shop.musicserver.cz
John Mayer - Born And Raised

Jen zaváté stopy, starý klobouk ve křoví...

Vydáno: 24.05.2012 09:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Pěvecká kariéra Johna Mayera je momentálně přerušena kvůli onemocnění hrdla. Novinka "Born And Raised" už měla být na světě před půlrokem, ale zpěvák musel s dokončením alba počkat až na dobu, kdy mu to hlasivky dovolily. A vychází ve chvíli, kdy byl Mayer opět nucen zrušit koncertní turné.

8/10

John Mayer - Born And Raised

Vydáno: 21.5.2012
Celkový čas: 47:25

Skladby: Queen Of California, The Age Of Worry, Shadow Days, Speak For Me, Something Like Olivia, Born And Raised, If I Ever Get Around To Living, Love Is A Verb, Walt Grace's Submarine Test, January 1967, Whiskey, Whiskey, Whiskey, A Face To Call Home, Born And Raised (Reprise)

Vydavatel: Sony Music

V každé předchozí recenzi desek amerického zpěváka a kytaristy Johna Mayera (pohříchu na musicserveru chybí recenze nejlepší Johnovy desky "Continuum"...) jsme se pozastavili nad jeho rozvíjejícím se talentem a jeho přerodem z popového dívčího idolu na skvělého rockového kytaristu, bluesmana a vůbec umělce, kterého je radno brát vážně. Každá následující nahrávka dokumentuje růst jeho skladatelských a interpretačních dovedností a nejinak je tomu i u novinky pojmenované "Born And Raised".

Abych parafrázoval jednu novou Neckářovu skladbu, na "Born And Raised" nejsou písně o lásce. Nejkrásnější lidský cit rozhodně není hlavním tématem alba - spíše se zabývá životem při pohledu do zpětného zrcátka. Něco se ztrácí v prachu zvířeném pneumatikami, před námi je dlouhá klikatá cesta a ani pořádně nevíme, co nás čeká. Podobně jako "Highway Companion" Toma Pettyho je i Mayerovo album imaginárním soundtrackem k road movie. Nepřekvapí tedy, že je také hodně ovlivněno country, folkem a americanou.

První singl "Shadow Days" je přesnou ilustrací atmosféry a zvuku desky. I přes mírně melancholickou náladu písně se v ní přece jen zpívá o tom, že přes všechno, co jsem v minulosti provedl, jsem dobrý chlap a že končí dny stínů. Zatímco minulé album "Battle Studies" se zabývalo zlomenými srdci a válkami milenců, tady se hrdina spíš zabývá hledáním sebe sama. A s posunem témat se ještě více projasnil, zjemnil a zjednodušil zvuk alba.

Některé skladby, třeba "Speak For Me", to jsou doslova ty geniální drobnosti mistrů typu beatlesácké "Blackbird". Kytarista Mayer se svou hrou opět přiblížil Claptonovi a Harrisonovi (i když tu uslyšíte i jiné kytarové velikány, třeba The Edge v závěru "A Face To Call Home") a slyšet Johnovu filigránskou práci se strunami v těch křehce vystavěných písničkách (o melodie jde především) je opravdové potěšení, viz třeba nenápadně rostoucí kytarové sólo v "If I Ever Get Around To Living".

Jemné písničky v produkci Dona Wase se nepokrytě hlásí k minulosti a k osobnostem americké hudby typu Toma Pettyho či tria Crosby, Stills, Nash (nemluvě o tom, že Crosby a Nash na albu také zpívají). Bombastické, velkolepé a hypermoderní? Kdepak, "Born And Raised" je přesný opak. Zaplaťpánbůh.

NÁZORY
  • John se už na albu Continuum bál stárnutí (Pavel, 29.05.2012 19:32) Reagovat

    a zpíval o tom ve Stop This Train... Na Battle Studies mi to přišlo "nejpopovější" a tahle poslední deska je zase spíš trochu do country, ne? To je v americkém kontextu jako "blíž k lidovce/dechovce", co? Johnovi bude v říjnu 35, ale staví se k tomu trochu jako Eric Clapton nebo Bob Dylan po šedesátce :-) taky mi to připomnělo ten velký nadled a "vyrovnanost s vesmírem" na desce Shangri-La od Marka Knopflera. Ale tomu už je taky přes šedesát. Tahle Johnova deska je fakt velká pohoda, což bude asi dané tím, jaké má zdravotní problémy s hlasivkama. Doufejme, že se uzdraví a dočkáme se ještě dravých bluesových nahrávek ve stylu "John Mayer Trio". Jejich live vystoupení v LA si pouštím když potřebuju dobít energii.

  • pro mě zatím nejlepší album tohoto roku (pavelt, 03.06.2012 10:45) Reagovat

    No, potom co napsal o Mayerovi Petr Doupal, konečně článek, kde je poznat, že recenzent neposlouchá jenom i-pod a v něm Lady Gagu, 50 centa a Linkin Park:-)) Každé Mayerovo album je jiné, jak již naznačil další Pavel nahoře, živák John Mayer Trio je neskutečná bluesrocková jízda (pro mě osobně nejlepší živé album uplynulé dekády). Continuum je majstrštykem, kterým se Mayer definitivně vyhoupl až na hudební Olymp. Battle Studies dokazuje, že i mainstreamový pop může být velice kvalitní. No a konečně Born and Raised, kde je slyšet silný vliv americké lidové hudby, country. Bohužel i to, může být jedním z důvodů opomíjení téhle desky v našich končinách, především u hodně mladých lidí:-( Country u nás prostě není in a těžko neznalému posluchači vysvětlit, že country nejsou jenom Fešáci a Pavel Bobek (nemyšleno hanlivě). Album chce více poslechů, ale o to víc tam potom naleznete opravdových klenotů. Já jsem si například opravdu zamiloval skladbu If I Ever Get Around To Living, která se krásně pozvolna rozjíždí a má silně působivou kytarovou melodii podbarvenou magicky znějícím pianem Rhodes. Ale těch vrcholů je na albu víc. Už teď mohu říct, že se jedná o pro mě zatím nejlepší album tohoto roku. Jinak děkuji Pavle za kvalitní recenzi;-)

    • Re: pro mě zatím nejlepší album tohoto roku (Viktor, 11.10.2012 19:24) Reagovat

      Naprosto s tebou souhlasim. John Mayer je pro mě jakožto pro kytaristu největší hudební vzor. A úplně všechny jeho alba jsou úžasný, bez ohledu k jakémmu žánru jsou směřovaný. Já tohle škatulkování zas tolik nemam rád... Buď je hudba dobrá nebo ne. A u Johna Mayera je ta hudba skvělá. Ať se jedná o Heavier Things, nebo o Room for squares. Continuum je podle mě opravdu jeho nejlepší práce, a taky je to pro mě asi nejlepší album novýho tisíciletí. Proste žádná jeho skladab není jednoduchá, všechny jsou instrumentálně výborné. Born and Raised je mrazivě skvělé. Je to velice kvalitní album, které ukazuje skutečně dospělou muzikálnost Johna :)

  • osobní pohled (eisy, 07.06.2012 05:43) Reagovat

    Johna Mayera poslouchám od jeho debutu Room for Squares a bohužel jeho poslední desky (Battle studies, Born and raised) jsou právě více popovější než tahle první, která má největší náboj, nápady. Na koncertech je to opravdu více o blues, funky atd. ale na deskách je více pomalých, popových věcí ...

    • Re: osobní pohled (pavelt, 25.10.2012 14:26) Reagovat

      Já bych jenom doplnil, že právě v jednoduchosti se může skrývat úžasná virtuozita. Třeba Clapton nebo Gilmore jsou kytaristé, kteří dokáží pomocí pár tónů vyjádřit hrozně moc. Příjde mi, že feeling je v hudbě důležitější než nacvičený prstoklady a stupnice. Právě že, Mayer už nemusí dokazovat jak skvělý kytarista to je a proto se možná soustřeďuje na psaní jednodušších věcí. Ale musím říct, že mě taky trochu mrzí, že nedělá více muziku ve stylu živáku Try. Zase díky tomu, že umí psát dobře pop je v USA (v Evropě je dost opomíjen) nesmírně populární hvězdou a jeho desky kupují i posluchači středního proudu. Podívejte se na obdobně úžasné kytaristy a songwritery jako např. Doyle Bramhall II, nebo Derek Trucks, ti nedělají pop, a proto taky jezdí po klubech a naprostá většina lidí jejich úžasnou hudbu vůbec nezná :?-( Tím nechci vyjádřit, že v Mayerově hudbě slyším kalkul.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Recenze: John Mayer na "Sob Rock" podvratně oslavuje osmdesátky (02.08.2021 00:00)
- Nové desky 28/2021 - od Johna Mayera přes Clairo po Dee Gees (21.07.2021 08:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (40-31) (25.01.2018 13:00)
- Recenze: John Mayer hledá a nalézá to nejlepší, co v sobě má (01.05.2017 11:37)
- Kendrick Lamar si podmanil USA: zvítězil se singlem "Humble" i celou deskou "Damn" (26.04.2017 21:00)
- Johnovi Mayerovi stačily čtyři skladby na stříbro mezi deskami v USA (31.01.2017 23:03)
- Recenze: Barbra a její chlapci (13.10.2014 12:00)
- JJ Cale se dočká pocty od Claptona, Pettyho, Mayera a mnoha dalších (12.06.2014 11:58)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu