shop.musicserver.cz
Grizzly Bear - Shields

Další triumf medvěda z Brooklynu

Vydáno: 17.09.2012 09:42 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Brooklyn je bezesporu místem, kde vznikala a stále vzniká zajímavá hudba. Jednou z nejzajímavějších kapel, kterou tahle newyorská čtvrť může v současnosti nabídnout, jsou Grizzly Bear. Kritikou oslavovaná čtyřka právě nyní vydává své čtvrté album "Shields" a opět je to událost.

9/10

Grizzly Bear - Shields

Vydáno: 17.9.2012
Celkový čas: 48:07

Skladby: Sleeping Ute, Speak In Rounds, Adelma, Yet Again, The Hunt, A Simple Answer, What's Wrong, gun-shy, Half Gate, Sun In Your Eyes

Vydavatel: Warp Records

Scénu tzv. alternativního mainstreamu už nějakou dobu zaplavují různé kapely a hudebníci, které si dávají do svého názvu medvěda. A řekněme si to na rovinu, člověku, který scénu podrobně nesleduje, se to snadno může začít plést. Pokud si některý z těchto medvědů zaslouží vaši pozornost, je to Grizzly Bear z Brooklynu. Už proto, že v rámci indierockové scény patří tahle kapela k absolutní špičce.

Možná to zní dost velkohubě, jenže pokud jste přišli do styku s předchozími deskami "Yellow House" a "Veckatimest", musíte mi dát za pravdu, že tahle partička s každým albem roste. Navíc oba zmíněné tituly se řadí mezi to nejlepší z naughties. A nesmím zapomenout zmínit debutovou nahrávku "Horn Of Plenty". Tenhle sólový lo-fi pokus zakládajícího člena Edwarda Drosteho sice zůstává dost ve stínu, ale byl důležitým stavebním kamene a otevřel cestu, která formaci dovedla k nejnovější "Shields", o níž bude nyní řeč.

Je to už více než tři a půl roku, co nám Grizzly Bear představil "Veckatimest" - svěží hudební klenot, díky němuž se dostali do širšího podvědomí. Během své nepřítomnosti samostatně pracovali na vlastních projektech a rozhodně nelze říci, že by zaháleli. Každopádně, přes nespornou zajímavost, tyto výtvory byly pouhým odvarem toho, co dokáže tahle čtyřka, když pracuje společně. Ta to tentokrát neměla vůbec lehké, protože album "Shields" nevznikalo jednoduše (čemuž se vzhledem k ohlasům na "Veckatimest" nelze ani divit). První nahrávací frekvence dopadly neúspěšně a kapela zahodila materiál, který by vystačil na celou desku. Konečný výsledek pak ale stojí za to.

Největším posunem oproti předchozí tvorbě je větší míra sebejistoty, rozpoznatelná hned od prvních tónů "Sleeping Ute". Minimalismus, s nímž pánové dokázali vždy krásně pracovat, sice zůstal částečně zachován (viz závěrečná balada "Sun in Your Eyes"), ale větší důraz je tentokrát kladen na dynamiku. Když napíšu, že uslyšíte hlasitější kytary, nepředstavujte si pod tím žádný nářez. Převažuje melancholie a hlavně dramatičnost - tahle vlastnost vůbec nejlépe vystihuje náladu celé nahrávky.

A tak zatímco "Sleeping Ute" ukazuje muzikanty v mnohem naštvanější poloze, než jsme zvyklí, skladba "What's Wrong" je plná komplikovaných dechových nástrojů, vokálních harmonií a smyčcových meziher. Ono to sice chvíli trvá, ale po pár posleších se v tom posluchač lehce zorientuje. O "Yet Again" a "Simple Answer" pak můžeme hovořit jako o nejchytlavějších místech, s tím, že prvně jmenovaná je obdařena nádhernými harmoniemi, které jsou u Grizzly Bear důležitým prvkem. A nakonec je tady již zmíněná "Sun In Your Eyes", epické vyvrcholení a nádherné zakončení.

Spousta hudebníků se po přičichnutí k úspěchu nechá snadno unést a začne se otevírat širšímu publiku. Ne tak Grizzly Bear. Ti se spíš snaží utéct. Nechtějí se zbavit schopnosti toulat se v psychedelických vodách a skládat na první poslech složité skladby. Je to celkem přirozená obrana, vzhledem k tomu, že do jejich fanouškovské základny přibyli posluchači, které byste si normálně s podobnou hudbou nespojili (když v roce 2010 hráli na festivalu Coachella, jejich vystoupení nadšeně sledovali Jay-Z s Beyoncé). A právě díky tomu je "Shields" jedna z nejzajímavějších nahrávek tohoto roku a Grizzly Bear s ní míří k výšinám. Přejme jim to.

NÁZORY
  • Vyrazna stopa tohoto roku (Danny, 17.09.2012 12:32) Reagovat

    Grizzly Bear rostou. A to v dobe, kdy se nemuzu ubranit dojmu, ze muzika se zacyklila a krouzi si v nejakem zvlastnim kruhu bez zasadnich napadu stale nize a nize.
    Pro me osobne, je letosni rok o malo lepsi nez ten lonsky, ktery snad byl tim dnovym. Tohle album me presvedcuje o tom, ze by byt mohl. Doufejme.
    Takze diky Fiono Apple, Alt-J a kluci z Grizzly. Je co poslouchat :)

    Danny

    • Re: Vyrazna stopa tohoto roku (Macko, 19.09.2012 19:21) Reagovat

      Nezbývá než souhlasit (asi mé Top 3 alba tohoto roku).. ale myslím se toho událo tento rok celkem dost, Polica, Beach House, Frank Ocean a poslední EP The Antlers je něco úžasného .)

  • skvělé (tomes, 30.09.2012 14:05) Reagovat

    Skvělé album! zasloužená devítka, poslední song Sun in your eyes je skvost. Grizláči by spolu s Animal collective mohli vydávat desku každý rok:)

  • :)) (jarecek, 09.10.2012 13:33) Reagovat

    shields - 4+ komentare, the 2nd law - 95+ komentaru, lonerism - muzu jen doufat, ze vyjde recenze .. a kdyby byla opet od jakuba, bylo by to opravdu vtipny .. prekomentovani ultrapopovi muse oramovani dvema soucasnymi rockovymi klenoty s minimem pozornosti .. proste perly svinim :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Pražská premiéra Grizzly Bear v obrazech (14.08.2018 16:28)
- Kapela Grizzly Bear konečně míří i do Prahy. V Roxy představí své nové album (07.12.2017 18:02)
- Nové desky 33/2017 (21.08.2017 06:00)
- Video: Grizzly Bear - Gun-Shy (04.02.2013 17:46)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních alb roku 2012 (30-21) (04.02.2013 16:35)
- Video: Grizzly Bear - Yet Again (08.10.2012 18:56)
- Pink v USA porazila Kanyeho partu, Psy míří k prvenství (27.09.2012 18:47)
- Chris Taylor z Grizzly Bear vydá sólovku (22.06.2011 13:04)
- Publicistika: Videotermix: Lukáš Rychtařík z Championship Music (27.03.2010 05:00)
- Video: Grizzly Bear - Ready, Able (25.11.2009 09:27)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu