shop.musicserver.cz
Oto Klempíř - Už nechci lítat jako hladolet

Oto Klempíř - Už nechci lítat jako hladolet

Vydáno: 14.08.2012 15:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Dávno není tím týpkem v černé paruce, který budil v J.A.R. svým vzezřením ten největší respekt. Zdá se, že se definitivně uklidnil. Přesto se v rozhovoru opřel do Andělů, Lvů, smrti Havla i kritiky "Hranařů" - v tom se nezměnil, pořád kouše! "Kraviny už ale mám za sebou," říká Oto Klempíř rezolutně.

Oto Klempíř
© facebook interpreta
Popiš nám na začátek chronologicky cestu vývoje desky "Špička".

Chronologicky vzato jsem nejdřív potkal Oskara Rózsu, pro mě do té doby neznámého baskytaristu Sexy Dancers. Zaujal mě už tehdy. A od té doby jsme udržovali kontakt. Sporadický. Až přišel Facebook, tam jsem si ho našel a bez nějakého zadního plánu si ho přihodil. A po určité době jsme se dobrali až k sólové desce. Já to nejdříve zkoušel s Mirkem Chyškou, ale nesedli jsme si tak, aby z toho vznikla bezešvá spolupráce, on to chtěl trochu jinak, já taky, bylo to super, ale já hledal dál, aby si to sedlo úplně.

Takže jsi se dal do řeči s Rózsou a odjel do Bratislavy?

Neodjel jsem do Bratislavy, nejdříve jsem zkoušel nahodit nějaký texty, on mi potom poslal dvě skladby - "Ján" a "Kámen", a to se nám zalíbilo, tak jsme to dodělali. Proces trval rok. Naše vzájemná časová vytíženost nedovolila rychlejší akci.

Budete ji prezentovat živě?

To budeme určitě. Chceme na podzim. Já mám nějaké pozvánky - na festival Hradologie, tak uvidíme, jestli to stihneme nacvičit do provozovatelné formy.

Jak se s repertoárem vypořádáš naživo? Nebude ti chybět ta jistota po pravé ruce, jakou je třeba Dan Bárta?

Dan Bárta na desce krásně dobarvuje, vokály jsou vrstvený tak, že já jich tam mám třeba sedm a on jeden. Takže kdyby tam nebyl, zas tak strašně moc by se nestalo. Ale je tam a je to pěkný. A vůbec jsem mu vděčný, že mi s tím byl ochoten pomoct.

Oto Klempíř
© Jan Urban
Vítr z toho nemáš, že budeš pět sám na pódiu?

Naopak, těším se na to jak malý děcko.

Do telefonu jsi mi říkal, že jedna píseň ze "Špičky" vede hitparádu rádia Kiss. Jak se k tomu stavíš vzhledem k tomu, že jsi říkal, že je to album víceméně undergroundové?

No, je to hodně zajímavé, najmě vzhledem k tomu, že o to moc nestálo ani Rádio 1. Život je pln nejrůznějších překvápek! Nicméně k písni "My Life", která tak drtí hitparádu Kiss, udělal Honza Krejčíř vynikající 3D klip, který je, doufám, vizuální zážitek pro každýho.

Byl úmysl udělat ne úplně veselou desku?

Ano. My jsme se vlastně nenechali inspirovat ničím, ale je pravda, že jsem slyšel jednu skladbu od Trickyho, která je trošku podobná třeba právě tomu "Kamenu". Ale já jsem ho nenapodoboval, spíš jsem se nechal vést hudbou a textem, ovšem můj projev byl spíše takovej monotématickej, takže Oskar řekl: "U mňa vo štúdiu sa bude zpievat! Synkopovať!"

Jaký je první feedback?

Lidi se nejdříve musí zeptat, co tím bylo myšleno. Jestli to mají chápat jako popový komerční projekt. Tak samozřejmě zamýšlená není. Říkal jsem si, že to udělám tak, jak já budu chtít a cítit, a k tomu mi dopomáhej bůh a Oskar Rózsa.

Máš nějaké další plány?

Hodně jsem teď přemýšlel o kombinovaných projektech - veřejný prostor, hudba, televize. Mám takové dvě tři věci v plánu, ale nechci o tom mluvit. Je to poměrně velký záběr médií, společně s veřejnou a komerční sférou. Ale mně se nechce říkat konkrétně, o co jde. Na nápady lehce narazíš, ale ještě lehčeji o ně přijdeš.

Dan Bárta někde řekl, že do roka a půl byste s J.A.R. chtěli vydat další desku, abyste udrželi řetěz, je to reálné?

Jak říká jedna automobilka - nic není nemožné. Ovšem pro fanoušky to byla trošku zavádějící informace, protože do roka a půl to zcela jistě nebude.

J.A.R. - Oto Klempíř
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
A jak to vidíš s J.A.R.? Udržíte tempo tak, jak ho máte nastolené nyní?

Tímhle tempem to můžeme udržet do smrti, která se nezadržitelně blíží. Samozřejmě se může stát, že přijdeme do Lucerny a nebudou tam lidi. Ale naštěstí avíza od prodejce lístků jsou dost jasný, takže bychom tam spíš nepřišli my.

Nebojíte se v kapele nějakého odcizení právě kvůli tomu, že už tolik nehrajete?

To už nejde se odcizit, my už jsme spolu prožili tolik intenzivních věcí, že kdybysme se neviděli pět let, a pak se potkali, bylo by to jako včera. Takhle to máme. Co se týče četnosti, já jsem vlastně rád. Kdyby to mělo být intenzivní, tak nevím pro koho a kde bychom koncertovali. Ať je to, jak chce, pořád jsme zůstali na nějakém alternativním křídle, který nikdy nebude masový. To můžou Mandrage, Chinaski, Klus a tak. Na Okoři jsem viděl, jak si s Klusem zpívalo šest tisíc žen celý koncert. Ty vole, to je trošku jinak! Nevím, kdo by si s náma zpíval “Fibinger Helen”.

Letos jste byli nominovaní na Anděla, přišli jste tam?

Ano, ale letos už to bylo tak otravný, že jsem si říkal: "Co já tady vůbec dělám?!" Ty kapely tam pro mě neměly vůbec žádnou hodnotu - až na Lenku Dusilovou. Díky technikáliím ČT jsem slyšel, že i zvuk v TV byl na hovno, takže stará pravda "Nechceš-li si ublížiti, nevystupuj v ČT naživo," se opět projevuje. Dál. Naprosto příšerná moderátorka. Jasně, stokrát můžeme říct, že to není moderátorka, ale zpěvačka, ale tak proč tam sakra leze? Lidi, co to pořádají, jsou tak sebestředný, že nedokážou vyreflektovat to, že bude za úplnou blbku. To samé, co Lucinda týden před tím na Českých lvech. Tak strašně chtějí zajistit sledovanost, takže Lucie Bílá je pro ně zárukou, že mainstreamový divák se na to bude dívat. Třeba jo, je to nastavený tak, že čísla musí být maximální, děj se co děj. A to jsme si třeba my s Oskarem při vydání mohli odpustit, po nás nikdo žádná čísla nechce.

S J.A.R. jste zvyklí na konstantní chválu, jak jsi vnímal zdrcující kritiku na film "Hranaři", ke kterému jsi psal scénář?

Strašně nespravedlivě. Mě to zasáhlo hodně. Já jsem ultimátní perfekcionalista. Pokud to nemám zkontrolovaný od začátku do konce stokrát, nedám to ven. "Czech Made Man" byl punk, byla to sranda, ať to jede klidně bez klasický filmový skladby. "Hranaři" už měli být vyšší liga. Tak byli i napsaný. Já to psal dva měsíce velmi pečlivě, byl tam se mnou i kolega Hubáček, který to minoritně komentoval, byl u toho i dramaturg a všichni jsme vytvořili scénář, který jsem měl potom sto chutí hodit na internet, abych se ospravedlnil. Ono se to nakonec, myslím, stalo, protože producent Kubík ho zveřejnil, ale vlastně to nikoho nezajímalo, hlavně, že napsali "scénář je na pytel"... Takže kritiku jsem vnímal jako ublížení mně, ale když jsem viděl film a porovnával ho se scénářem, tak jsem to chápal. Lidé psali v domnění, že scénář, jak se napíše, tak se taky natočí. To je omyl. Scénář se upravoval při natáčení za pochodu. Scény, který jsem považoval za důležitý, nebyly natočeny tak, jak byly napsány atd.

Další scénář už neplánuješ?

Muselo by to být úplně jinak pojatý a zasmlouvovaný.

Oto Klempíř

Oto Klempíř (J.A.R.)
Oto Klempíř - textař, rapper, kreativec, scénarista. Zhruba tak by se daly ve zkratce shrnout obory, kterým se v současné době věnuje. Za mikrofonem brázdí už přes dvacet let s funkovou formací Romana Holého J.A.R. zemi českou a kromě toho, že se podílel třeba na soundtracku k úspěšnému filmu "Snowboarďáci", se v roce 2012 rozhodl vydat první čistě sólovou desku, s níž mu pomohl uznávaný muzikant Oskar Rózsa. Díky jeho ostrému jazyku mu spousta lidí nemůže přijít na jméno, kolují o něm i historky, jak v reklamě nezná bratra a vede tým tvrdou rukou. Na druhou stranu je pověstný svým citem pro jazyk, i proto mu ostatně loni na podzim vyšla sbírka básní a textů "Tali Bachtar". Jeho hlas kromě novinky "Špička" a posledního alba "Dlouhohrající děcka" jeho domácí formace můžete slyšet i z televize, kde často namlouvá právě reklamy.

Oto Klempíř
© facebook interpreta
Když umřel Havel, tak se na tvém Facebooku spustila docela ostrá názorová přestřelka, můžeš uvést na pravou míru poměrně kritický názor, kdy jsi napsal něco ve smyslu, že "lůza hromadně vyšla do ulic"?

Fór je v tom, že vlastně nešlo o Havla. Já jsem ho znal od roku 1993 docela dobře, párkrát jsme partili společně s Bořkem Šípkem. To, co se spustilo po jeho smrti, včetně zoufalého masarykovského tažení na lafetě, za to já jsem se styděl. Plebejský nárůdek udělal z jeho smrti nevkusné divadlo, a pak hromadně plakal. Trochu plebejský je vlastně i Český lev a Anděl a podobně, ať chceš nebo ne, český lid tohle prostě nedá a neumí. A nedal ani Havla. On by s tím tyjátrem taky nesouhlasil a bylo by mu to trapný.

Jak to máš teď s lehkými drogami?

Dlouho jsem úplně abstinoval, teď zajdu jednou za čas na víno a třeba při třetí skleničce si od někoho vysomruju jednu cigaretu. To jsou moje neřesti, takhle jsem dopadl!

Takže tobě už se nestane třeba jako Holému s Ruppertem, že bys v rámci pitky vyhodil televizi z hotelového pokoje?

Nikdy neříkej nikdy. Ale proč to udělali jen tak napůl, viď? Kdyby vyhodili i postel a rozsekali to tam celý, to by se mi líbilo víc!

U tebe už tedy podobné akce nehrozí?

Já doufám, že už jsem si podobný kraviny všechny užil a mám to za sebou. Energii teď vybíjím v práci a dobíjím doma, mám family. Nechci už lítat jako hladolet a blbnout. Já jsem vyšňupal drog, že by se vešly na házenkářské hřiště, a vyhulil malej prales. Už to nechci a ani by mi to už nedělalo dobře. Už jsem z toho měl deprese, takže to rozhodnutí je pak jednoduchý, prostě tělo řekne konec. Tož tak, sejdeme se tenkrát!

NÁZORY
  • ?? (Larry, 17.08.2012 22:18) Reagovat

    To je narcistní debil...

    • Re: ?? (Lojza, 14.05.2013 13:42) Reagovat

      ano

  • České lvy (jirizastera, 28.08.2012 21:54) Reagovat

    jsem nesledoval, takže nemůžu posoudit jaká byla Bílá moderátorka. Ale Klempíře jsem už párkrát slyšel a můžu říct, že je to otřesný zpěvák. Tak proč sakra zpívá?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu