shop.musicserver.cz
Keane - Strangeland

Hezké piano, nic víc

Vydáno: 15.05.2012 13:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Naposledy o sobě Keane, parta z Východního Sussexu, dali vědět před dvěma lety rozpačitě přijatým EP "Night Train". Nyní se vracejí se čtvrtým studiovým albem "Strangeland", na kterém slibují návrat ke kořenům. Škoda že si k sobě nepřibalili i nějaké ty hity. Tahle cesta zpátky se totiž moc nepovedla.

4/10

Keane - Strangeland

Vydáno: 7.5.2012
Celkový čas: 45:08

Skladby: You Are Young, Silenced By The Night, Disconnected, Watch How You Go, Sovereign Light Café, On The Road, The Starting Line, Black Rain, Neon River, Day Will Come, In Your Own Time, Sea Fog

Vydavatel: Universal

Pokud někdo hlásí návrat ke kořenům, je vždy něco špatně a navíc se to mnohdy ani nepodaří. Pokud za sebou má kapela spoustu alb a po rozličném experimentování se rozhodne vrátit ke zvuku, který ji proslavil, dá se to pochopit. Nepochopím to u mladého uskupení, které se stále hledá a které dodnes nepřekonalo svůj debut. Řeč je nyní o britské formaci Keane. Ta před osmi lety přišla s albem "Hopes And Fears", které je dodnes považováno za jedno z těch lepších britpopových počinů.

Mít místo kytary jako hlavní nástroj piano byl rozhodně originální koncept, zvláště když si uvědomíme, že v té době se stále dařilo kytarovkám (Franz Ferdinand, Razorlight). Bohužel hned na další nahrávce "Under The Iron Sea" se ukázalo, že pouze s klavírem to nepůjde. Následovala experimentální "Perfect Symmetry", na níž už dostaly slovo i kytary. Nejodvážnější počin (inspirace Bowiem, značný příklon k osmdesátkovému synthpopu), ale nevyvolal zasloužené reakce a následné EP "Night Train" pak už bylo úplně mimo - došlo i na hip hop a japonský pop. Skalní fanoušky tak určitě potěšila zpráva, že se Keane rozhodli vrátit ke svému ranému zvuku. "Strangeland" je ale obrovským krokem zpátky a rozhodně si nezaslouží aplaudovat. Spíše naopak.

Dnes již čtyřčlenná formace (baskytarista Jesse Quin se konečně stal plnohodnotným členem) ještě před vydáním prohlašovala, že nová deska by neměla stát na produkci, ale na skladbách - mělo jít o kolekci plnou potenciálních singlů. Zapamatovatelných momentů je na "Strangeland" ale málo. Druhá polovina dokonce má tendenci splývat a celkově nahrávce chybí výraznější moment typu "Is It Any Wonder?" nebo "Spiralling". Žádný risk nebo experiment, Keane tentokrát sázejí na jistotu.

Čeká vás dvanáct sladkých popových melodií, kterým vévodí pro Keane typické piano Tima Rice-Oxleyho a stále klukovsky znějící hlas Toma Chaplina. Snad až na skladbu "Black Rain", která je variací na současné Radiohead (s tím, že fanoušek Radiohead ji těžko bude brát vážně), jde o neurážlivý pop, který je plochý jak hudebně, tak textově ("If I am the river, you are the ocean / Got the radio on, got the wheels in motion" - "Silenced By The Night"). Songy jsou plné banálního sentimentu o vyrůstání v malých městech, a ač by se muzikanti rádi přiblížili Springsteenovi či Arcade Fire (jak se marně snaží v "On The Road"), nedaří se jim to.

Přesto pár světlých momentů na "Strangeland" najdeme. Úvodní "You Are Young", ač plná klišé, je hodně příjemná stadiónovka ve stylu U2. "Disconnected" je snad vůbec nejlepší skladbou na albu a dá se jí odpustit i přílišná podoba s "Everybody's Changing" z debutu a "Sovereign Light Café" je pak jediná, které svědčí již zmíněný nostalgický tón ("We were friends and lovers and clueless clowns").

Deska vznikla v produkci Dana Grech-Marguerata, který v minulosti spolupracoval například s Radiohead nebo The Vaccines, ale těžko říct, jaký vliv měl na konečný tvar, protože ten je nakonec strašně přízemní a utahaný. Keane sice nikdy nebyly kapelou, která by posouvala hranice žánru, ale dokázali vždy přijít s úžasnými momenty jako "Somewhere Only We Know". Novinka takové neobsahuje a hraní na jistotu hudebníkům dost podráží nohy. Je to škoda, protože jak dokázali na "Perfect Symmetry", když chtějí, dokážou dělat zajímavou hudbu.

NÁZORY
  • fsjd (mmmmmmm, 15.05.2012 13:20) Reagovat

    No já doufám, že to je opět jen recenze plná vyumělkovanýho objektivizmu, a že mě deska potěší.
    zvlášt, když někdo album Perfect symetry považuje za "zajímavou hudbu", což podle mě byla (vyjma jedný, dvou písniček) neskutečná sračka. takže zlatý starý ohraný "nezajímavý" a jednotvárný Keane. :)

  • ... (zdeněk, 15.05.2012 14:34) Reagovat

    S recenzí nesouhlasím, album mě příjemně překvapilo a po Hopes and Fears je to jejich nejlepší deska :-)

  • Cože??? (Jan, 15.05.2012 16:12) Reagovat

    Pan M je trochu mimo. Promiňte, ale je to tak. Keane vydali skvělou desku, která si podle mě min. 7/10 zaslouží. Za mě spíše 80%. Určitě doporučuji.

  • Já také nesouhlasím s hodnocením (Midlake, 15.05.2012 17:21) Reagovat

    Deska sice není nic převratného ale příjemný indie popík který je docela v pohodě, já dávám 7/10

  • mimo (peter, 15.05.2012 19:53) Reagovat

    Pan recenzent. Ste totalne mimo jako teply pivo! Platna je dokonala, to naj co keane urobili. Ked sa podla vas nepodarila, preco je v UK na prvom mieste TOP 40 Album chart??? A to nie je vsetko, v Nemecku je na 4 mieste a v podstate v celom svete sa pohybuje do 10 miesta. Taketo neobjektivne recenzie su vyplodom cloveka, ktory si to mozno ani nevypocul, alebo vypocul jeden krat..

    Peter, keane.sk

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Keane připomenou svůj debut "Hope And Fears" rozsáhlou reedicí s mnoha bonusy (22.02.2024 13:21)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Naživo: The Vaccines si při své pražské premiéře vyzkoušeli i ještě horké písně (25.01.2024 15:20)
- Fotogalerie: Koncert The Vaccines v obrazech (25.01.2024 14:18)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu