Rozděl a panuj na britský způsob

24.07.2012 12:00 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Po docela krátkém čase (pouhý rok a čtvrt od vydání desky "The Here And Now") se britští metalcoristé Architects vracejí s novou řadovou deskou. Pánové evidentně prožívají velmi kreativní období, neb se opět jedná o album velmi povedené, spolu s "Hollow Crown" asi nejlepší v diskografii této pětice.
8/10

Architects - Daybreaker

Skladby: The Bitter End, Alpha Omega, These Colours Don't Run, Daybreak, Truth, Be Told, Even If You Win, You're Still A Rat, Outsider Heart, Behind The Throne, Devil's Island, Feather Of Lead, Unbeliever
Vydáno: 28.05.2012
Celkový čas: 41:21
Vydavatel: Parlophone
Promyšlenou virální kampaní našponovali britští progresivní metalcoristé Architects očekávání na svou novou esku "Daybreaker" na neúnosnou mez. Ovšem troufám si říct, že se naděje vyplnily. Nahrávka totiž spojuje to nejlepší z tvorby této stále ještě mladé formace, podobně jako jejich nejzdařilejší počin "Hollow Crown".

Na novince kapela sice nešetří čistými zpěvy ani přímočarou rytmikou jako na minulé, komerčně velmi dobře přijaté, avšak u kritiky už ne až tak bodující post hardcore desce "The Here And Now", na druhou stranu se zde v několika kouscích vrací až k časům svých mathcore počátků a podobně jako v roce 2009 se jim zde povedlo najít onu jedinečnou symbiózu obou těchto světů.

Na zadek vás pozadí hned úvod alba v podobě nečekaně klidné, ale zvonivě naléhavé "The Bitter End", v závěsu s úderným singlovým kombem "Alpha Omega" a "These Colours Don't Run". Tyto dvě pecky už byly zveřejněny několik týdnů před vydáním desky a právě ony vybičovaly očekávání fanoušků takovou silou.

Tím hlavním majstrštykem je ale už na podzim samostatně vydaný singl "Devil's Island", který tematicky řeší tehdejší národnostně-sociální nepokoje v anglické metropoli Londýně. Toto je nejen dle mého názoru ta vůbec nejlepší pecka, kterou kdy Architects napsali, a doslova vás uzemní svou genialitou.

Celé album, na kterém naleznete i zajímavé hosty jako Jona Greena z Deez Nuts nebo tradičního guesta Olieho Sykese z Bring Me The Horizon, uzavírá nádherná balada "Unbeliever", dávající vzpomenout na kultovní titulní mantru z už několikrát zmíněného díla "Hollow Crown".

Pánům z Architects se novinka jednoznačně povedla, a to i po zvukové stránce, když vznikla na tradičním místě v anglickém Outhouse Studios. Kapela si tak napravila pověst u starších fans, zároveň však ani nepřišla o ty nové z posledních let, takže ideální stav. Tato pětičlenná parta má výborně nakročeno k tomu, stát se moderní metalovou superstar s celosvětovým významem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY