutym nebo znovu vydanym). ale nejlepsi by asi bylo v tomto pripade vynechat pridavne jmeno uplne a nebo to alespon opsat vetou vedlejsi.

      • Re: Pro Honzu Baluška (Honza Balušek, 19.09.2012 10:34) Reagovat

        Pro mě je slovo "reedovaný" úplně normální, mnohokrát jsem se s ním setkal. Každopádně ještě před vydáním jsme ho s korektorem probírali a shodli se na tom, že je v pořádku a existující. "Re-releasnutý" mi přijde jako mnohem větší patvar :). Ale lepší češtinářský koutek než něco jiného :).

        • Re: Pro Honzu Baluška (jarecek, 19.09.2012 13:18) Reagovat

          ja bych taky re-releasnuty v clanku nepouzil. obecne nic proti neologismum nemam. zvlast tech, ktere se rekrutuj z cizich slov. takova je holt dynamika jazyka v soucasnem globalizovanem svete pohanenem anglickym internetem. ale reedovany urcite uplne normalni slovo neni. kdyz budu hodne kompromisni, reknu, ze je to patvar zrovna jako ten re-releasnuty.

  • Přesně tak (Martin, 19.09.2012 19:15) Reagovat

    Michael byl legenda, opravdový King of Pop a když jsem tohle před nějakou dobou slyšel v jedné "písničce" od Rytmuse že on je King of Pop, málem jsem vrhnul. Jinak z tohohle alba se mi nejvíce líbí ne tak provařená, leč překrásná I Just Can´t Stop Loving You, kterou jsem svého času hodně prožíval a mrzí mě, že zrovna na tuhle skladbu jsem nenašel žádný videoklip. Ale i další písně jsou úžasné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)
- Johnny Depp produkuje muzikál o Michaelu Jacksonovi z pohledu jeho flitrové rukavice (03.12.2019 17:42)
- Publicistika: 5 (+ 2) koncertních filmů na Netflixu s českými titulky (27.11.2019 14:00)
- Michael Jackson se posmrtně dočká filmu i broadwayského muzikálu (25.11.2019 18:41)
- Michael Jackson je opět nejvíce vydělávající mrtvou celebritou (04.11.2019 18:51)
- Makrorecenze: Makrorecenze filmu "Leaving Neverland" Dana Reeda (19.03.2019 08:00)
- Michael Jackson kvůli dokumentu "Leaving Neverland" přestává znít z rádií. "Klid," vyzývá jeho dcera Paris (12.03.2019 16:44)
- Na nedožité šedesátiny Michaela Jacksona vzpomenuli Janet Jackson i Mark Ronson (02.09.2018 11:08)
- Publicistika: Michael Jackson: perfekcionista i citlivka v jednom by se dožil šedesáti let (29.08.2018 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu