Nové desky pro 25. týden

17.06.2012 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Máte-li rádi nováčky, pak byste měli zbystřit. Příští týden se představí hned tři: švédští Niki And The Dove, rapper Mac Miller či výstřední King Charles. Ani staří známí nezůstanou pozadu. S novinkami se hlásí Smashing Pumpkins, Justin Bieber, Rumer, Cheryl Cole, countryový Kenny Chesney a po dlouhých sedmi letech i Fiona Apple.
Pokud se v pondělí 18. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Smashing Pumpkins - Oceania (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní rock / psychedelický rock

The Smashing Pumpkins - Oceania
The Smashing Pumpkins patřili odjakživa k unikátům hudební scény. Na nový materiál se vždy s napětím čekalo a výjimkou není ani novinková deska "Oceania". Nahrávání alba, které vás může bavit celou hodinu a přivede do psychedelicky rockové nálady, trvalo od dubna do září loňského roku. Lídrovi formace Billymu Corganovi ve studiu navíc vypomohl Bjorn Thorsrud, se kterým frontman spolupracoval již dříve a který vypomohl také Whitesnake nebo Davidu Coverdaleovi. Abyste ale desku pochopili správně, nesmíme zapomenout na fakt, že je úzce spjata se svým předchůdcem "Teargarden By Kaleidyscope", která ve finále čítala celkem čtyřiačtyřicet skladeb. Ty se v průběhu posledních třech letech objevovaly na internetu a fanoušci si je mohli zdarma stahovat.


Tip týdne

Fiona Apple - The Idler Wheel... (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní rock / indie / art pop

Fiona Apple - The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw, And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do
Dlouhých sedm let museli fanoušci americké písničkářky Fiony Apple čekat na novou nahrávku, jejíž přípravy probíhaly v tajnosti, dokonce bez vědomí vydavatelství. Zpěvačka se názvem obrací směrem ke své druhé desce "When The Pawn...", ačkoli tentokrát je o něco umírněnější. Zatímco název titulu z roku 1999 měl přes čtyři sta znaků, ten letošní jich má jen něco málo přes stovku. Celý název zní "The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do" a je prvním albem, na kterém Fiona Apple nespolupracovala s Jonem Brionem. V kolonce producent tentokrát naleznete duo Seedy and Feedy, pod nímž se skrývá ona sama a bubeník a basista Charley Drayton, který v minulosti spolupracoval s řadou umělců, Rolling Stones počínaje a Herbiem Hancockem konče. Zřejmě i díky tomu se zvukově lehce oddálila od jazzu a desítka skladeb spíš míří směrem k indie, alternativnímu piano rocku a art popu. Kam až s novým zvukem zašla, můžete zkoumat na jejím soundcloud.com.


Justin Bieber - Believe (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b / hip hop

Justin Bieber - Believe
Slečny a dámy třeste se - Justin Bieber je po vánočním intermezzu zpět s novým řadovým albem. Jeho v pořadí třetí deska dostala název “Believe“ a při jejím natáčení se kanadský zpěvák obklopil řadou producentů. Hlavní slovo měli Scott "Scooter" Braun a Usher, nicméně producenty jednotlivých písniček jsou například Max Martin, Mike Posner, Diplo, The Messengers, Zedd, Rodney Jerkins nebo Babyface. Deska přinese celkem třináct písní a v nich najdeme i čtyři hosty, kteří pomohli nejen vokálem, ale i jako autoři. Jsou jimi Nicki Minaj, Ludacris, Big Sean a Drake. Díky tomu všemu promo materiály slibují, že půjde o Beiberovu nejpestřejší nahrávku. Jestli je na tom něco pravdy, můžete zjišťovat na soundcloud.com, kde je k dispozici pět skladeb. Dodejme jen, že vedle standardní verze mohou fanoušci sehnat i deluxe edici s třemi dalšími písněmi navíc.


Cheryl Cole - A Million Lights (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / dance-pop / r'n'b

Cheryl Cole - A Million Lights
Britská zpěvačka, někdejší členka Girls Aloud i porotkyně britského X Factoru Cheryl Cole bude do budoucna v hudebním průmyslu používat již pouze své křestní jméno a prvním albem, kde se tak děje, je "A Million Lights". Novinka je jejím třetím studiovým počinem, který vychází po zhruba dvou letech od toho minulého. Pilotním singlem je píseň “Call My Name", kterou produkoval Calvin Harris. Ten je ovšem jeden z mnoha, kteří dali nahrávce zvuk. Těmi dalšími jsou Alex da Kid, will.i.am, Taio Cruz, Jim Beanz, Pantha a řada dalších. Většina ze zmíněných přispěla i autorstvím a k nim přibyla například i Lana Del Rey. Za mikrofon se ale nepostavila, to se povedlo pouze dvojici will.i.am - Wretch32. Natáčelo se v Londýně, New Yorku a Los Angeles a výslednou podobu prý ovlivnily dvě dámy - Beyoncé a Erykah Badu. Zmíněný první singl jsme vám již představili, druhou ochutnávku v podobě skladby "Love Killer" nabídla Cheryl na svém soundcloud.com. Dodejme jen, že standardní verze desky nabídne celkem dvanáct písní, pro náročnější bude i u nás k mání deluxe verze s třemi bonusovými skladbami.


Rumer - Boys Don't Cry (Supraphon/Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: soul folk / pop

Rumer - Boys Don't Cry
Před rokem jsme vám v Nových deskách představili britskou zpěvačku s pákistánskými kořeny, která si říká jednoduše Rumer. Zatímco její debutové album "Seasons Of My Soul" bylo takřka bezezbytku autorskou záležitostí, pro to letošní s názvem "Boys Don't Cry" všechny skladby přebrala. Aby to ale neměla tak jednoduché, hledala pouze u mužských kolegů a navíc hlavně v sedmdesátých letech. Do spárů se jí tímto způsobem dostal například Jimmy Webb, Isaac Hayes, duo Hall & Oates nebo Terry Ried. Celkem takto přezpívala dvanáct písniček, z nichž pět hraje na jejím soundcloud.com. K dostání bude i speciální edice rozšířená o čtyři další věci, například od Neila Younga, Boba Marleyho nebo Leona Russella.


Kenny Chesney - Welcome To The Fishbowl (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country

Kenny Chesney - Welcome To The Fishbowl
Americký countryový zpěvák Kenny Chesney odstartoval společně s Timem McGrawem začátkem června velké turné po Spojených státech. Do toho ovšem přichází navíc s novým CD "Welcome To The Fishbowl", jehož vydání předznamenal singl "Feel Like A Rock Star", v němž si zahostoval taktéž Tim McGraw. Vedle této písně na desce uslyšíte dalších jedenáct songů, včetně živého duetu "You And Tequila" s americkou zpěvačkou Grace Potter. Videoklipy k těmto dvěma písničkám plus k druhému singlu "Come Over" uvidíte na VEVO Kennyho Chesneyho.


The Flower Kings - Banks Of Eden (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní rock

Flower Kings - Banks Of Eden
Švédská progresivně rocková formace The Flower Kings se po pětileté odmlce hlásí o slovo s novou deskou. V pořadí jedenáctá nahrávka vznikala v průběhu prosince loňského roku a kapela na ní pracovala v nové, vylepšené sestavě. Line-up tedy nyní čítá Roineho Stolta, Tomase Bodina, Jonase Reingolda a Hasseho Froberga a nového, energií nabitého bubeníka Felixe Lehrmanna. Jak stojí na webu formace, nahrávání se neslo v duchu starých dobrých časů a autentickému zvuku mají dopomoci nástroje ze šedesátých a sedmdesátých let. Hudebníci ještě dodávají: "Chtěli jsme docílit toho zvuku velkých vinylových desek, jako měli Queen, Led Zeppelin nebo Genesis." Asi taky proto rozdělili celý materiál jen na pět písní a do rozšířené edice přihodili ještě čtyři další. Že se skutečně snažili, uvidíte sami ve videospotu na YouTube.com.


Mac Miller - Blue Slide Park (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop / rap

Mac Miller - Blue Slide Park
Především díky koncertu, který se uskuteční 29. června v Roxy, se k nám dostává debutové album amerického freestylového rappera Maca Millera. Nicméně rozhodně nelze říct, že se jedná o někoho neznámého či neúspěšného. Narodil se v Pittsburghu teprve před dvaceti lety, ale už se mu povedlo jako prvnímu nezávislému umělci po patnácti letech dostat desku na vrchol Billboard Album Chart. "Blue Slide Park" přináší celkem šestnáct tracků, jejichž producenty jsou především takřka neznámí Ritz Reynolds a I.D. Labs. Jak zní album rappera, který se v dětství sám naučil hrát na piano, kytaru, bicí, a basu, zjistíte na jeho webu.


Spineshank - Anger Denial Acceptance (EMI)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: alternativní metal / industriální metal

Spineshank - Anger Denial Acceptance
"I když měli Grammy na dosah, trofej si nakonec neodnesli..." Takhle nějak se vzpomínalo na americké Spineshank, kteří se bohužel v roce 2008 rozpadli, nicméně ještě ten rok se členové originálního line-upu znova dali dohromady. Se zakopanou válečnou sekerou vstoupili muzikanti v čele se zpěvákem Jonnym Santosem opět do studia, kde vdechli život svému v pořadí čtvrtému dítku jménem "Anger Denial Acceptance". Ze třináctky nových písní stojí za zmínku obzvláště trojice posledních songů, které se přímo vážou k názvu nahrávky. Hudební ukázky včetně titulního songu najdete na YouTube.com.


King Charles - LoveBlood (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk pop / surf pop / indie pop

King Charles - LoveBlood
Dalším z nováčků tohoto týdne je britský zpěvák a skladatel Charles Costa, který si říká King Charles. Pochází ze západního Londýna, hraje na kytaru, piano a cello a studoval klasický zpěv. Z jeho vzhledu byste to ale jen těžko hádali. Jeho image se pohybuje někde mezi Princem a Serjem Tankianem. Nikoli však jeho hudba. Jedenáct písniček jeho debutu "LoveBlood" se nese na vlně surf popu a optimistického folku. Několik skladeb z "LoveBlood" uvidíte ve formě videoklipů na zpěvákově VEVO.


Walk The Moon - Walk The Moon (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: indie rock / power pop

Walk The Moon - Walk The Moon
Kdo by si myslel, že indie rock už má své tažné koně a je zcela přesycen nadějnými kapelami, je na velkém omylu. Že je tento styl stále free, cool a in dokazují Walk The Moon. Chtějí dobýt svět s novinkovou a stejnojmennou nahrávkou. Jistě jste už slyšeli kousek "Anna Sun", který se v loňském roce stal podle magazínu Esquire jednou ze třiceti nejžhavějších písniček léta a dokonce zazněl i v soundtracku seriálu "Upíří deníky". Abyste se náležitě naladili na celou náladu novinkové desky, poslechněte a podívejte se na klip ke zmíněnému songu na Vimeo.com. Další ukázky nabízí YouTube.com.


Niki And The Dove - Instinct (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: electropop

Niki And The Dove - Instinct
Z pětice interpretů oceněných anketou BBC Sound Of 2012 se nám už představil její vítěz Michael Kiwanuka a částečně i Skrillex. Nyní se o slovo hlásí i pátí v pořadí Niki And The Dove, kteří vydávají své debutové album "Instinct". Za tímto názvem se skrývá zpěvačka Malin Dahlström a pianista Gustaf Karlöf. Jak už jejich jména napovídají, pochází ze Švédska, a co už jméno neprozradí, věnují se electropopu. To není vzhledem k jejich domovině nikterak překvapivé, jak ovšem zní v jejich podání, zjistíte na soundcloud.com dua.


Dále vychází:

Black Sabbath - Iron Man-Best Of (Universal)
Daniel Barenboim - Beethoven For All (Universal)
Gun - Break The Silence (Mystic Production)
Ignite - Our Darkest Days Live (DVD) (EMI)
John Coltrane - Spirit Fiction (EMI)
Kamelot - Od A do Z (EMI)
Liza Manili - Liza Manili (EMI)
Lykke Li - Wounded Rhymes (reedice) (Supraphon/Warner Music)
Max Pezzali - Hanno Ucciso L'uomo Ragno 2012 (Supraphon/Warner Music)
Musica Bohemica - Písně a tance barokní (Supraphon)
Nick Cave & Warren Ellis - The Road (EMI)
Nick Cave & Warren Ellis - White Lunar (EMI)
Nigel Rogers - D'India Lamento D'Orfeo (EMI)
Olympic - 50 / Hity - Singly - Rarity (Supraphon)
Různí - Best Of Classical Album In The (EMI)
Různí - Blue Note Trip 10:Late Night (EMI)
Různí - Clubfete 2012.02 - 42 Summer Club Und Party Hits (Supraphon/Warner Music)
Různí - Let It Shine (EMI)
Různí - London-20 Classic Songs (Universal)
Různí - Music For London (Universal)
Různí - Taneční liga 140 (Universal)
Silversun Pickups - Neck Of The Woods (Supraphon/Warner Music)
V+W - Jiřímu Voskovcovi k narozeninám (Supraphon)
Různí - Late Night Tales/Music For Pleasure (vinyl) (EMI)
Z.Košler / Česká Filharmonie - Prokofjev Symfonie / (Supraphon)
Zuzana Růžičková - Cembalo v Anglii, Španělsku a Portugalsku 16.-18. Století / (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY