shop.musicserver.cz
Bruce Springsteen & E Street Band, Synot Tip Aréna, Praha, 12.7.2012

Boss a jeho pražské nanebevzetí

Vydáno: 12.07.2012 15:51 v sekci Naživo - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Konečně. Bruce Springsteen se podruhé ukázal v Praze, premiérově však v doprovodu svého E Street Bandu. Momentálně není moc muzikantů, kteří by byli tak opěvováni za své koncerty, a ani na musicserveru nepůjdeme proti proudu. Eden se totiž stal na téměř tři a půl hodiny skutečným rockovým nebem.

Live: Bruce Springsteen & E Street Band

místo: Synot Tip Aréna, Praha
datum: 12. července 2012
setlist: The Ghost Of Tom Joad, Badlands, Prove It All Night, We Take Care Of Our Own, Wrecking Ball, Death To My Hometown, My City Of Ruins, Spirit In The Night, Candy's Room, She's The One, This Hard Land, Jack Of All Trades, Atlantic City, Because The Night, My Love Will Not Let You Down, Working On The Highway, Shackled And Drawn, Waitin' On A Sunny Day, The River, The Rising, Land Of Hope And Dreams.
Přídavek: Thunder Road, Born In The U.S.A., Bobby Jean, Seven Nights To Rock (cover Moon Mullican), Dancing In The Dark, Tenth Avenue Freeze-Out, Twist And Shout (cover The Isley Brothers)
Fotogalerie

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Setkání s ikonou amerického rocku začalo vzpomínkou na jeho první českou zastávku roku 1997 v rámci akustického turné "The Ghost Of Tom Road" a on předstoupil před zhruba ze tří čtvrtin zaplněnou Synot Tip Arénu pouze se španělkou a harmonikou. Komorní začátek však vzal už ve druhé skladbě za své a zhruba čtyřiadvacet tisíc lidí si mohlo užít jeden z jeho nejzásadnějších hitů "Badlands". A pak další a další a ještě další hity. Ne nadarmo je Bruce Springsteen považován za jednoho z největších amerických songwriterů a ne náhodou znají členy jeho E Street Bandu v každém koutě Ameriky. V Česku však zdaleka takovou posluchačskou základnu nemá a několikrát za večer se to přece jenom poznalo, ačkoli velkou část publika tvořili fanoušci z okolních i vzdálenějších zemí.

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Skvěle postavený setlist obsahoval téměř všechny zásadní pecky (z mých favoritů chyběly "Jungleland" a "Racing In The Street"), polovinu aktuální desky "Wrecking Ball" a navíc několik překvapení a neočekávaných kombinací. Ostatně Boss je pověstný tím, že na každém koncertě promíchává seznam skladeb a nikdy nesklouzne k mustru nebo rutinně. V Praze si s velikou chutí chodil k předním řadám kotle pro nápovědu ve formě přáníček-transparentů. Těžko věřit, že hrál opravdu na přání, ale například v momentě, kdy vytáhl nápis "This Hard Land", poručil kapele a zahrál tuto písničku na turné vůbec poprvé, to tak alespoň působilo. Když čapl transparent "Blowin' In The Wind", jen s úsměvem poznamenal: "This is the other guy!" Jistě ho pobavilo, jak se mu ještě po tolika letech vrátila nálepka nový Dylan, kterou mu dávali na počátku kariéry.

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Hned zkraje sáhl rovnou po trojici skladeb z aktuální desky - "We Take Care Of Our Own", titulní "Wrecking Ball" a pochodově znějící "Death To My Hometown". Při tématicky navazující "My City Of Ruins" pak postupně představil celou kapelu - ze současných členů chyběla pouze jeho životní družka Patti Scialfa a on ji hned hledal v prvních řadách publika: "looking for red headed woman!" Její roli (pouze hudební, pokud vím) však v Praze zastala houslistka, zpěvačka i kytaristka Soozie Tyrell. Dvakrát v průběhu večera pak vzpomněl na nedávno zesnulé členy - klávesáka Dannyho Federiciho a zejména pak na saxofonistu Clarence "Big Mana" Clemonse. Naprosto ikonická saxofonová sóla dostal na starost jeho synovec Jake Clemons a nutno říct, že se jich v Praze zhostil velice slušně, skladby "Thunder Road", "Badlands" nebo "Land Of Hope And Dreams" si prostě udržely Clemonsovic nadpozemský otisk.

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Setkání s takhle totální kapelou však zkomplikoval jeden fakt, a to dost kolísající kvalita zvuku. Většinu času byl totiž neúměrně vytažený Bossův vokál, což sice pomohlo přehlednosti a zpěvnosti písniček, ale band se obzvláště ve hřmotnějších momentech sléval do riffové koule. Někde to vadilo méně, někde více, ale třeba kytary Stevieho Van Zandta i Nilse Lofgrena to odnášely nejvíce, což to je velká škoda. Na druhou stranu neskutečným sólem v "Because The Night" (pro připomenutí - Springsteen ji napsal pro Patti Smith, není to tedy žádný cover) si Lofgren jistě spravil chuť.

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Bruce se ukázal jako prototyp charismatika, kterého napájí energie davu a on na ty téměř tři a půl hodiny zapomněl, že je mu už třiašedesát. Lítal po všech stranách pódia i na ostrůvky, tančil, plácal si s fanoušky, vtipkoval, pochvaloval si Prahu a hlavně zpíval a hrál se svým typickým buldočím zápalem. Gesty - nikoli nuceně působícími pózami! - vyjadřoval veškeré rockové archetypy. V gospelové mezihře před začátkem balady "Spirit In The Night" je propojil s kostelními chóry a spirituálním vytržením a skladbu zakončil vyznáním na kolenou před první linií fanynek. Jeho i celou kapelu neustále sledovalo množství kamer a perfektně zrežírovaná projekce, která zachycovala dění na pódiu i pod ním se smyslem pro situaci. Všímala si popichování Bosse s fanynkami i dalších situací, které on vydatně komentoval. Lze si představit, že by se záznam mohl hned po koncertě prodávat na DVD.

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Chvíli mu trvalo, než rozehřál publikum, které roztávalo s prodlužujícími se stíny. Obzvláště na začátku možná trochu zapomínal, že není v Americe či západní Evropě, kde si může dovolit skoro všechno, ani před rozjetým festivalovým kotlem. Mezi rozpačité momenty patřily stop-start momenty, kdy mělo publikum dozpívat acapella část skladby. Většinou to dopadlo jen nesmělým broukáním nebo potleskem. Zhruba v polovině, při halekačce "Shackled And Drawned" z nové desky, už však byla na nohou většina ochozů a bylo tomu tak až do konce setu. Potvrdilo se, že miláčkem davů je uvolněná skladba "Waitin' On A Sunny Day", při které tradičně vytáhl na pódium mladičkou dívenku z předních řad, trsnul si s ní a nechal ji zazpívat. Přídavek už byla čistokrevná a ničím neředěná show, zalitá bílým euforickým světlem, když se rozsvítily i reflektory na koruně stadionu. Vybral do něho nejtěžší váhy ze své diskografie jako "Dancing In The Dark", "Born In The U.S.A.", "10th Avenue Freeze-Out" a jako definitivní tečku pekelně vygradovaný cover "Twist And Shout".

Bruce Springsteen, Synot Tip Aréna, Praha, 11.7.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Bruce Springsteen a jeho band jsou samotnou esencí velkého amerického rocku se všemi jeho pro i proti, ale ani po tolika letech nepřipomínají partu rutinérů, vydělávajících si na důchod. Boss hrál v Praze, jako by to měla být jeho poslední show, a už po několika písních mohl ždímat košili. To mu přitom stále zbývaly ještě tři hodiny absolutního nasazení, které subjektivně působily jako poloviční stopáž. Když děkoval při odchodu z pódia jednotlivě všem členům své kapely, několik z nich jen nevěřícně kroutilo hlavou: "Sakra, cos to zase vyváděl?". Byla to nezapomenutelná jízda plná emotivných, vtipných i extatických momentů, kterou slovy těžko přiblížíte. Kdo měl to štěstí a byl ve středu u toho, má nastudováno. Až mu příště někdo bude chtít vysvětlovat, co je to rock, může jen lakonicky odvětit: "A slyšels Bosse?"

NÁZORY
  • pro mne událost roku 2012 (hell, 12.07.2012 16:22) Reagovat

    Od Bosse znám jenom málo písniček ale šel jsem protože jsem čekal největší šou a pořádnou porci jeho písniček. A to co jsem chtěl jsem dostal mám ještě ted husinu takovej kotel jsem nezažil. taky co se týče lidí byli tam poláci a předemnou řvali mladý lidi že jsou z New Jersey ostatně ono to byl jediný koncert ve Střední Evropě. Pro mě je to největší událost tohodle roku a silně pochybuju že ho tady někdo překoná nikdy jsem neviděl že by někdo vyhecoval lidi i z tribun!!!!! a tolik silných momentů. Jestli přijede znova tak neváhám a hned pod podiu a nepochybui že by bylo vyprodáno

  • !!! (fo-ol, 12.07.2012 17:20) Reagovat

    mega mega super super!!!
    nejenergictejsi koncert jakej sem zazil, a konecne si muzu do seznamu NEJ koncertu k art-rocku Yes, Watersovy Zdi a Paulu McCartneymu pripsat nejakyho poctivyho non-art naturscika! malo platny, Stouni, Dylan ani Clapton - jakkoliv byli skveli - me TAKHLE nevodvazali
    plus SKVELA posledni deska, nechapu naprosto proc vsichni pisou (naposledy Lindaur v poslednim Reflexu v cause Springsteen) ze poselstvi a texty u tehle desky vyrazne prevazuji nad hudebni strankou veci - ja ten dojem rozhodne nemam, jak je cela ta deska riznuta irskejma duparnama (akordeon + housle + banjo... Springsteen JE z pulky Ir) tak je to silenej narez!!! koneckoncu i na tomhle koncerte se to ukazalo, veci z tyhle desky patrily mezi nejlepsi!


  • ....vždycky jsem věděla, (elle, 12.07.2012 18:28) Reagovat

    že jedině Boss se pro mě může po emoční stránce vyrovnat koncertu L.Cohena a taky že jo....při prvních tónech úvodního Ghosta mi vyhrkly slzy a pak už jen čirá radost , nadšení a neschopnost zůstat sedět v klidu na sedadle....dost dneska závidím vídeňákům a doufám, že přijede dřív, než zase po 15 letech:-)

    • Re: ....vždycky jsem věděla, (Aša, 16.07.2012 14:25) Reagovat

      hele dík, jsi můj člověk. Jako bych tyhle řádky psala já.

  • On to dokázal (zase)... (Billy, 12.07.2012 21:30) Reagovat

    Co ještě dodat? Byl to prostě maximální hudební orgasmus, po všech stránkách. Nemyslím si, že v dnešní době existuje víc interpretů, který každej svůj koncert odjezděj po prdeli a je jim jedno, jestli jsou v US nebo v Praze nebo v Rusku. Je vidět, že si to Bruce pokaždý užívá a je to super, že naživo je ještě lepší než na všech DVD. Ne vždycky to tak bývá. U něj jo.

    To co mě ale dostalo nejvíc byl právě fakt, že i když nebylo narváno, tak prostě odehrál 3 a půl hodiny a když to už vypadalo, že nemůže, zařadil ještě vyšší level.

    Díky za tenhle zážitek, myslim, že už se u nás opakovat nebude. Tohle totiž nikdo zopakovat nedokáže.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Video: Patti Smith vzdala hold Vivienne Westwood svým hitem "Redondo Beach" (03.01.2023 10:11)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)
- Recenze: Soulman Springsteen je na "Only The Strong Survive" pouze za zpěváka. Staré pecky mu ale sedí náramně (21.11.2022 00:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Video: Bruce Springsteen šíří v klipu "Don't Play That Song" radost a nadšení (31.10.2022 09:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Paws Rush U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu