John Mayer získal třetí americké zlato

01.06.2012 16:10 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Páté desky Johna Mayera "Born And Raised" se prodalo přes dvě stě tisíc, což s přehledem stačilo na zlato, už jeho třetí v kariéře. V první desítce se umístili ještě Slash, MercyMe a Sara Bareilles. Devět z prvních desíti singlových pozic se nezměnilo, na té desáté debutoval čerstvý vítěz American Idolu Phillips.
Gotye - Somebody That I Used To Know
© facebook interpreta
SINGLY - Koukněte se na žebříček Top 10 níže. Vtip? Ne i to se někdy stane (haha, ušetřená práce). Třeba před osmi lety se při jednom vydání nezměnila ani jedna pozice z první desítky, nyní máme pouze devět stejných. Na té nejvyšší je posedmé Gotye, což ze "Somebody That I Used To Know" v tomto měřítku učinilo letošní nejúspěšnější singl. Celkově už ale začíná mírně upadat, naopak Carly Rae Jepsen si pomalu polepšuje.

Tou jedinou Top 10 změnou, respektive novinkou, je Filip Filípek. Ano, šampión čerstvě skončené 11. řady American Idol Phillip Phillips se na desítce umístil se svým korunovačním songem "Home", který si můžete poslechnout níže. 278 tisíc downloadů v Digital Songs žebříčku znamenalo druhé místo, je to vůbec nejlepší číslo pro Idolistu, vyjma Kelly Clarkson, jejíž "My Life Would Suck Without You" debutovalo ještě s dvěma tisíci navrch.

V druhé desítce se opět o něco posunuli Rihanna s "Where Have You Been", Usher se "Scream" a Pitbull s "Back In Time", do dvou týdnů se určitě aspoň jeden z nich do první desítky podívá. Z třetí do druhé desítky se podařilo probojovat Karmin s "Brokenhearted" a Ellie Goulding s "Lights" (YAY!). Naopak s "Dance Again" Jennifer Lopez to vypadá, že se nakonec nějak více neuchytí (19=>34).

Druhou nejvyšší novinku má Katy Perry. O novém singlu "Wide Awake" a jeho skvělém Facebook Timeline lyric videu jsme nějak opomněli napsat, takže využijte přímý odkaz. Další novinky jsou dílem tří amerických černochů, Lupe Fiasco se na 75. příčce umístil s "Around My Way (Freedom Ain't Free)", 89. místo má Chris Brown s "Don't Wake Me Up" a hned za ním skončil Jason Derülo s "Undefeated". Více si budete moci klasicky počíst v Měsíci v hip hopu. A poslední novinka mě opravdu těší: my new favorite girl Rita Ora startuje s "How We Do (Party)" na devadesát šestce.

    Top 10 - singly:
  1. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
  2. Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
  3. Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - Payphone
  4. fun. feat. Janelle Monáe - We Are Young
  5. Nicki Minaj - Starships
  6. Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
  7. One Direction - What Makes You Beautiful
  8. The Wanted - Glad You Came
  9. Justin Bieber - Boyfriend
  10.  N Phillip Phillips - Home

John Mayer - Born And Raised
© facebook interpreta
DESKY - Adame? Adame?! Kam šel? 60-80%ní pády prodejů po prvním týdnu už nejsou nic raritního, opuštění kompletní první desítky po prvním zlatém týdnu však časté není, naposledy se to povedlo Macovi Millerovi. Nyní bohužel Adam Lambert spadl z jedničky až na jedenáctku. Mezitím však posbíral další nadšené recenze, tak snad ho to alespoň takto potěší.

Prvenství předal Johnovi Mayerovi. Pátou řadovku "Born And Raised" si koupilo 219 tisíc Američanů, což je méně, než se odhadovalo, a méně, než u předchozích počinů (dva z nich byly též zlaté). Bluesrockový písničkář už získal sedm cen Grammy, a jestli ho neznáte, níže si můžete poslechnout pilotní singl z novinky. Jako, kdybych byl průměrný Američan, asi bych to poslouchal...

Za Adele a Carrie Underwood se umístil s druhou sólovkou Slash. Zatímco na první eponymní si pozval milion věhlasných hostů, na druhé "Apocalyptic Love" hosty nenajdeme, vokály pro všechny skladby poskytl Myles Kennedy ze skupiny Alter Bridge, basu nahrál Todd Kerns, bicí Brent Fitz. Další novinku má na sedmičce křesťanská rocková kapela MercyMe, o místo níže je písničkářka Sara Bareilles s EPčkem "Once Upon Another Time".

Na jedenáctce je již zmiňovaný Phillip Phillips, tentokrát s celou deskou "Journey To The Finale", výběr "American Idol Season 11 - Top 2 Season Finale" skončil dvacátý první, a aby toho nebylo málo, jsou tu ještě účastníci starších řad, Haley Reinhart s debutem "Listen Up!" na sedmnáctce a Kris Allen s druhou deskou "Thank You Camellia" na 26. místě.

Ještě bych zmínil Kimbru, které debut "Vows" vyšel v USA s výrazným zpožděním, ale je z toho výborná čtrnáctka. Samozřejmě bez Gotyeho by nebylo vůbec nic, a to nechci kvality její vlastní tvorby nijak shazovat. A poslední informace: Bee Gees se po smrti Robina Gibba samozřejmě dostali zpět do hitparády, například výběr "The Ultimate Bee Gees" se vlezl do první padesátky.

Příští týden nejspíše uvidíme na vrcholu opět Mayera, novinky mají Regina Spektor, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, Sigur Rós nebo Scissor Sisters,

    Top 10 - alba:
  1.  N John Mayer - Born And Raised (219)
  2. Adele - 21 (56, -11 %)
  3. Carrie Underwood - Blown Away (45, -17 %)
  4.  N Slash feat. Myles Kennedy And The Conspirators - Apocalyptic Love (38)
  5. One Direction - Up All Night (37, +8 %)
  6. Lionel Richie - Tuskegee (33, -15 %)
  7.  N MercyMe - The Hurt & The Healer (33)
  8.  N Sara Bareilles - Once Upon Another Time EP (31)
  9. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 42 (31, -27 %)
  10. Norah Jones - Little Broken Hearts (28, -38 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY