shop.musicserver.cz
Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012

Závěrečný den Rock For People přinesl nečekaná překvapení

Vydáno: 09.07.2012 15:50 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Poslední festivalový den se kromě Architects, Dreadzone, Crystal Castles nebo Anny Calvi předvedla i česká špička v čele s Mig 21 nebo Davidem Kollerem. Třetí bouřka během čtyř dní i tentokrát překvapila, největší zážitky ale nastaly ve stanovém městečku. Jinými slovy - kdo vydržel až do konce, nelitoval.

Live: Rock For People, den III

místo: Festival Park, Hradec Králové
vystoupili: Crystal Castles, Dreadzone, Anna Calvi, Architects, The Asteroids Galaxy Tour, Horkýže Slíže, Vypsaná fiXa, Support Lesbiens, Mandrage, Monkey Business, Mig 21, H20, The Inspector Cluzo a další
datum: 6. července 2011

První část reportáže z Rock For People naleznete zde, druhou pak tady, samostatné reportáže z koncertů The Prodigy zde a Skrillexe tady.

Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Poslední festivalový den se od horkého rána nesl v atmosféře sčítání škod a sušení oblečení. Počasí se naštěstí umoudřilo, a tak se ti, kteří se rozhodli vydržet až do konce, mohli pomalu připravovat na zážitky, kterými si zkaženou náladu z předchozího dne vylepší. Včerejší spoušť se stala častým tématem diskuzí v řadách na pivo a nálada na tropicky vyhřátém letišti pozvolna stoupala. Spoustu lidí ale příroda, vyčerpání z noci v promáčených stanech a chybějící velké jméno v pátečním line-upu přemohly a vydali se do svých domovů, což jim určitě nelze vyčítat. Ve stanovém městečku tak najednou bylo kromě velkých louží a hromady bahna trochu dýchatelněji. Sluší se ale dodat, že po čtvrteční smršti zůstali v areálu i tací, kterým ztížené podmínky vůbec nevadily a ještě ten večer se v kempu sešli v hojném počtu u Toi Toiek a zpívali a bavili se zplna hrdla.

Architects, Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Majitelé jednodenních vstupenek se dočkali mírné kompenzace v podobě prodloužení platnosti i na další den. Milé gesto, ale fanouškům Faith No More bylo prakticky k ničemu. Areál se pořadatelům přes noc podařilo dát jakžtakž do pořádku, za což už organizátorům pochvala náleží. Bahenní jezera před třemi největšími stagemi však stále volala po prostém odsátí vody, nebyla však vyslyšena. Nicméně program měl probíhat podle původního plánu. To ale platilo jen do doby, než makedonští Superhiks díky bouři na dálnicích rozšířili řady kapel, které nevystoupily. Výtečné koncerty pak předvedli H20 nebo post-hardcoroví snaživci Architects.

A zatímco na větším pódiu Mandrage hledali ženu, aby s ní ve Františkových lázních mohli prdět do vany, fajnšmekři nabíhali do modrého stanu, aby si s dvojicí frantíků a jejich dechového doprovodu zakřičeli "Fuck The Bass Player!" Nezávislá dvojice v tmavomodrých oblecích s názvem The Inspector Cluzo totiž zahrála na Rock For People už potřetí a fanoušci dopředu tušili, že i tentokrát to bude paráda. A měli pravdu. Malcolm s Philem ve své hudbě kombinovali hned několik žánrů a vy tak jen fascinovaně sledovali, kterak se z našlapaného rock'n'rollu typu AC/DC přesouvali k soulovému a funky feelingu jako od Stevie Wondera, abyste o chvíli později řádili jako na punkrockovém koncertě třeba takových Green Day. Malcolm také vtipně máchal prostředníčkem před jakýmsi recesistou, který přišel Francouze provokovat britskou vlajkou, omlouval se za ex-prezidenta Sarkozyho a nechával fanoušky na pódiu předvádět smyslnou, lehce erotickou show.

To už ale obloha pomalu začínala tmavnout. Support Lesbiens s Vypsanou fiXou ještě stihli předvést několik skladeb z nových alb, festivalové jistoty ale ničím jiným letos nepřekvapily. To acidjazzoví Dánové The Asteroids Galaxy Tour zněli, s trochou nadsázky, asi tak, jako kdyby Katy Perry šla na pivo s rastamany. A světe div se, neznělo to vůbec špatně.

Anna Calvi, Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Petr Klapper / musicserver.cz
Než festivalové panorama stihly protnout další blesky, blýskla se v YouTube stanu ještě éterická britská písničkářka Anna Calvi. Pokud jste měli to štěstí ji vidět například na loňském FM4 Frequency v Rakousku, patrně jste od ní nic moc nečekali. Tehdy totiž vystoupila na prosluněném pódiu už hodinu po poledni a atmosféru se jí vytvořit nepodařilo. Na Rock For People ale v takřka klubovém prostředí měla šanci zaujmout mnohem lépe. "Jack White v sukni" svými fantastickými kytarovými sóly a naléhavým hlasem budoval svůj malý svět, ze kterého se málokomu chtělo odcházet. Emotivní písně jako "Jezebel", "Desire" nebo závěrečná "Love Won't Be Leaving" se nesly hlavami posluchačů ještě dlouho poté, co její vystoupení skončilo.

Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Následující prostor měl patřit skočné bandě Irie Révoltés, ale ještě než se skupina nazvučila, bouřka se znovu přihlásila. Sice ani tentokrát tamtamy nebubnovaly dostatečně hlasitě, ale snad díky zkušenosti z předchozího dne a postupně černající obloze se tisíce lidí dařilo svižně evakuovat z areálu. Tentokrát ale byla příroda podstatně umírněnější a byť nebe vypadalo hrozivě a křižoval ho jeden blesk za druhým, samotný déšť nebyl zničující jako o den dříve a snad i ty stánky nápor větru vydržely. Přesto se nastalá situace za pohodovou označit nedala.

A právě tehdy se kouzlo Rock For People znovu projevilo. Ti návštěvníci, kteří se nenechali odradit a chtěli vydržet až do konce festivalu, se totiž nezastaví před ničím a své čtyři dny si chtějí užít, stůj co stůj. Déšť, nedéšť, desítky lidí se začaly shromažďovat uprostřed stanového městečka a oslavu hudby pojali po svém. Každý vzal, co mu přišlo pod ruku - lahve od piva, kusy kovu, pánvičky, klacky a především bílé tyčky od stanů. Hlavně, když to dělalo rámus. Uprostřed městečka se rozjela spontánní pařba plná radosti, zpěvu a rytmických zvuků, kterou co chvíli protínal nový slogan, kteří okamžitě všichni skandovali. Festivalový pozdrav "Hovnoooo!" se postupně měnil na trefnější "Bahnoooo!", následován byl vulgárnějším, ale příhodnějším "Mr*dáme bouřku! Mr*dáme bouřku!" a pak třeba názvem festivalu. Síla fanoušků se ukazovala v celé své kráse. Možná si to přítomní ani neuvědomovali, ale právě tímto gestem 18. narozeniny Rock For People oslavili s plnou parádou. Obdivuhodné a ve všech směrech fascinující.

David Koller, Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Po skončení bouřky program pokračoval, Irie Révoltés jsme se však už nedočkali. Stejně tak Peta Dohertyho, který svou účast odřekl ještě před začátkem festivalu a odjel se léčit z drogové závislosti do Thajska. S jeho účastí snad ale nikdo soudný počítat nemohl, pánové Thomes s Fořtem na sebe jeho oznámením upletli bič a Pete jím jen s radostí zapráskal. Na jeho místo tak nastoupil David Koller, který o den dříve udělal prostor Skrillexovi. Pochvala mu také přísluší za solidní vystoupení, při kterém oprášil dávný hit "Kengi" a v závěru s Barborou Polákovou a čtveřicí marfuší odehrál čerstvý politický protestsong, za který si vysloužil bouřlivé ovace.

Po opuštění stanu však přišlo další rozčarování. Na velkých obrazovkách se konečně začal promítat aktuální program a autor s hrůzou zjistil, že mu černí koně festivalu - Crystal Castles - protekli mezi prsty a v jednu chvíli tedy hráli interpreti najednou hned na třech hlavních stagích. Ztracená polovina setu Horkýže Slíže už ale tolik nevadila.

Monkey Business, Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Překvapivě zábavní byli i Mig 21, a to zejména ve chvíli, kdy Jirka Macháček prohlásil: "My už nevydáváme klasické cédéčka na žádném labelu, všechny písničky si můžete stáhnout normálně zadarmo z našeho facebooku." (Následuje obrovský jásot.) "Vy byste si je totiž stejně všichni vypálili... Svině." (opět jásot). Monkey Business oděni v riflových sukních pak program na velkých stageích uzavřeli.

Zbývalo poslední vystoupení. Kolem druhé hodiny ranní ovládla modré šapitó britská šestice Dreadzone. "Takovou hudbu pro huliče si klidně nechám ujít," prohlásil kdosi. Chyba. Směs dubu, reggae, techna i folku pohltila každého, kdo vydržel a přišel se podívat. A jointa přitom vůbec nepotřeboval. Plešatý principál MC Spee se při zpěvu sice jen kroutil na židli, přesto ale působil až hypnotickým dojmem. Jeho charisma nedalo prostor k odtrhnutí očí, zpěvák vás nenásilně přinutil sledovat každý jeho pohyb a euforie v kotli by se dala krájet. V závěru členové hodili publiku desítky květin a ti ještě po třetí hodině ranní tančili s kytkama nad hlavou jako smyslů zbavení. Krásný závěr čtyřdenní pouti a dost možná i nejlepší koncert letošního ročníku.

Co se povedlo? A co ne?


Rock For People, Hradec Králové, 6.7.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
+ atmosféra
+ návštěvníci
+ široký výběr jídel, malinovka
+ výdrž a houževnatost pořadatelů
+ sympaťák Skrillex
+ čisté a toaletním papírem vybavené Toi Toiky
+ doprovodný program (festivalový průvod, Lords Of Lighting, Banda Berimbau atd.)

- stejný termín se slovenskou Pohodou
- proklamované "best of RFP" je ve výsledku poněkud diskutabilní
- počasí, které sice nelze ovlivnit, ale je možné mu lépe předcházet efektivním krizovým plánem
- polovina zahraničních hvězd nevystoupila
- mizerné nazvučení stanu YouTube stage
- mnoho zablácených a rozvodněných ploch před stagemi i ve stanovém městečku, které pobyt zbytečně znepříjemňovaly, neboť se jejich zasypáním/přikrytím/vysušením nikdo nezabýval
- studená voda ve sprchách
- velkoplošné obrazovky jsou stažené dole i za krásného počasí
- tragický způsob informování návštěvníků
- festivalové tričko s line-upem, kde musíte headlinery hledat lupou
-ukradeno z facebooku: "Každým rokem přibývá spoustu nových stánků, kde jsou věci ještě víc cool, než kdekoli jinde, všechno je perfektně zvládnuté, ale nikdo není schopnej dát před "tojtojky" tři posraný palety, aby se člověk nerozm*dal v bahně, sotva se umyje?"
- páskování vyřešené ještě hůř než loni - pět různých front na pásky všeho druhu, které vám ale vydají jen podle určitého pořadí, o kterém nevíte, dokud frontu nevystojíte. Grrr...

Hvězdy festivalu podle Petra Adámka

1. Selah Sue: rodící se star, talent s velkým T. Nápis "Make It Shine", jenž se vyjímal na jednom ze tří pláten v jejích zádech nemohl její vystoupení vystihnout lépe. Selah Sue prozářila Rock For People jako nikdo jiný, a pokud si jí všimnou ti správní lidé, má před sebou strmou kariéru.
2.Enter Shikari: neurvalá energie přecházející až do neřízené zběsilosti; britská čtyřka odehrála jednoznačně nejdivočejší set celého RFP. Nesouhlasím s tvrzením Honzy Trávníčka, že Enter Shikari ještě nedorostli na velká pódia. Vždyť i hlavní stage jim byla chvílemi malá.
3. Crystal Castles: zatímco vystoupení matadorů The Prodigy působilo rutinně, Crystal Castles jiskřili od začátku do konce. Byli dráždiví, byli špinavě psychedeličtí, byli působiví, byli opravdoví. Při pohledu na stage by umělotiny typu Mandrage spáchaly harakiri.

Hvězdy festivalu podle Honzy Trávníčka

1. Uprostřed bouřky pařící návštěvníci v kempu: fascinující zážitek. Kdo byl u toho, nezapomene.
2.Dreadzone, Skrillex, Anna Calvi: uvádím všechny tři z prostého důvodu - jejich vystoupení byla natolik strhující, že mě donutila na ně zcela změnit názor. A to se nepodaří každému.
3. The Subways: nejdivočejší kotel, crowdsurfeři, circle-pity a publikem nejhlasitěji odzpívané songy. Takhle má vypadat parádní festivalový koncert. Mít více místa, přidal bych ještě Exampla, Tomáše Kluse, The Prodigy, The Inspector Cluzo... no dobře, už končím.

V závěru se nabízí metafora - Osmnácté narozeniny bývají vždycky trochu bouřlivé a festival je na tom stejně jako lidé toho věku. Už má sice pubertu za sebou, tím spíš se ale musí soustředit na své povinnosti a naučit se zodpovědnosti. Do té pravé dospělosti mu totiž stále ještě mnohé schází. A i když se tyto narozeniny nesly v trochu jiné atmosféře, než jaká se čekala, a průšvihům jsme se nevyhnuli, kdo vydržel až do optimistického konce, jednou se průšvihům snad i zasměje. Zbývá zodpovědět poslední otázku: "Byly to i letos nejlepší čtyři dny v roce?" To si pište! Přijedeme zas!

NÁZORY
  • From dawn to fall (Tonda, 09.07.2012 16:06) Reagovat

    Tato rakouská kapela předvedla cca od 14:00 skvělý koncert. I v tom největším horku lítali po pódiu a postupně chytli snad skoro všechny přihlížející.

    • Re: From dawn to fall (K., 09.07.2012 16:16) Reagovat

      Přesně, původně jsem tam vůbec neplánovala jít, ale slyšela jsem je zvučit a znělo to fakt dobře, takže jsme se tam šli kouknout a nakonec to bylo asi největší překvápko rfp. Předtím jsem o nich vůbec neslyšela.

  • cc (mrs.bizarre, 09.07.2012 17:27) Reagovat

    Chápu to tedy tak, že pan redaktor na Crystal Castles nebyl...ach, to je velká škoda. Podlě mě to bylo setsakramentsky dobré, a co se dívám na komentáře na YouTube tak nejsem jediná kdo získal jedinečný životní zážitek...ale přeci jenom mě mrzí že si nemůžu přečíst nějaký objektivní názor...
    No taky jsem byla ráda, že si Alice nic neudělala :)

  • Poslední odstavec (Jindra, 10.07.2012 13:59) Reagovat

    Z vašeho pohledu to byly "nejlepší čtyři dny v roce" a přitom tři bouřky, evakuace, mizerné nazvučení a line-up osekaný o nejatraktivnější kapely. Pokud tohle jsou ty nejlepší dny, pak nechci vědět, jak asi vypadá váš všední den.

    BTW Neberu to přirovnání osmnáctiletého festivalu k osmnáctiletému člověku, který se ještě musí "soustředit na své povinnosti a naučit se zodpovědnosti." Je osmnáct pokusů málo na to, aby se to pořadatelé naučili? Byl jsem na festivalech, kde se povedl třeba už druhý ročník - a to byly podle vás festivaly, které se ještě batolí po podlaze a dělají si do plínek?

  • shikari a pódia... (žížlka, 11.07.2012 09:21) Reagovat

    taky vás vždycky strašně zajímalo, co dělá rou, když třeba na minutu zmizí z pódia? všimla jsem si, že to dělá strašně rád...třeba se proběhne po chodbách, skočí si do šatny, kde nic nepotřebuje, vyběhne si ven na vzdoušek a tam si zazpívá...stručně bych řekla, že jejich "pódium" je celý tenhle svět...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Video: Architects nadělili fanouškům k Vánocům singl "Seeing Red" (13.12.2023 11:51)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Brutal Assault ohlašuje další ročník v čele s Behemoth a Architects (21.09.2023 19:37)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu