shop.musicserver.cz
Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012

Metalové status quo se svátečním setlistem

Vydáno: 08.05.2012 09:59 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Už posedmé se včerejšího večera představila českému publiku slavná čtveřice Metallica. Na stejné místo, co před čtyřmi lety, si přivezla stejného sparing partnera Machine Head. K tomu přidala Francouze Gojira, setlist obsahující kompletní "Černé album" a bylo zaděláno na kvalitní metalový galavečer.

Live: Metallica

support: Machine Head, Gojira
místo: Synot Tip Aréna, Praha
datum: 7. května 2012
setlist: The Ecstasy Of Gold (Intro), Hit The Lights, Master Of Puppets, The Shortest Straw, For Whom The Bell Tolls, Blackened, The Struggle Within, My Friend of Misery, The God That Failed, Of Wolf And Man, Nothing Else Matters, Through The Never, Don't Tread On Me, Wherever I May Roam, The Unforgiven, Holier Than Thou, Sad But True, Enter Sandman, Fuel, One, Seek & Destroy
Fotogalerie

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Čtyři roky utekly jako voda a do Prahy se na další svůj samostatný koncert vrátila legendární Metallica. Zůstalo i místo konání, tehdy zbrusu nově otevřená Synot Tip Aréna, i hlavní support v podání nestárnoucích groove metalistů Machine Head, vyměnila se ale první předkapela a především významná část setlistu hlavních hvězd večera. Už na úvod můžu zmínit, že všechny tři kapely podaly kvalitní výkony, na rozdíl od organizační složky pořadatelské agentury.

Všudypřítomné fronty, nesmyslný zdržující žetonový systém na pivo, pouhých pár symbolických toitoiek pro několik desítek tisíc návštěvníků a především jediný vstup a výstup (dvě protichůdné masy tlačící se v jeden moment proti sobě jako tisíckrát zvětšená každodenní situace ze zastávek MHD) v úseku pro nejpočetnější kategorii lístků stání jistě velmi znepříjemnilo zážitek nejednomu fanouškovi. Vrcholem pak bylo vydávání novinářských akreditací a fotopasů, kdy příslušné okýnko (na které x pracovníků agentury po dotazu nebylo schopné navigovat) bylo otevřeno místo v 17 hodin až v 17:22, kdy už několik minut na pódiu řádila francouzská bestie jménem Gojira. Chlapík za stolkem se na vás ještě díval s úřednickou samolibostí v duchu "No tak teda pojďte" a následně jste museli několikrát obíhat celý stadion, abyste našli správný vstup.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Kvůli tomuto nesmyslnému byrokratickému šimlu jsem ze mnou nejvíce očekávané položky line-upu viděl jen poslední tři skladby a ostatní kolegové z médií na tom asi budou úplně stejně. I během té chvilky mě čtveřice jasně přesvědčila o svém muzikantském mistrovství a smyslu pro gradaci skladeb, jejich masivní nátlakový metal se zmučeným zpěvem vyvolával nesmírně silné vibrace. Během svého půlmaratonu kolem arény jsem zaslechl hned několik skladeb z vynikající desky "From Mars To Sirius" a zazněla i jedna francouzsky pojmenovaná věc z chystané novinky. Parta kolem Jeana Duplantiera využila svých pětačtyřicet minut minut bezezbytku, ačkoliv svým intelektuálním pojetím death metalu byla asi nad rámec chápání velké většiny přítomných diváků.

Následující Machine Head už se svou fanouškovskou základnou z velké většiny proplétají se ctiteli Metalliky, a tak i přijetí vypadalo o dost srdečněji. Bohužel jinak standardně kvalitní řemeslný výkon kapely (až na slabší pěvecký den Roba Flynna) byl pohřbený zaživa zvukem, který byl ještě mnohem zrůdnější než před čtyřmi lety. A možná nejen to, něco tak příšerného jsem možná nikdy neslyšel. Nejde jen o tradiční nepoužitelné vytažení kopáku, který pak zatluče do země všechny ostatní nástroje, a celkovou přeřvanost, ale především o nepochopitelné kolísání hlasitosti jednotlivých nástrojů během celého setlistu. Tu se z ničeho nic vynořila sólová kytara, tu zase zanikl zpěv v refrénu a tak dále. Nevěřil jsem svým uším, jak okresní undergroundový zvuk může předvést světová extraligová akce. Zřejmě opět zasáhla Metallica a její management a z obavy o muzikantské K.O. v přímém souboji zařízla své žánrové nástupce unfair zákrokem. Tak už to holt v showbussinessu chodí.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Flynnovci jinak během svého hodinového programu rovnoměrně rozdělili čas mezi desky "Unto The Locust" a "The Blackening" s nezbytnou klasikou "Imperium", ovšem hodně překvapivě zcela absentovaly neodmyslitelné zavíračky koncertů "Old" a "Davidian". Opět se jen potvrdilo, že Machine Head nejvíc sluší středně velké haly vlastní headliner tour s neomezeným hracím časem, jak jsem se už mohl přesvědčit dvakrát ve Vídni. Skupina rovněž neopomněla zmínit svůj aktuální několikadenní pobyt v Praze v rámci natáčení nového klipu "Darkness Within" se svými českými fanoušky.

Hlavní hvězda večera na sebe nechala čekat dobrou hodinu, kdy už to na ploše bylo jako v konzervě sardinek a natěšenost takřka vyprodaného stadionu by se dala krájet. Čtveřice odpálila večer téměř třicet let starým nářezem "Hit The Lights" a pokračovala několika rozehřívacími fláky, poté se plynule dostala k hlavnímu svátečnímu chodu večerního metalového menu, kvůli kterému navštívilo koncert hodně těch, kteří už dříve kapelu i nejednou viděli. Na několika málo aktuálních vystoupeních totiž Metallica přehrává kompletní "Černé album", pro celý hudební průmysl revoluční desku z roku 1991. Nejprve nám byl na velkoplošné projekci promítnut krátký dokument s dobovými záběry z natáčení a následující hodinu už večer patřil jen oněm dvanácti klasikám, z nichž čtvrtina (včetně Newstedovy "My Friend Of Misery") si včera odbyla svou koncertní premiéru a další kousky se v repertoáru neobjevily i víc než desetiletí.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Osobně oceňuji zvolený playlist desky na přeskáčku s momentem překvapení, kdy člověk nevěděl, co za skladbu bude následovat, místo modelu z roku 2006, kdy formace v rámci dvaceti let od vydaní svého majstrštyku "Master Of Puppets" přehrála na letním evropském festivalovém turné tento počin tak, jak leží a běží. Ačkoliv by už v tuto chvíli měla kapela za sebou slušný devadesátiminutový set, dočkali jsme se ještě dvojí porce přídavků (se sice kýčovitými, ale přesto naživo stále působivými pyrotechnickými, ohňovými a laserovými efekty), a celý program se tak natáhl na dvě hodiny.

Během nich muzikanti na rozměrné stagei s tematickým Snake Pitem (molo umožňující muzikantům vyběhnout několik desítek metrů do hlediště a hrát uprostřed nadšeného kotle) a s platformou nachodili spoustu kilometrů a nutno podotknout, že fyzicky na tom ve svých padesáti letech nejsou vůbec špatně, hlavně James Hetfield působil velmi svěžím a energickým dojmem a stejně tak na tom několik posledních roků je i pěvecky. Naopak stále řídnoucí vlasový porost a nepřesné nejen nohy bubeníka Larse Ulricha už se staly zlidovělým oxymóronem. O zničehonic překvapivě krystalicky čistém zvuku se asi taky nemá smysl víc rozepisovat.

Metallica, Synot Tip Aréna, Praha, 7.5.2012
© Vladimir Komjati / musicserver.cz
Ačkoliv Metallica už prakticky patnáct let nemá, co se nové tvorby týče, co nabídnout, její koncerty jsou pořád velmi zábavné - obrovská porce nadčasových písní, ohromující vizuální show, skvělý zvuk a výborná atmosféra (navzdory tomu, že velká část návštěvníků by si koncert prostě neužila bez litrů vypitého piva a vidlácké vizáže včetně projevů hlasových i vizuálních).

Lidé na ni jdou a vědí přesně, co dostanou, stejně tak lidé, kteří na ni záměrně nejdou, vědí přesně, jak by to probíhalo. Poslední dekádu je prostě Metallica takový pojízdný cirkus a dobře vydělávající jukebox o těch zhruba patnácti stále stejných skladbách s menšími obměnami, který jezdí světem, a statisícům lidí to stále ještě stačí ke štěstí. Je proto pravda, že nebýt dvou mých oblíbených předkapel a především unikátního setlistu, asi bych už potřetí na Metlu nevyrazil, ve výsledku to ale opět byl zajímavý zážitek a až na organizační nedotaženosti musel asi každý z Edenu odcházet spokojený.

NÁZORY
  • nechapu (Behindtheweel, 08.05.2012 10:57) Reagovat

    Recenzi jsem necetl uplne pozorne, ale zaujalo mne par veci: Metallica byla hlasena na 20 hod, zacali cca 20 min po, proč pisete , ze na sebe nechala cekat hodinu? vymenit nastrojovku, to je jako lusknout prsty? Lars Ulrich , ze neumi na dva kopaky? No pri nastupu rychly posaze,One dvakrat "nedokopnul" , ale vzdyt jel jak stroj. Autor nekdy bubnoval? A jak si mam vysvetlit poznamku o necekame krystalickem zvuku, jako , ze byl obcas pustenej playback? To snad nemyslite vazne.....Nezlobte se, byt Vami , pisu pro Blesk, tam muzete oblbovat nic netusici. Ten novinarskej prukaz jste si jednoznacne nezaslouzil :-)

    • Re: nechapu (moik, 08.05.2012 11:39) Reagovat

      Máte pravdu, nečetl jste pozorně. Vyměnit nástrojovku samozřejmě trvá, ale rozhodně ne hodinu. Pokud to měli dřív, tak mohli klidně nastoupit v těch 20:00 a ne na sebe nechat ještě čekat. O tom, že Ulrich byl občas dost mimo, se píše a mluví všude, takže problém bude asi spíš u vás (ale nevím, nebyl jsem tam). A nečekaně krystalický zvuk opravdu neměl být narážka na playback, který u Metallicy snad opravdu nehrozí, nýbrž na velmi špatný (údajně, nebyl jsem tam) zvuk Machine Head. Tedy na to, že Machine Head, rozhodně ne malá kapela, měli zvuk strašnej a na Metallicu najednou bylo všechno jak má být.

      • Re: nechapu (Valda, 08.05.2012 14:15) Reagovat

        Docela mne zaráží, jak někdo může psát recenzi o něčem, kde vlastně ani nebyl... :) Tohle je opravdu normální styl novinářské práce, že se o nějaké kapele,potažmo jednom jejím členovi napíše, že "se někde psalo a mluvilo, že byl dost mimo???" V tom případě může být "novinář" téměř každý, kdo umí číst,poslouchat a psát, a věřím tomu, že (alespoň v Evropě) se takových lidí najde docela dost! Mám také stejný názor jako některý z mých předchozích recenzentů, že si ten novinářský průkaz (který Vás údajně stál tolik úsilí), vlastně ani nezasloužíte, protože to, co jste napsal do té recenze, je opravdu na mě "trochu silný kafe"... Já myslím, že to nebyl zase až tak špatný výkon a koncert, teď myslím všechny kapely a jejich členy bez výjimky, do zákulisí bohužel běžný fanoušek nevidí, takže těžko soudit, jestli to Metallica svým "konkurentům" s tím zvukem udělala "naschvál", ale každopádně si myslím, že se za svůj výkon vůbec nemusí stydět (ba naopak) a drtivá většina fanoušků ať už jakékoliv kapely, i když je mi jasné, že asi nejvíc lidí přišlo na Metallicu, odcházela naprosto spokojená... A v v v vo tom to je!!!

        • Re: nechapu (ble, 08.05.2012 14:19) Reagovat

          no jasně, máš recht

        • Re: nechapu (Hun, 08.05.2012 15:10) Reagovat

          Ty ale musíš bejt úplně blbej, když nepochopíš, že nereaguješ na autora recenze. Ale úplně blbej.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Machine Head vystoupí v červnu v Praze (07.03.2024 16:28)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Naživo: Gojira v Praze předvedla budoucnost metalu (14.06.2023 15:15)
- Fotogalerie: Gojira dávala v Malé sportovní hale lekce z moderně pojatého metalu (14.06.2023 09:12)
- Makrorecenze: Makrorecenze "72 Seasons" Metalliky (11.05.2023 13:00)
- Video: Motörhead doplnili raritní předělávku písně "Enter Sandman" komiksovým videoklipem (10.05.2023 08:11)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu