shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, 15.7.2012

Colours, den čtvrtý: Černá barva vládne všem

Vydáno: 16.07.2012 19:04 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa a Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Otázky, jestli si zvykneme na nový festivalový areál a jaké bude počasí, se najednou změnily v lítost, že jedenáctý ročník Colours Of Ostrava už za pár hodin bude minulostí. A pochybnosti o síle nedělního programu vzaly rychle za své, zejména díky fantastickému koncertu Janelle Monáe.

Live: Colours Of Ostrava, den IV

vystoupili: Janelle Monáe, Fink, Buty, The Creole Choir Of Cuba, Parov Stelar Band, Iva Bittová, Ladě a další
místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 15. července 2012
Fotogalerie

Neděle na Colours byla plná příjemných překvapení a skvělých hudebních zážitků. Jako každý rok i letos jsme mohli vidět několik exotických umělců, na něž bychom jinak neměli moc šancí narazit. A znovu si tak uvědomit, že v tom je největší síla ostravského festivalu: velká jména jsou fajn (pokud nepřijedou unavené a bez zájmu), ale vrcholné zážitky stejně přicházejí z nejméně očekávaných míst, třeba z Konga nebo Kuby.

Jdeme na vozíčkáře! Paraplegici z konžské Kinshasy Staff Benda Bilili, ač sami na vozíčcích, svou neuvěřitelně nakažlivou radostí a pozitivní energii roztančili tisíce lidí. Mimochodem, v neděli pršelo nejméně a nad areálem se poprvé zvedala menší mračna prachu. Ta se vířila od nohou tanečníků, kteří si vytančili své důlky u hlavní scény. Tomu říkám radostná jízda!

The Creole Choir Of Cuba
© facebook interpreta
Dvojí vítězství znamenalo, když člověk zašel do Gong Vítkovice Stage na The Creole Choir Of Cuba. Jednak se v krásném novém koncertním sále (do něhož byl po celou dobu festivalu docela problém se dostat) schoval před silnou dešťovou přeháňkou a za druhé se mu dostalo báječného zážitku s desetičlenným kreolským sborem. Dvojdílné představení krásně propojilo smutek a radost, od pomalých písní o Haiti sužovaném zemětřesením a epidemií k nefalšované karibské party při kubánských rytmech. Celá hala stála na nohou a při dojemném odchodu zpěváků ukáply i slzičky.

Nad Dolní oblasti Vítkovice se začaly shromažďovat potemnělé mraky, jako by chtěly vytvořit pochmurnější, možná strašidelnější kulisu u vystoupení Fink. Toto trio od první chvíle spustilo do lidí pošpiněný folk se vzdálenými náznaky blues. Fin Greenall se vypracoval v prvotřídního písničkáře, který vás vtáhne do svého světa (v klubu to pouto bude ještě těsnější) a prožene vám tělem atmosféry, jako když vámi projede elektrický proud. Bicí (Tim Thornton), baskytara (Guy Whittaker) a Fin s akustickou kytarou strojili sice minimalistické chuťovky, avšak plné vibrací a harmonií. Nechyběla neoblomná "This Is The Thing" nebo ukázky z vydařené desky "Perfect Darkness", titulní track zazněl hned na začátku jejich setu. Hodinka s nimi utekla hodně rychle, člověk se ani nenadál a byl tu konec, zároveň to byla hodně intenzivní masáž duše, kdy tělesná schránka mohla drobet vypnout a nabrat sil.

Parov Stelar Band, Colours Of Ostrava 2012, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 15.7.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Těch bylo zejména potřeba pro electroswingovou jízdu s Parov Stelar Band, kteří rozjeli pořádný mejdan, oni to snad ani jinak neumí (a pro Janelle Monáe nachystali publikum na výtečnou). Zpěvačka Cleo Panther (vlastním jménem Daniela Hrenek) nad touto fúzí elektroniky, jazzu a swingu důstojně kralovala a provedla natěšené fanoušky jejich hudebním světem, plným nablýskaného světa pulsujícího kabaretu. Pokud někomu přece jen začala blikat kontrolka vybitých baterek, mohl si zde naplno nabít, tomu pozitivnu se prostě nedalo uniknout.

Otřepaná fráze to nejlepší na konec se stoprocentně naplnilo při závěrečném představení na největší scéně Colours. Koncert Janelle Monáe byl zcela výjimečným zážitkem - omračoval hudebně i vizuálně, dokonalým dotažením všech detailů, černobílou scénou, choreografií, koncepcí, tancem, kontaktem s publikem, profesionalitou a, zase opakuji, radostí. Na muzikantech bylo vidět, jak je to na pódiu baví.

Janalle Moněe, Colours Of Ostrava 2012, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 15.7.2012
© Honza Průša, musicserver.cz
Janelle, jakkoliv mladá, si dělá, co chce: na úvod nepřerušovaná čtvrthodinová suita z jejího skvělého alba "The Archandroid", pak nádherná verze Chaplinovy "Smile", do toho jen tak Jackson 5 ("I Want You Back"), v přídavku (který trval asi půl hodiny) Bondovky, skok do publika (to nedal ani Iggy!), spartakiáda s publikem, oslava narozenin na pódiu a nakonec i obdarování taky oslavenkyně Míši z publika obrazem, který Janelle namalovala přímo na pódiu při zpěvu.

Divák mohl mít blažený pocit z pohledu na show z úplně jiné ligy. Viděli jsme opravdovou hvězdu, mladou, moderní, skvělou zpěvačku (žádná zaváhání neexistovala), které předvedla kosmický průlet tím nejlepším z černé muziky. Troufám si tvrdit, že mnoho z diváků si ještě teď není jisto, zda se jim toto dech beroucí black and white představení jen nezdálo.

P. S.: Na shledanou za rok. Třeba i na těch velkých ostrých kamenech, ze kterých tak strašně bolely nohy, možná s posílenou dopravou, taky s ještě více záchody a zcela určitě s dalšími báječnými zážitky v oživlém Ocelovém městě. Díky všem, co tam byli.

NÁZORY
  • ... (strom-z, 16.07.2012 20:04) Reagovat

    janelle dojmy: v úvodu (podobně jako v úvodu flaming lips) jsem taky měl pocit, že půjde o koncert z úplně jiný ligy, ona sama byla vyloženě hvězdná, bohužel postupně přišel pocit big-band-stereotypu a ke konci už mi to přišlo trochu (dost) jako kabaret plus ten závěr už neskutečně natahovanej. janelle skvělá, show velmi zmáknutá, koncert samotnej a celkovej dojem nakonec překvapivě hodně rozporuplnej pro mě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Fink se na novém albu vydává klikatou cestou domů, zastaví se také v Praze (04.04.2024 12:13)
- Video: Fink se ve videoklipu k "What Would You Call Yourself" prochází po cornwallské pláži (03.04.2024 12:17)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu