shop.musicserver.cz
Měsíc v hip hopu - květen 2012

Měsíc v hip hopu - květen 2012

Vydáno: 13.06.2012 13:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Květen opět patřil Kanyemu Westovi: vydal pozoruhodné klipy, podepsal nové interprety na label GOOD Music a Pusha T mu zdissoval Lil Waynea. Desky vydal B.o.B či 50 Cent, klipy zaujali Nas, Karek Král nebo Sodoma Gomora, živo bylo u Jay-Zho, Lupeho Fiasca, T.I.e a Young Bucka. Bohužel zemřel i člen Beastie Boys.

Téma měsíce

Pusha T
© facebook interpreta
Pusha T a Lil Wayne rozdmýchali spor mezi GOOD a YMCMB
Rappeři jsou horké hlavy. Stačí se v dvojsmyslu do někoho opřít a už je válka na spadnutí. Drake zarapoval v tracku "Amen" Meeka Milla i text "good ain't good enough", což Pusha T z Kanyeho tábora GOOD Music pochopil jako urážku labelu, tedy že GOOD není dostatečně dobré (celá analýza na Rap Genius). A jak nejlépe zareagovat než disstrackem na celou Drakeovu Young Money/Cash Money partu. "Exodus 23:1" je dissový masterpiece, však se podívejte na video níže a poté na analýzu od Rap Genius. Každý odkaz, hláška, rým je vypiplaný skvost, což nenechalo nikoho klidného. Na skladbě uslyšíte vokály The-Dreama a produkoval ji Rico Beats a zajímavostí je, že dostal zadání vytvořit něco temného, ale vůbec nevěděl, že půjde o disstrack.

Drake bulí
© facebook interpreta
Krásně namířené urážky si nenechal líbit zejména Lil Wayne a utweetnul si "fuk Pusha T and anybody that love em", což na straně podporující YMCMB znamenalo sérii retweetů, v táboru příznivců GOOD Music zase kontratweety ukazující oddanost ve stylu "i love pusha t". Pushu a Kanyeho Westa vyfuckoval i Young Chop, kterému se Pusha vysmál, že mu Kanye udělal bez optání remix na "I Don't Like", viz dubnové vydání. Do dvaceti čtyř hodin pak Wayne odpověděl trackem "Goulish". Na devadesáti sekundách se však Weezy moc nepředvedl (Rap Genius). Manažer Pushy zveřejnil i zesměšňující obrázek (vpravo), kde brečící Drake slibuje, že Weezyho pomstí. Beef ale tímto zatím skončil.


Nové desky

B.o.B - Strange Clouds
B.o.B - Strange Clouds (1. (u nás 21.) květen)
Očekáváná druhá deska Bobbyho Raye nakonec asi nebyla zas tak očekávaná. 76 tisíc prodaných kusů v prvním týdnů je na poměry prostě málo. B.o.B sice před vydáním nenabídl tak mainstreamový hit jako "Nothin' On You", titulní "Strange Clouds" však Top 10 dosáhl, "So Good" bylo jedenácté, i to však bylo málo platné. V připravované recenzi však B.o.Bho veskrze pochválím a to je hlavní. A nakonec ten pořádný komerční úspěch může ještě přijít: klip k třetímu singlu, "Both Of Us" s Taylor Swift, už je hotov. Zatím se můžete podívat na video k "Play For Keeps", které natočil v Paříži, stejně jako "So Good", které mimichodem pěkně živě převedl u Jimmyho Kimmela. A pokud máte rádi motivační písně, koukněte na "Champions", kterou Bobby nahrál spolu s kapelou O.A.R. pro americký olympijský tým ve spolupráci s Duracellem.


Krizz Kaliko - Kickin' And Screamin'
Krizz Kaliko - Kickin' And Screamin' (15. květen)
Krizz Kaliko je ďáběl. Narodil se roku 1974 ve městě Kansas, stejně jako Tech N9ne, a oba pojí dlouholetá spolupráce. Krizz je upsán pod N9nových labelem Strange Music a vypadá to, že brzy bude podobnou nezávislou hvězdou, jako on. "Kickin' And Screamin'" je Krizzovo čtvrté album a debutovalo už v první padesátce Billboard 200. Vděčí tomu nejen svému nezaměnitelnému rychlopalnému stylu, ale také velké internetové aktivitě: zfilmoval už více než polovinu tracků z alba. K virálním klipům se vyjádřil zde. Níže se můžete podívat právě na jeden s Tech N9nem, na odkaze najdete všechny další. Pokud by vás zajímalo, co to má s očima, tak jedná se o chybu pigmentu, nemoc vitiligo.


Killer Mike - R.A.P. Music
Killer Mike - R.A.P. Music (15. květen)
Dnešní doba opravdu přeje nezávislým rapperům. Úspěchy kromě zmiňovaného Tech N9nea a Krizze Kalika mají především Mac Miller nebo Odd Future, a další významný rapper, který není pod diktátem velkých společností, je Killer Mike. Ten si udělal kariéru na hostovačkách pro Outkast ("The Whole World" například), po úspěšném debutu "Monster" z roku 2003 ale zapadl. Šesté album "R.A.P. Music" ho však výrazněji vrací do hry. Zkratka znamená Rebellious African People a celou desku produkoval El-P. K úvodnímu singlu vznikl krátký film, který ze začátku přípomíná oblíbený thriller "Drive" a dočkáte se hodně drastických záběrů při přepadení benzínky a následné honičce. Sloka Buna Bho je skvělá, T.I. si prozměnu zarapuje před strašidelnými nahotinkami.


50 Cent - The Lost Tape
50 Cent - The Lost Tape (22. květen)
Budoucnost páté řadovky je nejistá a tak 50 Cent nahrává o sto šest na mixtapy. Po úspěšném prosincovém "The Big 10", z kterého nově vyšlo ještě video k výbornému "Niggas Be Schemin'", vydal 22. května DJem Dramou hostovaný mixtape "The Lost Tape: Gansta Grillz". K oficiálnímu poslechu a ke stažení je zde.

Patnáctka tracků rappera ukazuje v nejlepší formě a tvrdý hiphopový zvuk se bude líbit všem opravdovým fanouškům. Je však škoda, že jsou singly na míle daleko hitovému potenciálu "In Da Club", "Candy Shop" nebo "Ayo Technology", myslím si tak, že pokud se nezmění Fiftyho přístup, případné páté album dopadne komerčně ještě hůře než "Before I Self Destruct". Na druhou stranu, poslední řadovka byla tak průměrná, že pokud by zachoval kvalitu mixtapových singlů, novinka by měla dopadnout u kritiků a fanoušků mnohem lépe. Níže se podívejte na klip k "Murder One", na odkazech pak najdete jeho remix 2 Chainzova "Riot", "All His Love" s kočkami a "Get Busy" s auťáky.

Na mixtapu kromě zmíněného 2 Chainze najdete ze známějších jmen už jen Snoop Dogga, na třech skladbách vypomohl Kidd Kidd. Magazín XXL se podíval na Fiftyho předchozí hostovačky a vybral 25 těch nejdůležitějších, ještě zajímavější je však dvacetpětka smyšlených navrhovaných featuringů, které by měl zvážit. A fotka měsíce: 50 Cent v nemocnici s žaludečním virem, obležený plyšáky.


David Banner - Sex, Drugs & Video Games
David Banner - Sex, Drugs & Video Games (22. května)
Producent a rapper z Mississippi David Banner mě vždycky bavil. Kolik z vás tady pamatuje jeho show na Hip Hop Jamu 2007? Rok poté vydal vcelku úspěšné album "The Greatest Story Ever Told", v roce 2010 pak společné album s producentem 9th Wonderem "Death Of A Pop Star". Na novince dal majoru vale a vrátil se k nezávislému vydávání alb, dvacetistopé "Sex, Drugs & Video Games" dal fanouškům navíc úplně zadarmo prostřednictvím webů s mixtapy. Zároveň však spustil 2M1 Movement, ve kterém věří, že deska dosáhne dvou milionů stažení a zároveň tyto dva miliony fanoušků přispěje po jednom dolaru, aby dále mohl svobodně tvořit. Asi se mu to nepodaří, ale každopádně všechna čest. Níže se můžete podívat na singl se Snoop Doggem, Nipseym Husslem a Gamem, na odkaze pak najdete další klipy.


Další květnové tipy
Trojice Travis Porter vydala své debutové album "From Day 1", obsahuje například skladby "Ride Like That" s Jeremihem, "Ayy Ladies" s Tygou nebo "Aww Yea". Gucci Mane vypustil mixtape "I'm Up" a také prohrál spor o 270 tisíc dolarů, když si půjčil diamantové doplňky, které nevrátil a ani za ně nezaplatil. DMX (snad) v létě vydá sedmou řadovku "Undisputed", navnadit se na ni můžete mixtapem "The Weight In". K poslechu je nové EPčko Devina The Dudea "Seriously Trippin'". A obrovské gratulace zaslouží Meek Mill, jeho mixtape "Dreamchasers 2" dosáhl za pouhý měsíc tří milionů stažení - hostuje ho DJ Drama a mezi hosty najdete Drakea, Ricka Rosse, Big Seana nebo Walea. Měl bych také připomenout "Master Of My Make-Believe" Santigold.


Novinky - US/UK

GOOD Music
© facebook interpreta
Kanye West a jeho GOOD Music zažili další výborný měsíc
O Pushovi Tm jsem psal v úvodu, o GOOD Music se však mluvilo v mnoha jiných souvislostech. Předně se label opět rozrostl, Kanye West po dubnovém Q-Tipovi upsal v květnu nyní mimořádně populárního rappera 2 Chainze a také první ženu, skladatelku/zpěvačku, tanečnici a herečku Teyanau Taylor. 2 Chainz v květnu vydal výborný klip k pecce "Undastatement" a k ostré věci s Kreayshawn "Murder", které prozměnu zahostoval v "Breakfast (Syrup)". Také byl na chvíli zadržen, když si jeho bižuterii přes čtyři prsty na letišti spletli s boxerem.

Co se týče Kanyeho, tak více se o něm rozepíšu příště, tentokrát tu uvedu pouze videoklip k "Lost In The World" z "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Ten stylem navazuje na předchozí filmy, opět se dočkáte epileptických střihů, výrazně uměleckého vizuálu a nevšedních tanců. Video natočila režisérka módních klipů Ruth Hogben v červnu 2011, editace však trvaly velmi dlouho. Média se rozchází v tom, jak vznikla choreografie: Hogben se pro XXL vyjádřila, že tanečnice dostaly kreativní svobodu a možnost vyjádřit píseň po svém, iDnes však píše, že choreografie je opět dílem Yemiho A.D.

Velkým tématem pak samozřejmě bylo video k "No Church In The Wild". To bylo za svůj vizuální styl a silné scény velmi kladně hodnoceno, zároveň však očekávaně vzbudilo kontroverzní diskuze kvůli tématu revolucí a též iluminátismu. Nikdo nemůže vyvrátit, že si Kanye i Jay-Z nelibují v odkazech na ilumináty, analýzy jako například tato jsou však k smíchu. Atmosférická pecka mimochodem zazněla v ukázce na film "Velký Gatsby" a vzniklo nesčetně coverů, k těm lepším patří verze od Rity Ora. K "Watch The Throne" pak patří jedna těžce uvěřitelná zpráva: když se konečně dostali do Paříže a mohli předvést "Niggas In Paris" živě, rappeři to vzali tak slavnostně, že skladbu dali celkem jedenáctkrát! Neuvěřitelné. A taky zastavili koncert, když jim někdo kazil laserovou show vlastním laserovým ukazovátkem.

V červnovém vydání se ještě budu blíže věnovat GOOD Music albu "Cruel Summer", doprovodnému filmu stejného jména a pilotnímu videosinglu "Mercy" a též Kanyeho teniskám a přítelkyni či budoucí manželkce Kim.


Lil Wayne
Na Billboard Music Awards nejvíce uspěl Lil Wayne
V květnu byly vyhlášeny Billboard Music Awards, které nejsou ani hodnocením kritiků jako Grammy nebo hodnocením fanoušků jako MTV, ale jsou čistým výsledkem výkonů interpretů na americkém trhu, tedy souhrn úspěchů (prodej desek; prodej, streaming a rádiový airplay singlů), které komentuju každý čtvrtek. Nejvíce kategorií vyhrála Adele a LMFAO, nás může těšit, že nejlepším nováčkem se stal Wiz Khalifa (který má venku nové video k "The Grinder"), nejúspěšnějším mužem Lil Wayne a nejstreamovanějším interpretem Rihanna. V r'n'b kategorii byl vyhlášen nejúspěšnějším interpretem Chris Brown, deskou "4" Beyoncé a písní "Motivation" Kelly Rowland. V rapu dominoval Lil Wayne jako interpret i jeho album "Tha Carter IV", nejhranější/nejprodávanější písní však bylo "Party Rock Anthem" LMFAO, které soutěžilo i v pochopitelnější kategorii tanečních písní, kterou též vyhrálo. Záznamy vstoupení na BMA včetně Ushera nebo Chrise Browna najdete tady.


Pete Rock + Lupe Fiasco
© facebook interpreta
Petea Rocka naštval Lupe Fiasco
Hip-hop je o samplech. Dneska slyšíme tracky, které samplují tracky z devadesátek, které samplují klasiky z dávné historie. I to je případ "They Reminisce Over You (T.R.O.Y.)" Petea Rocka & CL Smootha z roku 1992, který používá sampl "Today" Jefferson Airplane v podání saxofonisty Toma Scotta. Stejný poklad si však dovolil použít Lupe Fiasco v novince "Around My Way (Freedom Ain't Free)" a Pete Rock se naštval. Nejedná se ani o použítí stejného samplu, producenti Lupemu nahráli nástroje znovu, Rock však track považuje za zneuctění jeho klasiky. Trošku přehnaná reakce, nemyslíte? Naštěstí se už prý udobřili. Lupeho track je každopádně parádní.


Krátké zprávy - US/UK
  • Eminem aktuálně pomáhá dokončit druhé album Slaughterhouse, první pod Shady Records, vyjádřil se však, že další sólovka by měla následovat. Nezdá se to, ale poslední "Recovery" vyšlo už před dvěma roky.
  • Bizarre k mixtapu z března vypustil nové video "Justin Bieber". Ulítlý refrén stojí za poslech.
  • Lil Boosie byl shledán nevinným v případu vraždy, o které jsme psal už v červnu 2010 (což bylo mimochodem poslední tehdejší vydání Měsíce v hip hopu, po letní pauze se ho nepodařilo obnovit, to se povedlo až letos v lednu). Rapper si měl údajně najít známou vraždící firmičku na zabití jednoho chudáka, tyto skutečnosti se však u soudu nepodařilo prokázat. Vražda proběhla, ne ale na Boosieho objednávku. I tak se však žádného rapového materiálu od něj zatím nedočkáme, nadále sedí za drogy.
  • Jestli se bojíte nemrtvých, klip "Zombie" asi není pro vás. Zombice s E-40tym a Tech N9nem ale spíše pobaví. N9nea můžete vidět i v novém klipu věnovaném padlým americkým vojákům "The Noose" z loňského alba "Welcome To Strangeland".
  • Fresh jméno: Azad Right. Biografii syna íránského exilanta si můžete přečíst na jeho stránkách, já vás odkážu především na klip "Alone" a mixtape "The Time Is Right".
  • Diggyho jsem už tu párkrát zmiňoval, pokud se vám tvorba syna Rev. Runa z Run DMC líbila, koukněte na nová klip "Two Up".
  • "Shock Value III" Timbalanda má vyjít už v červnu, ale nějak tomu nevěřím. Jistá však je jiná věc: producent a rapper začne prodávat svůj vlastní alkohol. Le Sutra bude šumivá vodka s čtyřmi ovocnými příchutěmi. Na "SVII" je přitom track "Ease Off the Liquor".
  • Byl André 3000 dobrá volba do role Jimiho Hendrixe? Stoprocentně, jen se podívejte na fotky z natáčení.
  • Jeden z nutných atributů rapperů je vedle povinné návštěvy vězení také umělé zuby. Ne, že by je měli křivé nebo zkažené, ale je nutné chrup co nejdříve vyměnit za stříbrný, zlatý nebo nejlépe diamantový, nebo alespoň jej o tyto tzv. grills vylepšit. Odborníkem na tuhle blbost je i rapper Paul Wall a v květnu si u něj nechali udělat zoubky Big Sean, Meek Mill a French Montana. Jak se na to díváte vy?
  • Jestli máte rádi krásné ženy, Cassie konkrétně, podívejte se na klip "King Of Hearts (R3hab Remix)" režiséra Juliena Bacheleta z francouzského Versailles. Původní nezremixovaná verze má úplně jiný klip z Beverly Hills. Celé stejnojmenné album je v plánu na podzim.
  • Víte, co je to meme? Říká vám něco Scumbag Steve? Tak právě tento nedobrovolný aktér memu rozjel rapovou kariéru. Na jeho kanálu najdete více klipů.
  • Chiddy Bang vydali remix k "Mind Your Manners" s Travisem McCoyem z Gym Class Heroes.
  • Někdy se dokážou rappeři upsat k pořádným hovadinám. Italsko-francouzský skladatel, DJ a producent Jean-Roch zlanařil Snoop Dogga do sračky "Saint-Tropez". Tak aspoň zažil pěkné prázdniny s četníky a Francouzkami v bikinách.
  • Černošská tenistka Serena Williams možná vydá rapové album. Ukázku jednoho tracku si můžete poslechout zde. Kdyby se tak nestalo, asi o moc nepřijdeme.


Young Buck
© facebook interpreta
Young Buck je hromádka neštěstí
V březnu Young Buck unikl smrti, když ho nezasáhla žádná z kulek, které mířily na jeho auto, vypadá to však, že špatné časy neskončily. Rapper, bývalý člen G-Unit, v roce 2010 vyhlásil bankrot a dluží stovky tisíc dolarů na daních, v květnu 2012 tak musel opustit své sídlo v Nashvillu. Ale nezamíří do menšího bytečku, ale přímo do kriminálu. Má si totiž pobýt rok a půl ve vězení za držení zbraní, které se našly právě u něj doma při zátahu na neplatiče daní. Pistoli Glock v USA samozřejmě vlastnit můžete a můžete ji i mít doma nabitou, Young Buck však toto měl zakázané po incidentu z roku 2005, kdy nožem napadl muže, který zaútočil na Dr. Dre. Co se týče jeho vztahu s 50 Centem, vyjádřil se, že by se klidně rád vrátil do G-Unit a i pochválil Fiftyho "The Lost Tape", Fifty však o nějakém návratu nemluví, naopak se soudně vložil do sporu o Buckův majetek, neboť si chce pohlídat své duševní vlastnictví vzniklé pod G-Unit, jinak řečeno, nechce, aby Young Buck určitá hudební práva, která můžou patřit Fiftymu, prodal ke splacení dluhu.


T.I. - Like That
T.I. upřesňuje osmou řadovku a společné album s B.o.Bem
Poslední Cliffordova řadovka "No Mercy" neuspěla v recenzích ani v prodeji (pouze Gold za 500K), po návratu z vězení tak má určitě chuť natočit opět něco skvělého. Osmá řadovka už dostala jméno "Trouble Man" a prozatimní datum vydání 4. září. Posledně jsem tu dával odkaz na povedený track "Love This Life", v květnu T.I. vypustil další ukázku, "Like That".

Opět také došlo k potvrzení společného alba s B.o.Bem, které by se mělo jmenovat "The Man And the Martian" - Marťan, tak někdy T.I. oslovoval Bobbyho, i když si tak říká i Lil Wayne.

Iggy Azalea
Poslední informace z Grand Hustle tábora je o Iggy Azalee: debut "The New Classic" měl vyjít pod Interscope Records, po upsání se Grand Hustle se však vše zkomplikovalo a zatím není jisté, kdo nakonec distribuci povede. Abych to trochu přiblížil, podobně to mají třeba PSH: jsou pod labelem Bigg Boss, ale distribuci jim dělá EMI. A jestli chcete nějaké nové pěkné fotky nejlepší bílé rapperky, koukněte na její galerii na zdi na Facebooku.


M.I.A. + Rihanna
© facebook interpreta
Jay-Z připravuje festival, podporuje homosexuály a podepsal M.I.A.
M.I.A. bude managovat Roc Nation. Jay-Zho label už takto vede kariéry Rihanny (společná fotka nalevo), Shakiry, Meeka Milla, Santigold nebo Walea, mezi přímo podepsanné interprety pak kromě Jay-Zho patří například J. Cole, Rita Ora nebo Willow Smith. M.I.A. letos vydá čtvrtou desku "Matangi", mezi hosty by neměla chybět Missy Elliott a Azealia Banks na remixu "Bad Girls".

Interpreti ze stáje Roc Nation se také objeví na festivalu, který bude Jay-Z pořádat prvního a druhého září ve Philadelphii. První ročník akce "Made In America" bude samozřejmě osobně headlinovat. Do line-upu zapsal Odd Future, Janelle Monáe, Ricka Rosse, z Roc Nation to budou Wale, Meek Mill, Santigold a Rita Ora, ale vystoupí i rockoví Pearl Jam a taneční Skrillex, Afrojack nebo Calvin Harris. Festivalu podporovanému Budweiserem bude předcházet i tour po městech s názvy "Made In Miami", "Made In Chicago" apod.

Jay-Z + Beyoncé
© facebook interpreta
Na léto pak plánuje pobývat hlavně s rodinou, Beyoncé a dcerou Blue Ivy, údajně hlavně v Londýně. Vypadá to tedy, že letos asi od rappera neuslyšíme nový materiál. A mimochodem, Jay-Z se vyjádřil, že podporuje kladný postoj Barracka Obamy ke sňatkům párů stejného pohlaví. Těžko ale říct, jestli Obamovi mediální podpora pomůže, Shawn Carter by podle mě měl větší šance stát se prezidentem sám. Měl by si však dát více pozor na zabezpečení soukromí, v květnu mu jeden rapper hacknul YouTube účet a na jeho kanál nahrál své reklamní video.


Justin Bieber - Boyfriend Remix
Justin Bieber a jeho spojení s rappery
Díky "Boyfriend" jsem se stal fanouškem Justina Biebera a vypadá to, že si snad poslechu i celé album. Třetí počin "Believe" vychází v červnu a seznam hostů a producentů vypadá velmi zajímavě. Ludacris, Drake, Big Sean a Nicki Minaj pomůžou na mikrofóně, beaty dodají Hit-Boy, Darkchild, Diplo nebo Max Martin. Mike Posner produkoval zmiňovaný titulní singl, který nově získal rapový remix. Hostovačka 2 Chainze, Maca Millera a Ashera Rotha pecku ještě o úroveň zlepšila.


Videoklipy - US/UK

Poznámka: YouTube změnil podmínky embedů a minimální velikost je nyní 200x200 pixelů, u polovičních náhledů videí tak musíme mít černé pruhy nahoře a dole, abychom se vlezli do minima. Omlouvám se za zhoršení estetiky článku.

VIDEOKLIP MĚSÍCE: Nas - Daughters
Ne, že by bylo nové video Nase nějak zvláštně dobře natočeno, text však ve spojením s obrazovým ekvivalentem funguje perfektně. Tak doufám, že se Nasovy obavy vývinu života dcerky nevyplní a nebude rappera moc zlobit. Celá deska "Life Is Good" vychází v červenci a osobně musím říct, že jsem se na jeho desku ještě nikdy tolik netěšil. Komerčně si asi nepovede lépe než předchozí počiny, v rámci prodejní úrovně doby však věřím v úspěch. Mimochodem, při jeho show na Summer Jam festivalu vystoupila i Lauryn Hill.


Swizz Beatz feat. A$AP Rocky - Street Knock
Rapper/producent/manžel Alicii Keys Swizz Beatz na letošek připravuje druhé album "Haute Living", na které si pojistil mnoho známých hostů. Jedním z nich je i A$AP Rocky, se kterým natočil i vizuálně zajímavý klip, zejména díky Swizzově vlastní speciální edici Lotusu Evora. Track od AraabMuzik by se měl dostat též na mixtape "Limitless".


DJ Drama feat. Young Jeezy, T.I., Ludacris & Future - We In This
DJ Drama ročně hostuje desítky mixtapes, zároveň ale vydává i celá alba a "Quality Street Music" bude jeho čtvrtým. Místo v článku si singl "We In This" vydobyl díky výborné sloky Ludacrise. Young Jeezy a Future se spolu objevili ještě v Jeezyho klipu "Way Too Gone".


DJ Khaled - Take It To The Head
Nejotravnější postavička DJ Khaled opět dokazuje, že umí dojednat nejlepší spolupracovníky. Šesté album "Kiss The Ring" vyjde v srpnu a venku je první hvězdný singl s featuringem Chrise Browna, Ricka Rosse, Nicki Minaj a Lil Waynea. Více než klip ze zničeného metra zaujme povedená produkce osvědčených The Runners. Rosse v květnu najdete i v klipu "Ring Ring" s Futurem a "Why?" Mary J. Blige.


Elro - Scrabble
Elro je běloch, dvaadvacetiletý Brit, narodil se v městě Chepstow na rozhraní Anglie a Walesu a klip na track "Scrabble" je originální tak, že se dostal do článku. Kdo by čekal, že by lyric video mohlo být vlastně tak fajn. Na track si pozval grime kolegy JMEho a Mangu. Celý mixtape "Porcelain Corpse" si můžete stáhnout zde.


Rychlé shrnutí zahraničních klipů se sólo článkem
"No Church In The Wild" už jsem zmínil, z květnových rapových věcí jsme psali o "Jumanji" Azealie Banks, "Right By My Side" Nicki Minaj a Chrise Browna, kde Jarda zapomněl zmínit, že tam hraje Nas, společná věc Hard Targeta a Freda Dursta "Look Out" si zasloužila též sólo článek, z nerapových věcí jsme tu měli "I'm All Yours" Jaye Seana a Pitbulla, "Big Hoops" Nelly Furtado, "Where Have You Been" Rihanny a "This Is Love" will.i.ama.


Novinky - CZ/SK

James Cole, LA4, Mike Trafik - Nadzemí
Biggbossí Nadzemí úspěšně odstartovalo
Koncept volitelně placené hudby je populární už i v českém hip-hopu a interpreti nabízí vedle možnosti bezplatného stažení mixtape i koupi fyzického nosiče. U EPs je to méně častý jev, většinou jsou vždy placené, buď na BandCampu, nebo fyzicky, Bigg Boss se ale rozhodl sedmistopé EP "Nadzemí" vypustit úplně zadarmo, s možností koupě na CD za dvě stě pade. A společná deska Jamese Colea, LA4 a DJe Mikea Trafika zaznamenala pět tisíc stažení za prvních deset dnů jen z BB serveru. Novinkou je, že se pro "Nadzemí" připravuje podzimní turné a v plánu je také několik klipů: byli osloveni známí spolupracovníci Pavel Raev (pro track "Proč je to kak"), Giulio De Blasio ("Sítě"), Risto Bauchovski ("Platim předem") nebo DJ Wich ("SFT"). Titulní "Nadzemí" režíroval Pavel Raev. A když jsme u Bigg Boss stáje, respektive spíše Hypno808, Hugo Toxxx natočil ve Vietnamu klip k "Draulim jak bauch" z "H.P.T.N. 2"/"Legálních drog".


HZM - Mixtape 1/2
Vítězové Mafia Talentu HZM vydali EP
Hovada za majkem, HZM, loni vyhráli na Hip Hop Jamu finále Mafia Talentu s trackem "Rodná hrouda". To jim zaručilo nahrání klipu a desky od Mafia Records. Video vzniklo už v říjnu, na track "Začínáme" od dvorního producenta Delly. HZM jinak tvoří rappeři C Sweet (Mělník) a Johny Machette (Třebechovie pod Orebem) a DJ Sklicko (Sokolov). Jako předkrm celé desky vyšel v květnu "Mixtape 1​/​2". Tři tracky používají cizí instrumetálky, tři další produkovali Paulie Garand, Della a ODD. A ze skladby "Rap o rapu", využívající instro "It's On" Kid Inka, se stal velký hit. Klukům se nechtě podařilo smazat původní upload videa, věřte však, že mělo stovky tisíc zhlédnutí. A views jsou dle mého zasloužené, ne jako u bizarních hiphoperů Raega nebo Gamby (otvírat na vlastní nebezpečí, i když u toho druhého je aspoň Lamborghini a biatch Dominika).


Krátké zprávy - CZ/SK
  • U PIO Squad je nějak klid, nejsou nabookované koncerty, o novém materiálu není ani stopy. 15. června na Votvíráku však jihlavskou bandu budeme moci exkluzivně vidět na pódiu spolu s Prago Union a jejich Livě Band. Kapely vydaly pozvánku a také nahrávku "Království" a "Rodiny" ze zkušebny.
  • Moja Reč nahráli hymnu pro české a slovenské vydání "King Of The Rock", streebalové akce pořádané Redbullem. Finále proběhne na Alcatrazu, ve věznici, která má přezdívku "The Rock".
  • Víte, kde leží Zábřeh? Ony jsou v ČR dva, trio rapperů Cartisss, Bury, Karter jsou z toho olomouckého a do povědomí celé republiky se nyní můžou dostat díky tracku "Království je mý", na který si pozvali Jamesa Colea a Lukreciuse Changa, produkoval ho R.3.M.
  • V březnu rapper Suvereno (2h+) vyslal videoklip "Osloboď mysel" s refrénem od Paula Projecta, nyní hostovačku popovému tanečnímu zpěvákovi vrátil na skladbě "Ak to musí byť". A featuring věnoval i Kalimu, společnou věc "Strach" produkoval eMeReS.
  • Radikal ze slovenských Dramatikz v blízké době vydá sólo debut "Počiatok" a tak přišel čas na nový videosingl. Na "Navždy" si poslechnete i zbytek skupiny, tedy druhého rappera Stopercenta a producenta Masifa. Poslechnout si můžete i předchozí singl "Bez ilúzie"nebo starší track "Musíš bojovať (Zlodeji snov)".
  • Znáte freestylera eLKa? I on se rozhodl nahrávat běžné tracky a loni vydal debut "Deník cestovatele". Vtipné je, že Google na prvním místě vyhodí (nyní už neaktualizovaný) blog s nelegálními uploady česko-slovenského hiphopu. Nyní založil label BACKinTIMES, kde kromě něj působí i Retrospekt, Mill, Rocko & Basta, DJ Poemistix, J-Bez, Dalda, Whet a WildJam. Všechny znáte, že? Když ne, tak poslechnětě si věci na labelovém SoundCloudu, kde jsou i tři novinky eLKa.
  • Lipem se zabývá zbytek redakce (křest, recenze, song s Katem), já doplním, že vydal nový klip "V temnotě". Otvírat odkaz by vás měl odradit tento nejlépe hodnocený komentář: "Miluji tvojí práci :) Vždycky když je mi smutno, tak si vlezu do postele a poslouchám tvoje písničky, hned je mi lépe :) děkuji."
  • Ostravský rapper Papa Fini se rozhodl ukončit kariéru. Jako rozlučku vypustil track "Karma", u kterého tedy zapomněl uvést, že instro sebral Němcům. Z letošního roku si od Papafiniho můžete poslechnout ještě "V pyčy" s Shadowem Dropem a z historie si připomenout třeba "Autoerotiku" s Hugem Toxxxem.
  • V květnu jsme vás pozvali na pražské koncerty The Roots v srpnu, Far East Movement červenci a oznámili Bena Cristovao jako předskokana červnového Pitbulla.


Robert Rosenberg + SWD
© facebook interpreta
Sodoma gomora!
Sodomu Gomoru jsem představil a pochválil v článku rekapitulující rok 2011 a členové Řezník i DeSade pokračují ve velké nahrávací aktivitě i letos. Řezník vydal album "Hudba u který se chcípá", která se zabývá tématy depresivní beznaděje, sebevraždy, marného hledání smyslu života, nenávisti a zla, tedy klasika od Sodomy Gomory. Na tracku "WorldWideWicketShit" zahostoval i James Cole a detroidský acid rapper Mastamind. DeSade alias SWD zase vydal nový klip ke svému loňského albu "Bereš to vážně?", kontroverzní "Kundičky 2011", na které byste se níže neměli dívat, pokud vám není osmnáct let. V opačném případě uvidíte kromě zvrhlostí s nahými slečnami i Roberta Rosenberga, dokument z natáčení je zde. Celá skupina se pak objevila na videosinglu metalových StreetMachine "Decibely hněvu".


Wireless Festival
Hip Hop Kemp versus zahraniční festivaly
Zatímto londýnský Wireless, německý Splash! a švýcarský Openair Frauenfeld lákají v červenci na jména jako Drake, Rihanna, Nas, Wiz Khalifa, 50 Cent, A$AP Rocky, Ludacris, Nicki Minaj, J. Cole, Rick Ross nebo Tinie Tempah, srpnový Hip Hop Kemp se za červen vytasil s jedním trochu větším jménem: Mos Def. Ano, ukamenujte mě, ale já do Hradce "jen" na Madliba nebo Mose Defa nepojedu. Nepojedu vlastně nikam, protože vstupenky na zmiňované kvalitní festivaly stojí bohužel pět tisíc a konkurenční Hip Hop Jam a Toto je hip hop festival letos nebudou. Nejlepší hiphopový line-up má vlastně Votvírák.


Videoklipy - CZ/SK

VIDEOKLIP MĚSÍCE: Karel Král - Malej byt
V dubnovém vydání jsem poprvé informoval o Karlovi Královi, dočtete se tam vše důležité o povedeném debutu "Krásná čeština", a hned o měsíc později si zasloužil ocenění videoklip měsíce. Temná atmosféra i zabarvení hlasu sice může připomenout Hypno808, nevidím v tom však kopii. Povedené video natočil Moca, který track i produkoval, mix a master udělal Kenny Rough. Stane se Karel Král také vaším oblíbencem?


MVP feat. Berezin - Půlnoční blues
Sax a Reggie připravují na podzim nástupce debutu "Deep Throat" a venku už je první videosingl. Beat MVP dodal DJ Mike Trafik (a pozval na křest) a jednu sloku si dal Berezin, který se po noční Praze stále pohybuje.


Tafrob & Jay Diesel - #Milaneee
Předpokládám, že víte, co je to Twitter. A pokud followujete některého z českých hiphoperů, určitě jste narazili na hashtag Milaneee, kterým se označují komentáře jídla. Klip ze společného EPčka Tafroba a Jaye Diesela "Už to pal" tak samozřejmě také vznikl v restauraci. Nezapomeňte i na starší "Rolovací", Tafrob pak v květnu ještě vydal sólovou "Je třeba zabít Tafroba" s eMeReSem.


Ty Nikdy - Závist
Jestli nemáte rádi černobílá videa nebo jste závistivci, klip si radši nepouštějte. Klasický TN zvuk (rozuměj: dobrý) vyplodil Kenny Rough a na mikrofónu jsou Idea, Rest a Paulie Garand, který též klip sestříhal. A určitě ještě přijde minimálně jeden další videoklip z desky "Label". Tím prvním byl "Ruce pryč".


Sergei Barracuda - Šéfuju
Málokdy domácí rappeři mají produkce od opravdu velkých zahraničních jmen. Příkladem jim budiž Rytmus a DJ Premier v "Jediný". Sergei Barracudovi se podařilo na svůj agresivní track "Šéfuju" dostat Lexe Lugera, který výrazně ovlinil současný trend v hiphopovém zvuku. A Lugerova beatová nálož funguje i u ostravského rappera. Na chystané desce "Pouliční ekonomická II - Nechvalně proslulý" uslyšíme ještě jedno americké jméno: Drumma Boye.


Rychlé shrnutí domácích klipů se sólo článkem
Jednoznačným klipem měsíce, který si zasloužil sólo článek, byly "Deti Stratenej Generácie" Rytmuse a Ega, hodně zajímavé byly dvě videa Prago Union a "Výstřel do tmy" Dew Town Dogz, konečně též vyšel hollywoodský "Mine" Bena Cristovao a kontroverzní a dle mého výborná "Prdel".


Hitparády


Rihanna - Where Have You Been
V singlech v USA jsme měli situaci obdobnou jako v dubnu, v Top 10 soustavně pobývali Flo Rida s "Wild Ones" a Nicki Minaj se "Starships". Flo Rida už má nový singl "Whistle". Do první desítky se už dostala Rihanna s "Where Have You Been" (v UK též), Pitbull s "Back In Time" a Usher se "Scream" tam mají našlápnuto, daří se Kanyemu Westovi s "Mercy". "Both Of Us" B.o.Bho a Taylor Swift ještě větší stoupání vzhůru čeká. Album "Strange Clouds" ale spíše propadlo, 76 tisíc kusů a páté místo je horší než debut "The Adventures Of Bobby Ray", který byl zlatý s 84 tisíci. Do USA pronikla Rita Ora s "How We Do (Party)", zatímco v domácí Británii dva týdny vedla s "R.I.P" s Tiniem Tempahem. V Česku bychom na předních pozicích rappery hledali marně.


Bonusy

BONUS MĚSÍCE: Three Loco - Neato
Haha, když se dají do kupy tři baviči, srando-rap zažívá nejlepší momenty. Three Loco jsou Dirt Nasty (Simon Rex), Andy Milonakis (to tlusté děcko, má však růstovou poruchu, je mu 36) a Riff Raff a track "Neato" se objeví na společném EP.


Wichovo pozvánkové okýnko
V dubnu jsem vynechal pravidelné Wichovy pozvánky, takže zpětně musím přidat tu slovenskou nalevo a odkázat na tuhle, kde s Nironicem zazpívají "Sen" a přidají srandovní hlášky. Mimochodem, Erica Nironica jste mohli v květnu slyšet na "Necessary Evil" Slick Talkers produkovaném DJem Fattem a co se týče Tomáše Wiche, od června si můžete nakoupit trička s novým Golden Touch motivem.


Rosaldo zval do Sasaz
Rytmusův koncert v SaSaZu byl velkou událostí a tak musely vzniknout pozvánky od všech vystupujících, včetně budoucího cigánského barona Rosalda. A vždycky zapomněli v line-upu zmínit El Nina. Škoda, že nevystoupil i tenhle borec.


Výhled na červen


Usher - Looking 4 Myself
Červen bude neskutečně našlapaný. Čekají nás desky Curren$yho, Kool Keitha, Big K.R.I.T.a, Ushera, Bow Wowa, Waka Flocka Flamea nebo Maybach Music Group.

V Česku také bude kam zajít, o Votvíráku jsem se už zmiňoval, dále se 16. června v pražském P.M.ku koná DMC DJský šampionát s show Vece, o den později Wake Jam v Žlutých lázních kromě skateboardu, wakeboardu a BMX soutěží nabídne i Navigators a PSH, ve stejný den je též Pitbull s Benem Cristovao v aréně hokejové Sparty. 22. června v Lounech proběhne další Hip Hop 4Ever! akce, tentokrát s Orionem a Oteckem, v druhé polovině června proběhne v Opavě, Bruntále, Olomouci a Přerově putovní Battle Kings párty jako příprava na Rýmařovskou hlavní akci. 29. června si pak v Praze můžete vybrat, jestli zajít na Maca Millera do Roxy nebo na Lávku na PSH a Ektora. Vzhledem k tomu, že Mac musí skončit do desíti, můžete stihnout všechna vystoupení. A 7.7. proběhne v Modré Vopici Gambrz fest, kde kromě Gambrz Reprs vystoupí i Manželé, Záviš nebo Sodoma Gomora.

Ještě bych si dovolil jednu poznámku: některé novinky, které vyjdou v minulém měsíci, ale jsou spojené s větší událostí další měsíc, si většinou nechávám až na ten měsíc následující. Proto například o Strapovi nebo Chrisu Brownovi napíšu až s celým albem v červnu, i když klipy vydali v květnu. Takže za měsíc se těším.



NÁZORY
  • Kanye West choreografie (D3sert, 14.06.2012 00:07) Reagovat

    Hned na uvodni strance je ze choreografii delal Yemi A.D. www.yemiad.com/ ale to jen pro doplneni.

    • Re: Kanye West choreografie (Doupik, 14.06.2012 00:35) Reagovat

      Režisérka asi chtěla dojem z díla ještě více zumělečnit tím nepřesným tvrzením o spontánnosti tanečnic :-)

      A jinak článek OK ;-)?

      Nezapomeňte zkusit napsat profil borce z Beastie Boys, CDčka rozdávám z vlastní vůle :-)

  • !!!! (S., 14.06.2012 13:27) Reagovat

    nejkvalitnější práce na ms. Jako vždy !

  • článek (Julian Bodescu, 14.06.2012 14:16) Reagovat

    vůbec nechápu o čem ten článek z klávesnice toho hošíka vlastně je. to se má číst pozpátku?

    • Re: článek (LFS, 14.06.2012 14:54) Reagovat

      Ne voe, čti to se zavřenýma očima a svázanýma rukama.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu