shop.musicserver.cz
Marilyn Manson - Born Villain

Švédské stoly šéfkuchaře Mansona

Vydáno: 04.05.2012 08:15 v sekci Recenze - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Marilyna Mansona už řada rockových fanoušků po velmi slabé poslední desce a katastrofálních koncertech z posledních let odepsala. Floridský černokněžník se ale (aspoň studiově) vrací v dobré formě s albem, které nabízí symbolický průřez všemi jeho tvůrčími obdobími.

7/10

Marilyn Manson - Born Villain

Vydáno: 30.4.2012
Celkový čas: 63:25

Skladby: Hey, Cruel World..., No Reflection, Pistol Whipped, Overneath The Path Of Misery, Slow-Mo-Tion, The Gardener, The Flowers Of Evil, Children Of Cain, Disengaged, Lay Down Your Goddamn Arms, Murderers Are Getting Prettier Every Day, Born Villain, Breaking The Same Old Ground, You're So Vain (feat. Johnny Depp)

Vydavatel: Bertus

Posledních několik let to v táboře dříve respektovaného metalového antikrista Marilyna Mansona nevypadlo zrovna růžově. Po ještě docela úspěšné desce "The Golden Age Of Grotesque" přišly dvě nahrávky s mizernými prodeji a stejně mizerné byly i umělcovy pěvecké výkony na souběžných světových turné, přičemž vrcholný marast v podání koncertu v Brně před třemi roky asi nemusím tuzemským fans kapely nijak připomínat.

Následkem všeho byl rozchod s dlouholetým vydavatelstvím Universal a fakt, že aktuální desku si Manson v podstatě vydává sám. Zpěvák si už dříve stěžoval na neustálé tlaky ze strany labelu na svou tvorbu a neutěšené prodeje znamenaly i drastické přiškrcení rozpočtu na tehdejší videoklipy, na kterých se to bohužel docela podepsalo. Nyní je ale Manson nezávislý a uvolněnost a autorská svoboda včetně vizuální stránky hudby se pozitivně podepsaly jak na zbrusu nové desce "Born Villain", tak na obou doposud zveřejněných videích, které po letech opět nešetří hnusem a kontroverzí. Nyní už ale k samotnému albu.

Šlapavý otvírák "Hey, Cruel World..." s proměnlivým tempem, řádně industriální atmosférou a hmatatelnou vyšinutostí hlavního autora desku solidně nakopne. Následuje první singl "No Reflection" jakožto velmi povedená energická hitovka, která má vše, co má typický hit s rukopisem MM mít. "Pistol Whipped" svým temně sexuálním nábojem a hříšnou atmosférou připravuje půdu pro "Overneath The Path Of Misery", špinavou psychopatickou věc, která jako by vypadla z dob kolem desky "Antichrist Superstar" a která se nejvíc ze všech písní natočených za posledních deset let svým vyzněním blíží Mansonovu vrcholnému období v druhé polovině 90. let. Skladba byla také použita jako hudební doprovod k pilotnímu krátkometrážnímu snímku "Born Villain".

Přesný opak, skoro jako jin a jang, představuje "Slow-Mo-Tion" - obrovský, skoro až popový hit s refrénem v duchu starší "Great Big White World". Dokonce v ní slyším variace připomínající "Numb" od U2 a v podobě o něco víc soft bych si tuto skladbu dovedl představit i přímo ve tvorbě slavného irského kvarteta. Osobní tip na další videoklip. "The Gardener" nabízí pro změnu variaci na Mansonovy učitele Nine Inch Nails. Minimalistická skladba, kterou většinu času pohání jen výrazná basová linka a temné rozpravy frontmana, načež vše vykvete v klasický mansonovský glamrockový refrén. Hodně zajímavé kontrasty. Jak vidno, první polovina desky je vskutku nadmíru povedená a jedná se o to nejlepší, co Manson za poslední roky natočil. Bohužel, druhá část tracklistu už je znatelně slabší a kreativní uvolněnost se opět propadává do unylosti, tak známé z alba předchozího.

I tak se tu ale najde pár lepších kousků, jako jakýsi temný grunge v duchu raných let Soundgarden "Lay Down Your Goddamn Arms", kvapík a ze řetězu urvaný industriální punk "Murderers Are Getting Prettier Every Day" jakožto další z věcí vyvolávajících duch prvních desek tohoto metalového kazatele. Povedla se i závěrečná klasická mansonovská balada odkazující na jeho majstrštyk "Mechanical Animals". Jako skrytý bonus najdete na samém konci cédéčka povedenou rockovou předělávku starého popového hitu "You're So Vain" od Carly Simons, ve které se kytary chopila hollywoodská superstar a zpěvákův kamarád Johnny Depp.

Mansonovi se podařilo natočit velmi pestrou, takřka kompilační desku, která v různých momentech odkazuje na všechna období jeho kariéry. Najdeme tu jak industriální nářezy a klasické šlapavé rockové hity, tak intimní, temně romantické popové písničky v duchu tvorby posledních let. Dá se to sice brát i tak, že album nemá nějakou jasnou koncepci a vizi, ale myslím, že třetí utahanou kolekci naplněnou smutnými baladami už by asi nikdo neakceptoval. Je potěšující, že Manson ještě dokáže vystrčit drápky (aspoň studiově, o koncertech si už bohužel iluze dělat nelze). Po minulém propadáku jsem nečekal nic a dostal jedno z těch lepších alb dlouhé kariéry Briana Warnera, což je rozhodně pozitivní resumé.

NÁZORY
  • Born Villain (Matezcz, 04.05.2012 14:01) Reagovat

    Born Villain je uplne stejne dobry jako vsechny ostatni alba. Pro me osobne patri Born Villain a The High Enf of Low mezi to nej co kdy udelal.

  • MM (stogger, 04.05.2012 17:23) Reagovat

    Je to shit

  • předchozí tvorba (Jan, 04.05.2012 21:57) Reagovat

    Desky Eat me, drink me a The high end of low nepovažuju za špatné, naopak jsou skvělé, dají se v nich najít úžasné melodie. Jediné, co musí člověk udělat, je poslouchat, poslouchat, poslouchat. To, že se člověku píseň nezalíbí na první poslech, neznamená, že je špatná. Od toho tu máme mainstream, aby nám svými songy o třech tónech vymyl mozky při pařbách.

  • jak to máš Ty? (John, 05.05.2012 00:42) Reagovat

    Alba na netu zdarma, koncerty každý měsíc, záznamy na youtube. Jak se k hudbě dostáváš nejraději Ty? Nenech si svůj názor pro sebe a sděl ho v krátkém dotazníku: http://jak-oslovit-posluchace-distr.vyplnto.cz

  • what the F? (will, 05.05.2012 13:05) Reagovat

    nechapu, jak někdo muze jeho minulou desku The high end of low oznacit za slabou....jde videt, ze se ani neobtezoval ji pustit....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Video: Hvězdní Hollywood Vampires lákají na živák z Ria songem "My Generation" od The Who (25.04.2023 12:53)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu