shop.musicserver.cz

Nic než láska

Vydáno: 19.09.2012 16:30 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Jubilejní dvacátá řadová deska téměř šedesátiletého bluesmana Roberta Craye je na světě. Jmenuje se "Nothing But Love" a přináší deset skladeb. Svěží vítr do mistrovy tvorby přináší osvědčený producent Kevin Shirley, který dříve spolupracoval třeba s Aerosmith či The Black Crowes.

9/10

Robert Cray Band - Nothing But Love

Vydáno: 30.07.2012
Celkový čas: 54:21

Skladby: (Won't Be) Coming Home, Worry, I'll Always Remember You, Side Dish, A Memo, Blues Get Off My Shoulder, Fix This, I'm Done Cryin', Great Big Old House, Sadder Days, You Belong To Me (Bonus Track)

Vydavatel: Mystic Production

S novými bluesovými nahrávkami to má recenzent těžké. Jsou v podstatě stejné jako desítky jiných a nepřináší většinou nic nového. Jenže! Od blues se také nečekají žádné novátorské postupy ani notná dávka progrese. Od bluesového alba se čeká, že při jejím poslechu uroníte slzu, rozesměje vás, ale nenechá vás chladnými. Blues se poslouchá srdcem, ne hlavou, s tím je nutné k němu přistupovat. Naprosto zásadní je tedy pocit, který k vám umělec skrze nahrávku pošle. A zda vůbec nějaký vyvolá. Robertu Crayovi se to v minulosti povedlo již několikrát. Je ovšem otázkou, zda se mu to povedlo i na podvacáté.

Vydat dvacet nahrávek, za kterými si bude interpret stát, je obdivuhodný výkon. Za jeho přibližně pětatřicetiletou kariéru se snadnými počty dopočítáte, že Cray vydával více jak jedno album za dva roky. To je velmi slušný výkon. Kvalita však nikdy výrazně neklesala a Cray si vybudoval status předního amerického bluesmana, co nevidět legendy žánru. "Nothin But Love" je tedy velmi očekávaným dílem.

Novinka se nese v duchu tradičního blues a soulu, jehož téměř dokonalou kombinací se mistr na začátku osmdesátých let proslavil. Tento rodák z Columbusu své tamní kořeny nezapře, a i když inspiraci hledal u B.B. Kinga či Jimiho Hendrixe, která je taktéž patrná, stále je cítit spíše chicagskou scénu pod vlajkou Howlin' Wolfa, Muddyho Waterse, Bo Diddleyho, nejvíce pak je znát škola Buddyho Guye, ke kterému má stylově velmi blízko. "Nothin But Love" není odlišná od minulých řadovek, ale oproti posledním albům působí neuvěřitelně kompaktně a je vyzbrojena obrovskou vnitřní silou, přesně tak jak to bývalo u nahrávek starých bluesmanů.

Robert Cray má krásný sytý hlas, který vás odzbrojí hned v úvodní "Won't Be Coming Home" a v kombinaci skvělého doprovodného bandu jde o překrásný kousek. Vrcholů má deska hned několik. Největším kouzlem disponují právě úvodní dvojice "Won't Be Coming Home" a "Worry". Mým osobním favoritem je však úžasně procítěná "Blues Get Off My Shoulder" s neodolatelnou kytarou a překrásným textem. Je to jedna z nejlepších žánrových věcí, jakou jsem kdy slyšel.

Někdy však Cray přece jen mírně uhne od svého tradičního blues/soulu a zamíří až k vodám jazzu, viz skladba "I'll Always Remember You" s typickými jazzovými postupy a zřejmým feelingem. A i na tomhle bojišti se cítí ve své kůži a skladba šlape, jak má. Vyzdvihnout musím ještě baladu "I'm Done Cryin'", která svou hloubkou a krásným kytarovým sólem musí potěšit každou, byť jen lehce bluesově smýšlející duši. Robert Cray Band překvapil vyrovnanou, silnou nahrávkou, která v rámci diskografie okupuje nejvyšší příčky. Blues je jako víno, čím starší umělec, tím lepší hudbu produkuje. Asi na tom něco pravdy je, když B.B. King kdysi prohlásil, že ke kvalitnímu blues vede cesta lemovaná zkušenostmi, dobrými i špatnými, a ty je třeba léty získávat.

Pokud si chcete tuto úžasnou hudbu poslechnout naživo, máte jedinečnou šanci, neboť Robert Cray 8. října navštíví pražský Lucerna Music Bar a představí zde nejen staré fláky, ale i písně z této povedené novinky.

NÁZORY
  • Fajn recenze (Denuna, 20.09.2012 18:54) Reagovat

    Album je opravdu parádní a nemá slabé místo. Těší mě, že na musicserveru poslední dobou dostávají vysoká hodnocení i záležitosti, které jdou mimo "hlavní komerční proud". Ať už novinka Roberta Cray, nebo nové dvojalbum Marka Knopflera. Jen tak dál :-).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Naživo: Buddy Guy v Kongresovém centru zvedal lidi ze sedaček. Bluesová kytarová legenda se loučila s grácií (18.07.2023 13:30)
- Fotogalerie: Rozlučka bluesového krále v obrazech. Buddy Guy naposledy vystoupil v Česku (17.07.2023 22:25)
- Bluesový král Buddy Guy, držitel osmi Grammy, vystoupí v rámci rozlučkového turné 16. července v Praze (28.06.2023 14:39)
- Naživo: Král neokázalé kytarové hry Robert Cray uhranul Lucerna Music Bar (31.05.2023 12:34)
- Fotogalerie: Legendární bluesman Robert Cray opět zahrál v Praze (30.05.2023 17:15)
- Robert Cray, ikona americké bluesové hudby a pětinásobný držitel Grammy, představí 29. května v Praze nové album (20.05.2023 10:31)
- Prestižní BluesAwards jsou rozdány. Ceny si odnesl Buddy Guy i Tedeschi Trucks Band (13.05.2023 16:26)
- Robert Cray, ikona americké bluesové hudby a pětinásobný držitel Grammy, představí v Praze na konci května nové album (09.02.2023 18:33)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu